Okategoriserade

Vad är egentid?

Eftersom jag kör långpanna i Sturegallerian idag (10-19) utan rast så ansåg jag mig själv få plocka ut lite egentid på morgonen. Jag matade såklart mitt lilla barn och gosade med honom men efter att de två pojkarna var klara gick de till dagis och jag blev lämnad ensam i lägenheten. Klockan var halv nio och jag skulle inte gå förrän halv tio för att hinna i tid. Att få föna håret, äta frukost och vika ren tvätt i en timme är egentid för mig. Jag uppskattar att Bingo tar dagislämning men jag tar det inte för givet utan jag ser det som att jag får lite tid för mig själv. Bingo å andra sidan anser att han aldrig får egentid. Om tre veckor ska han ner till Göteborg fred-sön. Vad han ska göra där är en aningen oklart men jag antar att det har att göra med gig på nattklubb. ”Det är inte egentid!!”, vrålar han strax efter att han informerat mig om sin helg i Göteborg. ”Nähe, vad är det då?”, undrar jag. ”Jobb”, säger han. Jag tycker att det är egentid att vara ifrån sin familj en hel helg. När jag var i Göteborg och samplade fredag till lördag tycker jag också att det var egentid.

Jag tycker att egentid är när man är ifrån alla måsten och dagislämning och bara är med sig själv. När Bingo var och tränade i 2,5 timme igår hade han egentid. Han ”var inte på gymet”, han hade egentid. När jag går på yoga har jag egentid. Men ni ska höra hans argument! Egentid är när jag är själv och inte gör nåt speciellt utan bara gör det jag känner för liksom… Men kan jag styra över vad han gör på sin egentid?! Han har egentid på onsdagarna och väljer då alltid att jobba. Har han då plötsligt inte egentid på onsdagarna eller är det hans egentid som han väljer att lägga på att jobba? Jag tycker det.

Vad är egentid enligt er?

You Might Also Like

 • Tanja
  2 maj, 2013 at 11:18

  Alltså, den där Bingo verkar ju vara en kul och sorglös kille, men seriously. Ofta verkar han bete sig som ett vuxet barn?

  För mig är det självklart att man styr sin egentid. Håller alltså fullt och fast med din definition på begreppet. Speciellt exemplet med gymmet. Det om något är ju egentid.

 • Ulrika
  2 maj, 2013 at 11:22

  Egentid för mig är:
  Sovmorgon, handla mat i lugn och ro utan barn, få laga mat utan att bli störd, promenera, få gå på toaletten utan att barn ska med in.

 • Miss F
  2 maj, 2013 at 11:25

  Träna, promenera, festa. etc Du väljer/styr själv vad du gör på din egentid.

 • Gitte
  2 maj, 2013 at 11:30

  Min sambo är likadan som Bingo. Han kör lastbil och är ofta borta mellan 3-6 dagar i sträck, men det ”räknas” inte som egentid enligt honom eftersom han jobbar. Att han kan duscha, gå på toa, äta, sova, prata telefon, titta på tv utan att bli avbruten eller ha sällskap, ja det bara hör till på nåt vis. Min egentid har jag när jag är på jobbet, med mina kollegor springande hos mig med frågor och uppgifter.

 • sandra
  2 maj, 2013 at 11:43

  Allt man väljer att göra själv är egentid, min man studerar det är egentid, han och ingen annan har valt att göra detta, det är inte ”nödvändigt” för våran existens. Jag tycker du skall kolla upp dom där gigen, lönar det sig verkligen att han rullar runt bland silikonbrudar för er som familj?, eller kostar det mer än smakar, han är ändå borta en förläng helg?

 • Malin
  2 maj, 2013 at 11:47

  För mig är egentid just det du beskriver Katrin. Föna håret i 10 minuter, gå på toaletten utan att barnen står och bankar på dörren, gå och handla en liter mjölk etc. Det är egentid för mig. Jag behöver ingen annan ”egentid” och jag tycker det är ett sorgligt begrepp när det används för att kunna festa en kväll i veckan etcetera. För mig finns inget annat än de här små mikrostunderna av ”egentid” när jag har små barn. Festa, shoppa, fika etc kan jag göra när mina barn blir äldre.

 • Ronnie
  2 maj, 2013 at 11:52

  Jag tycker precis som du gällande egentid, Katrin. Tid borta från familjen är till största delen egentid. Det är ju inte så att Bingo ska vara DJ och jobba HELA HELGEN, eller hur. Slappa i hotellfrukosten = egentid, dra en repa på stan = egentid osv. Du fattar. Jag har en vän som är föräldraledig med litet barn, stora barnen är på dagis 3 dagar per vecka. När hennes man kommer från jobbet är han sedan komplett osynlig i två-tre timmar för att han har varit och jobbat. Han bara försvinner! För han behöver ”vila upp sig lite”. Det hade jag aldrig accepterat. Lek med kidsen, laga mat, vik lite tvätt, ta en tur med dammsugaren eller kom och pussa frun på kinden och bedyra din kärlek till henne så att hon får lite lön för mödan och känner att det jobb hon gör hela dagen med barn och hem också är värt något din latmask!!!!

 • ML
  2 maj, 2013 at 12:09

  Jag var hemmafru när barnen var små, i 15 år. Bästa tiden i mitt liv, jag älskade det. Egen tid var det inte tal om, inget jag saknade heller. Men nu tjatar varenda en om egen tid och till och jag längtar efter det ibland. Här är fullt hus av barn,barnbarn, andra nära och kära nästan hela tiden. Blir väl så när alla bor nära och man är en stor familj.
  Nu för tiden behöver jag egen tid när jag är vaken för att hinna med alla måsten hemma, men dom tiderna är varken långa eller många. Så när dom kommer hamnar jag oftast i soffan framför datorn och pustar ut….

 • Maja
  2 maj, 2013 at 12:27

  ”egentid” är EGEN TID, där man förfogar HELT över tiden till att göra den man vill SJÄLV.

  Man kan alltså också i andra göromål-ärenden-hitta egentid. Bara det är utanför jobb å hem typ.

  Men egentid på ledig tid kan man slappa hemma åxå=)

  För mig är egentid tid jag förfogar över med mig själv.

  Sen har jag ”tillsammans” tid åxå, med vänner eller med man, eller med de vuxna barnen

 • Ulle med 4
  2 maj, 2013 at 12:52

  Som heltidsarbetande 4-barnsmamma, gift med skiftarbetare, har jag en del åsikter om det här med ”egentid”! Min man har jättemkt egentid på vardagarna utan fru och barn som pockar på hans uppmärksamhet, eftersom han sitället jobbar både nätter och helger i en salig blandning. Själv jobbar jag kontorstider vilket innebär att när JAG är ledig är även mina barn lediga, alltid. Jag får därmed väldigt lite egentid om jag inte TAR mig egentid, och varje gång det sker får man gliringar från maken om att ”jag har aaaaldrig egentid”, ”jag jobbar skift och behöver viiiila, det är inte egentid” bla bla bla. Min egentid blir således ofta utanför hemmet, alt att jag ”jagar iväg” maken och barnen 😉 när han råkar vara ledig när vi andra är lediga villsäga. Inte en lätt ekvation.

 • Anki
  2 maj, 2013 at 13:48

  Förstår att det finns många ensamstående när flertalet här tycker att mannen har egentid när han jobbar. Börja att köra lastbil själv då och njut av din egentid!!

 • Elin
  2 maj, 2013 at 14:02

  Egentid är som du säger bara att få göra sig i ordning på morgonen utan att jäkta, få lägga lite extra tid på sminket eller håret. Att kunna stå framför garderoben en kvart för att välja kläder.

  och JA egentid inkluderar definitivt jobbhelg i götet och gymmet. Killar, alltså.

 • Petra
  2 maj, 2013 at 14:04

  Jag tycker att jag har egentid när jag tränar.
  Men i övrigt förväntar jag mig nog inte att ha egentid, alls!
  Fast jag kan njuta av en stund för mig själv, när den uppstår 🙂

 • malin
  2 maj, 2013 at 14:10

  min egen tid är när mina två barn är med sin pappa . eller när barnen sover .

 • Helena
  2 maj, 2013 at 14:14

  Bara en fundering: om du gjort allt det du gjorde då, och dessutom la till 8 timmars arbetsdag 5 dagar i veckan, tror du att din önskan om egentid sett annorlunda ut då? Det är väl inte hemarbetet i sig som är problemet, det är i kombination med ett heltidsarbete som tid för återhämtning d.v.s ”egentid” behövs….

 • Fröken Jenny
  2 maj, 2013 at 14:45

  Jag har egentid nu, sitter i solen med en latte och läser 🙂 Sonen sover i vagnen brevid. Annars är egentid när du inte har några måsten och krav. Någonting som du själv väljer att göra, med eller utan andra. Att jobba är inte egentid för mig! Utan tex. läsa en bok, träna eller ta ett glas vin 🙂

 • Therese
  2 maj, 2013 at 15:55

  Egentid för mig är precis som du beskriver det, utan barn. Oavsett om jag lagar mat, tvättar eller städar så så länge jag inte har kidsen hemma så är det egentid enligt mig.

 • Carolina
  2 maj, 2013 at 16:12

  Min beskrivning av egentid ligger nog närmare Bingos.. Det är de stunder som jag kan disponera som jag själv vill, utan några måsten.. Alltså känner jag inte att jag har egentid när jag diskar o tvättar men jag njuter av att ta ett glas vin, läsa en bok lr tidning o måla naglarna..

 • Li
  2 maj, 2013 at 16:34

  Håller med Bingo om att egentid är tid man är helt själv och kan göra vad som helst. Inte jobb alltså. Inte gym heller. Men däremot undrar jag över hans tripp till Göteborg – där måste ju ingå en hel del egentid ändå utöver själva jobbet?? Egentid har han helt klart där efter eller innan jobb tycker jag.

 • Veronica
  2 maj, 2013 at 17:07

  Håller med dig men tycker själv att egentid inte innefattar alla vardagliga måsten som städa,vika tvætt osv utan mer den tiden man lägger på sig själv mellan jobb och alla måsten. Det kan va fritidsintressen eller hobby av något slag eller bara att lyxa till det med ett härligt bad och slappna av en kväll. Sånt som får en att ladda på med lite ny energi och boosta sig själv helt enkelt.

  Bingo får väl ta sig tid till att bara va nån gång då om han nu inte anser att han aldrig har det utan bara jobbar och utför massa måsten hela tiden. Det är ju upp till honom hur han vill lägga upp sina dagar och sin tid så vad klagar han på liksom ? 😉
  Kram

 • Flippflopp
  2 maj, 2013 at 17:56

  All min tid är min egen fast jag har två barn och man. Jobbar gör jag den tid som står på mitt schema, det kan jag inte styra. Resten är min tid och jag gör vad jag vill med den. Vill jag inte tvätta gör jag inte det. Vill jag sova sover jag. Jag gymar 5 dagar i veckan fast min man jobbar 50 timmar i veckan. Det är inte ett dugg svårt att få till saker om man ser all tid som sin egen.

 • Flippflopp
  2 maj, 2013 at 17:57

  Och den tid min man inte jobbar är hans egen såklart. Och jo, vi gör mycket ihop hela fam eftersom vi ofta vill det. Också.

 • M
  2 maj, 2013 at 18:30

  Skaffa absolut ingen unge till, du klagar ju hela tiden på allt i vardagen,ta och finn dig själv och din mognad först och ta hand om den enda ungen ni har som tyvärr verka vara en bricka i spelet som det går ut på att lämna bort, så ni kan utveckla era egna liv

 • Camilla
  2 maj, 2013 at 18:32

  Jag håller med, det är skillnad på egentid och egentid. Innan barn var egentid, den tiden som man helt själv förfogade över. Efter barn är, precis som du säger Katrin, egentid den tid som är utan familjen… Jobbet (är lärare) är iofs knapp min egentid, men vägen dit, mjölkhandling och tid utan barn som hänger i byxan är egentid…

 • K
  2 maj, 2013 at 18:56

  Egentid är något som upphörde när jag blev ensamstående med två barn varav ett är funktionshindrat. Det är 15 år sedan……

 • Marie
  2 maj, 2013 at 19:13

  Tycker det är lite löjligt hela den här diskussionen kring ”egentid”
  Har du så ska jag minsann ha, precis som om det är en tävling i vem som har mest. Däremot tycker jag att i relation med barn behöver man nån gång slippa det du kallar måsten, lämning på dagis, tvätt osv.
  Vi kvinnor kallar ofta att få storhandla själv förtegen tid o killar att få gå ut med kompisar eller liknande. Egentid behöver inte vara så märkvärdigt utan bara tid med sig själv och sina ”egna” tankar. Håller däremot med dig om att när man är ifrån ”vardagen”så har man automatiskt egentid även om man jobbar.

 • Zåsa
  2 maj, 2013 at 19:35

  Egentid och tjafs med det låter ju som att det är två syskon som fått barn med varandra. Jag fattar inte hur man orkar leva i ett förhållande med massa gnäll om sånt. Har man barn så räcker det väl att staten tar hand om den heltid utan tjafs om resten av tiden. Är det så jävla jobbigt att ha hand om sitt eget barn och sitt hem? Vad är ni, 15 år? Folk tar sina jobb först, ungar sen, man vill spy över er. Quality time för mig det är när mina ungar mår bra, bli servade av mig, kramade av mig och får alla sina behov tillfredsställda. Så tar man hand om sina plantor. Egentid kan jag ha sen i 50-års åldern när jag jobbar heltid och tjänar bra och bara försörjer mig själv. Nu är det min uppgift att ta hand om mina barn så att dom inte växer upp helt störda som så många blir nuförtiden pga sina föräldrar.

 • Lina
  2 maj, 2013 at 19:58

  Sitter och läser här och blir chockad över vad alla här kallar egentid? Enligt mig är egentid när du absolut inte har några måsten att göra. Jobb och gymmet räknas inte eftersom det är ”måsten”. Hänga med kompisar, måla naglarna, glo på tv osv är sånt jag tycker räknas. Men sen inser jag att i princip alla som kommenterat även har barn. Med tanke på eran definition av egentid ( gå på toa, handla mjölk tex) så blir jag lite rädd för att skaffa barn! Det verkar ungefär som att ge upp sitt liv.. Eller kanske viga sitt liv åt någon annan än sig själv.

 • Johanna
  2 maj, 2013 at 21:14

  Egentiden är den man väljer själv vad man vill göra.

  Med tanke på att Katrin och Bingo har ett schema där egentiden är inplanerad så tänker jag att det kanske funkar för Katrin men det verkar fungera mindre bra för Bingo. Uppenbarligen har ni iaf inte samma syn på egentid och hur den ska användas.

  Det som kan ställa till det är ju om man har oregelbundna/flexibla arbetstider men inte möjlighet att flexa med sin egentid då det påverkar andra i familjen. Det låter som om detta är fallet för Bingo.

  Katrin verkar ha koll på allt och har möjlighet att planera och ha rutiner medan Bingo verkar behöva vara med flytande i sin planering, på gott och ont både för honom själv och familjen. Han kanske kan vara ledig där det egentligen var tänkt att han skulle jobba och tvärtom. Ibland kanske det inte påverkar någon annan än han själv.

 • 2 maj, 2013 at 21:45

  Tack Zåsa!! Helt helt rätt! Instämmer verkligen!!

 • Pitty
  2 maj, 2013 at 22:28

  Ibland så finns inte den här påhittade egentiden för någon med barn och jobb. Get over det! =)

 • Johanna
  2 maj, 2013 at 22:38

  Klart den finns om man ser till att den finns! 🙂

  Jag har egentid spontant och ibland även inplanerad.

  Allt går om man vill!

 • Moa
  3 maj, 2013 at 00:11

  Men ärligt, var det någon som höll en pistol mot era huvuden när ni blev gravida och tvingade er att skaffa barn?? Inte bara av den här anledningen,men egentid!?! hur pretto? Vad är det? Katrin är iaf sund nog att faktiskt vilja vara med sitt barn största delen av tiden trots tidskrävande arbete men ni andra sladdertackor, vad fan?? Det enda jag hör från mina barninnehavande vänner är hur de ska få tid utan barn, åker de på semester ska det vara bamseklubb annars får det vara , hur kul för barnen? När jag var liten hade vi barnflicka på semestern, då fick vi vara med våra föräldrar på dagen och så passade barnflickan på kvällen när de vuxna åt middag och vi sov så vi upplevde aldrig att vi var ivägfösta någonsin. Hörrni, tänk efter varför ni skaffade kids om nu det enda ni vill göra är att spendera er tid utan dem!! Jag har alltid vetat att jag har för kul för att skaffa barn, skulle aldrig vilja lägga mitt privatliv åt sidan men jag verkar ju vara ensam om denna insikt då de flesta föräldrar (i storstäderna iaf) verkar tro att livet ska vara som det var innan barn. FAIL.

 • Moa
  3 maj, 2013 at 00:14

  Hilarious! ”serva dem”, ja det är just du som fostrar dessa störda barn som inte kan ta på sig strumporna själv när de fyllt 10..

 • Ulle med 4
  3 maj, 2013 at 07:48

  Word!

 • Ulle med 4
  3 maj, 2013 at 07:58

  Jag vet ju inte hur du funkar, men jag (och min man) har behov av att ibland få vara för oss själva, bara ha oss själva att ta hänsyn till, kanske blir det så när man har fyra barn, jobbar heltid, stort socialt umgänge… Hursomhelst, hade inte jag fått en timeout ibland (sk egentid) hade jag nog helt ärligt stått med pannan i väggen för längensedan. Jag älskar mina barn och är med dem 99% av min tid utanför jobbet, men ibland bara måste jag få ”lämna över”, om så bara för nån timme. Jag tänker inte skämmas för det, och sånt där skitsnack om att ”varför skaffade du 4 barn om du inte vill vara med dem 24/7?” är ju bara… patetiskt. Helyllemammamaffian är ett släkte för sig, curlar ihjäl sina barn och det är NI som är anledningen till att vi har fullt med bortskämda, lata, egoistiska, osjälvständiga barn i skolor o på dagis. Att ge sina barn ovillkorlig kärlek, närhet och uppmärksamhet kan man göra även om man tar en fika med kompisen UTAN barn då och då, eller (huvva) åker och hälsar på bästa väninnan i en annan stad en hel HELG. Peace.

 • Nina
  3 maj, 2013 at 10:23

  Håller med din definition Katrin!

 • Kristina
  3 maj, 2013 at 11:58

  Är det verkligen sant för de flesta familjer?
  Jag älskar tiden med barnen och åker inte iväg ensam – skulle aldrig åka iväg för att låta barnen bli uppassade av andra!!!
  Vill inte de flesta föräldrar vara med sina barn? Trodde det ingick i själva dealen med att skaffa barn!
  Har 4st från 2-11 år;)

 • Ulle med 4
  3 maj, 2013 at 13:23

  Det vet jag inte, jag talar bara för mig själv. Jag har aldrig sagt att jag inte vill vara med mina barn, bara att jag nån gång då och då behöver få chansen att göra nåt utan dem. Shoot me. För mig är det näst intill sinnessjukt att man resonerar som så att man är en dålig förälder för att man låter tex barnens far- eller morföräldrar passa dem så att man som förälder kan komma iväg och göra nåt på egen hand. :O Ju mer jag tänker på det ju mer sinnessjukt blir det. Faktiskt.

 • Kristina
  3 maj, 2013 at 17:02

  Nja, sinnessjukt är det väl inte – visst kan man lämna bort barnen någon gång.
  Men, det borde inte vara någon vana att man måste vara utan sina barn när man skaffat dem.
  Jag gillar att vara hemma och barnen leker på så vis får man tid över för det man vill:)

 • Cady
  12 januari, 2014 at 09:17

  Gee wikslleri, that’s such a great post!

 • Estavan
  12 januari, 2014 at 11:11

  Hej ve4nnen,c5c5c5 vad me5nga inle4gg jag har missat under min bliggvola. Vad roligt att fe5 le4sa ikapp nu :)Jag me5ste ju bara se4ga, Bea – vilka urmysiga saker du syr & fixar!!! Duktiga du. Kan inte ff6rste5 att du ge5tt & gf6mt alla underbara ting tidigare… Du e4r makalf6st duktig!!!Sjaletten med monogrammet e4r bara se5 sf6tt!!! Undrar just om min lilla A kan ha en se5dan?Stor kram fre5n Jes

 • Christy
  12 januari, 2014 at 13:51

  Superbly iliuimnatlng data here, thanks!

 • Akerke
  12 januari, 2014 at 20:58

  c5h se5 he4rligt och positivt inle4gg, se5 skf6nt att du kom ut e5 pramneerode i morse, he4r blev det e4ven i dag 40 min pe5 crosstrainer, de5 kan jag med gott samvete njuta av helgen sen ;-D Hoppas du e5 Glenn fe5r underbar egentid, det behf6vs!!! He4r ska vi le4gga altantak e5 me5la uthus i helgen, bara ve4dret tille5ter… KRAAAAM <3

 • Ruth
  12 januari, 2014 at 21:15

  Det e4r verkligen tre5kigt att ha morff6re4ldrarna le5ngt bort:(Det blev ve4ldigt tdygilt sen barnen kom att det c4R le5ngt.Ibland sf6rjer jag det en smula som just nu ne4r det e4r lite sme5tungt he4r hemma och jag le4ser ditt inle4gg de5 ke4nns det mer…Njut pe5 och ha en mysig lf6rdagkve4ll!

 • Rana
  13 januari, 2014 at 20:32

  c5h se5 gullig han e4r din make! Jag kan inte ens te4nka mig att du skllue ske4mmas f6ver de fina sakerna du gf6r. Te4nk se5 olika man kan se saker och ting. Fortse4tt att vara kreativ – det ger se5 mycket till se5 me5nga andra ockse5!Kram Jenny

 • viagra in india
  7 februari, 2014 at 15:19

  Well done to think of something like that

 • insurerslist.com
  7 mars, 2014 at 15:09

  Great article but it didn’t have everything-I didn’t find the kitchen sink!