Okategoriserade

Får man spana på sin personal?

Det känns så väldigt osvenskt och märkligt att ha kameror uppsatta i lokaler där man har anställda som jobbar hur ser ni på det? Alltså jag har fyra ställen där jag har anställda som jag varje månad både betalar lön till men även skatter och en jävla massa arbetsgivaravgifter. Misstolka mig inte jag ÄLSKAR de flesta av de jag jobbar med och alltid när folk ojar sig över att de är ”egenföretagare och att de då alltid måste jobba och att de absolut aldrig i livet skulle kunna vara föräldrarlediga…” så protesterar jag alltid. Jag är egenföretagare och jag behöver verkligen inte jobba. Jag måste ha koll och en rimlig överblick men jag litar på dem som jag delegerar till och känner inte att jag varken vill eller behöver blanda mig i deras ansvarsområden. Det sker också ofta att någon frågar mig typ ”Vad har du för vinstmarginal på det här och det här” eller ”Hur många produkter säljer du” eller nåt som rör min verksamhet och jag svarar ”Jag vet inte”. Då blir folk som stammande muppar. ”Men hur kan du inte veta det?!” Men det är inte mitt område, jag jobbar med andra saker och jag har full tillit för att Linda eller Louisa eller Isa eller vem det nu må vara sköter sina saker.

Men så var jag på en snabbvisit hos min vän Nemer som har en säkerhetsbutik i stan och han visade mig de cooooolaste grejerna. Pennor som filmar den som man pratar med, hårddiskar och modem med inbyggda kameror, lampor med inbyggda kameror, en massa kul! Så när Nemer berättade för mig att jag kan sätta upp en lampa i en lokal, eller typ åka ner till Polen och ställa en printer på deras bord och bara säga ”Här kommer ordar från mig att komma” och så har den en inbyggt kamera så att jag sen kan se hela produktion i  min Iphone – asså ja veeeeet hur sjukt?! Och sååååå frestande men kan man? I Polen kan man för där är det lite andra spelregler än här hemma men kan jag göra så här? Kan jag sätta upp kameror i Hedemora? I Sturegallerian? På Karlavägen? Ha ha ha. Skicka sms från min mammaledighet som ”Sluta FB:a I am wathing you”, ha ha ha man kan väl inte göra så? Är det ens lagligt?

Alternativet är ju att man meddelar folk om att man sätter upp kameror. ”Det är alltid några som slutar i samband med att man gör det”, sa Nemer. Men är dessa värda att ha kvar på sin arbetsplats, tänker jag?

Vad tycker ni i den här frågan? Spana in Activearmour.se
Katrins Snapshots

Visste ni att det finns modem med inbyggd filmkamera i? #activearmour.com

You Might Also Like

 • Kirsten
  21 november, 2013 at 14:50

  Fan vad du ser spacklad ut. Inte snyggt. Du ser äldre ut. Och så behövs påfyllning med botox i pannan!

 • Sandy
  21 november, 2013 at 14:55

  Du är för härlig! ; )

 • Ebba
  21 november, 2013 at 15:11

  Kan kan man väl. Men å andra sidan så känns det ju som att man kanske ska göra sig av med personalen om man inte litar på dem? För så är det väl enda som egen företagare att väljer man att inte jobba så mycket så ska man väl kunna ha tillförlitlig personal som jobbar för en. Tror kanske inte att personalen skulle uppskatta att bli iakttagna sen hela tiden heller.
  Men jag förstår att det är en frestande idé 😉

 • Elle
  21 november, 2013 at 15:12

  Du kan ju läsa mer om det här:http://lt.se/nyheter/1.1297430-chefen-spionerar-pa-personalen?m=print

 • Bea
  21 november, 2013 at 15:27

  Den arbetsgivare som filmar mig har helt missat några av mina tydligaste personliga egenskaper, att jag är pålitlig, ärlig och ansvarstagande. Jag tillhör de som har lätt att få jobb och jag skulle aldrig stanna hos en arbetsgivare som inte såg dessa egenskaper hos mig utan kände sig tvungen att filma mig istället för att lita på mig.

  Usch, förstår att det finns stackare där ute på arbetsmarknaden som måste stå ut med sådant för att de inte kan byta jobb hur som helst. Tanken gör mig tacksam för att jag lagt stor del av mitt vuxna liv på bra utbildning…

 • Anna
  21 november, 2013 at 15:42

  Jag tror att det är så att man måste ansöka om tillstånd för att sätta upp kameror i till exempel en butik. Är osäker på om det är hos Länsstyrelsen eller Polisen. Sen får man inte filma vad som helst tror jag, utan kameran måste riktas mot ett specifikt område till exempel kassadisken. Ljudupptagning är förbjudet.

 • f
  21 november, 2013 at 15:47

  Jag har arbetat på platser där det funnits övervakning (oftast i butik, pga snatteri). Men det jag tror att man måste informeras att man är övervakad.

 • Ewelina
  21 november, 2013 at 16:00

  Du är dum i huvudet.

 • anna
  21 november, 2013 at 16:12

  Katrin, sätt in kameror! MER KAMEROR ÅT FOLKET!
  Det skulle jag göra. Bara du informerar alla om vad som gäller! KÖR HÅRT! 🙂

 • Fredrik
  21 november, 2013 at 16:25

  Kameror? Nej.

 • Jennie
  21 november, 2013 at 16:25

  Kameror får du ha men du får inte sitta hemma och kolla på dina anställda medan de arbetar. Inspelat material får endast användas om man misstänker brott. Alla måste informeras, även kunderna.

 • Louise
  21 november, 2013 at 16:28

  Du måste sluta med puder nu. Gör bara att du ser rynkigare ut. Börja med en bra BB eller CC cream! Som jag skrev tidigare så har Peter Thomas Roth en bra….

 • Cecilia
  21 november, 2013 at 16:31

  Jag har själv jobbat i en butik med kameror i varje hörn, till en början var det en riktigt obehaglig känsla att kanske vara iakttagen av någon i en annan stad. Det hände till och med att jag blev uppringd och fick kritik för något jag gjort eller inte gjort. Att få det av någon som inte är på plats och vet hela situationen är rent utav kränkande. Personligen tycker jag inte du ska sätta upp kameror, i alla fall inte av orsaken att kunna se din personal. Även om dom inte säger upp sig så är det väldigt förolämpande att ha en chef som inte litar på en.

 • Jan
  21 november, 2013 at 16:50

  Tycker att du ska sätta upp kamera i Hedemora, så du får se hur hårt dom arbetar.Dom sliter verkligen för dig, Katrin. Ofta uppåt 10-12 tim/dag.

 • elina
  21 november, 2013 at 16:51

  Du måste ansöka om tillstånd för att ha kameror i butiken 🙂

 • Micki
  21 november, 2013 at 17:19

  Låter som ett inlindat hot för att ”skrämma” personalen.

 • Bu
  21 november, 2013 at 17:43

  Det låter som att du VILL kunna spionera på din personal. Samtidigt säger du att du litar på dem. Vad handlar det då om – makt?

 • Elisabeth
  21 november, 2013 at 17:46

  Du får inte filma folk i Polen heller – skaffa dig riktigt med kunskap för du tydligen har missat något. Integritet är i Polen hårdvaluta, finns inga telefonkatoleger för privatpersoner och upplysningsbyrå ringer först och frågar innan du blir kopplad. Hur kan du bara tro att i Polen duger alt du kommer på? Fascinerande vilken uppfattning du har.

 • Hanna
  21 november, 2013 at 17:53

  Du får lov att ha kameror (med tillstånd), men både personal och kunder måste veta att de blir filmade. Men har för mig att du inte får sitta hela dagarna & ”tjuvtitta” på din personal. Utan de är mest till för att kunna identifiera en person eller kunna bevisa specifika situationer som kan uppstå. Om du förstår vad jag menar? Vi blev filmade utan att vi faktiskt visste på om det på en arbetsplats och vår arbetsgivare satt hela dagarna och tittade på sin skärm om vi faktiskt jobbade, samt att han hade ljud på så han hörde allt vi pratade om. Utan att vi visste. Han blev anmäld och alla kameror är borta.

 • Emma
  21 november, 2013 at 17:56

  Ring Datainspektionen så får du veta vad du får och inte får och vilka tillstånd som behövs!

 • alexandra
  21 november, 2013 at 18:39

  Vi har det på våra 3 företag
  anställda vet om det
  perfekt!
  Dom sköter sig exemplariskt!

 • toy
  21 november, 2013 at 18:40

  Men Bea Bea… bara för att du har en bra utbildning, vilket faktiskt väldigt många har idag, så är det inte riktigt bara att välja o vraka på arbetsmarknaden. Tror inte att ens du, kan byta jobb hur som helst,

 • Amelie
  21 november, 2013 at 18:50

  Kirsten, du är EXTREMT dum i huvudet.

 • toy
  21 november, 2013 at 18:51

  Tänk att folk ännu inte kommit på hur Katrin skriver sin blogg 🙂

 • Smulan
  21 november, 2013 at 19:37

  Sätt upp kameror idag kan man inte lita på en enda människa. Förutom mig då 😉

 • Amanda
  21 november, 2013 at 20:13

  Det är lagligt att ha kameraövervakat lager men inte personalutrymmen typ fikarum/toalett. Du får enbart kolla på filmen om det skett ett brott och absolut inte övervaka när du vill. Och du måste söka tillstånd för övervakningen. Kameror i butik etc. Får inte sitta hur som helst. Det enda stället du har rätt att bevaka hur du vill är insidan av din egen bostad.

 • li
  21 november, 2013 at 20:33

  jo det har du nog helt rätt i det måste sättas upp sånna där klistermärken som butiker brukar ha på entrédörren att det är ett kameraövervakat område eller vad de brukar stå.

 • Annelie
  21 november, 2013 at 22:19

  Men vad är det med er människor? Katrin har lagt ned lite tid på ett inlägg med en massa frågeställningar för att ni ska fundera och skriva kommentarer. Tänk lite. Hon känner inte personen hon låtsas hon känner som har detta företag. Företaget betalar henne för att få bli omnämnt i hennes blogg med wwwadress, och texten är bara till för att samla träffar, vilket gör en bättre deal.
  Hur kan ni vara så naiva? *suck*

 • Erin
  21 november, 2013 at 22:33

  Du ser som hämtad ut ur en skräckfilm. Ingen botox på länge? Krackelerat puder….

 • nora
  21 november, 2013 at 23:18

  Ja hon ser ofräsch ut. Flera lager kladdigt puder i fejan!

 • Minna
  21 november, 2013 at 23:21

  Håller med. Vissa lär sig aldrig.

 • Klara
  22 november, 2013 at 02:18

  Du behöver botox i hjärnan, eller förresten – ingen ide, du är hjälplöst dum!

 • Sofi
  22 november, 2013 at 02:30

  Nu kan du sluta leta efter julklappar, jag har dom 🙂 Försäljning av fina klappar: http://klappatochklart.blogg.se/ Bland annat Spiderman väggdekor, vackra klockor mm!

 • Cathrine
  22 november, 2013 at 08:13

  Katrin vill bara ”vara med ” sina anställda på sin mamma ledighet också. Hon saknar väl sitt jobb som många andra. Hennes butiker så inget konstigt med det alls!
  Övervakning är väl enbart i butiks utrymmen samt lager.

 • tess
  22 november, 2013 at 08:24

  Men snälla? De flesta butiker har kamerabevakning överallt idag. Visst det kanske är ovant först men man vänjer sig. Har ju med ens säkerhet att göra.

  Inga konstigheter. Däremot tycker jag att man är ute och cyklar om man smygfilmar sin personal utan anledning.

 • tess
  22 november, 2013 at 08:26

  Nej. Där jag jobbat har det varit kameror bakom disken och i butiken. Mycket bra om du blir rånad el anklagad för att sno saker,..,

 • lisen
  22 november, 2013 at 09:31

  Du ska ha tillstånd och det ska vara förhandlat med facket!

 • Bea
  22 november, 2013 at 10:25

  Nej jag skulle såklart behöva vänta tills rätt jobb dök upp, och det kan ta några månader i min bransch. Lägg på tre månader uppsägningstid. Så låt säga att den dagen min arbetsgivare börjar övervaka mig är jag borta inom ett halvår. Helt realistiskt.

 • josefine
  22 november, 2013 at 11:18

  Jag har jobbat på ett ställe där det fanns några säkerhets kamrer. och eftersom jag inte hade något att dölja så kände inte jag att det var något problem att de satt där. De fanns ju mest där för min/personalens säkerhet. och så länge man använder kamrerna i säkerhets syfte så tycker jag att det är okej att ha dem. Men har man tillits problem med sin personal, då tycker jag helt enkelt att det smidigaste vore att hitta personal som man kan lita på istället. Men väljer man kamrer så måste man ju sätta upp skyltar så personerna som befinner sig i butiken/stället vet att de finns en risk att de blir filmade. Men som företagande måste man ju göra det man tycker är bäst för sin egna verksamhet.

 • Alx
  22 november, 2013 at 18:30

  Det är bra. Man ska aldrig lita på någon..

 • toy
  22 november, 2013 at 20:09

  Varsågod, det är ju helt upp till dig, själv kan jag ju tycka att jag inte har något att dölja.

 • minime
  22 november, 2013 at 20:10

  Oj, vilken ouppfostrad människa du är!

 • Lizz
  22 november, 2013 at 20:16

  Erin o Nora (vilka antagligen är samma person) av viken anledning väljer man att vara så otrevlig? Är det ingen som har talat om för dig/er hur man beter sig?

 • Vallmo
  22 november, 2013 at 20:20

  Kameror! En kamrer är något helt annat.

 • Tina
  22 november, 2013 at 20:23

  Katrin!
  Tycker absolut du ska sätta upp kameror så många som möjligt. Ta reda på vad du har rätt till. Förhoppningsvis så har dina ärliga medarbetare inget emot det. Finns det någon med onda avsikter så kan ju den/de personer sluta då. Det är ju bara bra för dig.

 • Lotta
  23 november, 2013 at 16:38

  Övervakning av folket = diktatur. Dit är Sverige på väg med stormsteg!

 • Emilia
  23 november, 2013 at 20:39

  Har man ingenting att dölja så är det ju inga problem att vara kameraövervakas.. Men blir ju kanske lite lätt pinsamt om man skulle ha Katrin som chef om hon smsade en tillsägelse om man råka fisa eller peta näsan eller rättade till tuttarna… Hahaha

 • josefine
  25 november, 2013 at 08:19

  Otrolig onödig kommentar då alla förstår vad jag var ute efter. Men gillar man att gnälla så kommer man alltid hitta saker att gnälla över.

 • M
  27 november, 2013 at 18:18

  Fy vad vidrigt! Det kan du verkligen inte göra. Jag hade sagt upp mig direkt. Inte för att jag har något att dölja, utan för att det är respektlöst av dig.