Okategoriserade

Katrins Snapshots

Katrins Snapshots

Jag undrar över kvinnans cykel efter att man fyllt 35. Det känns som att alla undrar. Vad sker med en egentligen? På en månad har man ju ett fåtal "normala" dagar ska det verkligen vara så? Jag har pms fyra dagar och sen kommer mensen. Den varar typ fyra dagar och så fort den tar slut kommer magsmärtor som indikerar att ägglossningen är på väg. Sen kommer ägglossningen och den är vad den är. När den tar slut har man några helt fria dagar men sen kommer pms:en igen. Det har inte alltid varit så här men nu är det så. Hur blir det sen? Kommer klimakteriet sen och är det över då? Känner man sig normal då? Jävligt skumt stadie man är i nu alltså. Men det kanske är lika för alla. Okej jag kollar på Unicef-galan istället för att fundera. Men berätta gärna för mig om ni kan nåt om det här. För jag undrar.

You Might Also Like

 • Mica
  2 maj, 2016 at 21:36

  PMS kan vara ett tidigt symtom på hypotyreos

  Bekymmer med PMS (premenstruellt syndrom) kan vara ett första tecken på att man är på väg att få kronisk sköldkörtelhormonbrist. Det hävdar läkaren Glenn S. Rothfeld i sin bok Thyroid Balance.

  Om man då tillsätter hälsokostpreparat med en stor mängd fytoöstrogen för att motverka PMS-symtomen kan man ytterligare undertrycka sköldkörtelhormontillgången. Ökad mängd östrogen binder mer sköldkörtelhormon rent allmänt. Det är tänkvärt när man överväger preventivmedel, eller hormonterapi exempelvis i samband klimakteriet.

  Om man har problem med PMS, eller får oönskade symtom vid eventuella östrogentillskott, så bör man därför kontrollera sina sköldkörtelvärden och symtom hos läkare. Det gäller särskilt de som har PMS-bekymmer och vill bli gravida, eftersom sköldkörtelhormonbrist kan påverka graviditet på allvarliga sätt.

 • Nina
  2 maj, 2016 at 21:37

  Utrota pms:en 🙁
  Jag har pms i ca 10-14 dagar/ månad, från äggloss till mens. Ångest, hjärtklappning, deppig, förbannad, vill skiljas, sugen på sött och salt mm.

  Vill Inte käka hormoner eller liknade. Har någon tips på bra naturläkemedel? Jag äter bra kosttillskott men det räcker inte.

 • D
  2 maj, 2016 at 21:55

  Känner precis likadant! Speciellt efter vårt andra barn föddes, är själv 36. Tycker att symptomen blir lite värre om jag äter socker vilket är hormonpåverkande. Har provat olika naturalternativ utan framgång, inga receptbelagda mediciner dock.

 • Sofia
  2 maj, 2016 at 22:02

  Vi är många som funderar på det här, inte så konstigt med tanke på hur lite som forskats i det och hur lite vi lär oss. Lyssna på PMS-podden. Jenny & Charlie utforskar olika vägar att reda ut det här och blottar sig själva. Mycket undrrhållande och lärorikt. Lyssna!

 • Sessa
  2 maj, 2016 at 22:10

  Jag har skrivit tidigare om det men testa wild yam. Jag fick det av homeopat. Blev bättre redan första månaden. Smärtor försvann och humöret blev jämnare. Efter 2 månader var jag hur pigg som helst. Funkar för mig!

 • M
  2 maj, 2016 at 22:17

  Japp så är det:) är 44 och det började vid 35.pms Grand mal om man säger så, stackars personal och familj hukade och ingen fattade någonting, men äntligen kom jag på grejen som funkar för mig , struntar i piller och kosttillskott numera. Jag har en fantastisk kvinna i min egen ålder som jobbar för mig, en gång om dagen ältar vi allt i tio min: familjen, barndomen, dumma gäster och politiker. Vad som helst, gärna samma sak som förut om det är det som krävs.det är ältandet som är grejen. När pms slår till, stora deppigheten el ilskan, då tar vi det med.sedan skrattar vi rått åt varandrA och med varandra. Jag städar hysteriskt personalrummet, hon suckar högt och mumlar. Ut med skiten Lixom.när negtankarna kommer, så tänker vi, jahA där kom dem, det är ju pms som spökar, stopp på dem! Go with the flow , högklassigt ältande 10 min om dagen , lura hjärnan, tar det för det är helt enkelt. Så skönt!! För vi vet ju vad det står för: menar ju inte allt på riktigt, bara lite just då:) slutat kämpa emot och må dåligt över att jag misslyckas. Funkar bra för mig iallafall och fAmiljen mår även de bättre:) anpassar arbetsuppgifter efter humöret. Deppig-ljudbok och tråkiga listor , arg: inte problemlösning om det inte låstes, glada dagar: kreativt och koncentrerat osv

 • Berit Selin
  2 maj, 2016 at 22:54

  Lyssna på pms-podden! Svinbra och så kul!

 • Gabriella Joss, 20 år, fru,toppbloggare och mamma
  2 maj, 2016 at 23:00

  Ha en fin kväll <3

 • O som i ove
  2 maj, 2016 at 23:55

  Jag är 53 år ung, mensen är på väg bort, humöret är upp o ner, hade svettningar i 1 mån. Sen borta. Ingen hypoterios , alla bara snackar om detta med sköldkörtel, alla får inte problem med detta. Jag har haft det men ändrade min kost o poff borta.. Åt ingen medicin . Tränar, som jag alltid gjort. Stark som en oxe. Skräm inte upp varandra i onödan…..
  Aldrig ätit hormoner/p- piller o inte nu heller.. No Way!!

 • Ally
  3 maj, 2016 at 00:59

  Jag ar 48. Det senaste aret har det varit upp och ner. No f***** clue. I used to be every 25 days. Can’t wait for it to be over. LOL It can be 30 days or 12 days…and last 4-7 days. Really no PMS. Sometimes I feel pain in my boobs before…that’s it.

 • Ulrika
  3 maj, 2016 at 02:03

  Tycker du ska googla på mialundin.se där delar hon med sig av 25 års forskning inom kvinnohälsa och gynekologi. Lycka till! Alla skulle behöva läsa det här. Även alla kvinnliga o manliga gynekologer här hemma i sverige./ Ulrika

 • S.
  3 maj, 2016 at 06:26

  Hej Katrin.
  Jag ska fatta mig kort då jag är påväg till jobbet.
  Jag är barnmorska men jobbar ej med preventivmedel då jag jobbar på förlossning/BB. Men under min utbildning fick jag väldigt klart för mig att kroppen mår inte bra av menstruationscykeln. Det jag skriver är en sammanfattning av det jag läste om. Det går att kolla upp givetvis men inget jag gör nu.
  Kvinnokroppen är ju egentligen gjord för att vara gravid och sen amma, bli gravid igen osv, det mår den bäst av. Men så ser det ju inte ut i vårt moderna samhälle. Vi får väl 2,2 barn per person i Sverige och sedan har vi våra cykler. Men hormonerna sliter på kroppen. Forskningen visar bla att de kvinnor som ätit p-piller minskar risken för olika former av gynekologisk cancer. Intressant!
  Jag skulle rekommendera att du går till en gynekolog och beskriver dina symtom. Tyvärr är ju våra kroppar luriga att man kanske måste prova sig fram för att hitta en metod som passar just individen.
  Hoppas du blev något klokare av mina ord.
  Kram!

 • Amanda
  3 maj, 2016 at 06:30

  Varför frågar du inte en gynekolog? Eller folk du känner istället!

 • smulan
  3 maj, 2016 at 07:24

  Allt om pms är en bra sida.

 • Nina
  3 maj, 2016 at 08:05

  Har just idag skrivit om detta. Ett jäkla helvete är det och varför finns det inte mer forskning och undersökningar på kvinnor som lider?! Jag kontaktade Mia Lundin, det är det bästa jag gjort!

  Här är mitt inlägg om det här: http://blogg.alltforforaldrar.se/niiinis/2016/05/02/kvinnor-och-hormoner-som-staller-till-det/

 • Johanna
  3 maj, 2016 at 08:19

  Gå i på Niinis blogg hon skriver om hur hon har fått hjälp.Johanna.

 • Julia
  3 maj, 2016 at 08:35

  Jag har aldrig haft PMS. Tur det!

 • Anna
  3 maj, 2016 at 11:56

  Hej, haft hemsk pms under lång tid. Rekommenderar verkligen akupunktur i kombination med sockerfritt, vilket har hjälpt mig enormt. Akupunktur har säkert inte samma effekt på alla, men mig har det hjälpt otroligt mycket, 3 behandlingar därefter pms:en som bortblåst!

 • Mathilda
  3 maj, 2016 at 13:10

  Så ska du inte behöva ha det. Min första tanke är att undra om du har nått hormonellt preventivmedel eller kopparspiral. I så fall kan det va boven. Så var det för mig i alla fall, tål varken eller. Blir ett uberkänsligt psykopatmonster av hormoner. Om du inte käkar hormoner men ändå har det så här så blir det knepigare särskilt med tanke på att du käkar bra mat så det kan ju inte va det som påverkar heller.

 • Petra
  3 maj, 2016 at 14:31

  37-åring här som känner igen mig väldigt väl i det du skriver. Först PMS (som lindras av naturläkemedlet Femal balans, thank God!), sedan mens, ägglossning och så börjar det om. Tack alla för tips om vart man kan vända sig för att lära sig mer om vad det är som händer i kroppen. Lite skönt att en inte är ensam, även om det är för jävligt att så många kvinnor lider av detta, men inte får någon förståelse för det.

 • Siv
  3 maj, 2016 at 18:36

  Har inte @Davve något att säga om pms 😉

 • Åsa
  3 maj, 2016 at 19:45

  Nån skrev tidigare, MIA LUNDIN, börja med att läsa kaos i kvinnohjärnan, förklarar väldigt mycket, sen finns det ju bioidentiska hjälpmedel, såsom progresteronkräm, skulle aldrig klara mig utan den! Wild yam som någon skrev är oxå bra, men jag rekommenderar att läsa på lite, inna. Man börjar med massa olika preparat, även om de är ”naturliga”

 • Anki
  4 maj, 2016 at 14:04

  Jag är 48 och hade för ca 10 år sedan också jättejobbig pms. Sedan började jag äta Omega 3, Efamol (jättenattljusolja) och Apiforce (bidrottningsgelé) och pms – besvären försvann successivt för att nu i princip vara helt obefintliga. Kan numera vara lite lätt irriterad och lite gråtmild dagen före mens men det är helt hanterbart! Påstår inte att dessa tillskott hjälper alla kvinnor med pms men de funkar iallafall för mig!

 • Jessica
  6 maj, 2016 at 14:20

  Gå till läkaren få venlafaxin (snri) har inte längre behov av att ta livet av mig själv eller andra, skönt!