Okategoriserade

Katrins Snapshots

Katrins Snapshots

Kolla in min blåsa i munnen! Tandläkaren säger att det är min kropps sätt att försvara sig mot en infektion som jag har i en rotfyllt tand är inte det ascoolt i så fall? Alltså såhär; Jag har en dåligt rengjord rotfyllning med kanske en infektion i roten. För att jag inte ska få ont så har min kropp skapat en ventil som den andas genom för att klara sig. Ja vet det låter som en Ringo-bok men det är min tandläkares ord. Han vill inte gräva upp rotfyllningen så länge jag inte har ont. Jag känner ingenting. Värt att nämna. Men blåsan blossar upp och sen försvinner den igen. Jag tänker att den kanske är kopplad till virus? Fast jag är ju inte sjuk. Alls. Någonsin. Men ändå blossar den upp. Typ två gånger per år blossar den upp. Intressant? Ja men tänkte att det kunde skapa lite omväxling i ert instagramflöde av perfekta personer som är snygga, ser på palmer, visar muskler och konstant lagar och njuter ljuvlig mat. Och blev ni sugna på längre text om familjelivet så har jag skrivit på katrinz.se

You Might Also Like

 • lada
  4 februari, 2015 at 22:19

  Men alltså, GUD SÅ ÄCKLIGT!! Jag hade också blåsor i munnen innan när jag åt skräp som mejeriprodukter och mycket fett. Har inte haft problem en sekund efter jag gick över till low-fat vegan kost och massa färskpressade juicer. Dessutom.. rotfyllning är ännu en risk för cancer!

 • Petra
  4 februari, 2015 at 22:36

  Du bör nog hålla koll på det där fenomenet så det inte blir en fistel av det 😉

 • anonym
  4 februari, 2015 at 22:58

  DU som

 • anonym
  4 februari, 2015 at 23:01

  anser dej vara sååååå clever vet inte ens att kroppen försvarar sej så gott den kan genom att hitta lösningar ?

 • sofia
  4 februari, 2015 at 23:10

  näsan…

 • Tatjana
  5 februari, 2015 at 00:17

  Ok, nu har min syrra som är tandläkare sagt sitt, det du har är en fistula (abscess). Det är helt riktigt att den är kopplat till infektion i den rotfyllda tanden, fast din tandläkare ska absolut göra nat at det, annars sväljer du var (pus) som bildas i fistulan.

 • Sahar ( amsa8854 Instagram)
  5 februari, 2015 at 01:15

  Hej Katrin!
  Tack för en underbar blogg!
  En ganska intressant diskussion på Instagram!
  Tänkte skriva lite tydligare här 🙂
  Då din tand tidigare är rotfylld men nu har återinfekterats och därav fisteln kan bero på flera anledningar;
  1. Dãlig rotfylld dvs man har inte rengjort tanden ända ner till rotens spets vilket varierar i djup beroende på vilken tand det är och även utformning på röntgen!
  2, kindtänder i den positionen som syns på din bild kan ha 3-4 kanaler även om roten är 3-rotig på röntgen!
  Man kan då ha missat rensa 1 kanal i tanden.
  Om tanden rätt så raka rötter(inte svår rotanatomi) eller om man missat 1 kanal kan tanden rensas igen och detta bör då helst göras hos en specialist då dom ha mikroskop som förenklar insyn i tanden! Kan tanden läka ut och infektionen behandlas!
  Detta kallas att revidera rotfyllningen.
  Finns dock inga garantier och kan leda till en uttagning.
  Man ska även veta att en rotfylld tand är skörare då den inte har en nerv och kärlförsörjning som kan leda till en sprucken tand.
  Framförallt är sprickor vanliga i tidigare lagade tänder med stora amalgamlagningar!

  Det andra alternativet är att kirurgiskt gå in och kapa den återfektrade roten/ rötterna( dvs en rotamputation). Omfattande behandling som ska göras hos specialisten.
  Det tredje alternativet är att ta bort tanden med en 100% god prognos som även är billigast!
  Vid val av behandling bör man utgå från när är tanden rotfylld?
  Hur ser tanden ut i munnen, stor lagning/ krona = sämre prognos
  Vart sitter tanden?lång bak= svårare
  Hur omfattande är infektionen/bendestruktionen ( syns
  På röntgen), stort ?= svårare
  Hur man än väljer att behandla tanden har en rotfylld tand aldrig en 100% god prognos i längden.
  Men måste behandlas!
  Ju längre tid tanden står destos större hälsorisker samt större risk för skador på granntänder!
  Hoppas detta hjälper!
  Lycka Till
  Med vänlig hälsning, /tandläkaren!

 • Anette
  5 februari, 2015 at 07:14

  Det där ser inte roligt ut 🙁

 • Jag
  5 februari, 2015 at 07:49

  Haha!!…du e skön, nu har vi kollar i din mun, vad blir härnäst?……
  Jag gillar ditt sätt att vara människa, pang på bara, här är jag, take me or leave me…. Men du ser ut att ha schyssta tänder….!!..
  Hellre en som du än folk som inte är ärliga, vågar vara människa… ….

 • Jag
  5 februari, 2015 at 07:51

  O sen ett svar från tandläkaren… Nice…

 • D. K . DeMarkey
  5 februari, 2015 at 09:18

  Gud så vidrigt, så äckligt!! Hoppas den försvinner snart. Måste göra ont.

 • Sanna
  5 februari, 2015 at 09:48

  Men, du har ju varit förkyld, mer eller mindre, ända sedan du sprang det där loppet?

 • MM
  5 februari, 2015 at 10:05

  hej, brukar inte läsa din blogg varje dag,, men en gång var 3-4 månad går jag igenom den. måste säga att ditt självförtroende har kommit tillbaka . det är kul o se,,,,Såg en kommentar om av nån dåre som gnäller på att du ser anorektisk ut? Du har ju fött två barn på kort tid klart man sväller upp. Nu är du äntligen i form och tillbaka till den kropp du hade innan du fick barn,,även bättre ! Man ser attt du skiner på bilderna o tar hand om dig själv mycket bättre nu,, inte bara me träning utan också med lite makeup 😉 Ja e själv naturligt smal och får höra konstant att att ja e FÖÖÖÖR SMAAL.. men jag vet att ja e friskt och onyttig jag äter 3 mål om dagen!!! dårar vettu!!Det är kul att se sådant, jag säger detta till mina vänner också . Ja älskar när andra människor går till de bättre. Men du borde köra en sån näshårs aparat, ja har själv en sån haha!!!!!! När ja skaffar en ny kille eller har en date e det den första ja kör upp i deras näsa ” HÄÄÄÄR ANVÄND DENNA,,,DEN E SUUUUUPER BRA ”” Haha så låter de 😉 kram o hoppas allt går väl

 • Emma
  5 februari, 2015 at 11:40

  Håller fullständigt med vad ”tandläkaren” kommenterat! Bra skrivet. Katrin gå till din tandläkare och kräv behandling ( jag rek. remiss till specialist Endodonti som kan göra en bedömning på din nuvarande rotfyllning) eller byt till annan behandlare som inte låter dig gå runt med en infektion i kroppen!

  /Tandläkare Emma

 • Elle
  5 februari, 2015 at 11:48

  Men gud, har aldrig sett en tjej med sånt mörkt näshår som man sparat, Bingo får köpa en nästrimmeri Alla Hjärtans-dagpresent. 😉

  HAHAHA, Katrin, du är för skön!!!
  Älskar när du bjuder på dig själv!

 • Matte
  5 februari, 2015 at 11:51

  Ehh dålig tandläkare som säger att han inte vill ”röra” rotfyllningen för att du inte har ont. Din tandläkare är nog bara lat för rotfyllning är typ det tråkigaste och jobbigaste att göra, speciellt när man ska göra om en gammal rotfyllning.

  Du har en infektion. Den MÅSTE åtgärdas. Din infektion kommer inte försvinna förrän man åtgärdar ursprunget dvs den kassa rotfyllningen. Du som är så mån om din hälsa och kropp… vill du verkligen gå runt med en infektion i din kropp bara för att du inte har ont? Anledningen till att du inte har ont är för att infektionen har hittat en väg ut (all var och skit rinner ut i din mun genom ”bubblan” som du sedan sväljer) så den kan tömma sig och det blir inte tryck inne i vävnaden. Men det är fortfarande en infektion. Och ju längre du väntar desto värre blir det.

  Ja jag är tandläkare och jag har inte använt mig av korrekta medicinska termer men jag tänkte att om jag använder mig av ett språk som fångar Katrins uppmärksamhet så kanske hon tar åt sig av informationen. 😉

  Ciao!

 • Berit
  5 februari, 2015 at 13:27

  Har haft det där vi två olika tänder och varje gång slutat med att jag legat på kirurgen och opererat bort tänderna tyvärr…(har då gjort om rotfyllningarna flera ggr som tandläkarna ovan skrev)
  Har ”svåra rötter” vilket gör att tandläkaren inte kunde operera/dra ut dem. Men inte har de olika kirurgerna varit skickliga heller!
  Lyssna på tandläkarna ovan!

 • mona svanberg
  5 februari, 2015 at 13:52

  Sök ”second opinion”! Be t.ex. om remiss till endodontist (specialist i rotbehandlingar)!

 • Odontolog
  5 februari, 2015 at 15:34

  Instämmer med övriga kommentarer från tandvårdsfolket, tanden behöver åtgärdas!

 • Martha J
  5 februari, 2015 at 18:42

  Har också haft så. Pågick i ca två år, men till slut så var det bara att göra om rotfyllning, Infektion är inte något normalt!!!

 • Anna
  5 februari, 2015 at 19:49

  Sådär fick jag också! Fick först feber sedan svullnade ansiktet upp. Sedan fick jag som du, en svullen-blåsa i tandköttet precis där den infekterade tanden Satt. Tillslut blev den tokfull av var :/ ( som en kospene) och den spräcktes sedan så allt var rann ut i munnen..typ det äckligaste jag har varit med om!! fick sedan anibiotika och fick sedan laga/ rotfylla. Hoppas att du slipper det så som Jag hade.

 • mickandialog
  5 februari, 2015 at 19:51

  Men uäck. Ramlade in här på bloggen, samtidigt som jag åt….
  kramis

  http://mickandialog,wordpress,com
  KRISTUS.

 • Malin
  6 februari, 2015 at 10:42

  Har också haft så där. Fick göra en rotspetsoperation. Blev inte bra, så då var det bara att dra tanden. Lika bra var nog det för roten var bara som en grå äcklig massa. Såna tänder och rötter ska man bort med.

 • Astrid
  7 februari, 2015 at 21:01

  Du har en fistula!! Bläää…

 • Ledsen tjej med problemtand
  10 april, 2020 at 21:52

  Intressant post. Gav mig lite hopp. Har läst detta: Nästan alla rotfyllningar är dåliga för kroppen. Att du har en fistel tyder på att du har starkt immunförsvar och kroppen har hittat ett sätt att tömma sig. De som inte har försvar mot bakterier som rotfyllningen avger får inte fistlar, och de dåliga bakterierna går istället rakt ut i blodet och leder till hjärtinfarkt och andra sjukdomar. På ytan ser det ut som att rotfyllningen är ok. Jag är glad för att du mår bra, och inte alls har ont, och att du är stolt över ditt starka immunförsvar.

  Så jag tror din tandläkare är klok. Själv är jag hemma och har gråtit en hel del för jag har haft tandvärk. Värken har lagt sig, men nu har jag istället fått en böld. Jag hoppas så att tanden inte dött. Den kan ha gjort det, men värken kan också komma från att tandköttet var inflammerat, och kanske tanden, men att det lagt sig för tandens del (i och med att värken plötsligt gått över). Så kanske bör jag inte vara så rädd för bölden. Men kanske borde jag gå till tandläkaren. Jag funderar dock på att vänta och se om bölden lägger sig. Tanden ska tydligen bli grå om den har dött. Har den inte dött är krisen över. I alla fall blev jag glad av tanken att bölden kanske inte innebär att jag måste gå, ok jag har googlat och sett att en böld är jättefarligt. Att man måste till tandläkaren. Men… jag är inte svullen i ansiktet i alla fall och har inte ont längre. Är rädd att tandläkaren bara kommer börja tänka på rotfyllning för att jag fått en böld. Kanske kommer han att rönka, men kanske går det lite för fort, och tanden rotfylls i onödan. Så jag chansar på att vänta och se om svullnaden lägger sig, och sen kanske jag går ditt och rönkar när jag inte har symtom, ser han då på rönken att det är en tandspetsinfektion så trorjag på det, men går jag dit nu så kommer han tro det bara för bölden. Ja ni ser jag är helt fixerad. Har varit jätteledsen och gråtit för detta. Men i alla fall din post gav mig hopp.

  Som sagt har du inte ont så är det ok, och jag har läst att de med bra immunförsvar får fistlar, de andra får inga symptom alls, men en rotfyllning är alltid farlig för kroppen. Det är tandvårdsskadeförbundet som kommer med alternativ info. Med ett bra immunförsvar går det bra ändå. Så du har rätt, din kropp är super, och du behöver inte vara orolig!