Okategoriserade

Min teori

Allt måste tajmas jag har helt glömt bort hur det är och anledningen till att jag så gärna ville sluta amma sist. Hela livet delas plötsligt in i tretimmarsintervaller och på tre timmar hinner man ingenting alls. Och nu med två barn? Absolut ingenting alls. Klä på, byta blöja, packa med det som behövs, amma, klä sig själv, duscha, tvätta kläder (mycket kläder nu) (för att inte tala om sängkläder!!), amma, städa, plocka, laga mat, amma, borsta tänder, och på sig själv, natta, amma, leka, vara engagerad förälder, betala räkningar, amma. Hur ska jag ha tid att ringa en vän? Att ta en fika på stan? Det går ju inte. Tacka Gud för att amningarna kräver total stillhet för då kan man i alla fall koppla av framför ett avsnitt var tredje timme.

Snart har vi sett alla serier på Netlix fan vad gör vi då? Kör Sons of Anrchy nu. Jag har vägrat länge men när min vän Sussi sa att hon kollar på det och att det är så hiiiimla bra så gav jag det en chans. Fast nu. Absolut erkänner gärna det. Trots att jag tycker att det är astöntigt med bråk och vapenhandel så har jag fastnat i serien och börjar till och med se charmen i Jax. Jorå, den kan jag varmt rekommendera. För tjejer med.

Jag har en teori som jag vill bolla med er? Jag undrar om det kan vara så att man faktiskt går ner i vikt av att amma. Alltså att alla gör det och inte bara vissa. Så här tänker jag. När Ringo var nyfödd började med att komplettera min amning med ersättning på en gång. Ena tutten, andra tutten och så en flarra på det. Sen sov han som en liten lambi från 23 till 06. Jag har inte börjat med ersättning med lillebror för att…okej jag ska vara ärlig med er, det finns bara en orsak till att jag inte börjat med ersättning utan plågar mig igenom natt efter natt med lillen fasthängd i min tutte. Jag rasar i vikt. Jag väger idag 68 kilo. När Ringo var två veckor vägde jag 17 kilo mer alltså 85 kilo och jag gick inte alls ner. Nu vräker jag i mig mat som en galen bullimiker dygnet runt. Allt som kommer i min väg åker ner och på natten går jag upp och äter också och går ner ett kilo om dagen.

Absolut det vore skönare att ge honom en flaska klockan 23 och sen få sova till sex, och nackdelen med min nya metod är ju att jag inte alls fungerar på dagen och inte orkar träffa vänner, ringa samtal eller göra något annat än att vara hemma och gå en liten promenad till Humlan eller ICA men det positiva är att jag blir smal utan att göra något alls. Tvärtom som ni hör.

Är det så här? Oj måste amma. Tretimmarpausen är över. Jag märkte knappt att den ens börjat.

You Might Also Like

 • sandra
  26 december, 2013 at 16:59

  Hahaha du är bara för härlig. 🙂

 • Bea
  26 december, 2013 at 17:03

  Hmm vet ej jag rasade i vikt och ammade inte alls utan gav ersättning direkt, hade gått ner alla graviditetskilon efter en månad, med båda barnen… Kanske snarare beror på hur aktiv man är? Som du skriver så har du ett aktivare schema nu än när du bara hade ringo?

 • Bea
  26 december, 2013 at 17:06

  Nja stämmer ej på mig iaf, gick ner alla mina graviditetskilon på en månad med båda barnen. Har bara gett ersättning… Tror du inte det är för att du ju som du skriver är mera aktiv nu än efter ringo?

 • vinnie
  26 december, 2013 at 17:18

  Ja så har hundratals personer förklarat för dig att det är. Läser du inte kommentarerna. Det var ett farligt ältande. Är du dum eller……

 • Eva
  26 december, 2013 at 17:27

  Nej det stämmer inte på mig. Ammade inte första barnet och helammade det andra. Gick ner mycket snabbare med det första.

 • pell
  26 december, 2013 at 17:39

  Ammade bada barnen det forsta aret, var sa trott hela tiden ingen energi alls sa jag typ satt och at. Typ pa dagen efter jag slutat amning blir jag sa energisk och har ork och vikten rasar. Men ar trots lang tjockis tid helt glad att jag haft den mysiga kontakten med mina barn.

 • ida
  26 december, 2013 at 17:42

  Du är kanske sjuk!

 • Hyrestanten
  26 december, 2013 at 17:49

  Det varierar nog från gång till gång. Så tråkigt att du tycker att det är plågsamt att amma i stället för att njuta av den här tiden. Likaså kanske du skulle passa på att bara vara och titta på lillen när du ammar honom i stället för att glo på TV.
  Tids nog hinner du vara ute på stan och gå på café men de här stunderna kommer aldrig mer tillbaka.

 • Viktoria
  26 december, 2013 at 17:51

  Hej,

  Jag har en son på 5 månader och jag helammar. Jag äter mycket, då jag är konstant hungrig och trots det har jag gått ner alla kilon och lite till. Så enligt mig går man ner i vikt av att amma.

 • I.M
  26 december, 2013 at 17:52

  Du är galen!

 • KIP
  26 december, 2013 at 18:19

  Har samma erfarenhet. Ligger ner å ammar nätterna igenom. 4 mån och vår bebis som är nr 2 har fått mindre än 10 flaskor på hela tiden. Sover ändå hyfsat pga just liggammar. Väger mindre än innan bebis men skulle verkligen behöva träna, särskilt rumpa och mage!, också.

 • Sara
  26 december, 2013 at 18:36

  Jag gick ner 16 kg på 6 mån när jag hel ammade min dotter. Så man går ned i vikt det tror jag absolut. Jobbigt med amningen men man får ner:)

 • Sarah
  26 december, 2013 at 18:50

  Kanske stämmer det, hur som helst låter det ju galet skönt 🙂
  Jag ammade aldrig mina två när de va små, å inte gick jag ner i vikt heller. Varje kilo har suttit som gjutet och jag har fått kämpa hårt för att gå ner…

 • J
  26 december, 2013 at 19:00

  Hej Katrin
  Jag tror absolut att man går ner i vikt av amning men tror att det kan skilja sig från person till person. Alla vi är olika och går upp o ner olika. Men själv ammade jag båda barnen och gick ner massor. Mina barn hängde vid brösten 24/7 både som mat och sug behov. Min man sa jämnt att barnen har ätit upp dig. Så amning går man ner av, iallafall jag.

 • Petra
  26 december, 2013 at 19:11

  Du har ju problem med sköldkörteln. Det kan vara så att alla dina hormoner läckt ut därifrån nu och du fått hypertyreos. Efter ca 4-5 mån är alla hormoner slut och du får hypotyreos istället, dvs underfunktion. Detta är vanligt efter förlossning. Jag gick själv ner 25 kilo på två månader pga hypertyreos och sedan hypotyreos som följd.

  Mvh Petra

 • Matilda
  26 december, 2013 at 19:12

  Är bara tvungen att kommentera då så många frågat mig hur jag har kunnat bli så smal efter min graviditet. Har går ner 28 kilo sen jag var gravid och 13 kilo sen innan jag blev gravid och har aldrig haft så snygg kropp i hela mitt liv. Det ända jag har gjort är att amma. Äter choklad och godis varje dag och har inte tränat en dag sen min dotter föddes ändå fortsätter jag att gå ner i vikt. Är lycklig att jag har kunnat slappna av och njuta av min dotter och inte hetsat iväg till gym som jag ändå inte haft ork till. Energin börjar komma nu och jag är sugen på att börja träna och äta bra. Slappna av du och amma din lille så kommer kroppen bli as snygg och förmodligen handlar tröttheten om fler saker än amningen t.ex att det inte var längesen du födde, precis blivit tvåbarnsmamma, orolig över Ringo, orolig över lillebror och så amning på det. Energin kommer komma tillbaka och du kommer vara snyggare en nånsin! Lycka till!

 • Natali BLOGGAR om livet med 4 barn ♥♥♥
  26 december, 2013 at 19:16

  Jag ammade mina tre första och var redan smal som en sticka på BB (sant) denna sista lilla vägrade ammas och jag hade dessutom gått upp 35 kilo så det var helvetiska månader innan jag var nere igen i matchvikt. Nu med ett bmi på 18 är jag nöjd 🙂 Får inte gå ner mer…..LCHF is da shit 😉

  Så hade jag ammat helt hade jag säkert gått ner snabbare i vikt.

 • Linda
  26 december, 2013 at 19:36

  Tyvärr stämmer det inte alls, vissa går ner i vikt och andra inte!! Ja amma min son medan min kompis gav flaska hon blev sur för ja blev smalare och smalare. När hon fick sist andra barn hel amma hon och gick inte ner ett kilo! Utan snarare tvärtom!

 • A
  26 december, 2013 at 20:36

  Haft precis samma som du Katrin. De två första barnen ammade jag och gav ersättning, gick ner i vikt, men fick tänka på vad jag åt, samt tog långa promenader. Nu med lill skruttan har jag helammat och fullkomligt rasat i vikt. Utan att göra något. Knappt inte gått en promenad, och äter smarrigt precis hela tiden.

 • J
  26 december, 2013 at 20:37

  Min son är fyra månader och jag helammar. Inte ett enda jävla kilo har jag gått ner. Förutom all vätska efter förlossningen osv. Kände mig så lurad för alla sa att man går ner av det, men sen läste jag att det inte alls stämmer. Alla går inte ner vid varje barn.. :<

 • Mena House
  26 december, 2013 at 20:42

  Klokt, Petra.
  Hoppas nu bara att hon (K) läser ditt inlägg.

 • Sofia
  26 december, 2013 at 21:22

  Ändra din livsstil och börja ät nyttigt så går du garanterat ner? Svårare än så är det inte 😀

 • Anna
  26 december, 2013 at 21:26

  Man kan förbränna mellan 500-800kcal/timme när man ammar, men det hänger på hur energität din mjölk är, ju mer näringsrik din mjölk är desto mer kcal förbränner du. Mjölken är olika energität hos olika kvinnor och den rinner olika snabbt vilket också kan påverka förbränningen. Dessutom varierar det under amningstiden. Det är väldigt individuellt hur mycket man går ner i vikt av amning…

 • Cajsa
  26 december, 2013 at 22:16

  Serietips: Har du sett The Wire? Ge det några avsnitt sen är man fast. Kollat dramaserien Suits? Jag har precis kollat tre säsonger av Downton Abbey, mkt bättre än väntat. Välgjord och påkostad.

 • Louise
  26 december, 2013 at 22:16

  Min son är 2,5 månad och jag har något kg kvar av typ 15 att gå ner. Jag helammar men ger någon flaska eller två ersättning i veckan.
  Men 3h mellan anmaningar, livet!! Min lilla håller MAX 2h :0 helst bara 1,5 men på natten vaknar han oftast bara 2ggr… Skumt?!

 • ML
  26 december, 2013 at 22:52

  Ja, hoppas du slipper stressa som en galning, eller träna som en galning kanske, den här gången. De flesta går ju ner graviditetskilona utan att behöva träna och äta rätt. Ta det lugnt denna gång och lägg din tid på dina två smågrabbar istället. Har aldrig hört om någon som haft så jobbigt att gå ner i vikt efter en graviditet som du hade efter Ringo. All hetsträning och inte få äta som man vill. Eller okej, du kanske ville äta så, men ändå….
  När jag fick mitt fjärde barn, vägde jag 2 kg mindre än innan jag blev gravid när jag kom hem från BB.
  Amma så länge du kan och gå ner dina kilon. Mycket smidigare att amma än att ge flaska. Slippa släpa mig sig flaskor, mat och allt paltande med att koka flaskor och nappar hela tiden. Varför ammar du var tredje timme? Amma så ofta han vill och gå ner ännu mer i vikt 😉

 • ML
  26 december, 2013 at 22:59

  Vaknar bebisen var tredje timme? Annars kan du ju mata honom när han vaknar, oftare än var tredje timme eller med längre tid emellan om så skulle vara. Håll bara koll på att han går upp bra i vikt.

 • Mormorn
  26 december, 2013 at 23:23

  Han upp i vikt och du ner i vikt 😉

 • Therese
  27 december, 2013 at 01:47

  Gick upp 15kg under min andra graviditet och har nu efter 8mån gått ner allting. Ingen hets, ingen diet, lite promenader då och då, en väldans massa mat och fika och en himla massa amning. Var precis likadant förra gången.

 • Helen
  27 december, 2013 at 09:25

  Förbränningen ökar ju massor när kroppen producerar mjölk så självklart går alla ner av att amma OM man inte äter mer förstås. En ökad förbränning gör ju även att man blir hungrigare. Ca 500 kcal per dygn brukar man säga att förbränningen ökar med det beror ju på hur mycket mjölk man har och hur mycket man ammar.

 • Mormorn
  27 december, 2013 at 10:01

  Oj, det tog tid. Själv gick jag bara upp 13 kg, men hade redan gått ner 15 kg när jag kom hem från BB. Jo, det är sant. Men bebisen vägde mycket över 5 kg och jag låg inne en vecka då. Att jag sen gick upp 10 kg på 5 månader efteråt, det är en annan historia….

 • Petra
  27 december, 2013 at 10:09

  Jag gick upp i vikt av att amma. Åt smörgås på nätterna. Jag skulle hemskt gärna vilja veta vad du äter på natten, Katrin.

 • Camilla
  27 december, 2013 at 10:24

  Ammade var tredje timme i 6 månader och var fjärde timme ytterligare 6 månader. Inte ett kilo gick jag ner. Åt vanligt, dvs regelbundet, vettig mat och gott då och då.

 • siri
  27 december, 2013 at 12:50

  Men nu var det ju inte det det handlade om….. Frågan var om det beror på ammningen att Katrin går ner i vikt även då hon trycker i sig massor med mat osv.
  Således är ditt svar helt irrelevant till frågeställningen.
  Nu kan vi också konstatera att det är olika från person till person, som allting annant här i livet.

 • louice
  27 december, 2013 at 14:27

  Alla är vi olika! Vissa går ner andra inte.Så är det ju med allt.

 • Malin
  27 december, 2013 at 23:14

  Japp. Du losar vikt när du ammar. Gjorde jag med. Massor. Lätt sätt!
  Och klart du ska amma om.du kan..tänk va tiden går fort ändå. Snart hinner du liiite mer egentid igen.
  Tack för härlig blogg!
  / Malin
  malinedlund.blogg.se

 • Me
  28 december, 2013 at 00:50

  LOL 🙂
  ett gott skratt efter detta roliga inlägg.
  Tack

 • Frida
  28 december, 2013 at 11:06

  Det är helt individuellt! Jag har stött på de som rasat i vikt av amning å de som ej gått ner ett gram! Jag gick ner några kilon första veckorna, men det kan ju bero på vätska också. Men sen stod det still, trots att jag helpannas tills båda var sju mån. Så typ 15 kg fick jag kämpa mig ner!! Orättvist, men sant! Det är absolut en myt att alla går ner av amning, även om vissa har den turen 🙂

 • Frida
  28 december, 2013 at 11:07

  *helammas!

 • Ida
  28 december, 2013 at 13:56

  Kan du inte hyra in hjälp från någon? Med allt det praktiska. Typ som hemhjälp eller au-pair?

  OM du ändå ha råd så kanske det blir lite enklare?

  Bara en tanke.

  Good luck.

 • Ebba
  28 december, 2013 at 19:06

  Jo men självklart går man ner av att amma. Vissa mycket mer än andra. Det har ju exempelvis vart dokumentärer om sånt här.

 • Caroline
  29 december, 2013 at 01:35

  Varför denna hets om att gå ner i vikt å bli smal? Njut av din lille kille å ta hand omstorebror å ta d lugnt Så kommer grav kg försvinna tidS nog…hur gammal är han lixom? 3 v?

 • Madeleine - Mamma till 3 i USA
  29 december, 2013 at 16:59

  För mig har det varit svårt att gå ner i vikt tills efter jag slutat amma. Med nr.1 ammade jag bara i några veckor och gick ner snabbt. Nr.2 ammade jag i 6mån och gav ersättning samtidigt. Va normal viktig efter kanske 7-8mån. Nr3 helammade jag i 9 mån och det har varit SKITVÅRT att gå ner. Han är nu 11mån och jag har fortfarande över 10kg kvar (med strikt LCHF och regelbunden träning).. Så för mig har amningen gjort det skit svårt att gå ner..

 • Jenny
  29 december, 2013 at 21:46

  Jag gick ner mina graviditetskilo på 10 dagar och fortsatte sedan rasa under amningen. Åt som en häst. Det roliga i detta var att du samtidigt började med LCHF och berättade hur mycket du gick ner i vikt. Själv fattade jag inget av det för du hade ju också fått barn och rimligtvis tappar man babyvikten och diverse andra saker efter förlossningen och efterföljande amning. Tror inte du berättade om ersättningen då. Kanske har du mer mjölk denna gången? 2 bröst plus ersättning är mycket för en babymagsäck. Jag pumpar 400 ml från två bröst/gång. Vår lille hade sprängts med en flaska ovanpå det.

 • Jullan
  30 december, 2013 at 01:08

  Hej ! Jag helammar min dotter dom nu är 5 månader ! Äter vanligtvis lchf och tränar mycket , jag rasar i vikt av amningen och kan i stort sett äta vad som helst !! BVC sa att det är rena bantningskuren att amma , har dock förstått att det inte stämmer på alla men de flesta jag känner som ammar har tappat i vikt fort och speciellt runt 5 månader då bebben äter mycket !!!

 • frida
  11 april, 2014 at 09:39

  Jag blir både arg och frustrerad när jag läser om alla solskenshistorier om amning som nån mirakelkur där kilona rasar iväg.

  Jag helammar. Jag promenerar minst en timme om dan, tränar två ggr i veckan. Äter inte godis, småäter inte, äter sallad minst en ggr per dag. HAR INTE GÅTT NED ETT HEKTO PÅ TVÅ MÅNADER. (Min bebis är tre månader)

  Jag har fortfarande 14 kg kvar. Jag är så oerhört deppad över detta och känner att jag inte kan njuta för fem öre över min son eller nånting för den delen.

 • jennie
  8 oktober, 2014 at 10:06

  Hej
  Jag har alltid vägt 53 54kilo egentligen för lite för min längd 1,69
  Gick upp 17kilo när jag varit gravid. Har nu två barn minsta är fyra månader hon både ammar och ersättning…… har rasat allt på fyra månader tycker det är så tråkigt var så nöjd att väga lite mer
  Men är det amningen som gör att man går ner så snabbt? Nåja jag får äta vidare och hoppas på gå upp något☺
  Ha det gott alla