Okategoriserade

Kvällsbestyr

Eftersom både jag och Bingo var anmälda på föreläsning idag och det hela började 07.15 bad jag vår nanny att komma och ta morgonbestyren. Hon måste ha låtit Ringo sova alldeles för länge för det går inte att få honom att sova nu. ”Då kommer jag att att kasta ner mitt täcke på golvet…”, hotar han med men varken jag eller Bingo bryr oss om att ens kommentera. Ja men när man har gosat, tittat på julkalendern, öppnat lucka, delat på en halv vattenmelon, skojat, läst bok, varit där och smörjt Lypsyl två gånger så pallar man liksom inte mer. ”Men kasta täcket på golvet om du vill det”, säger man då och fortsätter knappa på sin dator. Jag ska vara mammaledig imorgon så det är lika bra att jag jobbar undan ikväll.

Så. Nu blev det tyst. Satte mig just i soffan. Fick en legobit i ryggen. Rambo är besatt av Lego. Han sätter på, och plockar av. Sätter på, och plockar av. Tur att man har nanny och mamma för jag kan inte tänka mig något tråkigare än att sitta med honom och sätta på, och plocka av.

Nu ska jag handla mat på nätet. Vid nåt bråk jag hade med Bingo här om dagen väste jag ”Du får FAN börja handla maten på nätet eftersom det bara är att klicka lite”. Sen fortsatte jag med ”När du ändå håller på klickandet av mat kan du lika gärna klicka hem städerskan, tvättbilen, Ringos dagisanämlingar, planering av matsäck, blöjor, gröt och allt annat som ska klickas hem!”. Jag var arg.

Så Bingo klickade hem. Jag höll på att skratta ihjäl mig när det i förrgår kom hem EN banan i en kasse. En broccolibukett. En blomkål. Ett paket Bregott. Sen var det inte så mycket mer. ”Vad handlade du för egentligen?”, frågade jag. ”550 pix”, svarade Bingo glatt. Jag handlar för 1500 varje gång. Minst. Aja skit samma jag hade väl PMS när jag väste klart att jag måste handla maten det går ju inte annars. Han plockade upp båten förra helgen det skulle inte jag göra precis så har vi det.

Vilka bra föreläsare jag lyssnat till idag. Jag har verkligen lärt mig mycket. Branson sa att man ska kröka mer med sina anställda. Att det är viktigt att anställda och chef blir fulla tillsammans. Tänkte prova det nästa vecka då vi har julbord. Han sa även ”Screw it just do it” så det fick mig att bestämma mig för att göra en sak som jag tvivlat på nästa år. Det blir en tripp till Italien med andra ord. Spännande, va?! Det tycker jag.

A mäh nu ser jag min gamla skolkompis på Efterlyst. Hon är programledaren. Där ser man. Jenny Strömstedt var moderator idag på mässan. Hon är så bra. Så otroligt duktig i allt hon gör. Och snygg. Smal. Charmig. Kunnig. Begåvad.

Jag läste en krönika som Virtanen skrivit om eko-trenden. Jag funderar på det som han skriver. Är det bullshit med eko? Är det bara ett sätt att visa upp sig på? Jag vet inte varför men jag väljer att tro på den fakta jag får om eko. Att det är hälsosammare att äta eko. Att grönsakerna fått växa i naturlig jord att djuren fått äta gräs och inte foder. Det kan ju inte vara fel? Jag tänker att man ska tänka logiskt och enkelt och då köp av eko-maten ökat så mycket under 2014 så kan det ju inte vara något som folk gör för att vara trendiga och coola. Absolut jag håller med om att jag tvekar varje gång som jag ska plocka ner eko-kycklingen som kostar fyra gånger så mycket som Kronfågels kyckling. Jag såg en dokumentär där de besökte en vanlig kycklingfarm. Slutsatsen var att kycklingarna mådde bra av att leva där. Sina timmar-långa liv i och för sig… Vad tror ni om kycklingarna? Och fisk då? Senaste jag läst är att man inte ska äta odlad lax utan bra vild? Men går det ens att få tag på vild lax? På köttfronten känner jag mig inte kluven. Där är jag säker på att man ska äta kossor som betat och som gjort det i Sverige. Och som levt under trevliga förhållanden såklart. Ge mig era åsikter det här är sååååå spännande.

You Might Also Like

 • maggan
  3 december, 2014 at 22:35

  Jag äter ingen kyckling (eko eller vanlig spelar ingen roll för mig, fruktansvärt hursom). Ekologiska ägg, MSC-märkt fisk och nöt och gris från ”grannbonden”.

 • Johanna
  3 december, 2014 at 23:42

  Jag har vart på matresor runt om i sverige hos olika matproducenter. Alla säger samma. Hellre närproducerat än ekologiskt. Det kostar extremt mycket att ansluta sig till KRAV. Alla vi var hos var ekologiska, men hade ingen märkning då det är för dyrt. T.ex ägg. Vi var på en gård som var ekologisk. Det var seriöst det äckligaste jag vart med om. Nakna hönor med sår över hela kroppen. Vi var även på en gård med frigående inomhus. Inte en enda naken höna och de flög omkring som de ville och hade det bra. Jag köper aldrig ekologiska ägg längre efter det. Hellre nära än eko!

 • Sara
  3 december, 2014 at 23:50

  Håller med ovanstående, hellre närproducerat än ekologiskt! Bättre för miljön och i Sverige är produktionen på många punkter mer kontrollerad och ”bättre” än vad det kan vara från importländerna. Dock också lite kluven… Eko känns ju fräschare, och det är ju inte så att den är sämre. Så har man råd.. Vill dock inte stödja det om det vore så att det var falsk marknadsföring så att säga, och inte egentligen är bättre för oss.

 • Lena
  4 december, 2014 at 00:03

  Se gärna dokumentären Vegucated. https://www.youtube.com/watch?v=19qSsUI79Ro
  Efter den äter inte jag kött mer. Det är en sak att veta att djuren haft det bra när de levt, men hur dör de? Bojkotta Kosher efter detta då de plågas ihjäl gm förblödning som sker långsamt och är mycket plågsamt för djuren. Och vad händer med ”pojk” kycklingarna? Mals ner levande till en sörja. Denna filmen handlar om USA. Vet inte hur det är i Sverige? Kanske annorlunda?
  Inte bara för djurens skull jag slutat med kött. Mår så mycket bättre när jag inte har massa ruttet kött att processa i magen.

 • Diana
  4 december, 2014 at 08:16

  Det är ju ändå när det kommer till kritan, sjukt osexigt med kött.

 • Lisa
  4 december, 2014 at 09:19

  Och vad äter de svenska kossorna på vintern??
  Köper mycket ekologiskt och blir hånad av hela familjen när jag pratar om det. De menar att t ex arla inte kunde bry sig mindre om vilka förpackningar som är vad i så länge det är mjölk i mjölkförpackning etc. Eko eller inte det vet ju inte konsumenten eller hur? Jag köper på med så mycket ekologiskt jag kan men de får mig ändå att tänka till. Många måste ändå nappa på grejen att ta mer betalt och kalla det eko?

 • Ella
  4 december, 2014 at 09:50

  Det bästa köttet är det vi får från jakten och köper från grannen. Jag känner i princip varenda kossa så jag äter upp mina välmående kompisar. Ägg köper vi också från en gård i närheten. Inte krav-märkt men hönsen har det väldans bra.
  Jag velar jättemycket när det gäller att köpa ekologiskt eller inte. Vill göra det som är bäst för naturen men nu vet jag inte längre. Köper fortfarande ekologiskt men jag är inte säker på att det är bäst. Och jag är framförallt inte säker på att jag tycker att staten ska subventionera och att skolor ska köpa in en viss andel ekologiskt. Hellre närproducerat svenskt!

 • Linn
  4 december, 2014 at 09:56

  Mina föräldrar producerar ekologiskt nöt, gris och fårkött. Nu äter jag själv inte kött, men skulle jag göra det så skulle ja bara köpa av dem. Djuren blir inte proppade med hormoner, de får gå på bete så länge gräset växer och på vintern kan de gå ut om de vill. De har väldigt stora naturbeten och köttet är otroligt näringsrikt och gott då det inte är ”tillverkat” av soja och spannmål. Då de är anslutna till KRAV så har det många fler ögon på sig än ett vanlig jordbruk. Att närproducerat skulle vara bättre är bullshit, min mat får hellre ha åkt en bit extra och istället inte innehåll en massa gift som dessutom förstör matens näringsinnehåll. Att jordbruk skulle ha ekologisk uppfödning utan att vara anslutna till KRAV är också bullshit, det är mycket dyrare för bönder att hålla efter alla dessa lagar! Dessutom växer inte djuren lika mycket eller lika snabbt utan all kraftfoder de proppas i så det tar längre tid att få avkastning. Min syn på saken 🙂

 • Lu
  4 december, 2014 at 10:01

  Att köpa ekologiskt handlar väl inte bara om miljön? Absolut vill jag bidra till en bättre miljö men det är inte i första hand därför jag försöker köpa ekologiskt utan snarare för att jag inte vill få i mig massa bekämpningsmedel och annat otrevligt….men vad vet jag, jag kanske lurar mig själv.

 • Karin
  4 december, 2014 at 10:16

  Johanna, förstår inte, varför var hönorna nakna med sår på ekofarmen??! Vad är det där som gör gör det med dem som inte en traditionell farm gör??

 • laura
  4 december, 2014 at 11:57

  Alla som vill vara ekologiska kan väl bara sluta äta kött. Herregud vi behöver inte äta det och jag har svårt att förstå hur man kan godta att djur behöver sätta sina liv till bara för att vi tycker det är gott. Har varit vegetarian i 30 år och aldrig haft problem med hälsan. Sen kan vi snacka alla biogaser och utarmningen av jordens resurser som köttproduktionen för med sig- tänk hur många munnar till som kunnat mättas om alla var vegetarianer? Kan rekommendera Safran Foers bok Eating Animals (vet inte vad den heter på svenska)..

 • Amanda
  4 december, 2014 at 14:22

  Men vadå ”hellre närproducerat än eko”. Det är ju som att jämföra äpplen med bananer. Det innebär ju inte per automatik att om du köper närproducerat så är mår djuren bra. Det skulle ju innebära att alla gårdar i hela Sverige är bra och ger djuren uteslutande bra foder utan antibiotika och tillsatser. Det är ju därför vi har en certifiering som ska kvalitetssäkra EKO och KRAV. Närproducerat är ingen kvalitetsstämpel.

 • Ayat
  4 december, 2014 at 15:34

  Hellre ekologiskt om man nu måste äta kött och kyckling. Fast även på ekologiska bondgårdar så förekommer det ju djurplågeri. Se dokumentären Vegucated. Den ändrade helt min inställning till köttindustrin. Finns på Netflix och Youtube.

 • Johanna
  4 december, 2014 at 16:19

  Karin!
  Jag vet inte om jag ska vara helt ärlig. Jag frågade och de sa att de plockar fjädrar på varann, och de växer inte ut medans de lägger ägg. ( alltså hela deras liv, då de slaktas när de är ca 1,5 år och slutar värpa så mycket) men det var inte en enda höna på inne-gården som var naken. Det borde vara samma egentligen då, tycker jag..
  Lisa: vad svenska kossor äter på vintern? Va? Du har aldrig sett de vita stora balarna på åkrar eller?

 • Felicia
  5 december, 2014 at 07:08

  Ekologiskt!! Att det är en ”trend” är väl lite bra, tänker jag. Och du var ju bland dem första så fortsätt!! Då kan du inspirera andra att köpa eko. För att säkert veta att det är bra eko som är värd priset kan man kolla på märkningarna. Tex Krav har ju krav på större hänsyn både för djur pch miljö.

 • maja
  5 december, 2014 at 09:49

  Jag är 50/50 ang eko.. försöker välja produkt efter säsong så det ist är svenskt lr närproducerat. . Köper mest eko i frukt & grönt.. mejeri & kött kmr härifrån krokarna så jag hoppas det är under schyssta förhållanden. . Ägg kan man köpa av olika gårdar i närheten.. försöker plastbanta lite & INTE tänka allt för mycket på allt som skrivs hela tiden… . En del i omgivningen har blivit så besatta att ja knappt kan bjuda folk på middag.. inget gluten inget kolhydrat inget plast inget mejeri inget salt lr kryddor inget bla bla bla. . Jag lever efter ”lite av allt” och visst att vi funkar olika

  Men ja e splittrad. . Kanske ska sluta äta..

 • Karolina
  5 december, 2014 at 13:23

  Hej Katrin! Jag pluggar miljö- och hälsoskyddsprogrammet med inriktning djurskydd på högskola och anser mig därför ha en del kunskap för att svara på dina frågor.
  I konventionellt jordbruk, dvs inte ekologiskt, så utfodras djuren med foder som till stor del består av sojaprotein. Detta pågrund av att tex kor behöver mycket protein för att producera mjölk och det numera är förbjudet att ge växtätande djur animaliska proteinkällor, samt att sojaprotein är en hyfsat billig proteinkälla. Vad är det då som är fel med sojaprotein? Jo, sojaprotein utvinns ur sojaplantager som odlas i Brasilien och stora mängder regnskog skövlas ner för att ge plats åt just dessa plantager. Våra svenska lantbruksdjur utfodras därmed med foder som bidrar till mindre regnskog. Varför regnskogen är så viktig tänker jag inte gå in på, jag förutsätter att dem flesta människor idag är medvetna om hur den bla hänger ihop med växthuseffekten samt att djurarter dör ut.
  När det kommer till djurvälfärden, så skiljer det också en del mellan konventionellt och ekologiskt lantbruk. Djuren har oftast större ytor att röra sig på i ekologisk drift, tex grisar får vara utomhus och böka i lera vilket är deras naturliga levnadsätt. Självklart är det många konventionella jordbruk som har en bra djurväldfärd, men själva miljöpåfrestningen pga utfodring med sojaprotein kommer man sällan ifrån där. Tyvärr är det som många skriver, svårt för svenska bönder att ställa om till krav och eko då det kostar alldeles för mycket pengar. Svenska bönder tjänar redan så fruktansvärt dåligt, då vi konsumenter inte är villiga att betala mer för produkterna än det vi gör. Dem flesta människor räknar kallt med att kunna ha mjölk och kött på bordet, men få kan tänka sig att jobba med det, eller betala lite extra.
  Slutligen: Ekologisk kyckling är dyrare, ja. Men någonstans får man ställa sig frågan om det inte är värt att betala dem extra kronorna. Att det blivit en trendgrej att köpa ekologiskt tror jag ligger i tiden. Det är trendigt att äta nyttig mat och vara miljömedveten idag. Precis som att det blivit omodernt att banta och istället träna och äta nyttigt så tror jag att ekotrenden kommer hålla i sig. Det har som sagt blivit trendigt att vara smart.
  Tack för din underbara blogg!

 • Emma
  8 december, 2014 at 21:10

  Nja.. jag själv har ingen lust att käka någon kossa överhuvudtaget då jag anser att det är fel att döda andra. Där ingår djuren också. Speciellt när vi idag inte behöver äta andra för att överleva. Men självklart är det eko som gäller för de som äter djur. Dock dör de ändå i slutändan, och det är lika hemskt.

 • Lisa
  15 december, 2014 at 11:25

  GMO är mkt läskigt. Tycker därför eko-odlat är oerhört viltigt.

  Angående djurindustrin. Finns bara en rätt sak. Bli vegan. Man måste vakna och det är svårt för vissa.

 • Erika
  16 december, 2014 at 10:05

  Jag är student, lever på 7500 kr i månaden och köper endast ekologiska produkter, annars svenska om inte ekologiskt finns. Det är främst för djurhållningen, inget djur ska plågas i onödan om den inte behöver, kravmärkt är riktigt hårda och har otroligt bra regler. Det är alltså riktigt stor skillnad. Andra anledningen är för att det är bättre och nyttigare för oss människor. Vill jag vara hälsosam så ska jag inte stoppa i mig en massa kemikalier, färgämnen i mat och annat skit. Helt enkelt att man äter så nära naturen som det går. Till och med våra svenska äpplen är besprutade. Och i de flesta fallen så kostar eko väldigt likt som vanligt nu för tiden, med alla extrapriser och annat. Planerar man när det är bättre priser så kan man köpa på sig så man alltid har riktigt fina och bra produkter hemma. Och frysa in ekologiskt kött. Jag kommer dessutom endast att ge mina barn ekologiskt kött.

  Hoppas att allt är bra med dig Katrin! Sköt om er!