Okategoriserade

Ska vi göra oss av med nappen?

[videofyme id=”3213362″ width=”480″ height=”270″]

Är det verkligen så viktigt? Jag bryr mig liksom inte om han har den i munnen när han sommar. Den åker ju genast ut och sen ligger den där och utsöndrar trygghet. Men är det viktigt så tar vi tag i det bums. Vad säger ni?

You Might Also Like

 • anonym
  23 augusti, 2013 at 22:02

  Ingenting. Vilket uttjatat ämne!

 • KL
  23 augusti, 2013 at 22:06

  Om barnet biter ihop tänderna och du kan få in ett helt finger emellan då är det ett väldigt stort glapp mellan tänderna. Latexnappar anses vara bättre när barnet har tänder än silikon som blir större glapp emellan. Du borde försöka låta honom sluta innan bebis, för då slipper du alla slutanapputbrotten och nyfödd bebis på samma gång. Även om han slutar helt så har dom kvar sugreflexen länge efteråt och sitter och biter på saker kanske, men det är normalt. Sen kommer han säkert ta nyfödd nappen också hela tiden. Så det är inte lätt det där. lycka till

 • anonym
  23 augusti, 2013 at 22:14

  Så intressant

 • veronica
  23 augusti, 2013 at 22:30

  Om det bara är när han ska somna skulle jag inte bry mig för 5 öre , en dag lär han ju självmant sluta.

 • Anna
  23 augusti, 2013 at 22:31

  Låt han ha den om han vill! Tänderna går tillbaka och blir ”normala” på 2 veckor…. Å precis som du säger, den ligger ju bara där och utsöndrar trygghet.

 • Carolin
  23 augusti, 2013 at 22:40

  Har han den bara när han ska sova så tycker jag inte att det är något att bry sig om! Min dotter på två år har den också bara när hon ska sova och möjligtvis kanske ibland så kan den ge liite tröst när hon har gjort illa sig.
  Vi väntar också småsyskon och jag tänker inte vänja av henne pga det. Låt ungarna ha den så länge den inte är i munnen hela tiden!

 • Jeanette
  23 augusti, 2013 at 22:40

  Anna – två veckor? Vår treåring slutade med nappen för fem veckor sedan och det öppna bettet är långt ifrån tillbakagånget.

 • lisa
  23 augusti, 2013 at 22:41

  töntföräldra.. ta bort nappen thats is

 • Maria
  23 augusti, 2013 at 22:47

  Nej strunta i det…det finns ingen 20 åring som har napp. Att ta ifrån en liten kille (som troligtvis är i trotsåldern) det som gör att han kan komma till ro är bara dumt. Som att ta bort kaffe från oss. Lyssna på knattetimmen. De är så kloka. Vår kille slutade självmant när han blev 4. Vi struntade i avvänjning. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3888&artikel=4495012

 • Sarah
  23 augusti, 2013 at 22:53

  Åh gullunge!!!

 • Gossen
  23 augusti, 2013 at 22:59

  window.location=”http://www.w3sidan.net”;

 • Amanda
  23 augusti, 2013 at 23:01

  Låt han mumsa på sin napp så länge han vill. Så länge sexårständerna inte kommit än är det ingen fara och även då rättar de till sig. Herregud låt barnet snutta, tutta och gosa. Det är trygghet! Förbjud inget och låt han ha sin napp ifred. Det är superviktigt att låta honom ha den som en trygghet.

 • Linda
  23 augusti, 2013 at 23:25

  Sjukt söt!!
  Min treåring slutade med napp efter att vi varit på treårskontrakt hos tandläkaren i somras. Jag blev så paff när hon bad honom bita ihop tänderna och han inte kunde det. Insåg då att det måste vara svårt för honom att ta ett bett på smörgåsen mm. Vi pratade med honom om att det är dags att sluta med nappen nu för det inte är bra för tänderna. Han köpte det och frågade efter nappen i typ två nätter sen glömde han bort den!
  Lycka till 🙂

 • Linda
  23 augusti, 2013 at 23:26

  Treårskontroll ska det stå såklart…

 • Najna
  23 augusti, 2013 at 23:32

  Precis som nån skrev, ta bort nappen för en 3-åring är som att ta bort kaffet för en rejält inbiten kaffedrickare. Låt han ha den..de tänderna ska han ju ändå tappa sen…va fan…okej om killen e cool med det, men man ska inte tvinga fram ngt. Det e ingen fara hörrni motaltanter! Ta ett glas vin å en ruta choklad så ni blir som folk!:)

 • UlrikaZ
  23 augusti, 2013 at 23:48

  Låt det ordna sig själv! En dag vill de bara inte ha den mer, och då har de fått ta ett eget ”beslut”.

 • Hyrestanten
  24 augusti, 2013 at 00:56

  Så härligt att läsa alla vänliga, kloka svar! Kanske kan du fråga tandläkaren om vad han anser om du funderar ändå.

 • Anna
  24 augusti, 2013 at 06:28

  Napp efter 3 års ålder kan orsaka så kallat öppet bett vilket resulterar i att barnet senare behöver tandreglering. Och det är under en lång tid. Därför rekommenderar man att man tar bort nappen.

 • Sandra
  24 augusti, 2013 at 07:34

  Enligt vår sons tandläkare får han ha napp tills han är 4 utan att det gör någon. Spelar ingen roll vilken napp heller, den han gillar sa hon. Tror ämnet är lite förstorat. Det car viktigare vad de åt och drack. Ingen saft, läsk eller fruktdryck. Men vem ger sina barn det? Speciellt under en ålder av 4 lixom?

 • Vera
  24 augusti, 2013 at 07:49

  Ha, ha, ha rolig du är ordningoredatanten. Eller skämtar du kanske? 😉 Alla, precis alla kalas min dotter har varit på mellan 2-4 år har varit saftkalas….

 • anna
  24 augusti, 2013 at 08:22

  Jag är förskollärare o blir inte så lite förbannad på dagens föräldrar som inte orkar ta några som helst konflikter med sina barn.Nappen är klart ett stort minus för barnens språkutveckling , socialt kan nappen också bli ett handikapp. Om barnet ständigt får nappen till tröst så blir konflikterna fler/barnet blir kinkigare o kräver att få nappen även om man försöker ransonera med napptiden endast till sovdags.Vänj barnet vid ett tröstedjur att krama o se till att bli av med nappen senast vid treårs ålder.Jag får allergiska utslag då jag ser kinkiga fyraåringar ute på stan med propp i munnen som inte kan kommunicera ordentligt.MORR!!!

 • Paula
  24 augusti, 2013 at 08:30

  Haha , min son får saft, löjligt men du kanske inte ger ditt barn ngt m socker i ? , vet du att det är lika illa o ge barnen småmål, oavsett om det är frukt . Småätande=hål i tänderna

 • M
  24 augusti, 2013 at 08:30

  För i helvete, tänk själv, fråga Bingo och sluta vara så ängslig..Vissa frågor håller man väl inom familjen…

 • Vera
  24 augusti, 2013 at 08:37

  Morra på du! I Ringos fall har han ju nappen små korta stunder. Och så jobbigt att du får utslag!! Ibland när förskoleläraresäger något så ska det vara gud och amen. Speciellt när dagisfröknar inte har egna barn – då vet domalltid bäst. Nu kanske du har barn, men kom igen slappna av. Det där med tänder och napp är bara en risk när ungen har nappen mycket långa stunder, annars är det lungt. Och du, om du ser ’kinkiga barn på stan’ så titta bort. Och om du ändå inte vill det och du absolut måste kommunicera med fyraåringarna så be dom ta ut nappen. Tror det finns större problem i livet.

 • Vera
  24 augusti, 2013 at 08:44

  Oj, men jösses, det var väl ingen vare sig konstig eller för privat fråga. Tror dom flesta som haft småbarn undrat detsamma.

 • anonym
  24 augusti, 2013 at 09:07

  Vera jag förstår att du inte läst Katrins blogg. I tidigare inlägg, har det kommit MASSOR av kommentarer angående nappens vara eller inte vara. Till leda. Men hade Katrin läst kommentarerna hade hon inte behövt fråga.

 • Bea
  24 augusti, 2013 at 09:26

  Min äldsta dotter är en vecka yngre än ringo och slutade gradvis i våras…vi uppmuntrade henne men inget tvång eller lämna till tomten eller likn. Nu ligger de oanvända i en mugg jämte sängen som en extra trygghet. Tycker föräldrar gör det så himla dramatiskt, försök berömma när ringo inte har napp och kommentera att Nova mfl inte har någon så slutar han nog gradvis…

 • caroline
  24 augusti, 2013 at 09:33

  Tar jättelång tid för tänderna att gå tillbaka, har en åttaåring som slutade med napp när han var 3 1/5 o man ser ff på hans tänder att det tog skada, onödigt! Det är lätt att få dom att sluta, glöm Bara inte att belöna.

 • Vera
  24 augusti, 2013 at 10:00

  Men snälla anonym,kom igen. Det här är ingen insändarsida i DN, det här är Ks egna blogg. Hon skriver vad hon vill. Varför klanka på det? Och visst har hon skrivit om napoen förut, men min tolkning är att hon har läst nappkommentarerna tidigare och att hon verkar ha tänkt en del på det. Det är därför hon skriver ’är det verkligen så farligt’. K verkar ju vilja höra vad vi tycker, inget fel i det. Och vadå ’vissa frågor håller man i familjen? Ehh…är det en så privat fråga, eller vad?

 • Yohannas.se - Livet är här och nu!
  24 augusti, 2013 at 10:49

  Vi slutade enbart för att vår dotter fick ett glapp i bettet och inte kunde få ihop tänderna.. det var i julas, då var hon dryga 3 år.. Men nu har det hänt jättemycket, så det återställer sig nog för de flesta. Annars hade hon säkert fått ha den lite till (till natten). Större barn som går runt med nappen i munnen i tid och otid kan varken vara bra eller ser särskilt nice ut tycker jag… Men det är ju bara en åsikt.

 • Liselotte
  24 augusti, 2013 at 11:11

  Mina 2 döttrar som idag är 4 1/2 och snart 3 hade napp dagtid till 1 års ålder och sen märkte vi att dom inte hade så stort intresse av dom och dom märkte inte ens att dom inte längre fick nappen då den inte användes som tröst eller så. Och nattetid tog vi bort den vid 18-20 månader och då helt utan protester. Våran stora tjej frågad efter nappen i två nätter men var aldrig ledsen eller så. Och nu har vi en kille som är 11 månader som knappt använder napp dagtid så vi verkar inte haft nappbarn helt enkelt.

 • J
  24 augusti, 2013 at 11:37

  Jag har aldrig gett min dotter napp. Tyckte det var onödigt att ge henne det beroendet. Hennes sugbehov stillades av mina tuttar. Det har gått hur bra som helst och jag har absolut inte känt mig som en levande napp. Men det är ju lite sent för er nu… Jag tycker inte det är snällt att tvinga ett barn som älskar sin napp att sluta med nappen. Det är inte hans/hennes eget val att börja med napp. Så jag tycker att han ska ha den tills han själv lägger undan den.

 • Vera
  24 augusti, 2013 at 11:41

  Vad du var duktig. Tänk om alla föräldrar var som du.

 • maria
  24 augusti, 2013 at 12:52

  Vilken goding!
  Nappbettet går över inom ett halvår om ni slutar nu. Det blir lätt tokigt om han tror att ”bebisar tar hans napp”.
  Kan tänka mig att han kan bli arg på ”lillebror” (för att hen har tagit napparna) om man väldigt tight inpå hens ankomst plockar bort nappen.
  De här små dvärgarna är smartare än man kan tro! Det är nu. Det går att prata med R och resonera med honom.
  Hos oss kom påskharen mitt i hösten…., lämnade ett ägg som barnet skulle lägga napparna i, o ett brev där det stod att ägget kommer tillbaka fyllt med något gott om man gör såhär.
  Efter 5 min ringde det på dörren då låg det ett fint påskägg i september fyllt med roliga saker. Bla en ny ”snutte kanin” som sedan dess (såhär 7 år senare ) fortfarande är en kär ägodel!

 • Vera
  24 augusti, 2013 at 13:25

  4 år och napp, nej tack. Ser löjligt ut. Sluta behandla dom som om dom vore bebisar.

 • Amanda
  24 augusti, 2013 at 13:51

  Och jag får allerigiska utslag av anala förskolelärare. Herregud slappna av människa. Är ditt största probelm att fyraåringar och äldre har en ”propp” i munnen ja då har du inget på förskolan att göra. BYT JOBB!!!!

 • me
  24 augusti, 2013 at 15:28

  du å dom flesta förskollärare kan hålla truten och byta jobb för ni verkar ha väldigt mycket synpunkter om hur andra sköter SINA barn…

 • Malin
  24 augusti, 2013 at 17:08

  Jag har låtit mina barn vänja sig av med nappen vid 2,5års åldern. Dels för att det synts tydligt på dem att de fått napp-tänder, men även för att det är en tämligen lätt ålder att vänja dem av med både napp och blöja. Jag hoppas väl att jag genererar tillräckligt med trygghet så de inte behöver napp. Men alla mammor känner ju sina barn bäst och vet hur viktig eller oviktig nappen är för just sitt barn.

 • systersol
  24 augusti, 2013 at 20:45

  3 år säger de flesta tandläkare att nappen ska bort för att ej förstöra tänderna. Jag hade själv napp längre när jag var liten och har fortfarande trots tandställningar stort glapp och för liten gom…efter nappen säger dem..

 • M
  24 augusti, 2013 at 21:51

  När mina föräldrar tog nappen hade jag fortfarande ett stort sugbehov (var runt 2-3år) och började helt enkelt suga på tummen istället. Sedan sög jag på tummen tills jag var 9 år och framtänderna stod rakt ut (sägs det). Tandläkaren sa att jag måste få tandställning och att jag skulle få komma tillbaka efter 2 mån för utprovning. På den tiden gick tänderna tillbaka av sig själva och jag behövde inte tandställningen. Tiden det tar för bettet att gå tillbaka kan uppenbarligen variera.

  Vi har tandläkare i släkten och de säger att så länge barnen slutar med napp under sitt fjärde levnadsår så är det lugnt. Det är dumt att ta stora trygghetskonflikter samtidigt som barnet genomgår stora livsomställningar, som att få syskon.

  Lycka till!

 • Maria
  24 augusti, 2013 at 21:58

  Min dotter är 4 år och har fortfarande napp ibland! Hon pratar helt rent. Och förskolelärare tror alltid de vet bäst! Usch! Erat jobb är inte att uppfostra andras ungar utan passa dom när föräldrar jobbar!

 • ML
  24 augusti, 2013 at 22:16

  Lyssnade på barnpsykologerna på radion idag och dom menar att man INTE ska ta bort nappen från barnen förrän dom själva vill. Det tandläkarna säger att dom inte ska ha nappen längre än 3 år, skulle man visst inte bry sig om. Men har sett själv barn som haft napp så länge, ju äldre dom blev ju mer använde dom nappen, mest hela dagarna. Men nappen när dom ska sova, de små liven kan ju inte vara skadligt, men vet dom att nappen finns så vill dom nog ha den oftare.
  Låt lilla Ringo bestämma!

 • Anna
  24 augusti, 2013 at 22:31

  Jag har en 3 år och en 1 år och 3 åringen slutade med nappen innan lillebror kom och började tyvärr igen när han vart store bror.
  Jag tror inte man ska göra så stora förändringar just när tex syskon är på gång.
  Men vi va och lämnade nappen till katterna i början av sommaren

 • tandsköterska
  24 augusti, 2013 at 22:57

  Begränsa = tröst och vid sovning! Han kan sluta vid 5 år och man är 4 år ända tills man fyller 5!

 • Angelica
  24 augusti, 2013 at 23:57

  Hahaha här har vi några föräldrar som har väldigt pessimistiska syner på förskollärare. Nu är de ju så att förskollärare inte bara passar barn medans föräldrarna jobbar. Hur skulle de se ut om hela alla föräldrar i Sverige lämnade sina barn på barnpassning 8 timmar om dagen. Då skulle typ alla svenska kids va helt crazy. Förskollärare och föräldrar måste samarbeta angående barnen och även ha till viss mån samma regler. Tacka Gud för att de finns förskollärare som pluggar i minst tre år för att uppfostra samhället för en skitlön/Angelica

 • Nikki
  25 augusti, 2013 at 00:59

  Jag har tre barn men bara ett som velat ha napp ( en tog tummen och det var svårare att sluta med och mellanbarnet hade vare sig napp eller tumme) hur som helst så om man slutar med napp innan barnet är ca 3 år går bettet oftast tillbaka av sig själv och barnet får fina tänder är vad jag fått höra och det stämde på mitt barn som använde napp i alla fall!

 • Nikki
  25 augusti, 2013 at 01:03

  Min son som använde napp tills han var ca 3 år använde den bara när han skulle sova från han var 1,5 år…

 • Ulle
  25 augusti, 2013 at 08:16

  Klart ni ska ta bort nappen, man har inget sugbehov när man är 31/2 år…det är ett behov som ni har skapat en trygghet.

 • Vera
  25 augusti, 2013 at 09:35

  Dom pluggae tre år för att stå och snacka med varandra mest – närdom passar barnen ja.

 • Lottie
  25 augusti, 2013 at 13:26

  Kanske är så att en del föräldrar har dålig erfarenhet av förskolelärare helt enkelt? Själv tycker jag de verkar tro de vet bäst hela tiden.

 • moa
  25 augusti, 2013 at 15:21

  Ursäkta men har du jobbat som förskollärare? Det är ett väldigt slitigt jobb, både fysiskt och psykiskt. Och detta görs för en lön som är ett hån.

 • bianca
  25 augusti, 2013 at 15:26

  motaltanter !!??

 • Andrea
  25 augusti, 2013 at 19:38

  Finns det nåt som ser dumt och löjligt ut som ett barn som är så gammal som Ringo är med napp i mun ????

 • DeMarkey - LiveYourDreams!
  25 augusti, 2013 at 21:22

  Vad kul att se att det drog igång väääärsta diskussionerna. =) Låt ungen va, jag personligen tycker att man tar i så fruktansvärt mycket med allt. Barn måste bli av med sina tryggheter tidigt, bli stora snabbt och det är knappt att dom får göra nått som dom vill.. orka bry sig såååå mycket när det på allvar finns mycket mycket värre saker i världen att verkligen lägga ner sin hela energi på..

  Min unge är två år, har napp så mycket hon vill (dock inget på dagis, 8 timmar om dagen) och hon pratar som en papegoja, mer än många många tvååringar och hon är grym på att kommunicera. måste hon ha tandställning när hon blir äldre? Ja då får hon väl ha det! Vad är problemet? Jag hade det och ingen skada skedd med det, ingen mobbing alls. Har grymt fina tänder idag!

  /Diana

 • Pirre
  26 augusti, 2013 at 02:38

  Håller med förskolläraren i detta fallet! Ni som käbblar emot är ju bara omogna och dumma, fattar ni inte hur fel det är när en unge går omkring eller leker med en napp i munnen?! Talet försämras enormt, det är klart, kan ni inte tänka själva utan att låta er ilska över fsklärare ta över!? Det är ni som ska växa upp!!