Okategoriserade

Misshadeln

Jag sitter äntligen vid min dator nu. Jag har saknat min dator. Vi var på Cirkus Scott ikväll, det var kul. Jag lade märke till att de tagit bort alla djur och ersatt dem med akrobater och artister istället. De enda djuren som gjorde konster var hundar och hästar så jag antar att det har med plågeri att göra och det är ju bra att Cirkus Scott gör ett statement och visar att man kan underhålla barnen utan vilda djur för det kan man och jag skulle säga att Ringo, Fred och Esther tyckte att det var minst lika kul att se på människor som gör coola saker som en elefant som rör på ett ben. Bra gjort, Cirkus Scott!

Jag skrollar igenom mina sociala medier och ser att det blev en livlig diskussion efter att jag berättat om pappan som slog sin dotter. Jag blir faktiskt förvånad över hur naiva och oerfarna folk är. Tror verkligen så många av er att det är ovanligt med vuxna som slår sina barn? Det kan inte vara så att folk i Sverige lever i sin bubbla och har så dålig koll på omvärlden? Jag ska berätta för er exakt hur det gick till:

Det ägde rum på ett vattenland. Gruppen som flickan tillhörde var på cirka femton personer. Mamma, pappa, syskon, släktingar eller vänner jag vet inte det brukar oftast vara släktingar av erfarenhet. En pojke och en flicka slajdar samtidigt ur rutchkanan framför gruppen. Pojken är ett par år yngre. Jag är ganska säker på att de är syskon. Pojken gråter och jag uppfattar det som att han skyller på sin syster. Som att hon knuffat honom i kanan eller något i den stilen. Pappan reser sig upp och jagar fatt flickan som han börjar att slå. Det är INGEN i sällskapet som rör en min eller ens ser förvånad/brydd ut. Det är INGEN på platsen som reagerar eller bryr sig. Möjligtvis att några turister av mitt eget slag som kommer från länder där man inte får slå sina barn stannat upp för att häpet stamma fram ett ”oj oj”. Jag tog några steg mot gruppen men blev som jag skrev stoppad från att ingripa. Jag hade absolut aldrig i hela mitt liv vågat ingripa fysiskt ni kan inte förstå hur den här pappan såg ut. Tänk er en bild på den läskigaste terroristen i nån hollywoodrulle. Så såg han ut. Svart skägg, stor kroknäsa, blek, livsfarlig. Jag skulle aldrig våga säga ett ord till honom det som jag var på väg att göra när jag närmade mig var att försöka säga åt en man att ingripa. Men det var helt meningslöst för det var inte en enda person som brydde sig eller gjorde minsta ansträngning för att ingripa. Det var som att det var det mest normala i världen det här våldet och att ringa polis var det inte någon som hade någon tanke på och även om jag hade ringt och stammat fram något på min knackiga franska så hade de inte gjort något åt saken.

Så här ser det ut i vissa kulturer och länder. Jag tror tyvärr att det är mer vanligt än ovanligt. Om man ska se till procent i världen menar jag. Det är vi som lever i Sverige som är förskonade och lyckligt lottade. Här får vi inte slå våra barn och skulle jag utsättas för en liknande situation i Sverige hade jag ringt polisen men i ett land där aga ingår i uppfostran och där folk slår ett barn på öppen gata? Framför ögonen på hundratals personer? Där ingen bryr sig. Vad hade jag kunnat bidra med? Jag hade inte kunnat ändra den här flickans liv vad jag än hade gjort. Möjligtvis hade jag åkt på en käftsmäll jag med om jag hade ingripit. Men för vad? Hade han slutat slå henne? Verkligen inte. Han hade bara undrat vad jag var för idiot som störde honom. Sen skulle han fortsätt att slå henne. Han slår henne säker nu med. Det är hemskt naturligtvis och jag önskar att jag kunde göra något för att förhindra det men det kan jag inte. Så är det.

 

You Might Also Like

 • Helena
  7 augusti, 2014 at 23:40

  Grattis Katrin, du lyckades skriva ett provocerande blogginlägg.

  Klart du hade kunnat reagera! Du hade, bland alla de där människorna kunnat visa att det han gör är FEL. Om ingen annan reagerade så kunde ändå du visa att han gör illa sitt barn både psykiskt & fysiskt. Det är aldrig ok! Människor är fega och likaså du tydligen. Jag hade ropat ”STOP BEATING HER!!” människor omkring dig hade fått en rejäl tankeställare och kanske upplevt att det är bra att ta ställning, att visa att det var fel av pappan. Pappan hade kanske också fått sig en tankeställare då. Men nu? INGEN reaktion från någon på plats! Ibland hatar jag människor. Fega idioter.

  Tänk om någon slog Ringo eller Rambo i ett land där aga är tillåtet, och du inte såg det, och ingen reagerade… tänk om. Hade du då skrivit ”Ja, men det var ju tillåtet i det landet, det är en del av deras kultur”?

 • Davve
  7 augusti, 2014 at 23:47

  Det är inte Katrins sak att ingripa mot detta i ett främmande land. Och som hon skriver så var mannen ingen som inte ens Katrin vågar utmana. Släpp det.

  Och ”provocerande inlägg”? Vad är det som provocerar dig? Förstår inte

 • Veronica
  7 augusti, 2014 at 23:51

  ”Vad är det som provocerar dig?” Är du dum i huvudet på riktigt eller? Det är väldigt provocerande att ingen ingriper när en vuxen person slår ett barn!

 • Helena
  7 augusti, 2014 at 23:58

  Förändring sker inte när folk är tysta och låtsas inte se, utan när man väljer att reagera eller agera mot något som är fel. Flickan blev kränkt av både människor omkring sin pappa men även av sin pappa.

  Även om det i Frankrike är tillåtet att aga sina barn så innebär inte det att man inte ska ta ställning mot något som är fel. Katrin kunde visat att det som skedde var fel, hon hade kanske fått medhåll från fler då. Flickan hade känt att någon var på hennes sida, någon av alla de hundratals på plats.

  Sen finns det människor som du Davve, du & Katrin m.fl. som tiger, för det är mer bekvämt och saken gäller inte er eller din familj. Fegt.

 • Anki
  8 augusti, 2014 at 00:45

  Jag förstår verkligen inte att det ska vara så svårt för vissa att förstå varför Katrin reagerade som hon gjorde,klart som fan att hon inte blandar sig i utan tänker på sina egna barn som då faktiskt var med henne. Lätt för oss att sitta i våra trygga hem och säga att vi hade ingripit och sagt ”stop beating her”..
  Hur många gånger har man inte läst att ngn blev misshandlad mitt på ljusa dan utan att ngn ingrep.Ingen form av misshandel är OK men ingen blandar sig i för den delen.
  Tycker verkligen inte aga är OK utan tvärtom och jag lider med den lilla flickan..inget barn ska behöva utsättas för det..

 • Davve
  8 augusti, 2014 at 02:02

  Veronica, ingen här ifrågasätter om det är rätt eller fel med barnmisshandel. Jag ifrågasätter varför folk moralpredikar över att Katrin inte ingrep. Katrin befann sig i ett främmande land på semester. Hon har egna barn med sig och som hon skriver så var mannen ingen hon vågade gå fram till. Är väldigt lätt att sitta bakom en datorskärm och raljera över andra.

 • Davve
  8 augusti, 2014 at 02:04

  Är alltid lättare/roligare för folk att sitta bakom datorskärmen och raljera och spekulera över en situation som de ege tligen inte vet något om. Huvudsaken är att katrin vet sin sanning 🙂

 • bianca
  8 augusti, 2014 at 07:48

  Trodde faktiskt inte att där fanns länder i Europa, som har kvar lagen om att det är tillåtet att slå sina barn. Hade vad jag förstår inte hjälpt att ringa polisen, då pappan har lagen på sin sida!!

 • Lollo
  8 augusti, 2014 at 08:08

  För flickans skull så önskar jag ändå att någon där gjort något. Om så bara protesterat, väldigt högljutt. För att ifrågasätta pappan framför flickan och visa att det är Inte ok att bli slagen. Att hon hade fått ett annat perspektiv, en kil av tvivel på pappans auktoritet kanske hade såtts hos flickan och hon hade fått bli Sedd. För som någon skrev så blev hon inte bara kränkt av pappan, utan även av allas tystnad, det tolkar hon ju som att det är normalt det som händer.

 • M
  8 augusti, 2014 at 09:04

  Det är en jävla vidrig lag, och det är vi andra medmänniskors ansvar att få slut på i detta fall barnagan..Hur har det sett ut tidigare i historien?? Människor har kämpat och tagit upp kampen för orättvisor och absolut barnens rätt i samhället..Det är bara att leva sig in i flickans situation, ångesten och rädslan för fadern, smärtan, och den TOTALA ENSAMHETEN där ingen ens skrek så hon hade åtminstone känt ett uns av godhet..Som att acceptera vuxenmobbing som kännetecknar Katrins blogg…AJJÖ

 • Anna
  8 augusti, 2014 at 09:17

  Vill bara tillägga att även om det i Frankrike och många andra europeiska länder är tillåtet med barnaga, så betyder det en smäll på fingrarna, ett nyp, dra i öronen, en örfil. Men att systematiskt misshandla ett barn (t.o.m med knytnävarna) är absolut inte tillåtet. Synd att Katrin eller någon annan inte började skrika och de kunde absolut ringt polis!

 • Nina
  8 augusti, 2014 at 09:41

  Men hallå wake up folk, klart som fan att man inte vågar ingripa som utlänning i ett land där pappan inte anses göra något fel?! Det som är mer provocerande är att någon fransman inre ingrep?!!! Som sagt det är lättare att ingripa om det händer i Sverige, du vet ju du har polisen, lagen och civiliserade människorna på din sida.

 • bosse
  8 augusti, 2014 at 11:15

  Enligt en undersökning vill de flesta föräldrar i Frankrike ha kvar rätten att kunna slå sina barn i uppfostrande syfte!?!?

 • Davve
  8 augusti, 2014 at 11:54

  Vad gör du själv i ditt inlägg? Drar slutsatser och vuxenmobbar Katrin. Dubbelmoral.

 • Davve
  8 augusti, 2014 at 11:55

  Jo men tycker du verkligen att Katrin som är turist och i ett främmande land var rätt person att ta upp det? Hon skriver ju att mannen var någon hon inte vågade gå fram till. Det är lätt att sitta bakom en datorskärm och raljera över andras beslut.

 • Davve
  8 augusti, 2014 at 11:56

  Jo någon skulle ingripit men inte Katrin. Hon var ensam med sina barn i ett annat land.

 • anna
  8 augusti, 2014 at 12:14

  Det är vidrigt med människor som ger sig på såna som dom anser svagare än dom själva (barn, djur, etc). Det är absolut den lägsta sorten av människorasen som gör så. Förhoppningsvis får dom igen det senare, för man vinner ingen kärlek direkt av att slå någon. Och i slutändan så är det väl kärlek som man vill ha. Våldsamma människor ska inte ha barn eller djur! Ärligt talat så behöver dom terapi. Eller så borde man låsa in alla våldsamma människor på en plats, så kan dom slåss med varandra, så dom kanske lär sig att våld inte leder någonstans. Stackars flicka som blev slagen, och barn lär sig ju av vuxna och hon kommer nog dessvärre ta efter sina vuxna förebilder om hon är lydig och föra vidare till nästa generation. Därför är det inte bra att lära barn att lyda. Man ska lära barn EMPATI, och INTEGRITET, och att TÄNKA på egen hand. Något som dom flesta föräldrar och samhälle misslyckas med idag. Lets face it – världen kommer aldrig bli bättre..

 • Anonym
  8 augusti, 2014 at 14:16

  Hej, vilka förutfattade meningar du har! Bara för att en man har krokig näsa, svart skägg, är stor och blek, så betyder inte det att det är en brottsling. Det hade lika gärna varit någon som ser ut som Bingo som hade varit pappan. Att han skulle vara en terrorist p.g.a. hans utseende är helt irrelevant, jag är förvånad över att någon så modern och ung som du fortfarande har såna här fördomar mot folk, tack för mig

 • laura
  8 augusti, 2014 at 14:27

  Ok dét ar tillatet art ge sitt barn smisk pa skjarten eller sla till pa fingrarna som en del gor. Det du beskriver med knytnavsslag ar daremot olagligt och straffbart i Frankrike. Sen forstar jag att du var radd for att gripa in.

 • my
  8 augusti, 2014 at 14:48

  Skojar du?
  Fast jag trodde inte de var tillåtet i frankrike

 • my
  8 augusti, 2014 at 14:50

  Tyvärr är de ju lagligt me aga i de landet!
  Katrin hade tyvärr inte kunnat göra något
  Tror du han hade lyssnat på henne? Knappast
  Situationen hade kunnat bli värre och någon annan hade ju kunnat ingripa..

 • Bu
  8 augusti, 2014 at 15:54

  Skrev det här i den ursprungliga tråden men skriver det igen eftersom folk verkar ha skrämmande svårt att sätta saker i perspektiv…:

  Ok, för det första är barnaga alltså tillåtet i tex både UK och USA också och de flesta andra länder och inte bara just Frankrike.

  För det andra var det inte ens en fransman som stod för ‘agan’.

  För det tredje handlade det inte om aga (smisk) på långa vägar utan om ren och skär misshandel…

  …men kom igen alla med iq under 72 – låt oss skylla det här på fransmännen!!!

  När man skriver saker som ’hade inte varit lönt att ringa polisen…de hade inte kunnat göra nåt ändå’ ’de hade skrattat åt en…’ ’Där får man ju lov att misshandla sina barn’ – så är man antingen riktigt, riktigt dum eller oerhört utsvulten på drama!

  Sedan kan jag förstå att inte Katrin vågade gå fram och börja tjafsa med mannenspeciellt då hon hade sina egna barn med, men jag resonerar som så att varje polissamtal hjälper i dessa fallen. För om folk ringer polisen varje gång, så kommer den här mannen till slut ha så många påringningar i sitt register att det till slut kommer hända något.

 • M
  8 augusti, 2014 at 21:06

  Om du hade kallat dit polis,så tror jag nog inte de skulle acceptera den slående pappan det är i Frankrike tro inte man bara får slå sitt barn så där!!

 • M
  8 augusti, 2014 at 21:21

  Läste nu att det är tillåtet och slå sina barn i Frankrike idiotiskt anser jag, sedan har Polen år 08 rätt och slå sina barn vet ej om det är förbjudet idag säkerligen inte sedan Belgien och storbritanien om jag minns rätt!! sedan finns ju barna aga i många andra länder med HEMSKT!!

 • jenny
  8 augusti, 2014 at 22:07

  Jag och mina 3 systrar blev brutalt misshandlade av vår mamma under hela vår uppväxt. Hon sparkade ner min syster för trappan, bankade deras huvud i väggen osv.

  Jag och min andra syster åkte på så mycket stryk, Ok hon fick 2 blåmärke, mina ben var blåa och blodiga. Mina armar likaså eftersom att jag försökte skydda mitt ansikte.. Hon slog oss med ett baseball bat. Detta var i Sverige, i en liten stad. Folk runtomkring visste, alla visste, till och med en polis. Men det var vanligt där, överallt.

  Den svenska jantelagen säger att du inte ska lägga dig i, alla ska sköta sitt eget, man ska prata tyst osv..

  I dags läget bryr jag mig inte om mannen är 5 meter lång och väger 300kg. Jag skulle ändå ingripa. Jag ingrep en gång utanför centralen när typ 15 personer sparkade på en kille som låg ner. ENSAM! Ställde mig framför honom, då ingrep fler. BARA TJEJER! Han var tydligen nasist vilket är fruktansvärt, eller hans åsikter är fruktansvärda men jag tycker inte att våld löser något. Därför stoppade jag det..

  Jag kommer ALDRIG ATT TILLÅTA någon att höja handen mot mina barn eller att jag gör det. Finns inte på kartan. Det kan bli jobbigt i perioder men jag tror på att man måste samarbeta med sin partner. Man är ett team!

 • jenny
  8 augusti, 2014 at 22:08

  Ps. Klart att du inte skulle gå fram, du hade dina barn med dig.! tycker att män ska ingripa mer än vad de gör!

 • Pia
  8 augusti, 2014 at 23:31

  Davve, har du lärt dig ett nytt ord? Så uppenbart stolt du är, då du upprepar ordet gång på gång på gång på gång zzzzzzzzz

 • Marulli
  9 augusti, 2014 at 00:30

  Så jävla sjukt. Att ens göra ett blogg inlägg om det. Verka lite crazy, få läsarsiffror, vad fan vet jag? Annat än att det är profiterande och cyniskt. Barn som blir misshandlade, för vissa typ accessoarer, för andra verkliga barn. Barn som inte drar upp läsarstatistiken utan barn som berör. Barn som finns, som lever och litar till oss. Oss andra som inte raljerar och inte tänker förtjänst.

 • Anna
  9 augusti, 2014 at 00:40

  Inte så konstigt att vår värld ser ut som den gör med så många apatiska vuxna människor som inte kan skilja på rätt och fel. Fegt att inte ifrågasätta eller tillkalla polis oavsett vad som anses ”lagligt” i det aktuella landet. Om människor börjar reagera så kanske denna ”lag” kan förändras till barnens fördel? Speak up och bete er som föredömen än att bara rycka på axlarna, fega kräk! Skäms!

 • Davve
  9 augusti, 2014 at 11:34

  När man inte har svar på tal så är det lättare att bete sig som ett barn antar jag Pia. Duktig flicka!

 • Maria
  9 augusti, 2014 at 14:23

  Alla snackar om att det är lag på att man får slå sitt barn i Frankrike. Då undrar jag: står det verkligen i lagboken att ”du skall aga ditt barn”? Det är väl snarare så att det är en avsaknad på lag mot barnmisshandel i Frankrike och därmed är det alltså inte otillåtet att slå sitt barn.
  Eller? Har jag helt fel?

 • Anne-Lie
  9 augusti, 2014 at 16:44

  Att något är lagligt i ett land är en ganska dålig ursäkt för att inte säga ifrån, med det resonemanget skulle inte ett land utvecklas överhuvudtaget. Däremot så tycker jag inte att du ska förbanna dig själv, du reagerade som de flesta andra skulle göra och jag kan förstå att du var rädd för den här mannen. Dock, tycker jag att det är viktigt att säga ifrån när någon behandlas illa (oavsett vad lagen säger) för att det är viktigt att visa att den som utsätts ( i det här fallet den lilla flickan) att det som sker inte är okej och jag står upp för dig, jag ”ser dig”. Det kan ge mod och hopp och kan absolut göra skillnad, underskatta inte det. Hoppas du vågar ingripa nästa gång. Tack för en läsvärd blogg!

 • Bigfuckingdifference
  9 augusti, 2014 at 19:34

  Dock är det ett brott mot FNs barnkonvention.

  Detta är heller inte aga. Det är misshandel. Det är olagligt i Frankrike.

 • Sara
  10 augusti, 2014 at 12:58

  Men hon beskrev ju bara hur han såg ut!! Vad är det för fel med det? Skulle hon beskrivit honom som blond o blåögd istället? Det hade du inte reagerat på. Vadå meningar??? Han slog sitt barn, fakta! Det var det mest bajsnödiga inlägget i hela diskussionen.

 • elin
  10 augusti, 2014 at 21:24

  de va ju inte förutfattade meningar? han såg ju ut så och han slog barnet. helt enkelt fakta. sen om de gjorde något i själva berättelsen är ju en annan sak.

  ”jag tror att män med krokig nästa och svart skägg slår sina barn”. de är att ha förutfattade meningar om något.

 • Katarina
  10 augusti, 2014 at 23:41

  Om det är någon som misshandlar sitt barn så skall man få ett riktigt hårt straff.

  Men det finns skillnad på misshandel och uppfostran, och ibland finns det situationer där man måste vara lite hård. Jag påstår inte att du såg fel men vill bara påpeka det då alla här verkar ha hakat upp sig vid misshandel.

  Jag reagerar på att du säger att vi Sverige har sån tur, jag vet inte om jag kan kalla det så!!
  Anledning:
  Jag har aldrig sett så ouppfostrade barn i hela världen som jag sett i Sverige. En sådan brist på respekt som barn och unga har mot sina föräldrar, lärare och äldre är förskräckligt.

  Misshandel är fel och på den punkten viker jag mig inte, men det finns en klar brist på uppfostran i Sverige!

 • Therese
  11 augusti, 2014 at 15:34

  Herregud vad naiva vissa svenskar är! Håller med dig Katrin till 100%

  Tror du på allvar att den här mannen skulle få sig en tankeställare av att en turist kom fram och skrek något han inte förstod? Han skulle inte bry sig ett dugg, bara skratta och antagligen gå till attack mot Katrin. Men ja, prova du som är så duktig och korrekt bakom din datorskärm.
  Människor, framför allt män, i sverige framstås som mesar jämfört med många andra länder just för att de inte är våldsamma. Du kan inte ana vad den här mannen eller kanske andra omkring hade gjort mot dig när du försökt ingripa. Lycka till…. Var glad att du lever i Sverige.

 • Sandra
  14 augusti, 2014 at 17:52

  ”Hade han slutat slå henne? Verkligen inte.”

  Det vet du inte.

 • Elisabet Ågren
  22 november, 2014 at 13:58

  Ni som tror att det bara är att lägga sig i, tror fel. Jag har gjort det flera ggr i Frankrike när jag ser ett barn blir slaget. En gång hotade mamman mig med en stor plastsolsäng för att slå mig med den. Nu senast i veckan var det en mamma som sa till mig att du ska inte lägga dig i hur jag uppfostrar mina barn. Sedan höjde hon handen mot mig för att så. Min sambo satte upp armen mot henne för att skydda mig. Fransmän vi talat med sa att om jag försvarat mig även om hon slog först skulle hon säkert anmäla mig för polisen.och jag åkt inför rätta. Jag börjar hata Frankrike. Står inte ut med att se något litet barn från 1 år bli slaget varje gång jag är ute. Men jag kommer fortsätta försöka stoppa när ett barn blir slaget. Jag vistas i Frankrike ca 4-5 mån varje år så jag vet hur det är