Okategoriserade

Kommer Claude Marcus att hålla käften nu?

Claude Marcus är en av de mest osympatiska personer jag mött i hela mitt liv. Jag har mött honom vid flera tillfällen i olika kost-relaterade debatter. Sist jag mötte honom i TV4 Nyhetsmorgon blev han så provocerad av mitt superintelligenta försvar att han efter sändning kom till mig och fräste två centimeter från mitt ansikte så att salivet duschade ner mig ”Det…det…det kommer en massa gyttja ur din mun”, ha ha ha det var så kul att han var så provocerad. Han floppade verkligen i den debatten vill jag minnas. Jag vann. Som vanligt.

Claude Marcus jobbar som konsult åt brödföretag, pastaföretag och hamburgerkedja. Han är liksom betald för att hylla kolhydraten så vad ska Claude säga nu med den nya undersökningen som citat:

Ett brett urval av landets ledande experter har analyserat tusentals studier varav en stor del tillkommit de senaste tio åren. Det kontroversiella resultatet är på mer än ett sätt en prestigeseger för den ifrågasatta lågkolhydratkosten” slut på citat.

Det har varit kul att debattera för LCHF under de senaste åren och nu är det slut. Det känns lite vemodigt och ledsamt att det är över för min del men shit asså ”SEGERN ÄR VÅR SEGERN ÄR VÅR VI HAR VUNNIT SEGERN ÄR VÅR”. Hör du det Claude Marcus – Sämsta läkaren i världen.

Så alltså vi är ju inte förvånade direkt, men glada för nu kanske alla de här jobbiga jävlarna som tjatar om att LCHF bidrar till hjärt-och-kärlsjukdomar och att mättat fett skulle vara farligt för någon kommer att knipa för citat:

• Lågkolhydratkost, även den strikta, ger större viktnedgång på sex månader för personer med fetma, jämfört med lågfettskost.

• Detta sker utan att forskare har pekat på några negativa effekter på blodfetter så länge vikten fortsatt är lägre.

• Det saknas över huvud taget belägg för att lågkolhydratkost skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar.

• Det saknas även belägg för att lågkolhydratkost med mycket mättat fett skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar. Eftersom forskningsunderlaget är begränsat i detta avseende kan det, enligt SBU, ändå finnas skäl till viss försiktighet med allt för mycket mättat fett.

– Det viktigaste resultatet tycker jag är att vi inte hittat några belägg för ökade hälsorisker som en följd av lågkolhydratkost, säger Jonas Lindblom som är projektledare på SBU.

LCHFKLUBBEN.SE FIRAR MED ATT VÄLKOMNA ALLA NYA LCHF:ARE MED 70 kr RABATT PÅ HELA SITT SORTIMENT ange rabattkod: välkommen

Jag firar med att bjuda på första månaden när man tecknar ett tremånaders medlemskap i klubben. Ange rabattkod: katrinz

SvD borde byta ut GI-måltiden med morötter (massa socker), bulgur (äckligt vetemjöl) och broccoli kokt i vatten (något som en LCHF:are aldrig skulle äta utan grädde, smör, ost eller gratinering).

Sen är vi hemma!

You Might Also Like

 • F
  23 september, 2013 at 11:42

  http://[email protected]

 • F
  23 september, 2013 at 11:43

  http://www.fiftykilos.wordpress.com
  Ska det ju va!

 • Carrie
  23 september, 2013 at 11:55

  Robert Atkins lågkolhydratskostens grundare visste allt detta redan på 70-talet. En man så långt före sin tid. Jösses som han fick kämpa i motvind. Men han gav inte upp utan drevs av sin övertygelse att lågkolhydratskosten kunde hjälpa hans överviktiga och sjuka patienter. Respekt

 • louisechf
  23 september, 2013 at 12:02

  Claude Marcus är oerhört irriterande. Hoppas han har förstånd nu att se över sina uttaladen, eller att vi slipper honom framöver. Jag har också skrivit ett inlägg i min blogg om denna revolutionerande händelse. Hoppas alla gör det så att ingen missar nyheten.

 • Anna
  23 september, 2013 at 12:15

  Bor och jobbar i ett u-land, och roar mig med att läsa välfärdsbloggar när vi råkar ha electricitet och nät. Tycker om Katrin, rolig och underhållande.

  Men….kan bara inte låta bli att ÄCKLAS över hur rikemans folk ägnar all sin energi på ”vad man ska äta för att bli smal”. Här funderar man mest om man alls kan få nån mat överhuvudtaget att äta, om maten alls ska räcka tills nästa skörd är färdig. Ser illa ut i år. Kan inte fatta att ris och andra kolhydrater som är så livsviktiga här skulle vara så fruktansvärt farliga. Här gör de att folk överlever. Och människor är inte det minsta feta, tvärtom, de som inte är utmärglade pga matbrist (mat överhuvudraget) har slanka kroppar och massor av muskler. Jag vet, pga hårt kroppsarbete.

  Är bara så förvirrad och just det ÄCKLAD över västvärldens självupptagenhet och egoism beträffande mat och utseende.

  Vore roligt att följa med Katrins blogg om hon levde i ett u-land några månader och tvingades äta det som fanns där, och hur hon skulle diskutera med människor som bönar och ber om en säck ris för sina barn. Kanske hon skulle predika för modern att det är ohälsosamt att ge barnen ris och bröd, att de kan bli feta????

 • Marja
  23 september, 2013 at 12:18

  Du kanske skulle läsa HELA artikeln och även citera följande:

  ”SBU-rapporten avser effekter på personer med fetma, med ett BMI över 30, främst vad avser vikt men även hälsa. Granskningen gäller inte samband mellan mat och ohälsa hos befolkningen i allmänhet. ”

  ”SBU konstaterar också att det fortfarande finns stora kunskapsluckor och att de långsiktiga effekterna bland personer med fetma är bättre dokumenterade för medelhavskosten än för andra koster, inklusive lågfett­ och lågkolhydratkoster. ”

 • Carrie
  23 september, 2013 at 12:33

  Men de kan ju inte bli överviktiga när de bara äter kolhydrater. Det är ju kombinationen kolhydrater, fett och protein i fel mängder som skapar fetman. Bara kolla på alla raw veganer de käkar enorma mängder kolhydrater men väldigt lite fett och protein. Finns inga feta rawfoodies som ätit så under en längre tid.

 • m
  23 september, 2013 at 12:38

  +1

 • Cattis
  23 september, 2013 at 13:01

  Jag tror absolut på lågkolhydratskost men jag tror definitivt inte på högfettkost.

 • anonym
  23 september, 2013 at 13:02

  Mycket bra skrivet Anna. Alternativet är att svälta ihjäl, vilket skall vara en plågsam död Men Katrin hade kanske hellre valt det än att äta kolhydrater.

 • Josefine
  23 september, 2013 at 13:05

  Fast du skriver ju själv att det är lågkolhydratkost som är bevisat effektiv men att man inte har tillräkligt underlag för att avgöra om det är riskfritt eller ej med stora mängder mättat fett. Jag skulle nog snarare se det som ett steg på vägen och inte som en total seger… Det ena behöver ju inte nödvändigtvis medföra det andra.
  Nu har ju jag personligen positiva erfarenheter av LCHF men tyvärr så fungerar det inte eftersom sambon inte alls mår bra med denna metod… Jag tror tyvärr att det inte finns ett svar på kosthållningsmetod som fungerar rakt av för alla människor utan att man behöver hitta det som fungerar för var och en.

 • Bea
  23 september, 2013 at 13:43

  För ett par år sedan gjordes omfattande australiensiska studier avseende olika dieter och livsstilar. Alla tränade och var smala men de hade alla ätit olika ”dieter” i tio år eller mer. De som åt lite kolhydrater och mycket kött hade lika allvarliga vitaminbrister som veganerna och högre kolesterolvärden!! Det jag minns som den avsevärt mest hälsosamma dieten enl denna studie var vegetarianer som också åt fisk.

 • Carrie
  23 september, 2013 at 13:55

  Utan kunskap kan man äta sig till ohälsa och bristsjukdomar oavsett vilken diet/kosthållning man följer. Jag äter 100% raw nu och har aldrig mått bättre. Inte alls orolig för att få näringsbrist i framtiden.

 • Latrin
  23 september, 2013 at 14:03

  Tummen upp!

 • anonym
  23 september, 2013 at 14:32

  Varför bry sig om framtiden Ta vara på dagen, i morgon kan man vara död.
  Besserwisser Carrie eller är det Katrin?

 • Cattis
  23 september, 2013 at 14:37

  +1

 • P
  23 september, 2013 at 14:46

  Men Anna, det är ju så att vi lever i ”olika världar” tyvärr. Men vi måste ju leva här, och då också leva efter normer som finns här. Att äta som dom gör i ett u-land, att bygga hus som dom gör i ett u-land att undervisa som dom gör i ett u-land m.m m.m fungerar ju inte här och det gör det ju inte lättare för dom som lever där, eller hur?
  Vi får alla på vårt eget vis och efter egen förmåga hjälpa människor som bor i u-länder men att äta som dom gör, gör det inte bättre någonstans

 • MM
  23 september, 2013 at 14:48

  Vem har pratat om högfettskost?

 • Carrie
  23 september, 2013 at 15:07

  Hur mås det egentligen idag anonym? Jag skrev just att jag inte oroar mig för framtiden. Och hur kan du blanda in Katrin när jag skriver att jag äter Rawfood. Vad jag har förstått så förespråkar hon LCHF. Du verkar förvirrad 🙁

 • Eva
  23 september, 2013 at 15:13

  Stor kram till dig Anna,äntligen en klok och sunt tänkade kvinna 🙂

 • <R<O>N>
  23 september, 2013 at 15:32

  LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat– alltså mycket ister i den dieten.

 • Gustav Anderberg
  23 september, 2013 at 15:35

  Tjuhuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!

 • <R<O>N>
  23 september, 2013 at 15:47

  Ha ha! Det där inlägget visar ju att det är du som är provocerad av Marcus. Jag tror inte att han som är professor blir provocerad av en manodepressiv lite nolla som du.

 • anonym
  23 september, 2013 at 15:52

  Mitt i prick!!!

 • Louise
  23 september, 2013 at 17:19

  Kan tänka mig att LCHF passar inom sjukvården som startdiet för en gravt överviktig man som insjuknat i ex. typ 2 diabetes. Viktigt att de får behålla sin feta mat annars går de inte ner ett gram i vikt och det är i det läget ännu sämre. Så har jag hört även dina motdebattörer resonera….

  LCHF är INTE en diet för friska aktiva människor!!!

 • Stina
  23 september, 2013 at 17:45

  Det vore kul att se Katrin åka i väg med nästa kändisgäng som åker iväg och besöker SOS- barnbyar.

 • ida
  23 september, 2013 at 18:44

  Äter också huvudsakligen rawfood och har heller aldrig mått bättre. Äter man tillräckliga mängder och någorlunda rätt kombination av carb prot fat så har man inget sug efter någon annan mat. Supergott och man blir supersnygg hehe

 • Eva
  23 september, 2013 at 18:51

  Oj vad många diettalibaner det finns som känner ett behov av att uttala sig. Jag ser det så här. Är det inte bättre om folk går ner i vikt av egen maskin än att fortsätta lägga på sig och sedan bli tvungna att begära en GBP operation betald av landstinget. Och sedan aldrig mer kunna äta en vanlig måltid i hela sitt liv.Kunde inte hålla med dig mer om den där fossilen Claud Marcus, Katrin. Han om någon använder sig av alla härskartekniker som bara finns att hitta. På dom bara dom där gubbarna!!

 • anna
  23 september, 2013 at 18:52

  SCORE!! Nu kan man ÄNTLIGEN hänvisa till vetenskapliga bevis för att LCHF (eller bara LC) inte är en kontroversiell diet utan en hälsosam livsstil! (Som för övrigt inte är ett dugg jobbigt att följa, som alla andra s.k dieter).

 • L
  23 september, 2013 at 19:26

  Ja det var bara då det var bra för överviktiga och inte en normal diet för friska personer att följa och det är då också en meningslös diet att följa om man är normalviktig. Vill man utveckla andra sjukdomar av dieten när man är fullt frisk, bara försurningen göder sjukdomar

 • Uggla
  23 september, 2013 at 19:27

  LCHF är på utgång. 5:2 är det nya. LCHF är inte alls hälsosamt! Katrin har gått upp 16 pannor i vecka 27 med hjälp av LCHF wow…. Katrin har aldrig vunnit en debatt. Jag vrider mig av skam när hon är på tv och ska debattera uch. Hjärnan behöver kolhydrater och det märks tydligt att Katrin lider grav brist på det.

 • Fia
  23 september, 2013 at 19:51

  Haha, jag har tänkt precis samma om Katrins pinsamma debatter och att det märks att hennes hjärna inte får kolhydrater…word!

 • Carrie
  23 september, 2013 at 19:54

  Håller med dig helt ida 🙂 Bästa snyggmaten!

 • Fia
  23 september, 2013 at 19:54

  Såg just på Rapport att studien funkar bäst på riktig fetma och under en kort tid på ca ett halvår…och man ska inte ösa på med grädde, ägg, ost, smör utan använda mer smarta fetter. Sen sades också att långsiktig forskning ej på LCHF så man vet inte hur bra det är i långa loppet. Så jag vet inte riktigt om jag håller med om att ”segern är er”….

 • Uggla
  23 september, 2013 at 21:11

  Hon är desperat och famlar efter halmstrån. LCHF är ute om 2 år och då går Katrin i konkurs.

 • Bianca
  23 september, 2013 at 21:42

  Alltså Ibland undrar man ju om du är rätt korkad. Det finns mängder av bevis på att för mycket ”dåliga” fetter är farligt för hälsan o bidrar till hjärt o kärlsjukdomar ! Ska du äta LCHF ska du äta bra fetter t e x från nötter, avokado, fet fisk osv. Och till det lite men bra kolhydrater. Inte trycka fett från bacon, smör och grädde bara för att kunna utesluta kolhydrater. Vilket många tjockisar gör bara för de inte orkar träna och vill gå ned i vikt. Hjärnan behöver dessutom kolhydrater, utan det blir du korkad.

 • Jools
  23 september, 2013 at 22:43

  Det var inte ens Atkins som var först, det var William Banting som kom på dieten i slutet av 1800-talet, han upptäckte att han gick ner i vikt och blev piggare av att ta bort kolhydrater. Den slog stort och den första dieten var född: Banting eller Banta på svenska. Hoppas han kan få tillbaka sitt namn till den diet han brann för!

 • M
  24 september, 2013 at 04:07

  Fattar inte hur du orkar hålla på med lchf? en sund hjärna förstår väl själv att varierande maat är bäst..alla vet väl att man inte skall stoppa i sig osynd mat som pizza hamburgare etc etc men de som vill äta det gör det! och de som vill äta sunt gör det! vi människor vet vad som är bra och äta så undermedvetna är inte vi! sen är det upp till var och en hur man äter..

 • Carrie
  24 september, 2013 at 04:25

  Borde ha skrivit Atkins- den moderna lågkolhydratkostens grundare.

 • margareta
  24 september, 2013 at 09:58

  Åh…att en del av er orkar vara sååå negativa….inse att socker och snabba kolhydrater är gift för kroppen…Läs Ann Fernholms ”ett sötare blod”…

 • my
  24 september, 2013 at 12:00

  Fast det är väl inte det man betvivlat? Att det funkar för viktnedgång? Det är långtidseffekterna på hjärta och kärl som är orosmomentet och det vet man fortfarande inte. Men tids nog vet man och det är ju fint att så många ställer upp som försökspersoner med livet som insats. Helt gratis:) Kommer att finnas ett stort och fint underlag för utvärdering i framtiden.

 • P
  24 september, 2013 at 19:10

  Betyder ändå inte att man måste sörpla i sig grädde och smör

 • Viv
  24 september, 2013 at 19:19

  Mmmmm, dom allra flesta äter en del kolhydrater, men drar ner mycket på det. Man använder också vanlig grädde istället för lightprodukter och riktigt smör istället för margarin. Och tar bort sockret!

  ”Vilket många tjockisar gör…”
  Trevlig du verkar vara.. NOT!

 • Viv
  24 september, 2013 at 19:22

  Vet inte riktigt vad det är som du försöker säga? Tror du inte att man varierar kosten om man äter LCHF?
  Just det, det är upp till var o en!

 • Viv
  24 september, 2013 at 19:22

  Riktigt!

 • Viv
  24 september, 2013 at 19:24

  Men snälla du, det här sättet att äta är verkligen inte nytt, trodde du att KZ hade uppfunnit det???

 • lilla jag
  24 september, 2013 at 22:34

  Äntligen ngn som läser hela artiklar!! Tummen upp!

 • Carrie
  25 september, 2013 at 04:09

  Haha…nä, precis. Inte heller något måste att äta mejeriprodukter överhuvudtaget.

 • Bianca
  25 september, 2013 at 08:15

  Menar mer att många överviktiga har en tendens att tro att det finns någon ”quick-fix” diet för att bli av med övervikt. Det krävs lite disciplin och man kan inte tro att man kan äta som tidigare, annars lösa sugen med massa fet mat. Vill du gå ned- minska på maten, ät allsidigt och rör på dig!

 • Katrina
  23 juni, 2015 at 19:58

  Men men lilla råtta. Du tror verkligen att du äger världen. Kk du är nolla.

 • Eliavalanche
  8 april, 2016 at 21:57

  Du som vill vara så himla smal som möjligt… Du vet; det spelar liksom ingen större roll om du väger 500 kg eller 45 kg. Du är ful ändå. Inte för att 500 kg per automatik är fult och 45 kg fint utan för att din pantade insida gör så din yta spricker. Som trollen som spricker i solskenet. Du är en fullkomligt utseendefixerad person som inte ens inser att du själv är bland den fulaste personen som traskat i ett par skor. Var lite mer empatisk och ödmjuk och du kan, om du har tur, bli riktigt söt. Men som det är nu: oerhört oattraktiv.