Okategoriserade

Lite inblick i vårt företag

Jag råkade ut för en överbelastningsattack igår ser jag. Jag undrar vad det berodde på. Mitt webbhotell har ingen aning. Ja ja… Jag har packat klart nu. Och jag börjar med julpyntningen idag. Jag ska börja sortera julgranskulor i mammas källare betyder det. Jag är extrem i min framförhållning på gott och ont men jag kan inte rå för det jag vill ligga långt fram i min planeringen och inte lämna något år slumpen för då riskerar jag att tappa kontrollen och det vore ju överjävligt om något sådant kunde hända.

Därför känner jag mig stressad över knäckebröden som jag väntar på från bageriet i Polen. Det är så kul tycker jag när folk klagar på att vi har för höga priser på våra produkter för det har enbart att göra med att det är så dyrt att ha anställda i Sverige. Allt äts upp av skatter och sociala avgifter. Vi gör ju alla våra produkter för hand eftersom jag inte har råd att köpa maskiner för många miljoner så då kanske ni kan tänka er att det blir lite dyrt. Okej men tänk så här: Det står en tjej i vårt bageri och bakar knäckebrödskivor. Hon kostar mig ca 180 kr i timmer inklusive skatt och sociala avgifter. Utan att avslöja alla mina siffror i detalj så kan jag avslöja att om man delar antalet produkter som min produktion gör på en månad med den faktiska kostnaden som produktionen kostar mig på en månad så hamnar man på 20 kr per produkt. Det här betyder alltså att ett paket knäckebröd som kostar 99 kr i butik har en prodkostnad på 20 kr men även den stackars lilla tacokryddan som kostar 29 kr har samma prodkostnad. Sen tillkommer kostnad för råvaror, transport, lön till den som tar hand om alla matbutiker som vi jobbar med, lön till den som tar emot och packar upp alla varor från produktionen, lön till den som packar varor och skickar hem till er, el, telefon, hyra. Så på vissa produkter som vi säljer har vi såklart en bättre marginal men på vissa har vi ingen alls. Det jämnar ut sig och företaget ökar sin omsättning hela tiden, vi tredubblar den det här året, men någon större vinst kommer vi aldrig att göra så länge det svenska systemet ser ut på det här sättet tyvärr. I Polen däremot kostar inte anställda så mycket varken i lön eller i avgifter. Det är inga barnarbetare eller människor man tycker synd om de ser exakt likadana ut och lever samma liv som de i Sverige, bageriet har samma (internationella) certifikat och det mesta är det samma. Det är ett annat system bara. Ett system som är lite fördelaktigare för de som jobbar och mindre fördelaktigt för de som inte jobbar. Min släkting till exempel som fick en stroke får ingen rehabilitering om hon inte bekostar den själv.

Jo en sak apropå jobb i Sverige. Har ni hört sossarnas nya reklam på radio? Man tror att det är en reklamsnutt för Moderaterna innan man hör att den är adresserad socialdemokraterna. De ska fokusera på att hjälpa folk att få jobb?! Otroligt!! Smart strategi till och med jag blir sugen på att rösta rött ha ha, nä men helt ärligt så kommer jag nog att rösta grönt i nästa val. Jag vet inte om det är lobby men något är det som har fått mig att helt tänka om vad gäller miljö och jag lägger enorma summor på att bara handla ekologiska produkter och jag källsorterar och hej och hå. Bra jobbat av de gröna tycker jag.

Okej jag ska sluta snacka med er som om ni vore min psykolog eller nåt?! Ni har väl egna bekymmer och dilemman att tampas med och ska inte sitta här och lyssna på mina prodkostnader?! Men jag tänker att det kan vara intressant för vissa av er att få lite inblick i hur kämpigt det är att vara egenföretagare i Sverige. Trots att alliansen sänkt de sociala till 15% istället för 30 och jag utnyttjar det fullt ut och har 10 anställda som alla är under 26 så det är bara jag och Linda som kostar mig 30 i AB. Ändå är det svårt att bli rik och ni klagar på att våra produkter är FÖR DYRA!! A just det man får inte vara rik i Sverige a men då har vi ju en lösning på allt!

 

You Might Also Like

 • Carrie
  16 oktober, 2013 at 10:54

  Så jävla bra inlägg!!!

 • Eva
  16 oktober, 2013 at 11:01

  Väldigt bra förklarat. Jag är otroligt imponerade av dig och alla andra som brinner för en affärsidé och jobbar livet ur sig som egenföretagare. Att bli rik i Sverige är fult vet du väl. Helst ska man ägna sig åt välgörenhet, då blir allting bra. Enda sättet som är ok att bli rik på är ju att vinna på Lotto.

 • inga-lill
  16 oktober, 2013 at 12:19

  om jag inte missminner mig så är de där sociala avgifterna pengar som vi ”avstått” ifrån i löneutrymmet, så tar du bort dem så får du lägga pengarna på lönen istället.

 • anonym
  16 oktober, 2013 at 13:10

  Flytta till Polen vet jag,så slipper du hemska Sverige. Adjö med dig Lycka till!

 • Lotta
  16 oktober, 2013 at 13:26

  Hellre att det produceras i Sverige och är dyrt än att det produceras i Kina eler nåt annat långtbortaland och är billigt. Vi måste bli bättre på att handla och producera svenskt. Annars blir det aldrig några fler jobb i Sverige.

 • Suss i Björkhagen
  16 oktober, 2013 at 13:27

  onödigt dryg kommentar

 • Sofie
  16 oktober, 2013 at 13:55

  Detta gnäll.. Du har ett hus för 6 millar minst i skärgården, men rik är du inte??

 • Sofie
  16 oktober, 2013 at 13:56

  Bra sagt!

 • Cecilia
  16 oktober, 2013 at 14:15

  Tack för att du kommer rösta grönt Katrin! Och bättre med lite dyrare, lokalproducerade produkter än tvärtom.

 • Maja
  16 oktober, 2013 at 14:25

  ja då måste det vara väldigt lokalproducerat eftersom MP vill höja skatter på det mesta som har att göra med att flytta arslet eller grunkor. Miljöpartiet är störst i storstäderna vilket innebär dem magiskt världsfrånvända i så gott som alla frågor.

  Totalt föreslår Miljöpartiet att skatterna höjs med 16,7 miljarder, där merparten ligger på höjda klimat- och miljöskatter. Koldioxidskatten höjs med 60 öre, vilket ger cirka 2 kronor dyrare bensin per liter. Därtill höjs kilometerskatten och flygskatten.

  De enda som kan leva efter MP´s regler är de som bor i centralorter.

 • Karl M
  16 oktober, 2013 at 15:09

  Flytta själv, vart som helst, bara vi slipper dig här!

 • anonym
  16 oktober, 2013 at 15:51

  Var glad för sjukvården i Sverige, här behöver du inte betala kejsarsnittet själv.

 • anonym
  16 oktober, 2013 at 15:57

  Jag trodde att moderaterna såg till företagarnas bästa eller….men du verkar inte nöjd

 • Frida Edlund
  16 oktober, 2013 at 17:10

  INTE MP FÖR I HELVETE KATRIN!!!
  Du är bättre än så……………….

 • anonym
  16 oktober, 2013 at 18:48

  Men Karl, vad du verkar arg.
  Jag äger ett litet företag som det går mycket bra för. Jag är mycket stolt över mig själv, men så gnäller jag heller inte över allting. Det tar alldeles för mycket energi. Tänk positivt.

 • Carrie
  16 oktober, 2013 at 19:42

  anonym 😛

 • Emma
  16 oktober, 2013 at 23:56

  Men jag kan ju fortfarande tycka att era produkter är för dyra! Inte för dyra gentemot vad det kostar dig att framställa dem, men för dyra för vad jag har råd att köpa mat för. Och då köper jag annat knäckebröd eller annan müsli, fast jag egentligen hade velat köpa era men jag tycker de är för dyra, jag har i te råd.

 • Elisabeth
  17 oktober, 2013 at 01:33

  har du funderat på hur mycket lån de har på huset? Bilar mm? Så länge du har lån äger du inget och är ganska fattid- den dagen du äger allt då blir du lite rikare.

 • Elisabeth
  17 oktober, 2013 at 01:36

  men måste du verkligen äta müsli eler knäckebröd? Äter man LCHF så bör man skippa alla sådana dumheter – och äta sådant bara då och då. Man äter sig mätt även utan dessa – jag lovar dig. Läs mer på kostdoktorn…

 • Freja
  17 oktober, 2013 at 02:42

  Du gnäller ju nu, över det Karl skriver. Och hur posiyiv var du i din kommentar ovan? Suck anonym, vi kan dig, din dryga fan.

 • Freja
  17 oktober, 2013 at 02:43

  Och du gör mig besviken C. Har alltid gillat dina kommentarer. Men nu…??

 • maja
  17 oktober, 2013 at 05:52

  Vet du varför el och bensin kostar så mycket som det gör? Mp…

 • economista
  17 oktober, 2013 at 06:16

  Ok men producera ditt spannmål och sälj svindyrt, det funkar inte på marknaden då det kommer dyka upp konkurrenter som säljer smartare och till lägre pris, Visst muslin får ligga på hyllan men dom flesta hoppar 169 oavsett ekonomi..Det är dessutom så enkla och billiga ingredienser som folk inte anser exlusivt, dvs tänk psykologist, 169 för en tröja är megabilligt men en påse spannmål är SJUKT ONÖDIGT DYRT…

 • Hyrestanten
  17 oktober, 2013 at 17:11

  Jag vet att småföretagarna har det tufft men ändå kan ju ens personliga ekonomi sätta stopp för att kunna handla det man vill, tyvärr.
  En liten fundering dök upp nu eftersom jag kommer ihåg att du för inte så länge sedan här på bloggen skröt om hur enorma summor du tjänade. Förstår inte riktigt hur det går ihop med det här inlägget.

 • Klös
  18 oktober, 2013 at 15:09

  Jag är nog rikare än Katrin då eftersom vi äger både villa och sommarställe. Och inga lån har vi…

 • Carrie
  21 oktober, 2013 at 09:07

  Jag förundras över hur sjukt det anonyma beteendet är. Därav min :-P.

 • mbt shoes shops in london
  4 februari, 2014 at 18:42

  mbt shoes discontinued Lite inblick i vårt företag | Katrins Blogg