Okategoriserade

Vi äter mest godis i hela världen

Jag fick just ett samtal från GT som satsar på en antigodiskampanj #godisstopp. Han frågade mig om jag kunde tänka mig att inte äta godis under februari månad och hashtagga just godisstopp på min instagam? Först trodde jag att det var ett sånt där skojsamtal, typ nåt roligt program som sen skulle göra parodi på mig genom att skräna typ som de brukar göra. Tycker i och för sig att det är kul men blev lite ställd i luren.

Han fortsatte glatt att förklara för mig att vi i Sverige äter mest godis i hela världen närmare 17 kilo per år och att fetma i Sverige ökar hela tiden. Det senaste nu är att sjukvården satsar på att operera barn på grund av att de ätit för mycket godis. Till slut avbröt jag honom med att fråga om han skämtar? Det gjorde han inte. ”Undrar du om jag kan skriva på min instagram att jag inte äter godis under februari månad på allvar?”, undra jag häpet. Det var precis vad han gjorde. När jag berättade för honom att jag inte ätit godis på fyra och ett halvt år var det plötsligt han som trodde att det var jag som skämtade. Men varför då? Hur då? Hur klarar man det?

Så jag svarade på hans frågor och sen undrade han om jag kunde ge tips till föräldrar hur det kunde få sina barn att äta mindre eller sluta med godis. Klart att jag hade tips på det. Jag förklarade för honom att jag anser det vara föräldrars ansvar och att föräldrar som inför en mysig rutin kring lördagsgodis är dumma i huvudet. Jag tycker att föräldrar bör byta den rutinen mot att baka med sina barn istället. Med tiden kan sockret i chokladbollen ersättas med agavesirap och dadlar och Gud vet jag vad det finns för hälsosamma alternativ. I takt med att barnet växer och förhoppningsvis blir intresserat av någon sport blir det mer och mer ointressant att förstöra sin kropp med socker och tillsatser. Min bonusdotter Nova som är 11 år äter aldrig godis. Hon älskar frysta hallon, citronvatten och har sitt fokus i fotbollen. Hon bakar gärna chokladbollar ibland och gräddar pannkakor då och då men godis har jag aldrig sett henne äta i hela mitt liv.

Mina barn har aldrig plockat smågodis såklart de äter nötter, smoothies med gräddglass ibland, vi bakar och ibland köper vi chokladbiskvier på Tösses eller NK. När Ringo är med andra föräldrar som går på Donken eller köper godis så är det helt okej för mig. Lite skit rensar magen och så länge man håller det till fyra gånger per år så gör inte det något. Barn älskar socker och färgämnen och jag älskar cigg. Sen får vi använda våra våra hjärnor och konsumera skiten så lite som det bara går. Tycker jag. För jag bryr mig om min hälsa och vill resa med mina barn när jag är 75 år och ta hand om mina barnbarn utan att stöna och stånka över nån jävla smärta någonstans. Jag vill leva mitt liv till fullo och må så bra som jag bara kan. Jag vill samma sak för mina barn.

För mer info om godisätandet i Sverige läs:

http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-boisen/frida-boisen-nu-borjar-godisstopp/

Men snälla godisstopp i en månad? Det är så sjukt så sjukt. Jag ska starta goddisstopp i ett år och göra en egen kampanj av det. Ska genast börja ringa runt till kändisarna.

 

You Might Also Like

 • Cissi
  31 januari, 2015 at 12:55

  Hänvisar till bild i bloggen från 27 januari. Kolla den!

 • lillan
  31 januari, 2015 at 13:09

  Hur vet man att du inte äter godis. Hur skall det kollas. Du är ju världbäst på att ljuga!

 • anna
  31 januari, 2015 at 13:14

  Måste man vara KÄNDIS för att deltaga i din kampanj. Jajaja!

 • Lina
  31 januari, 2015 at 13:34

  Mycket bra med godisstopp, det äts för mycket godis, dricks för mycket läsk och blir för mycket övervikt, diabetes och karies i tänderna.
  Men det enda jag vill tillägga är (ta det inte som kritik) men chokladbollar ???? Vad räknas det som? Vi äter också det i stället för godis, minskar rejält på socker och ökar m havregryn men man ska vara medveten om allt livsmedel och att mycket innehåller socker och annat skräp. Säkert är både du och många medvetna men ville skriva ändå. Och passa på att slå ett slag för att vara supernoga med tandvård. Borsta era barns tänder 2-3 ggr per dag, skölj med fluor, använd tandtråd och mellanrumsborste. Peppar peppar men hittills har inget av mina tre barn haft karies el ens början till, inte heller övervikt men visst har vi varit och är noga. Men barn lär sig syftet med hälsosam livsstil. Ingen har nånsin tjatat om läsk el godis. (Ja de får ta om de vill på kalas)
  Behöver väl inte tillägga om vikten av att idrotta 😉 våra barn idrottar många ggr per vecka och vi är inte motståndare till ipad etc tvärtom har kidsen varsin. Däremot är vi emot allt våld så även dataspel tv-spel m våld och det borde fler vara. Man hör och ser i skolor att barn skriker döda etc. Världen har blivit tokig. Tack Katrin för att du (liksom jag, en helt vanlig människa, lärare och trebarnsmamma) förespråkar för en hälsosam vardag och sunt liv.

 • Maria
  31 januari, 2015 at 14:23

  Jag tänker inte ha godisstopp i en månad.Kalla mig UFO. Lördagsgodis gäller hemma hos oss i måttliga mängder och däremellan massa bra och hälsosam mat. Vad är så himla fel med det? Jag skulle definitivt inte kunna vara utan mitt godis.

  Och varför just godis? Varför inte alkohol, Katrin? Alkohol är väl inte heller så jäkla bra räknat i kalorier och socker.

 • Johanna
  31 januari, 2015 at 14:57

  En månad är väl jätte bra för de som är riktigt sockerberoende. Börja med det, har man fixat en månad så fixar man några fler! Mindre press på sig att klara en månad än ett år.

 • Esmeralda
  31 januari, 2015 at 22:05

  Prova ett år utan skitsnack och nedsättande kommentarer. Det förpestar mänskilgheten mer än allt annat. Där har du en utmaning- Zyttan

 • Helen
  31 januari, 2015 at 23:59

  Ringo med klubba i munnen. Katrin: i vår familj äter vi godis när vi vill, inte just bara för att det är lördag…

 • Ewa
  1 februari, 2015 at 12:07

  Och det är inte socker i ”choklad”bollar, glass, biskvier? Och det är inte mjöl i pannkakor?

 • anonym
  1 februari, 2015 at 13:11

  Varför inte starta en kampanj om att om man vill äta kött så ska man veta hur mycket skit det är i det man köper över disk !!

 • anonym
  1 februari, 2015 at 13:13

  Det är onyttigt socker i frukt också !

 • Jossa
  1 februari, 2015 at 22:11

  Och HUR nyttigt är det med fluor då egentligen!? Googla det! Olika åsikter finns såklart men kanske är det inte så himla bra som vi alltid lärt oss!..

 • Irene
  1 februari, 2015 at 22:39

  Jepp såg laila bagge hade börjat med kampanjen”

 • Charlotte
  1 februari, 2015 at 23:09

  Tycker du har så rätt! Men tänkte bara på det där du skrev angående ciggen, hur ofta röker du? och röker du bland barnen?
  för det känns ju lite som att du skjuter dig själv i foten när du säger att du lever ett väldigt hälsosamt liv men ändå att du är sugen på cigg. Förstår helt din poäng att du är röksugen om du har slutat röka, men annars säger du ju emot hela ditt tankesätt?
  Ta inte detta som något negativt, för det är verkligen inte så jag menar. 🙂

 • Lina
  2 februari, 2015 at 19:45

  Svar på fluor. Antar att det var min kommentar det syftades på. Läser också kritiskt mycket som skrivs om en det ena och en det andra. Allt är livsfarligt! Allt ska undvikas ! Men man måste ju leva 🙂 jag har iaf valt ett liv utan alkohol, så lite socker som möjligt och är noga med tandvård och motion. Självklart röker jag ej. Och skulle inte låta mina barn utsättas för passiv rökning.
  Men vad gäller barn och fluor så ska man ju inte svälja det och jag skulle inte ge fluortabletter men däremot att skölja fluor. Och vi använder fluortandkräm. Vet att det skrivs massa ang det. Men har valt att gå på tandläkares rek och linjer.