vegan

Ok då sätter vi igång!

Hej!

Okej… Var börjar vi egentligen? Jag är ju typ lika mycket nybörjare som många av er på hela den här vegan-grejen så hur tänker vi? Vi tänker att allt måste vara enkelt, gå fort, vara gott, vi måste få i oss protein och må bra. Vi vill inte få bris på något så vi tappar energi. Vi måste ju träna mycket jag älskar ju att träna och vill inte känna mig orkeslös för att jag får brist på något. Bokade läkartid för att kolla mina värden imorgon. Sen tar jag nya prover om en månad tänker jag…

Idag kommer jag att strosa länge i matbutiken. Leta reda på alla grymma råvaror vi kan äta! Skriver en lista under dagen på allt jag kan komma på. Jag vill prova att göra falafel det är gott, lasagne på bönplattor, sallad på savoykål tänker granatäpple, russin eller tranbär typ… måste rodda med en god sås, ska köpa hem växtbaserade gurthar idag. Min grillkrydda är ju perfekt! Ska göra kikärtsbiffar idag tänkte jag också. Så jag kan ge er ett gott recept sen.

Jag funderar kring vegofärsen. Den jag har hemma från Anamma är magisk. Igår gjorde jag en vegofärs där jag stekte ihop färs med lök och min grillkrydda det blev så gott! Åt det med shiratakinudlar. Tog med resten och åt till lunch idag. Väldigt enkelt och gott. Färsen är gjord på soyaprotein så jag väljer att tycka att det är bra. Vet att åsikterna är olika men nu har jag bestämt mig för att tro på att soya inte är dåligt för oss. Energimässigt är färsen grym. Lite kalorier, mycket protein, lite kolhydrater. Jag kommer ju såklart inte att äta varken gluten eller socker för att jag kör veganskt. Jag kommer att äta ris, potatis, rotfrukter, bönor och linser men fokusera mer på grönsakerna.

Jag har som ambition att dricka en grön smoothie om dagen. Gröna blad med ibland avokado, ibland jordnötsmör. Jag kommer att dricka veganskt proteinpulver varje dag. Det är inte svingott men så får det bara vara!

Kvällen idag ägnar jag mig åt att göra ett matschema för sju dagar. Lunch och middag. Sen ger jag det till er så fort jag är klar. Ni ska ha helgen på er att handla allt tänker jag. Och kanske att man vill laga lite mat på söndagen för att preppa veckan också!

Jag ser fram mot att prova det här. Och jag hoppas att jag kommer att fastna och vilja fortsätta. Alternativt att köra en veggish-diet. Köra veganskt fem dagar i veckan och lägga till fisk två. Men vi ser…

Kul att så många vill vara med mig!

 • K
  9 januari, 2020 at 12:40

  Detta recept är guld! Tar lite längre tid då det gärna ska puttra, men spagetti bolognese på veganskt sätt:)

  Stek genomskinligt, mycket lök,vitlök och lite färsk hackad chili.

  Häll i 2 paket linser, jag kör zeta ekologiska linser på tetra. blanda ihop.

  Tillsätt nån dl vitt vin och ev. Lite honung.
  Tillsätt ett par burkar hela skalade tomater

  Lägg i en hel stjärnanis.
  Finhacka mycket (ca 2 stänger)stjälkselleri och finriv 5-6st morot, blanda i och låt puttra.

  Koka pasta och blanda ihop med linserna, servera i en stor skål med färsk fin hackad persilja och en klick oatly Imat fraishe ovanpå. Vegansk ost kan man även strö över för parmesan känsla:)

 • Erika
  9 januari, 2020 at 13:08

  Soja är inte dåligt så länge man inte är intolerant mot det. Många tror att soja innehåller östrogen men det innehåller fytoöstrogen som inte är samma sak. 🙂 så är du din soja!

 • Tina
  9 januari, 2020 at 13:50

  Kanske mina tips på biffar kan vara till hjälp.
  Sök även på vegansk ost så hittar man massa alternativ på bra recept.
  https://www.tinamejri.se/lyckas-med-veganska-biffar-och-burgare/

 • Kerstin
  9 januari, 2020 at 14:10

  Ni som ofta äter äggröra på morgonen. Det kan ni inte äta nu då ni ska äta vegankost. Kommer du skippa det med?

 • Magda
  9 januari, 2020 at 15:01

  Tofuscramble går perfekt att göra istället för äggröra. Och nåt annat gott är att mixa tofu med tinade jordgubbar. Skär upp Apelsin bitar o lägg på. Smarr ☺️

 • Emma
  9 januari, 2020 at 20:41

  Tofu-scramble recept från jävligt gott är det bästa grundreceptet. Alla mina barn ÄLSKAR den. (Kala namak i är ett måste. )
  Den formbara färsen är guld. Går att använda precis som vanlig köttfärs. Både forma och ha i grytor. Finns SÅ mycket gott🤤

 • Danni vegan detoc
  10 januari, 2020 at 00:46

  Formbar färs har karamelliserat socker i sig för att vara brun….all annamas produkter har det…

 • Nina
  11 januari, 2020 at 08:38

  Spännande att följa din ”resa”. Gillar ditt sätt att tänka OCH hur du uttrycker det. Inte så pretentiöst, mer seriöst och entusiastiskt….det tilltalar mig. Jag är inte riktigt där än, att prova helvegansk kost. Men märker att jag mer och mer går från rött kött och fläsk i min kost.

  Tack för att du delar med dig!
  /Nina

 • Olle Ebola
  12 april, 2020 at 20:02

  Läste att statsmakten, som kör med missvisande Corona-statistik, tänker försöka trycka till dig angående ett påstående om fiskolja. Vore ju bättre om de först sopade rent framför egen dörr.