Okategoriserade

Separationschocken

A men det är mycket nu. Igen. Och jag har fått känna på min första separationschock. Nämligen den som uppkommer när jag är själv med barnen och känner mig sjuk. Vad händer om jag blir sjuk, sängliggande och bara inte KAN kliva upp ur sängen på morgonen? Vem ska ge frukost, klä på och byta blöja på mina barn då? Klart att jag kan ringa in någon men igår kväll insåg jag för första gången att det är nytt läge när man lever själv med barnen. Jag hade så fruktansvärt ont i halsen igår. Det började tisdag kväll så natten mellan tisdag och onsdag sprang jag som en jojo för att dricka vatten, ta en halstablett, en klunk nightquil och för att stå lutad över diskbänken och snyfta lite för mig själv. Att vuxna människor inte gråter över smärta är bullshit jag gråter när jag har ont. Psykiskt som fysiskt.

Alltså var jag inte bara dödstrött igår kväll utan halsonten hade blivit värre över dagen så igår kväll var jag ynklig minst sagt. Jag ville inget hellre än att krypa ner under mitt ljuvliga linnetäcke och sätta på en film. Något jag hade kunnat göra för bara nåt halvår sen då jag levde i förhållande. Jag har inte det privilegiet längre. Jag måste fortsätta som en maskin tills jag stupar. Jag måste hämta på dagis, skjutsa till Taekwando-träning, köpa kläder till luciatåget på fältan, baka till julmarknaden, laga middag, tvätta de leriga överdragsbyxorna, byta om till pyjamas, läsa boken, sjunga sången. Men alltså whats up med halsont från helvetet? Jag har inte feber, ingen snorig näsa, inga andra symptom bara en känsla av krossade rakblad i halsen när jag sväljer. Hur många dagar går man med en sån smärta innan man ska lägga tid på att sitta i väntrummet hos husläkaren?

Jag kände mig lite ensam igår faktiskt. Erkänner gärna det. Inte ledsen-ensam utan ynklig-ensam. Önskade att jag hade någon att dela alla arbetsuppgifter med. Någon som dessutom kom in med en kopp kamomillté till mig i sängen som jag inte låg i. Jag kanske inte är en sån där cool singel som jag tror att jag är. Jag kanske är en förhållande-typ ändå…

Jobbar i Sturegallerian idag. Fram till 14.30 för då ska jag till dagis och se på luciatåg och sen gå på julmarknad. Sen ska jag tillbaka till Sturegallerian för det är öppet sent ikväll. Till 21 är det öppet för shopping. Nellie har bakat kokostoppar att bjuda våra kunder på hon är så grym Nellie.

Tänkte på en till sak. Vad är det med män som ska hjälpa en att parkera? Det är som att män får nån sjuk kick av att dirigera in en i en parkeringsficka. Så väldigt ofta som jag ska parkera och genast stannar en man för att vifta och visa avstånd mellan sina handflator. Men snälla män, jag har sensorer i min bil som tjuter när jag närmar mig något och jag har speglar i bilen där jag kan se var jag är. Dessutom har jag haft körkort i 20 år så jag kirrar en fickparkering utan er hjälp! Tack men nej tack.

Så, nu ska jag klicka på ”äpple ny” och skriva en krönika till SVT debatt. I typ samma ämne. Nämligen hur man struckar julen som nyseparerad.

You Might Also Like

 • Sussi
  3 december, 2015 at 11:12

  Virushals. Skitont! Sätt dig INTE hos läkaren för det – finns inte mycket att göra än att gå till Apoteket och köpa smärtstillande att gurgla halsen med….

 • Jennie
  3 december, 2015 at 11:16

  Halsfluss!

 • Jane
  3 december, 2015 at 11:18

  Har haft likadant i halsen o d va virus inte halsfluss
  köp zyx på apoteket det är en jättebra halstablett finns typ citron, apelsin o nån till

 • Lotta Franzén
  3 december, 2015 at 11:19

  Gå in på mindoktor.se så får du hjälp utan att behöva sitta på vårdcentral. Krya på dig!

 • Anneli
  3 december, 2015 at 11:29

  Ja välkommen till ensamstående mammors verklighet. Har hämt att ja varit däckad i magsjuka ett par dar o samtidigt varit tvungen att ta hand om en tokpigg 3-åring. Fick hjälp med att nån körde hem lite matvaror åt mig kommer ja ihåg, men annars var det ju bara att kämpa sig igenom det. Vissa dagar är bajs helt enkellt men man är starkare o klarar mer än man tror o när man tagit sig igenom sånna dagar så känner man ”yes! Jag klarade det också” Krya på dig.

 • Sofia
  3 december, 2015 at 11:40

  Rejält halsont utan förkylning eller feber är typiskt för halsfluss = bakterier. På vårdcentralen kan dom enkelt ta ett snabbprov från halsen för att avfärda eller konstatera streptokocker. Vid streptokocker får du antibiotika vilket snabbar på tillfrisknandet en del. Krya på dig!

 • Sofia
  3 december, 2015 at 11:50

  Det är så det är att vara ensam vuxen hemma.
  En unge spyr i sängen och ut över golvet, man duschar ungen, skurar golvet, byter lakan, lägger ungen, drar igång en tvättmaskin. Då börjar nästa unge… Och sen nästa… och man längtar som fan till pappaveckan startar så man får lite lugn och ro och man ropar ”Hallå, kan någon jävel ta över mitt liv ett tag!!” Men ingen jävel kommer, utan man kavlar upp ärmarna och kämpar vidare.

  Lycka till!!

 • Marie
  3 december, 2015 at 11:53

  Oreganoolja är det bästa för min hals. Jag tar först någon klunk med ex rapsolja och sedan några droppar oreganoolja. Gurglar några minuter och sen känns det mycket bättre. Upprepar sen vid behov men det brukar inte behövas många gånger.

 • cissi
  3 december, 2015 at 11:59

  Har du ingen feber så är det oftast inte halsfluss utan bara ett virus. Alltså hjälper inte antibiotika. Får du feber är det troligtvis halsfluss och då bör du söka till hälsocentralen så du kan få antibiotika utskrivet och då blir du bra inom några dagar.
  Där emot, om du har grötigt tal, stora halsmandlar och frånvaro av hosta KAN det vara halsfluss ändå. Men oftast har man feber också. Mvh sjuksköterska

 • Paula
  3 december, 2015 at 12:10

  Man kan ju även leva i ett förhållande men ändå stå ensam med allt trots att man är sjuk
  Been there Done that

  Det man gör då är tar bort vissa måsten för att kurerar sig snabbt

  Man behöver inte storstäda , skiten kan ligga någon dag

  Bara ha en fuskdag med barnen när man får ligga i sängen o se film med mamma tills man somnar typ

 • Pucko
  3 december, 2015 at 12:45

  Din självömkande idiot.
  Man fixar sånt även när man är sjuk. Kan du joba är du INTE sjuk…

  Sen går man INTE till läkaren för lite halsont! Där finns det människor som är sjuka på RIKTIGT. Att bli smittade kan vara förödande och tom leda till döden.
  Fast jag tror inte du bryr dig om hur många som avlider på grund av dig…

 • norpan
  3 december, 2015 at 12:49

  Jag sätter pengar på att det är moraxella (bakterie). Ger alltid den typen av symptom. Tar några dagar att få svar så det är lika bra att odla direkt. Sedan antibiotika.

 • Katarina
  3 december, 2015 at 13:24

  Krya på dig!

 • Anna
  3 december, 2015 at 14:12

  Pröva att gurla saltvatten Lös upp 1/2 msk salt i 2 dl varmt vatten. Gurgla detta var tredje timme. Är man sjuk så är det ok att ha tv och IPAD som ”barnvakt” till barnen så länge man har koll och ser till att deras basbehov sköts. Sedan när man är frisk igen så ska man ta hand om sina barn igen med andra aktiviter än IPAD och tv.

 • Marie
  3 december, 2015 at 14:23

  Välkommen till verkligheten!
  Låter inte som du är ”förhållandetypen” utan mer som ”passa upp på mig typen”

 • Anna
  3 december, 2015 at 16:17

  Marie, kan du inte bara hålla käften!

 • sol
  3 december, 2015 at 16:18

  Förstår dej jag var livrädd att vi skulle gå skillda vägar under den värsta småbarnstiden (inte att vi hade några planer på det eller problem i relationen men ändå)
  Jag har ej sovit på 5,5 år. då våra varit väldigt sjuka med allergi astma och öroninflamationer. När det var som värst vaknade dotter 1-6ggr/h samt att sonen vaknade ngn några gånger per natt. VIDRIGT. Vi ingick en pakt att inte lämna varandra under det helvetet…

  Nu sover kidsen hela nätter som oftast. Och vi är kärare än någonsin. Men förstår att det är jobbigt, det var min värsta mardröm att sitta ensam hela nätterna med ett sjukt barn och ej ha någon avlastning alls…

  kram du är grym!

 • Dingo
  3 december, 2015 at 17:28

  Du skall för fan inte klaga. Du har ett stort nätverk runt omkring dig, som kan hjälpa dig.Och glöm inte att barnen har en PAPPA !!!

 • Lingo
  3 december, 2015 at 17:54

  Anna, eller ska vi kalla dig Katrin?
  Du skriver just DEN repliken lite för ofta på insta för att det ska vara slumpen -)

  Marie klev visst på ömma tår. Du ÄR någon som inte passar i ett förhållande, du vill ha en slav…

 • jag
  3 december, 2015 at 18:31

  Du skrev: vad är det med män som vill hjälpa en när man ska parkera? ”de står och dirigerar”.. Vet du vad Katrin, det är en ZIGGISTIGGARE du stött på och som vill ha pengar för besväret!
  de finns bla vid Östermalmstorg och håller på så som du beskrev.

 • Kicki
  3 december, 2015 at 19:01

  Skönt med ett ärligt inlägg här på bloggen. Jag ogillar dina fejkade inlägg…. Vi är ju bara människor wtf????

 • mingo
  3 december, 2015 at 20:18

  Vem passar barnen när du jobbar??

 • Anne-Lee A
  3 december, 2015 at 21:27

  Det finns en spray på olika apotek, Coldy, som hjälper vid halsont. Kostar ca 150.-. Bara ett tips, krya på dig.

 • Ajaj
  3 december, 2015 at 23:30

  Haft precis så där i snart 2 veckor. Lycka till säger jag bara.. Jag väntar fortfarande på att det ska sluta göra ont när jag sväljer men blir ju fasiken aldrig frisk!!

 • ..
  4 december, 2015 at 00:56

  Som flera kommenterat här tidigare, du har ett enormt kontaktnät runt omkring dig och en känd pappa med lika stort kontaktnät. Däremot! Vill! Jag! Hylla! Alla! Ensamstående! Mammor! Som saknar just allt detta och ändå klarar av det med fattiga små marginaler och med frånvarande pappor! Det! Ska! Hyllas! Alla ni svikna mammor med pappor som i många fall drar sig undan och välter över allt ansvar på en ensamstående mamma. Exakt så har jag haft det själv som ensamstående mor. Inget kontaktnät. Frånvarande pappa som aldrig ställt upp. Var ständigt orolig vad som skulle hända mitt barn om jag blev sjuk eller inlagd på sjukhus. I min förtvivlan ringde jag en gång socialen när barnet var litet och frågade om det fanns något trygghetsnummer man kunde ringa om jag skulle hamna i en sådan situation, det fanns det inte. Jag blev chockad och levde sedan med den ständiga skräcken över vad ska hända mitt barn om det händer mig något. Än idag står samhället sig svagt och lamt i en sådan akut situation som alla ensamförälder kan hamna i som inte har något kontaktnät. Hade jag vetat att allt hängde på mig mentalt om jag hamnat i en sådan akut situation hade jag nog aldrig skaffat barn, för det har inte varit lätt att vara fullständigt totalt lämnad och utelämnad av stöd från samhället. Har fått ligga på golvet o kräla i magsmärtor o samtidigt ta hand om ett litet barn. Önskar ingen en sådan känsla.

 • Cissi
  4 december, 2015 at 09:05

  Sånt är livet för många av oss.

 • tess
  4 december, 2015 at 13:54

  Haha min mamma minns fortfarande när pappa var på jobbresa och hon och jag och min syster alla blev magsjuka. Det måste ha varit fruktansvärt!
  Det verkar kämpigt att vara förälder och behöva jobba på även när man är trött eller sjuk. Speciellt om man är ensam. Folk skriver att du har ett kontaktnät, och du kanske kan få hjälp. men det är väl inte så lätt att ringa dit nån med kort varsel och få hjälp och du kanske känner att det känns fel när du ”bara” har ont i halsen och kan ta dig igenom det själv.
  Om du har riktigt ont i halsen när du sväljer kan det ju va halsfluss ja… det har jag haft 2 ggr och då har det gjort så ont att jag grät lite i min ensamhet på natten när jag har väntat på att vårdcentralen ska öppna hehe 😛

 • Sofia
  6 december, 2015 at 10:50

  Till Mingo!!!!!!!!

  Vart gör majoriteten av svenska folket av sina barn när dom är på jobbet? Dum fråga!!!!

 • maggan
  7 december, 2015 at 21:11

  Du och Bingan hittar snart tillbaka till varann ☺

 • Linda
  16 december, 2015 at 21:59

  Även halsfluss läker utan AB. Moraxella överlever man oxå finfint utan AB om man inte redan har svår kronisk sjukdom. Spring inte på vårdcentralen och smitta ner andra immunsupprimerade i onödan. Hög feber i mer än 4 dagar som inte svarat på febernedsättande. Då kan man överväga saken. Men man måste tillåta sig att vara sjuk och vilande i några dagar. AB förkortar i vissa fall sjukdagarna med något dygn. Så, vila, vätska, alvedon ????