Okategoriserade

Hjärngympa och proteindryck

Den överlägset bästa hjärngympan för mig är att ta en lunch med min revisor. Jisses! Jag satt idag med Lasse i tre timmar och förde anteckningar, ni förstår jag måste skriva upp allt han säger för att förstå honom. Tänk om man hade så med sina vänner? Carro gjorde gellack. Valde en nyans mörkare röd än förra gången. Vänta vänta vad sa du nu? Inte gellack utan gelé…mmm mmm okej okej. Stefan och Klara ska skiljas. Hon vill åt hans pengar mmm mmm mmm… ha ha ha. Närå. Men det var så jag satt med Lasse idag. För varje mening som han sa bad jag honom att stanna upp så att jag kunde skriva ner. K10. Vet ni vad det är? Finns det några egenföretagare på min blogg, elle?!

Sparat utdelningsutrymme. Den rubriken fick vi ägna minst en halvtimme innan jag förstod. Som fåmansbolag har jag rätt att ta ut en vinstutdelning på ca 127000 kr varje år med en skatt på 20 procent. Allt över den summan kostar mig min vanliga skatt dvs ca 50 procent. Så för att dra ett hypotetiskt räkneexempel så bad jag Lasse att förklara vad som sker om jag vill ta ut en aktieutdelning på en miljon kronor. Alltså utöver de 127000 som jag får skatta 20 procent på. Alltså det är vad JAG skattar. Innan det så skattar mitt företag 22 procent i bolagsskatt för att jag ens ska kunna ha möjligheten att ta ut 127000 kr i vinst. På ett år!!! Alltså, och nu undrar jag om någon av er anser det här rimligt, vill jag ta ut 1000 000 kr så kostar det mitt AB 22% i skatt och mig privat ca 55% i skatt. Totalt tar staten 77% från mig och mitt bolag för att jag ska kunna ta ut lite pengar för all tid jag lägger ner på mitt företag. Så vill jag ta ut en miljon så får jag ut 230 000 kr efter alla skatter. Är det rimligt anser ni? Ja men i mitt fall så är jag och mitt bolag samma sak eftersom jag äger mitt bolag själv. Finns det någon egenföretagare i Sverige som tar ut vinstdelning undrar jag? Riktigt smarta typer i så fall.

Sen finns det andra sätt att få ut pengar på och det var då vi började med så kallad Skatteplanering. Kort och gott så måste jag omsätta X antal kronor, ha X antal kronor i lönekostnader och själv ta ut en lön på X antal kronor (hög som bara faan), då kan jag få ta ut en vinst på 1,3 miljoner för 20% i skatt.

Ja vet det är hemskt det här men jag måste ju börja skatteplanera annars kommer Skatteverket att äta upp mig levande. ”Det har varit värre”, sa Lasse och skulle börja förklara för mig hur det tidigare var innan regeringen beslutade…Mina tankar gick till gellack och jag slutade att anteckna.

Sverige, alltså. Sen undrar de varför folk tjänar pengar svart. Jag undrar inte.

Accumulerade vinster…Lasse sa att det stavas så men det blir till och med rött i rättstavningsprogrammet så jag antar att till och med datorn ryggar tillbaka över de här hemska orden. Alternativet är att Lasse inte kan stava och att det faktiskt stavas ackumulerade…

Helvete jag är mammaledig jag håller inte på och använder min hjärna alls mycket och så den här käftsmällen. Jag kommer nu att luta mig tillbaka, se på lilla Rambo som sover sött i sin vagga och prova en ny proteindrink som jag ska utvärdera och som kommer att medverka på Wellness Stockholm 2014. En lowcarb proteindrink som är brax! Bara sötningen som man kan ifrågasätta. Samma som Celsius så jag bryr mig inte men om man är hardcore så kan man ifrågasätta sukralos men då ifrågasätter man väl all typ av sötning då även stevia genomgår en kemisk process för att sötas med…Mer om sötning en annan dag. Nu ska jag…m m m å helvete så gott…yes! Änligen en god proteindrink för oss!
Katrins Snapshots

En proteindryck som är LCHF! Hold your horses! 7,9 gram carbs i hela drycken?! #love #nutramino #lchf

You Might Also Like

 • Tant Gul
  9 april, 2014 at 18:08

  Jodå, vi är rätt många egenföretagare i Sverige, Katrin. Vilket du säkert redan vet. Och samtliga går efter samma skatteregler. Måste fakturera rätt friskt för att få något över. Men skönt att vara sin egen. Jag är min chef. Mina uppdragsgivare är mina kunder. JAG är min chef. Passar många av oss fint – även om det givetvis inte är samma sak som att ha en stadig lön varje månad.

 • Malin
  9 april, 2014 at 18:13

  Här är en egenföretagare (delägare). Väldigt viktiga regler att ha koll på. Det finns egentligen bara 2 alt. 1 det som du nämnde med en hög lön och x antal kronor i lönekostnader. Så du får tillgodoräkna löneutrymmet. 2. Ta inte ut någon lön (i princip) och sedan endast ta ut utdelning. Då spara du iaf in på sociala avgifterna för ditt företag. Dvs större vinst att ta utdelning på.

 • Sofie
  9 april, 2014 at 19:06

  Din revisor gav dig fel summor; för 2014 gäller 150 150kr i utdelning för 20%. Regeringen kompenserade därför detta vid årsskiftet, dvs du får ta ut 50% av alla löner i ditt bolag som utdelningsunderlag till 20%.

  En av mina kunder har exempelvis lönekostnader på ca 1000 000kr, dvs det blir ganska trevligt utdelningsunderlag, vilket gör att det än så länge är bättre att ta utdelning ist för lön och stoppa undan pengar samt låta bolaget betala pension!

 • Marie
  9 april, 2014 at 19:06

  Detta är ju superförmånliga regler. Dels så är det inte 127 tkr utan ca 150-160 tkr som du kan ta ut till 20% beskattning och om du har löner på 1 000 tkr och själv tar ut en lön på 390 tkr (det är väl inte så fasligt högt 🙂 så kan du ta en utdelning på 500 tkr till 20% beskattning. Dessa gynnsamma regler gällde 2013 och de gäller fortfarande men vid ett ev regeringsbyte finns det stor risk att de anses vara alldeles för förmånliga så jag rekommenderar alla som kan att ta ut tillräckligt med lön 2013 (går sannolikt att justera ännu) samt 2014 för att få tillgodoräkna sig detta.

 • Anonymus
  9 april, 2014 at 19:32

  Accumulerad är svengelska. Ackumulerad är svensk stavning.

 • Jenny
  9 april, 2014 at 19:44

  Har suttit med exakt samma frågor som dig idag. Dock på andra sidan då jag ska kika på de ifyllda K10 blanketterna när de dimper ner i vår brevlåda efter 5 Maj. Det låter krångligt med alla dessa termer om man inte är insatt, så förstår dig 🙂

 • Emilia
  9 april, 2014 at 20:22

  Men Katrin. Både du och jag vet att du inte kommer gå ner i vikt om du sveper en proteindryck med så mycket kolhydrater. NCHF ska det ju vara för fasen! Som förra gången!

 • J.
  9 april, 2014 at 20:35

  Är du seriös nu? Adderar du 55% och 22%?! Är du SERIÖS när du räknar på 77%??!??!?!

  Du får ju för fan räkna i rätt ordning!!!

 • Malin
  9 april, 2014 at 20:41

  En lön på 390 stämmer ju inte riktigt, det är helt beroende på hur mycket löner företaget har. För att kunna tillgodoräkna sig den förmånliga huvudregeln måste du under 2013 ha tagit ut en lön på minst 339 600 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 566 000 kr (10 IBB).
  Sen är det nog tyvärr försent att påverka 2013. Lönen måste ha tagits ut senast 31:a dec och vara med på kontrolluppgiften.

  Men håller med om att reglerna är förmånliga, krävs bara lite planering.

 • Frida Hansson
  9 april, 2014 at 20:59

  Det är därför man röstar borgerligt!!!

 • emma
  9 april, 2014 at 21:14

  Ni som gillar dansband och schlager och dansbandslåtar kan nu rösta på veckans lista
  För att rösta på listan klicka in dig på länken http://dansbandstoppen.wordpress.com/

  Aktuell lista
  1. Arvingarna – Älska och förför mig
  2. Jill Johnson – Du
  3. Wizex – Fredagskväll i parken
  4. Blender – Nej, nej, nej
  5. Donnez – En magisk natt
  6. Elisas – Sanna mina ord
  7. Drifters – Det är vi
  8. Linda Bengtzing – Ta mig
  9. Titanix – Ingen kan stoppa mig
  10. Nanne – Kan du ge dig fan på

  Utmanare
  1. Elisa Lindsrröm – Ingen tar min man
  2. Date – True colors
  3. Diamond Dogz – Min utegrill

 • ki
  9 april, 2014 at 21:14

  Haha….

 • Nenne
  9 april, 2014 at 21:50

  Katrin du måste testa Maxim Protein Pure, den är vattenbaserad dvs klar dryck med 30 g protein per flaska och NOLL kolhydrater!! Har alltid köpt den på gymmet men blev så glad när jag såg den på ICA häromdagen! Ta in den produkten i din shop!

 • Katarina
  9 april, 2014 at 22:23

  Så bra med detta inlägg och alla kommentarer under. Själv är jag egen företagare som jobbar så mycket att jag inte ens hinner tänka på sånt som utdelning… Och min revisor är ingen större hjälp faktiskt:/

 • Agnes
  9 april, 2014 at 22:39

  Men det har ju varit borgerligt styre de senaste 8 åren. Den här skattepolitiken är ju redan deras…

  Men klaga inte sen på din stackars mormor som får blöjorna vägda hos Carema och dina barn som äter knäckebröd på dagis. Det är ett resultat av ”skatteplanering”

 • Miss revisorsassistent
  10 april, 2014 at 00:04

  Ett: Till alla som är onöjda med sin revisor! Det går faktiskt att byta.

  Två: jag tycker det är skit roligt med starka kvinnliga karaktärer i näringslivet! + i kanten till er! Roligt att det verkar gå bra för dig Katrin. Anvundsjuka hör hemma i soporna och man borde höja människor som försöker åstadkomma bra saker i livet!

  Tre: lämna skattefrågor till dem som kan det så sover du gott om natten 🙂

  / miss revisorsassistent

 • freeAB
  10 april, 2014 at 00:45

  Klart att man måste slå sig fri staten som företagare, sälja sina tjänster skattefritt så mycket man kan.
  Det är inte rimligt, att hårt arbetande människor ska betala 70% av sina intjänade kronor i skatt. Ikea borde fan betala lite skatt i Sverige, de använder vårt goda namn i världen, men gömmer sig i skatteparadis. Varför skatta småföretagare överhuvudtaget? Låt dem vara helt de första 5 åren, sedan om företaget är stabilt så börjar man skatta stegvis.
  De som kan betala för detta är storföretagen och eliten. De kan betala lite mer, de säljer vapen till Mellanöstern, stridsplan och minor. De bor i guldslott och betalar ingen skatt, de behöver inte jäkta sina barn till underbetalda förskolekärarinnor och spara ett helt år till en semester. Om man röstar på Moderaterna så hjälper man främst dessa väldigt rika människor att bli rikare, man kanske får en extra tusenlapp per månad som vanlig liten företagare, men det är allt. Resten av samhället faller sönder och de stora fiskarna mumsar i sig de mindre, ta reda på exakt vad din skatt går till, det är knappast bidragstagarna som kostar pengar.
  Betala okej skatt – jobba svart så mycket du kan, det är man värd med 24/7 arbetsvecka. /://

 • Andrea
  10 april, 2014 at 09:04

  Word!

 • the cace
  10 april, 2014 at 09:12

  Jag förstår inte att folk stoppar i sig en massa ”konstgjorda” och processade sötningsmedel… Själv undviker jag vitt socker, men vill jag ha sött så finns det en massa bra NATURLIGA alternativ ( och nej, de är INTE hälsofarliga!) ; honung, agavesirap, björksocker, kokossocker för att nämna några. Sukralos ska man undvika, det är skadligt för kroppen eftersom man inte kan bryta ner det.

 • O
  10 april, 2014 at 09:50

  Exakt!!

 • laura
  10 april, 2014 at 10:30

  katrin skulle behöva gå om gymnasiematten eller detta räkneproblem är väl snarare på högstadienivå… skulle vara intressant att se k:s resultat på högskoleprovet med de svenska och matematikkunskaper hon hittills uppvisat…

 • polen
  10 april, 2014 at 10:40

  Hur är skatte reglerna i polen om du skulle flytta företaget dit?? & ta ut vinst via den vägen.

 • room
  10 april, 2014 at 15:13

  Tant Gul, ”Egenföretagare på min blogg”, frågade hon efter!

 • siri
  10 april, 2014 at 15:15

  Det här är en blogg, gumman….

 • Magister Hansson
  10 april, 2014 at 20:33

  onöjd kan man väl skriva men ser det inte trevligare ut med MISSnöjd, vilket det heter på vuxensprål

 • Magister Hansson
  10 april, 2014 at 20:35

  skatteregler heter det, inte skatte regler, och inte tand borste, och inte sko sula….

 • Josefine
  10 april, 2014 at 21:08

  haha, ja herregud

 • Marie
  10 april, 2014 at 22:12

  Jag skrev ju att man behöver ta ut 390 vid löner på 1 000! Löner behöver inte vara uttagna utan kan vara skuldförda så länge de är redovisade på skattedeklaration. Skattedeklaration och kontrolluppgifter går sannolikt att rätta. Man måste se möjligheter och inte problem 🙂

 • Marie
  10 april, 2014 at 23:30

  Då måste du byta! Det är ju sån här kunskap du betalar för. En revisor som bara bokför och lägger störst fokus på 2 saknade kvitton a 99 kr är åttiotal (nu menar jag inte att detta passar in på din revisor vilket jag givetvis inte har en aning om utan diskuterar generellt). Konsultationer är A och O och en av de viktigaste bitarna är hur man maximerar nyttan av företagets vinst för ägaren. Lycka till! Marie/Godkänd Revisor

 • minime
  11 april, 2014 at 02:06

  Onöjd är coolare… 🙂

 • filli
  11 april, 2014 at 02:07

  Menar du Polen?

 • laura
  11 april, 2014 at 10:03

  Kände du dig träffad Siri?

 • Amanda
  11 april, 2014 at 23:04

  Du kan inte plussa ihop procent..

 • Ann
  15 april, 2014 at 00:50

  Kunde inte skrivit det bättre själv. Skitsystem!!! Men du är min favvo Katrin! Älskar att läsa din blogg, du är så jäkla underbar! ❤️

 • Emma
  15 april, 2014 at 15:34

  Men lägger man verkligen på
  procent sådär? Borde väl vara 1000 000 x 0,88 = 880 000, sen personliga skatten 880 000 * 50 = 440 000…

 • Zlatan
  5 december, 2014 at 10:36

  Meh