Okategoriserade

Vad är det för sjuka elpriser hos E.ON?

Så här fungerar jag som person: Hakar jag upp mig på en sak så kan jag inte släppa det förrän jag förstår och accepterar. Jag har ett dilemma som jag varken förstår eller kan acceptera. Hjälp mig att förstå snälla! Så här: Jag har en elräkning från Godel för förbrukning i vår lägenhet i stan där vi använder diskmaskin, har element, teve, datorer, jämt laddar saker, stereo på 1290 kr för månaderna juli, augusti och september. Jag har en faktura för samma månader för huset på ön där vi inte har något alls på 6326 kr från E.ON. Jag ringde upp E.ON för att se hur det här kan komma sig och hon skyllde på ökade elpriser. Jag ringde GODEL för att fråga dem och hon kunde inte förstå den sex gånger så stora skillnaden.

Kan ni förstå?! Det är ju så jävla sjukt och jag håller på att bli gråhårig för att jag klurar så mycket på det här nu.

 

You Might Also Like

  • Sandra
    16 oktober, 2013 at 16:33

    Det är visserligen ett hus, men det låter inte ens i närheten av rimligt. Begär en specifikation på elen så ni kan se vad som kostar vad mm. Jämför med lägenhetens sen!

  • Linda
    16 oktober, 2013 at 16:37

    Varmvattenberededare plus ev. uppvärmningskostnad.

  • Mathilda
    16 oktober, 2013 at 16:46

    Som en annan redan nämnt, i en lägenhet betalar du ofta inte för uppvärmning och varmvatten utan mest hushållshel(det som sitter i eluttagen). I ett hus betalar du nästan alltid både uppvärmning och varmvatten OCH hushållsel. När vi bodde i lägenhet betalade vi ca 300:-/månad för el, nu i hus ca 3000:-/mån för el under värsta vintern. Dock lät din summa väldigt magstarkt för att vara under sommartid. På elskling.se kan du jämföra elbolag/avtal.

  • Emmelie
    16 oktober, 2013 at 16:47

    Hej katrin! Big fan och jag har jobbat med el så tänkte komma med lite tips..
    1. Att jämföra lägenhet och hus är för det första väldigt missvisande. För i lägenhet betalar ni antagligen inte för uppvärmning som ni gör i huset.
    2. Om ni i lägenheten har någon form av avtal och i huset har ni ett s.k tillsvidarepris ( vilket jag inte tror ni har då det känns som du är för ansvarig för att lika på ett sånt skitpris (oavsett bolag)
    3. kolla alltid totalpriset inkl alla avgifter förutom årsavgift, det är enklast. på ett hus är de ju bättre och ha ett lägre elpris och kanske en lite högre fast avgift eftersom kwh priset spelar större roll i ett hus än på en lägenhet. Där är det tvärtom.
    4. era uppvärmingsalternativ och sådär är ju ngt ni kan kolla över i huset om ni kan få ner kostnaderna där.
    Lycka till!

  • Yo
    16 oktober, 2013 at 16:58

    Är det inte för hela året?
    Man har väl inte elementen på mitt i sommaren?
    Det vore väldigt intressant att få veta varför det är så här stor skillnad.

  • greta
    16 oktober, 2013 at 17:12

    Som andra sagt så i huset kostar alltsom går på el. Varmvattnet uppvärmning etc…der går inte att jämnföra lägenhet o hus. När vi bodde i lägenhet låg elen på 500 / månad huset som tyvärr har vattenburen värme kostar med alla avgifter i genomsnitt 1200 varhe månad. Men i vimtras var högsta räkningen 3500 och lägsta i sommras 800. Tycker båda verkar höga. Kolla över era elvaror.

  • cappicio
    16 oktober, 2013 at 17:43

    kolla vilket avtal du har med e.on
    har du ett normalpris så är elen så mycket dyrare.
    Enl e.ons hemsida så liggr normalpriset på 112,50 kw
    medans ett bundet avtal på 3 år ligger på 44,70 kw

    dessa priser gäller i mitt område men det är ungerfär samma differans i hela landet

  • Chatrine
    16 oktober, 2013 at 17:48

    En stor del av skillnaden har med den fasta kostnaden att göra. Att hålla ledningar till ett grupphus i tätort är relativt billigt per kund och kW. Att hålla (dvs dra och underhålla) ledningar till ett hus på en ö kostar massor.
    Av rättviseskäl ska varje typ av boende bära sin kostnad.

  • Annorlunda Underbara
    16 oktober, 2013 at 17:56

    Lösningen är lätt; sälj stugan och köp ett tält:-)
    Skämt å sido, vår stuga var alltid dyrare i drift , dyrare än vårt hus vi bodde i. Märkligt men så vart det ….

    http://www.annorlundaunderbara.com/uncategorized/tavling-vinn-traskor/

  • Pinglish
    16 oktober, 2013 at 18:50

    Skillnad i ampere också, kanske kan du säkra ner på landet.Anläggningskostnaden i egen fastighet är mycket högre än i hyreslägenhet.
    Vi kör med Vattenfall och har varit nöjda ned fast avtal på 3 år med rätt att ändra om det skulle bli billigare slpriser.
    Allt blev mycket dyrare med den fria regleringen på el. Jämför hur många kwh du förbrukar….

  • Li
    16 oktober, 2013 at 19:24

    Som andra redan nämt så kanske du värmer upp huset på el och det kostar en del plus uppvärmningen av vattnet.

  • Anna
    16 oktober, 2013 at 19:41

    Det kanske är för att du var mer på landstället än hemma i lägenheten i somras? eller?

  • Chocochock
    16 oktober, 2013 at 19:41

    Vad är det för sjuka macarones de har i Prag??
    http://chocochock.se
    Stora som hockeypuckar 🙂

  • Mini
    16 oktober, 2013 at 19:46

    Vilken uppvärmning har ni i huset? Är den ”rätt” beräknad? Alltså som sommarbostad. Vi gick på värsta smällen när vi flyttade in helårsvis i vår sommarvilla. Första året var räkningarna otroligt härliga…men efter ett år och det var tydligt att det var en åretruntbostad med eluppvärmni ng(!!!!) fick vi värsta käftsmällen på posten. Jag läste 1250 kr till min an och sa, det ar ju lite detta kvartal…bara det att jag missade en nolla så 12050… Fick vi någo. Form av normaliseringsavgift då vi betalt väldigt lågt inser tidigare år.
    Nu har vi bergvärme, i vårt nybygge..that’s the shit!
    Gratis typ!

  • Mini
    16 oktober, 2013 at 19:48

    Mög. .har krossat min dator därav sjukt osammanhängande text…

  • Linda
    16 oktober, 2013 at 23:25

    Visst är det skillnad mellan hus och lägenhet men det är också enormt stor skillnad mellan de olika elbolagens priser. Om du bara stannar hos ett elbolag utan att aktivt jämföra priser själv så slutar du oftast upp med väldigt höga elpriser. Detta kanske dock inte syns på elräkningen för lägenheten, iaf inte under sommaren. Använd elskling.se, sjukt bra sajt där du hittar billigast el och byter avtal på ett par minuter utan att ens behöva ringa ett samtal. Jag tror mycket väl att elräkningen för huset kan stämma men då måste ni byta elbolag snarast!

  • Fredrik
    16 oktober, 2013 at 23:26

    http://www.ei.se/elpriskollen/

    ELPRISKOLLEN är den enda jämförelsesajt du skall använda då den drivs av en statlig myndighet. Alla
    andra är INTE neutrala.

  • Signe
    16 oktober, 2013 at 23:41

    Har ni el som står och värmer varmvattnet för jämnan? Sen drar varenda elpryl el även om den är avstängd – det är kontakten ur som gäller (eller grenurtag med elavstängning). Skaffa en sån där elmätare som mäter hur mycket el som går åt… finns hos Fortum.
    Mina bästa elavtal hittar jag på elskling.se

  • Anna-Maria
    16 oktober, 2013 at 23:51

    Jag skulle köra på Godel i stugan också, dom brukar vara väldigt prisvärda på hus om man har högre förbrukning. Sen tycker jag att det är ett schyst bolag också, jag har alltid fått bra service av dom, till skillnad från eon och fortum som bara ska jävlas med en känns det som. Och som Fredrik sa, annars är elpriskollen ända vettiga jämförelsesidan för elbolag, allt annat är lur.

  • Freja
    17 oktober, 2013 at 02:26

    Ca 2000kr/ månad är inget konstigt för ett hus, men kanske faktiskt ett fritidshus,

  • Karin
    17 oktober, 2013 at 06:24

    Jag bor i hus och har ca 800:- i månaden de månader som man inte har värmen på, så det låter sjukt dyrt!

  • åsa
    17 oktober, 2013 at 10:28

    det som är lite trist med elpriskollen är att de inte uppdaterar priserna särskilt ofta, vanligt att ett pris ligger kvar i flera veckor fastän elhandlaren erbjuder helt andra priser. fyi 🙂

  • Maja
    17 oktober, 2013 at 11:25

    Hahaha! sjukt!

    Jag fick en räkning på 30 000 kr för min sommarstuga för 25-30 år sen, men det var inget svårt att få den försvinna då jag ringde.

    Stugan hade nämligen vedspis, ingen dusch och inget rinnande vatten.

  • Cecilia
    17 oktober, 2013 at 13:15

    Jag tycker du ska ta kontakt med Konsumenternas energimarknadsbyrå. 08-52278950 de kan reda ut det åt dig. Men jag tycker det verkar som om att det är något i huset som ”tjuvar” ström. Kanske har du tillsvidare pris?? Isf blir det ju jätte dyrt. Jag har hus och sommartid betalar vi ca: 600-800 kr/mån. Hälsningar Cecilia

  • Stina
    17 oktober, 2013 at 15:56

    Bergvärme och solenergi kostar en del att installera men sååå värt det i långa loppet. Bara känslan av att vara ganska självförsörjande med värme och el och därmed slipper ha elbolagen hängande över sig är värt pengarna för installationen.

  • Kristina
    17 oktober, 2013 at 18:49

    Egen brunn till fastigheten? Kolla i så fall pumpen. Vi hade alldeles för höga elräkningar på vår sommarstuga och felet där var en ”läckande” pump.

  • Lina
    18 oktober, 2013 at 11:49

    Hej Katrin!
    Det första som slår mig är om du i summan på 6326 kr från E.ON har räknat med fasta avgifter?
    Hos Godel gäller ju bara förbrukningen så det blir missvisande om du räknat på det viset.

    Du kanske kan jämföra antalet förbrukade kWh istället?

    Är summan på 6326 kr enbart förbrukning så låter det väldigt mycket. Har du bundit avtalet? Annars när man köper ett hus så läggs man på ett tillsvidarepris och det är VÄLDIGT högt i förhållande till både fasta och rörliga avtal.

    Sen får man ju ta med i beräkningen, uppvärmning om ni har värmen på på sommaren samt varmvatten.

  • Kristin
    18 oktober, 2013 at 18:21

    Hej! Största skillnaden i priset beror förmodligen på de fasta kostnaderna för elnätet. I städer är det billigare för där är man fler som delar på elnätet. Just Stockholms innerstad har de billigaste nätpriserna i hela Sverige. Så generellt kan man säga: stan=billigt, landet=dyrt och därför blir det dyrare för dig på på ön. Sen blir det såklart dyrare med hus också för det kräver andra tariffer och högre ampere jämfört med lgh. Själva elpriset per kwh påverkar också men inte så mycket som de flesta tror, där brukar inte elbolagen skilja sig så mycket åt. Jag har jobbat på ett elbolag men varken EOn eller GodEl så jag är inte partisk. Hoppas du blev lite klokare 🙂

  • Jan
    15 december, 2013 at 09:03

    Och dyrare kommer det att bli….

    http://självförbättring.se/sveriges-elmarknad-del-2/?preview=true