Mmmmm okej. Jag trodde att jag skulle ställas inför värsta utmaningen. Så fel jag trodde! Att äta vegansk mat är det enklaste jag varit med om. Jag minns när jag ändrade om mitt liv till att leva strikt LCHF. Det var en mycket mer avancerad utmaning kan jag säga. Det kryllar ju av veganska alternativ i matbutikerna, Renée Voltairs utbud är magiskt, många av mina produkter är ju veganska och att laga vegansk mat är ju helt sjukt enkelt och gott. Allt jag gör bli svingott. Och så näringsrikt. Jag har ju inte koll på råvarorna på samma sätt så jag har inte alls koll på hur mycket kalorier jag får i mig så kanske att jag kommer att gå upp lite eller ner lite till en början men skit i det. Att få i mig proteinet är inte ett problem, att bli mätt är enkelt, att njuta av ljuvlig mat är det bästa nä det bästa är känslan. Känslan av att man gör något för världen. Man ”offrar” sig på nåt sätt men ändå gör man inte det för det är fantastiskt! Jag ser otroligt positivt på mitt framtida liv som vegan just nu kan jag säga och då har jag lagat vegansk man i tre dagar!!
Det är en del nya produkter man bör köpa hem. Den där näringsjästen är grym, creme fraiche är bra att ha såklart, vegofärs a ni kan ju se längre ner vad ni behöver köpa hem i helgen för att kunna köra med mig från och med måndag.
Jag kommer att dricka en grön smoothie så gott som varje dag som jag alltid gör. En näve grönkål, en näve machésallad, ibland en näve spenat eller ruccola. Ett halv äpple en halv lime, en tsk kallpressad kokosolja. Det är min bas. Ibland en halv avokado, ibland en matsked jordnötssmör. Ibland lite bär ibland proteinpulver. Allt beror på hur mycket jag ätit under dagen, hur jag ligger till med proteinet, hur stressad jag är, vad jag har hemma!
Vad gäller frukost äter jag ju inte frukost. Vill man göra det kan man ju äta havregrynsgröt med vår äppelsylt, kokosyoghurt med vår musli, en knäckemacka med en vegansk kräm (finns massor) alt en mosad avokado. Man kan också köra en smoothie till frukost. Mandelmjölk, bär, linfrön, nötter herregud det är ju bara fantasin som kan stoppa en!
Blir man sugen på snacks finns det en uppsjö av veganska alternativ i matbutikerna. Idag hittade jag grymma bondbönor i sourcream märke Dave&Jon´s, Renée Voltair har massa gott prova hennes cheezy linspuffar de är för goda! Sen finns ju nötter, våra rawfoodbollar ja men massor finns att vraka bland!
Schemat är inte komplett med recept för jag har inte hunnit laga allt. Det kommer efter vart. Jag har fokuserat på att göra det väldigt enkelt för mig såklart! Alltså kommer jag att äta gårdagens middag till lunch dagen efter. Och finns det ingen middag kvar kommer jag att äta mitt knäckebröd med mosad avokado, kokosyoghurt, chunky musli, bär eller köpa en vegansk sallad nära mitt kontor. Men jag satsar på att laga mycket middag så jag har till dagen efter. Maten är så ljuvlig och det är fantastiskt att äta den på kontoret dagen efter.
Okej, you guys. Här kommer min plan. Just det! Jag gjorde en magisk ”ostsås” idag. Den måste ni göra. För den måste ni köpa näringsjäst. Ja vet nu suckar ni. Det gjorde jag med. Men ni kommer inte att ångra er jag lovar. Den där såsen jag gjorde kan jag lätt äta med shiratakinudlar varje dag livet ut och vara nöjd. Ha ha men typ! Vi åt den till fredagstacon idag. Här kommer recept på den. GÖR DEN!! Jag hittade den hos en tjej som heter earthyandy på instagram. Där har ni receptet. Jag höftade som bara fan för en cup är ju ett jobbigt mått men min sås blev fantastisk. Så här gjorde jag:
Koka upp potatis, morot och lök. Sen skar jag allt i små bitar. Sen använde jag ett dl-måll. Tog 4 dl kokt potatis skulle vart 5 tror jag? 2 dl morötter. Sen kokade jag 1/2 dl hackad lök och en tsk hackad vitlök i ca 4 dl vatten. Sen tjoffade jag ner allt samman i min mixer. 1 tsk paprikapulver, salt, peppar. 1 rågad dl cashewnötter, 1 rågad dl näringsjäst. Mixa på full effekt hoppas att ni har en grym mixer hemma! Det måste man ha. Vitamix är att föredra. Svindyr men er bästa investering. Det blir sjukt mycket sås så den kommer att få haka på till alla möjliga middagar i veckan kan jag säga. Bra så!
Måndag:
Lunch: Söndagens lasagne med vitkålsallad
Middag:
Rostad pumpa, kokosolja, pumpafrön, salvia
Kikärtsbiffar: (favorit på min instastory)
380 gr kikärtor
1/2 dl hackad lök
1 msk hackad vitlök
1/2 zucchini
2 tsk fiberhusk
salt, peppar
om man vill: lite vegansk vit ”ost” och kapris – väldigt gott!
Mosa samman allt med handen. Krossa ärtorna liksom Stek i mycket kokosolja.
Sås: vegansk creme fraiche med grillkrydda
Tisdag:
Lunch:
Gårdagens middag
Middag:
Shiratakinudlar ”bolognaise”
shiratakinudlar
vegofärs
finkrossade tomater
hackad gul lök
pressad vitlök
hackade champinjoner
riven zuccini
riven morot
grillkrydda
Har inga mått här men det spelar verkligen ingen roll hur man måttar det är ju som att göra en vanlig köttfärs fast man använder vegofärs istället. Ha med fördel i lite rödvin också!
Onsdag:
Lunch: Gårdagens middag
Middag: (finns film på min IGTV)
Böngryta
1 hel hackad lök fräs i kokosolja
2-3 pressade vitlöksklyftor ha ner i löken
ca 10 sparrisar hackade i ca 2 cm tjocka ha ner i löken
1 rågad tsk tomatpure ner i grytan
1 tsk sambal lolek ner i grytan
1/2 tsk gul curry ner i grytan
400 ml kokosmjölk ner i grytan låt puttra ihop
230 gr svarta bönor
380 gr stora vita bönor
380 gr kidneybönor
Ner i grytan häll bort vätskan i förpackningen men skölj inte bönorna!
En näve färsk spenat ner i grytan
3 tsk jordnötssmör (om man vill)
salt, peppar
lite grillkrydda (om man vill)
Servera med ris, hackad färsk koriander och körsbärstomater
Torsdag:
Lunch: Gårdagens middag
Middag:
Ris
Ratatouille ( det är bara att ta en massa grönsaker och steka ihop. Zucchini, broccoli, paprika, lök, sparris, aubergine etc. Ha ner krossade tomater och krydda efter smak. Har man problem tar man gillkryddan den innehåller allt som behövs)
Jag har köpt färdig fryst från picard. Den är grym!
Tempe – finns att köpa överallt. Man skär den i 1 cm tjocka skivor och steker i kokosolja.
Fredag:
Lunch: Gårdagens middag
Middag:
TACOS
Vegofärs, guacamole så klart. Ja men alla vanliga tillbehör fast man köper vegansk creme fraiche och ost istället. Enkelt! Mina barn märker inte skilland på vegofärs och köttfärs.
Lördag:
Lunch: Tänker att jag kommer att vara på stan så jag hittar något vegansk att äta.
Middag:
Blomkålsris – köp färdig i påse eller riv en blomkål. Stek i olja
Chili – Har inte hunnit prova att göra en det kommer!
Söndag:
Lunch: Ingen aning! Är nog ute och snurrar här med. Brukar sällan vara hemma på helgen.
Middag:
LASAGNE – recept finns på min insta jag skriver ut det senare orkar inte skria mer nu!! Finns som favorit på min instastory om man vill se hur den ser ut!
Sist men inte minst. Jag var hos läkaren idag. Tog prover. Säger till när jag får resultatet. Hon sa att det finns en risk att man får brister när man byter kost så här. Är man tjej med riklig mens är det värst. Jag har ju ingen mens men ändå köpte jag ett pulver som innehåller B12, järn, vitamin C och folsyra. Köpte det från henne då hon tagit fram det själv. Hon är en läkare och hon kändes pålitlig. Här är hon om ni vill köpa samma pulver som jag.
Hoppas att jag lyckats inspirera er tillräckligt så att ni känner för att köra challenge med mig från och med måndag. Varm kram
Malin
11 januari, 2020 at 13:16Hur många kalorier äter du per dag ?
Biggan
11 januari, 2020 at 21:32Va, redan i övergångsåldern?? Ingen mens, skriver du ju. Ovanligt tidig menopaus ju.
Oavsett mens eller inte (man kan ju vara kille t ex) så blir det nog järnbrist med den kosten. Så tillskott för det rekommenderas.
Vad är vitsen med att äta veganskt? Jämfört med vegetariskt? Och jämfört med vanligt – om man som djurvän utesluter döda däggdjur? Jag fattar inte.
Förklara tack!
Sussi
12 januari, 2020 at 09:11Katrin har säkert hormonspiral..
Då har man typ inte mens..
Vegan är inte alls som att vara vegetarian.
Vegan utesluter allt från djurriket, ink ex honung.
Att vara vegan är egentligen ett sätt att leva, inte bara äta, men katrin provar att äta veganskt en månad för att se om man mår bättre…
Ingela
15 januari, 2020 at 11:20Tar du utmaningen om att göra en veckomeny med produkter som kan odlas i Sverige och ta bort allt av typen chia, avocado, kokos, jord-, pecan- och paranötter, mandel, olivolja och soya.
Ewa
18 januari, 2020 at 14:16Creme fraiche är inte veganskt.
Danka
19 januari, 2020 at 17:28Katrin!
Har alltid varit imponerad av dig. Och måste verkligen säga att du är som ett årgångsvin, du blir bara mer och mer vacker.
/Qvinna, årgång -77
Hanna - Hälsa och träningsglädje
25 januari, 2020 at 07:24Jag kommer inte testa din veganska utmaning, jag tror inte på att vegetarian/vegan är det bästa man vara. Det är så mycket i animalier som inte kan ersättas av vegetabilier. Tror inte det är meningen att vi ska äta grejer som kräver kosttillskott. Påminner om ett inlägg som jag såg från Anna Hallén. Måste leta upp det. Det var så bra!
Marie Håkansson
26 januari, 2020 at 11:31Hej Katrin, såg att du gjort en vegansk tårta! Ja tänkte överraska en vän med en sån tårta när hon fyller år. Undrar om du kan dela med dig av receptet här? Kram Marie
clement
29 januari, 2020 at 10:43Apostlagärningarna 16:31, 1 Korinthierbrevet 15:1-8, 1 Petrusbrevet 1:17-21, Uppenbarelseboken 22:18-19
nn
9 februari, 2020 at 15:55Bara en annan sak Katrin!
Ditt hår! Snälla nån, du ser ut som din mamma, som en gammal tant!! Du omger dig enbart med jasägare som inte vill säga sanningen, men när man är runt 40 ska man absolut inte snagga sig, utan ha längre hår för att inte se ut som en tant! Du ser förfärlig ut i håret. Mycket mycket snyggare när du var mörkt, hade långt, uppsatt i tofs, då kom alla dina färger fram, och framför allt, du såg UNG ut! Man behöver absolut inte jobba med håret för att man har exstenstions, tvärtom, man är alltid snygg, o har man en dålig hårdag, tofs bara och du ser fortfarande ung ut i alla fall. Du måste ha en otroligt feg frisör som inte vågar säga sanningen, att se ut som en pojke alternativt som en tant och som en kopia av sin mamma, vem vill se ut så?
Kvinns
9 mars, 2020 at 19:58Hej. Jag undrar hur man skickar in en fråga till relationspodden?
Salam
17 mars, 2020 at 17:22https://www.aftonbladet.se/tagg/9773cd9f801cd6b5b0b4210f532ae6823940a339
Din jävla rosa gris! Hoppas att ni dör!
Linda
23 mars, 2020 at 10:45Inte så mycket för vegansk mat men såg gott ut. 🙂
Telf AG
23 mars, 2020 at 16:22Bra recept. Jag tror inte att kött borde överges helt. Gör det bara. mindre än det i kosten
Jan Söderman
5 april, 2020 at 20:49I dag blev det fläsk med löksås å kokta potäter
Anna
12 april, 2020 at 07:01Hej Katrin och gänget i karantän! Vill vara anonym, därför postar jag här istället för att kommentera på din instagram. Jag lyssnade på Mötet igår (svt) och herregud vad jag vill klubba till Johnny! Hur slapp får man bli? Jag förstår din frustration med tanke på att ni så gott som isolerat er för att hjälpa samhället medan samhället i stort lever på som vanligt. Det är fruktansvärt hur Sverige hanterar viruset. Man säger att det ageras som det görs för att platta kurvan men det är absolut inte det Sverige gör – alla ANDRA länder plattar sin kurva, Sveriges pekar rakt upp! Det talas om hur otroligt många som dör i USA, ändå har det dött flera i Sverige per 1 miljon invånare än i USA.
Man ska vara rädd för Corona och man ska absolut inte utsätta sig för det i onödan, ung som gammal. Det finns ingen forskning på viruset ännu, man vet inte vilka bestående men man kan få på lungorna av det för att inte tala om följdsjukdomar. Många av de som insjuknade i SARS fick aldrig helt återställda friska lungor igen. Har man drabbats av Corona nu kommer man troligtvis att ligga mer illa till om 5-20 år när nästa farliga epidemi sprids och man själv är äldre och har ärr efter Coronan. Det har också visat sig att man kan bära på viruset helt symptomfritt i upp till 40-60 dagar och troligtvis då också föra smittan vidare fast man tror att man tillfrisknat.
Jag skulle ligga lågt och vänta på att pinpointade nya läkemedel tas fram snart, samt vaccin. Vänta tills det värsta lagt sig – men jag tror att Sverige KOMMER att behöva stänga ner för en tid. UK körde den svenska taktiken i början tills de räknat ut att det kommer att kosta dem 250.000 liv om de inte bromsar ordentligt. De har en population på 6x mer än Sverige. Betyder det att ca 42.000 människor i Sverige kommer dö i Covid-19 innan augusti? Ja det kanske det gör med den spridning som nu finns och när vården om några veckor inte kommer kunna behandla alla, tyvärr. Precis som du, Alex och Bingo sagt hela tiden. Det är för jävligt att svenskarna kastas rakt under bussen av sin egen regering 🙁 Och ännu hemskare med alla människor som inte fattar det.
Snäckan
16 april, 2020 at 07:11Foliehatt.
Ann
16 april, 2020 at 12:10Går det bra med fiskoljan? 😂😂😂
Olivia
16 april, 2020 at 13:34Jag misstänker att detta aldrig kommer att godkännas för publicering, för du verkar vara väldigt fast i din konspiratoriska världsbild och ha svårt att inse att du inte är immunolog, virusexpert eller ens läkare eftersom du tydligen läst en del på utländska sidor och tror att du därför vet bättre och har förstått något som hundratals experter på FHM inte har lyckats inse. trots all den utbildning och erfarenhet de har inom området.
Men jag vill ändå fråga dig om du inte blir orolig för att du sprider en misstro mot FHM och den svenska strategin som inte bara ökar oron och rädslan, utan också kan vara kontraproduktiv? Du vill förstås att det skall innebära att människor isolerar sig i högre grad, men eftersom rädsla gör människor irrationella, så kan det ju resultatet bli precis tvärtom när du underminerar tilltron till våra myndigheter. Alltså att människor inte litar på myndigheterna eftersom ”de har fel”- och därför struntar i de föreskrifter vi fått. Och att du därmed bidrar till att smittan sprides ännu snabbare? Vilket ansvar tar du för det?
Dessutom kan jag tycka att ditt sätt att inte ens vilja förstå läkarens synvinkel i Mötet, förminskade dig som människa i mina ögon. Hur rätt man än tror sig ha, så måste det väl ändå vara positivt att ta till sig andra synvinklar? Lite ödmjukhet hade också varit på sin plats för att en bloggare kanske inte vet mer än en pensionerad läkare med gedigen utbildning och mångårig erfarenhet- även om han inte läst en massa konspirationsteorier…
Jag förstår att man som influenser kan behöva sticka ut och framföra åsikter för att dra människor till sina kanaler, men i ett så här kritiskt läge tänker jag att man ändå behöver ta lite ansvar för vad man framför???
Jaja, jag räknar inte med att detta publiceras eftersom jag inte stryker dig medhårs och gullar med dig om hur bra du var, men jag hoppas att du ändå tänker efter lite och funderar på vilket ansvar du har för det du sprider och delar.
Och du, du har väl fattat att detta är något vi måste ta oss igenom tillsammans och om vi skall kunna skona våra riskgrupper så behöver de flesta av oss andra bli smittade för att detta skall klinga av? Inget någon vill, men ett virus kan man inte blogga bort.
Ha en bra dag! Olivia
Kahpa
16 april, 2020 at 13:57Hora
David
16 april, 2020 at 15:21Du är grym Katrin!
Max Liljegren
21 april, 2020 at 00:08Bästa nyheterna på Länge!!! Snart flockimmunitet i Sthlm. Gamla överlever Corona. Endast 3 barn av 40000 döda i USA och då finns det enormt mycket barn med svår övervikt, diabetes mm. Norge följer efter den svenska modellen med öppnandet av dagis.
Det känns mer och mer som att det var en lite aggressivare influensa. Till alla olyckskorpar som föredrar en djup depression framför en mindre överdödlighet, Grattis! Det är ni som proklamerat skrämselpropaganda och dömt ut våra experter, nu väntar ett ekonomiskt MÖRKER 🙁
https://www.svtplay.se/video/24741154/aktuellt/aktuellt-20-apr-21-00-3
Paula
27 april, 2020 at 21:35Jag har provat att vara vegetarian i ett år tills min man började grilla kött på sommaren. Jag gillar kött och vegan är inte för alla. Alla kroppar reagerar olika. Måttligt med all mat är det bästa.
Rebecca
5 maj, 2020 at 21:33Har ätit lakto-ovo-vegatarisk kost i snart tio år men har ibland testat mer veganskt. Om jag kan välja det ute så gör jag gärna det. Det är ju lätt att bara ersätta med exempelvis mandel-eller sojaprodukter om man vill göra samma maträtter som innan. Tack och lov så finns det fler och fler alternativ. Bara att hitta något som innehåller ägg och mjölk för tio år sedan var tillräckligt krångligt… Hoppas du får en fin dag!
Besök gärna min blogg om du vill läsa om psykisk ohälsa, skriver bland annat om ätstörningar och depressioner. Kram!
Rebecca
22 maj, 2020 at 16:06Så gott det ser ut! Har funderat på näringsjästen ett tag, så det blir väl att testa snart 🙂 Om du vill så får du gärna läsa min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa, bland annat om ätstörningar och ångest. Kram!
Henrik Norbeck
11 juni, 2020 at 23:54Salladen heter mâche, inte ”maché”.
Vintersallat kallas den också.
Superlätt att odla själv i t.ex. en balkonglåda.