Archives

Okategoriserade

Man ska inte tolerera en skrikande unge på planet

Alltid när jag har flugit har jag förundrats över föräldrar som inte har pli på sina barn. Ungar som skriker och sparkar på säten. Jag har ofta undrat hur det kommer sig att vuxna människor inte klarar av att hantera sina ungar och ibland har jag till och med funderat på om det möjligen kan vara så att det inte är möjligt att ha pli på vissa barn. En gång när jag flög hade jag två riktiga skitungar framför mig. De skrek precis hela tiden. De bråkade med varandra, de kastade sig i sina säten och föräldrarna som satt på var sin ytterkant på den fyrsittsiga raden satt mest och glodde uppgivet åt var sitt håll. ”Kan ni vara så snälla och dämpa era barn?”, undrade jag vid något tillfälle när det blev alldeles för olidligt men då fick jag en uppläxning av de två vuxna. Det var som att all den frustration som de kände över sina barn gick ut över mig. ”Du kan inte ha barn själv?” och ”Det finns inget man kan göra” och ”Barn är barn” och ”De skriker utan anledning” är meningar som jag minns att de sa till mig. Eftersom jag inte hade egna barn vid det här tillfället utan min enda referens var Nova som jag aldrig hade hört varken skrika eller bråka, bet jag ihop och härdade ut resan till Arlanda.

Idag, tre år senare, kan jag konstatera att de här två vuxna (bittra) människorna hade fel. Så otroligt jävla fel. De hade rätt i att barn skriker utan anledning och jävlas och får utbrott. De hade även rätt i att barn är barn men där de hade fel är att det inte går att göra något. För det går att göra hur mycket som helst. Ett mindre utbrott och skrik på ett par minuter är svårt att undvika när det väl kommer, men att få tyst på en unge kan man alltid som vuxen. Man kan läsa en bok, sätta på en film, ta fram en spel-app, kritor och papper, lite chips eller en clementin. Är man två kan man alltid turas om och då ge barnet omväxling och en pappa som just sovit en timme är definitivt mottaglig för lite lek eller prat.

Anledningen till att jag skriver den här texten är för att informera alla er som inte har barn. Nästa gång som ni sitter på ett flyg och har en skrikande eller bråkande unge i er närhet så kan ni med gott samvete säga till föräldrarna att de ska dämpa sin unge. De kan göra det, det handlar bara om kreativitet och visad respekt för sin omgivning.

20121226-101705.jpg