Okategoriserade

Man får inte röra andras bebisar

Han är liksom varken en kossa i Indien eller en tioarmad person som man får lycka av att vidröra. SLUTA RÖR VID MITT BARN. Jag förstår inte vad det är för fel på folk och varför de dras som flugor till skit med sina skitiga bacillhänder till min bebis nyfödda ansikte. Jag frågade syrran hur hon gör när folk ska klappa/smeka/nypa hennes lilla tjej i kinden. ”Men asså det måste vara nåt som händer dig oftare än andra för det är aldrig någon som försöker ta Leah i ansiktet”, sa hon.

Med handen på hjärtat, det är minst tre personer varje gång som jag är ute som försöker att ta Rambo i ansiktet. Det är som en sjuk reflex hos nio av tio som jag möter. Att sträcka fram sin hand för att vidröra mitt lilla mottagliga barn. Jag är naturligtvis skrupelfri som med allt annat så jag parerar demonstrativt med att ta ett steg bakåt eller åt sidan och samtidigt säga ”Rör inte mitt barn, tack”. Vissa lite mer intelligenta personer kommer då på sig med att säga ”Oj förlåt” medan vissa säga ”Varför då?”.

Ja men för att du kanske inte precis har tvättat dem och sen inte vidrört ett handtag, en sedel, din snoriga näsa, kanske i värsta fall en annan person vars unge kanske möjligtvis bär på ett RS-virus VAD FAN VET JAG. Det är vad jag vill säga. Men jag skyller istället på min överkänslighet för att rädda den utsatta. ”Nä men jag är en hysterisk person som inte vill riskera att bebisen får RS eftersom han är nyfödd”, säger jag och ler som Mickan i Solsidan. Falskt.

På fullaste allvar lyssna på mig: Rör aldrig en annan människas bebis. Nej, gör det bara inte.

You Might Also Like

 • Jessica
  22 februari, 2014 at 19:37

  Jag håller med dig!

 • !
  22 februari, 2014 at 19:55

  Jag tror du identifierar dig lite med Mickan och ser upp till henne (trots att hon är en fiktiv parodi) på samma sätt som du är så sinnessjukt stolt över att bo på Östermalm, ser dig själv som överklass osv.

  Du måste verkligen ha varit fattig som barn i Polen innan ni fick komma hit. 🙁

 • Carrie
  22 februari, 2014 at 19:58

  Oj, nu levde jag mig verkligen in i det du skrev och minns exakt hur förbannad jag blev på folk utan vett som skulle fram med bacillfingrarna och peta på ens barn. Jag är inte vidare aggressiv av mig men då kände jag för att ta till våld och putta bort asen. Som att en del verkligen skulle pilla med sina äckliga fingrar vid bebisens mun. Jag kokade till lite just nu. En del tänker sig verkligen inte för. Håller med till hundra. Rör aldrig någon annans bebis.

 • Hyrestanten
  22 februari, 2014 at 20:03

  När mina barn var små, på 80-talet, var det vanligt med såna där hjärtan med texten: ”Rör mig ej” som hängdes på vagnarna. Självklar ska ingen peta på andras små bebisar.

 • Michelle
  22 februari, 2014 at 20:18

  Så jävla rätt & sant!
  Skrev ett långt inlägg om detta på fb häromdagen, så lustigt att du skulle ta upp just detta ämne!
  Förstår inte att det finns människor som skulle tro sig ha rätt att pilla på mitt barn. Usch. Jag pillar inte ens på vänners barn utan att fråga.

  Jag ha fått ursäkten från en mamma som tyckte det var okej att hennes barn tog på mitt barn för hon ville ju ”bara klappa bebisen”…… Hm…. Nä sist jag kollade var min dotter inget husdjur man klappar. Tack men nej tack. Stå på dig Katrin!
  Förresten. Älskar dina videos. Så jävla skön människa!

 • Rebecca
  22 februari, 2014 at 20:33

  Ja tror de är pga hans goa kinder:) Men förstår dig verkligen!

 • UlrikaZ
  22 februari, 2014 at 21:04

  Helt rätt, och det gäller ju inte bara Rambo och bebisar – jag vill inte heller att någon petar mig i ansiktet oavsett rena eller otvättade händer!

 • Tomi
  22 februari, 2014 at 21:15

  True!
  Ganska vidrigt om man tänker efter vart andra har haft sina händer och tagit på.

 • lina
  22 februari, 2014 at 21:19

  Håller med dig fullt ut, det är så jobbigt alltså när man inte var gravid så var man ingen man kunde gå på stan utan problem när man blev gravid ville många känna på magen och hela tiden tjata om att är det inte dags snart fast man sagt när bebisen är beräknad, sådant tjat alltså. Sedan när bebisen är framme ja då ska alla ta för givet att man ska in i vagnen och kolla och kleta osv, hallå noll respekt!!! Jag tycker detta är jätte jobbigt när man är ute speciellt när man precis har fått min lilla att somna också att inte folk kan fatta att man lever sitt eget liv med sitt barn och familj…

 • Marianne
  22 februari, 2014 at 21:37

  Ändå lite roligt – du som struntade i om du och Ringo smittade andra med vinterkräksjukan… Man är alltid sig själv närmast.

 • sanne
  22 februari, 2014 at 22:00

  Word!!! Och man behöver inte luta sig ner i bilstolen/vagnen för att andas/lukta/titta lite extra noga heller… råkade ut för det många gånger när mina var pluttar…tänkte nej nej nej!! Varje gång. ..

 • Evelinasfina Skönhetsblogg
  22 februari, 2014 at 22:10

  Det är väl inte mer än rätt att bli arg. Det skulle nog jag också bli 🙂 fråga först, röra sen!

 • isabelle
  22 februari, 2014 at 22:15

  Jag håller med dig, katrin. Hände mig alltid förr…då brukade jag säga åt folk..de gångerna jag inte gjorde det tog jag alkogel på ungen =)

 • Jossan
  22 februari, 2014 at 22:45

  Vi hade hade en liten prematur som gjorde det extra viktigt att undvika smitta precis som för alla bebisar.
  Min syster fixade då en egendesignad skylt (liknande barnvagnsskyltarna m namn) som var röd där det stod, RÖR inte mig jag blir så lätt sjuk, den hängde vi i suffletten och det Fungerade superbra!
  Den som var påväg att peta hejdade sig.

 • Anna
  22 februari, 2014 at 22:47

  Men Gud! Vad är det för något att skriva??

 • Anna
  22 februari, 2014 at 22:49

  Jag fattar inte att människor inte fattar det heller!! Det var en hemlös man som försökte klappa min dotter på handen och jag flippade.

 • cappicio
  22 februari, 2014 at 23:42

  Kanske samma människor som rör
  ditt barn som du smittade när du var ute med ditt barn som hade magsjuka…. Vem vet?

 • Jonna
  22 februari, 2014 at 23:46

  Jag skriver öppet om psykisk ohälsa, idag har jag svarat på en läsares fråga om vad jag gått igenom och hur jag har orkat ställa mig så stark som jag faktiskt är idag.
  Vill ni ställa en fråga ? Om medicin ? Livet ? psykisk ohälsa. ? Eller bara känna att den som mår dåligt inte är ensam därute ? Då finns jag där i den mån jag kan givetvis. Jag är ingen läkare eller psykolog men har gått igenom mycket och har livserfarenhet. Kika in på min blogg och kommentera gärna mitt inlägg om vad jag har gått igenom under åren. Jag har inte gått in på djupet men iallafall skrapat på ytan. http://www.adactajonna.bloggplatsen.se

 • Tvåbarnsmamman
  22 februari, 2014 at 23:59

  Jättebra att du är försiktig! För exakt ett år sedan fick min då 6 veckors bebis RS virus & låg inne på sjukhus i 2 veckor med andningshjälp & vak av personal dygnet runt. Hon var nära att mista livet. Inget jag önskar min värsta ovän för det var det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Idag är min lilla tjej ett år & världens gladaste & finaste lilla tjej. Var rädd om din lille bebis & ta hand om er. Många kramar & tack för en underhållande blogg!

 • laila
  23 februari, 2014 at 00:01

  Och där har vi en av anledningarna till att vi i västvärlden har så hög andel barn med allergier! Barn dör inte som flugor av att utsättas för alla dessa bakterier som orerar i vårt vardagliga liv, deras immunförsvar stärks av att ha något att bekämpa! Gör inte era barn den björntjänsten, att man känner att alla kanske inte bör ta sig den friheten att vidröra ditt barn är något annat. Men, naturligtvis är det var och ens valfrihet att bestämma

 • Amanda
  23 februari, 2014 at 00:21

  Katrin! Håller med dig fullständigt! Kan inte förstå att folk inte fattar det. Jag skulle aldrig ta eller klappa någons barn varken i ansiktet på dem eller i deras händer.
  Tycker Rambo är så enastående gullig. Det var längesedan jag såg ett så gulligt barn. Man kan inte se sig mätt på bilderna för han är så söt. Han har pondus! Han blir nog byggmästare med en massa personer under sig som han styr över. Tycker han ser ut så med sin pondus! Kramar till er

 • Anna
  23 februari, 2014 at 00:48

  Lycka till i Thailand. Där är de tydligen tokiga i vita bebisar. Jag ska också dit med bebis nu och vet inte hur fan man ska få ha ungen ifred utan att låta otrevlig.

 • Adam
  23 februari, 2014 at 05:50

  Blev någon sjuk menar du? Att vara ute när man hade haft kräksjuka och att smitta någon är inte samma sak även om man utsätter andra, helt ovetande.

 • Adam
  23 februari, 2014 at 05:54

  Varför tror du det? Många svenska känner sig utöver alla andra så fort de 2000kr efter att räkningarna är betalda. Varför tror du att katrin skulle vara fattig innan hon kom till Sverige? Får man här någon slags förmogenhet när man kommer hitHade ingen aning, trodde att man måste jobba, spara och husera med huvudet. Mickan är inte en parodi, hon är den klockrena svenskan som sover i varje människan som är född blågult. Ni tror att ni är tusen ggr bättre än resten av världen. Katrin har jobbat upp sig, precis som hennes föräldrar en gång gjorde, hon har betydligt mer på kontot än du har och klart att det är inte många med tunn bärs som bor på Östermalm heller.

 • Malin-Mamma och Änglamamma
  23 februari, 2014 at 06:29

  Håller verkligen med! Vill inte heller att folk ska pilla på mitt barn. Speciellt inte i ansiktet eller händerna (eftersom bebisar stoppar händerna i munnen). Vill inte heller att folk hänger över vagnen heller och andas på honom.
  Vissa säger ” men jag är inte förkyld” nej men du kanske rört hantag/pengar eller annat med bacilusker på. Eller så insjuknar du precis några timmar efteråt och i så fall smittar du innan det. Nä, rör inte på andras barn! Speciellt inte nu i RS-säsongen. Punkt!

 • svala
  23 februari, 2014 at 08:37

  Håller med dig, man kan göra som jag brukar göra om man nu måste känna på bebisar, klappa på lilla foten liksom! Så oförskämt av folk.. det är egoistiska människor som inte bryr sig ett skit om ifall ungarna får RS-virus… :/

 • jaja
  23 februari, 2014 at 10:01

  De var inte bara ute dummer. De tog på saker med sina bacillhänder…

 • Anna
  23 februari, 2014 at 10:02

  Jag håller helt och hållet med dej. Avskyr verkligen när folk ska sticka ner huvudet i vagnen eller fram och klappa på mina barn.
  Å det är ju likadant när man är gravid, då ska alla klappa och känna på magen.
  För mej har det inte med baciller att göra utan mest att det är inte är fritt fram att klappa, gulla eller nypa på en annan människa utan att fråga. Det har med integritet att göra.

 • ki
  23 februari, 2014 at 10:03

  Byggmästare med en massa personer under sig som han styr över? Dream on.

 • japp
  23 februari, 2014 at 10:04

  Säg det till alla föräldrar som byter på sina ungar på offentliga toaletter.

 • Åsa
  23 februari, 2014 at 10:32

  En A-lagare klappade min son på kinden när han var bebbe. Det var fruktansvärt. Jag tänkte hela tiden på vad han hållit i sin hand utan att tvätta sig…. Kastade mig in på ica och köpte våtsevett minns jag.

 • Malin - Nybliven tvillingmorsa
  23 februari, 2014 at 11:30

  Håller med!!
  Mina tvillingar är 3 veckor! Känns som varenda person ska sträcka ner handen när vi kommer med vagnen eller bilbarnstolen! Vill inte räcka fram handpsriten jag har i fickan precis! Dont touch my babies!

  Jätte roligt att alla vill titta, men se men inte röra!

  Kanske är en personlig störning hos mig för min bror dog som liten! Pga av att han smittats av att någon ” bekant eller okänd” rört och gosat i ansiktet! Så han fick en inflammation i hjärnan! .. Ingen i familjen då alla tog prover efter detta!

 • Jenny
  23 februari, 2014 at 11:44

  Förstår dig, jag tyckte samma sak när min lilla var liten. Samtidigt tycker jag att det är ganska trevligt att folk visar lite uppskattning och värme för barnen och tar kontakt istället för att som vi ofta gör i Sverige håller oss för oss själva och undviker all sorts kontakt.

 • my
  23 februari, 2014 at 11:57

  Smart att åka till thailand då…
  Risken är ju större att ditt barn blir sjuk!
  Men aja…

 • Sofie
  23 februari, 2014 at 11:59

  Det var du som skiter i om du smittar andra med kräksjukan va?

 • Soffan
  23 februari, 2014 at 12:03

  Det var du som skiter i om du smittar andra med kräksjuka va?

 • Therese
  23 februari, 2014 at 12:18

  Jag håller helt och hållet med dig!!! Det är äckligt vidrigt och helt sjukt att en människa ska fram och klappa och nypa med sina skitiga äckliga händer Nä fy för för sådana människor.

 • sol
  23 februari, 2014 at 16:00

  Ja äntligen en vettig kommentar! Hur i hela världen tror ni att barn i andra länder tex Spanien, Grekland, Italien, mm mm överlever? Inte är det massdöd där bland spädbarn? Alla älskar barn där, alla lyfter upp, kramar, pussar o gullar. Mammor idag är oerhört märkliga tycker jag. Ska helst låsa in sig, inte träffa varken släkt eller vänner, o attan om någon tittar på mitt barn! Sluta tramsa!

 • Nathalie
  23 februari, 2014 at 17:15

  Kommer främmande människor fram till dig och bara helt plötsligt vill röra din unge? Det är ju läskigt bara. Jag skulle ju låta vänner och familj få röra och så men inte någon man aldrig sett förr eller inte har någon som helst kontakt med.

 • Annelie
  23 februari, 2014 at 17:32

  Lika vidrigt som att du springer runt ute bland folk när du har magsjuka skulle jag vilja säga!!

 • Carrie
  23 februari, 2014 at 18:45

  Men nu får du väl ge dig! ”Mickan är den klockrena svenskan som bor i varenda människan” Är du helt från vettet? 🙂 Skulle nästan kunna tro att du var den där svenskfientliga tokan Elisabeth som skrev här tidigare.

 • Thaimorsan
  23 februari, 2014 at 20:26

  Vi är i Thailand i 3 mån och Tilda är 11 mån å halvthai/sv. Det går inte en dag utan att någon hälsa/vinka/röra/bära runt henne. Då pratar vi om vuxna, ungdomar, gamla och barn… Å andra utländska turister! Hon får så mycket uppmärksamhet så det är komiskt. Thailändarna gillar barn och är hjälpsamma när det kommer till barn. Om de ser att föräldrarna verkar sura så tror jag inte nån kommer fram. När ni är på en shoppingtur eller på restaurang och det finns nån ledig personal så är det inte helt ovanligt att nån kommer fram å ”vill hjälpa” och underhålla ditt barn så att du kan shoppa eller äta i lugn och ro. Så Ladda med våtservetter bara… Å tar det som en komplimang kanske å uppskattar den uppmärksamheten ditt barn får. I blrjan var det lite weird för oss men vi har vant oss. Tilda har mått mycket bra! Just nu är vi i Penang (Malaysia) och jag måste säga att här är jag mycket försiktigare. Får går på instink helt enkelt.

 • Motvilliga Mamman
  23 februari, 2014 at 21:20

  Min minsta löste det där alldeles själv. Det räckte att någon tittade på henne så började hon gallskrika. Ingen hade ens hunnit sträcka fram handen för att peta på ungen innan hon började låta som en mistlur. Inte en jävel vill peta på en unge som låter som hon gjorde.

 • Carrie
  23 februari, 2014 at 23:14

  Hahahaha 🙂 Smart unge!

 • Amanda
  23 februari, 2014 at 23:56

  Ja men då så. Lite RS-virus blir de bara starka av. Vi kan väl producera lite extra virus och spruta hej vilt omkring oss eftersom det gör ju våra barn lite extra starka och oallergiska. Ja så gör vi. SMITTA SMITTA SMITTA!!!!

 • Birgitta S
  24 februari, 2014 at 01:27

  hej!
  Läser bloggen varje dag men brukar inte kommentera men nu måste jag. Instämmer totalt vad skall andra dit och pilla och peta för? vem vill ha det så? som liten som ligger och vilar eller ser sig omkring och peta på en gravid mage?? nej Tack!
  Lycka till med resan till varmare grader! Birgitta S

 • Anna
  25 februari, 2014 at 11:13

  Har för mig att du skrev i ett inlägg att du struntade i om du smittade andra med kräksjuka. Är då inte så konstigt att andra kan tänka sig att smitta din bäbis. Dubbelmoral??

 • London mamma
  25 februari, 2014 at 18:53

  HAHA sa sant, couldnt agree more!

 • Ingela
  3 mars, 2014 at 12:37

  Ett tips. Sätt myggnät på vagnen – inte en enda person petade på min bebis när myggnätet satt vägen för deras smutsiga fingrar. Som mamma borde Katrin ha all rätt att bestämma vilka baciller hon utsätter sina barn för!