Okategoriserade

Kan barn få diabetes?

Min tjejkompis berättade för mig att hon föder sina två söner knappa 10 år med START och vaniljyoghurt varje morgon. ”Barn kan inte få diabetes”, sa hon när jag reagerade. Hon jobbar som sjuksköterska så hon vet minsann hur läget är. Okej. Jag sa att barn visst kan få både typ 1 och typ 2 diabetes och att det ökar mest i Sverige i hela världen. ”BARN KAN INTE FÅ DIABETES”, hon gestikulerade för mig som till en patient som just vaknat upp ur narkos. Jag blev lite ställd det ska jag erkänna. Hon var så övertygande så jag slutade med mina argument. Kanske hade hon rätt. Kanske hade jag fel?

Jag gick hem och började googla. Såklart hade jag rätt och hon fel. Jag blir så skrämd när jag tänker på att socker och gluten attackerar bukspottskörteln för det är ju ett så väldigt viktigt organ för att man ska hålla en god hälsa. Fattar inte folk att vår barndoms oboy-drickande och nutellamackor är resultatet av att folk idag dör i cancer? Inte minst i bukspottskörteln. Man väljer att tro och tolka undersökningar och nya rön som man vill men att gå runt och tro att det är cigaretter som är den stora orsaken till cancer i bukspottskörteln då lever man i förnekelse enligt mig. Det är socker och gluten som är boven. Varför skulle var och varannan läkare och sköterska lukta askkopp annars? Men ser ni många överviktiga läkare? Sköterskor finns det gott om utan midja och fikapausen med transfetter är väl livsviktig för de okunniga men läkarna? Där ser man sällan övervikt har ni tänkt på det? Gör det annars.

Fattar inte folk att man måste sluta äta socker och gluten? Varför fattar inte folk det? Varför bidrar föräldrar till att deras barn blir sjuka, har humörsvängningar och beter sig som små apor? Hur kan föräldrar föda sina barn med välling, majskrokar, riskakor och annat skit som bara skadar dem? Jag vet att det inte är gluten eller socker i majs och ris men majs och ris omvandlas  till socker i magen vilket bidrar till insulinpåslag vilket är negativt för hälsan och kan bidra till diabetes. Högst upp på min to do-lista för 2015 står att utveckla ett snack för barn som inte jiddrar med deras blodsocker. Inget strikt LCHF såklart men något som kan ersätta riskakan och majskroken.

Jag vet att ni inte tar mig på mitt ord såklart så jag ska länka er till lite artiklar snart. Jag vill bara säga att när ni läser dem så ska ni inte tänka att ”A men det är bara extremt feta barn som löper risk för att få diabetes typ 2” för så är det inte. Det är där det BÖRJAR. Fan läs på lite grann. Se på lite dokumentärer och fatta nån gång att det är farligt med socker och gluten både för barn och vuxna. Kolla på Paolo Roberto som han muckar med vakterna i Umeå tror ni att han skulle vara så jävla speedad om han inte höll på att joja med sitt blodsocker hela dagarna? Alkohol? Han dricker inte alkohol. Vad jag vet i alla fall.

Här får ni tre länkar av mig att läsa på:

http://ettsotareblod.se/forskare-gluten-okar-risken-for-diabetes/

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/07/30/diabetes-typ-2-okar-hos-barn

http://www.kostdoktorn.se/allt-fler-barn-far-diabetes

You Might Also Like

 • Isabelle
  9 december, 2014 at 12:56

  Tycker det är bra att du utnyttjar bloggen att dela med dig av denna typ av inlägg. Alltid intresant. Folk fattar tyvärr inte bättre än att mata sina barn med kakor och skit. Det sår kanske ett litet frö hos vissa att de borde ge ett äpple istället för socker. Sen är det många sjuksköterskor därute som är väldigt kunniga inom området så tala inte skit om sjuksköterskor;) Människor med viktproblem finns överallt och jag tycker du borde uppmuntra dina läsare till god hälsa istället för att trycka ner de som inte är där än.

 • Tove
  9 december, 2014 at 12:58

  Vad var poängen med att var och varannan läkare luktar askkopp? Gör de? Inte vad jag märkt! Du har en stor poäng ang barn och barnfetma, tycker personligen att det är övergrepp när föräldrar inte tar ansvar för sina barns kostvanor, men jag tror inte lchf el utesluta socker helt är grejen. Barn behöver springa, hoppa, klättra, busa och leka aktivt!

 • Ulrika
  9 december, 2014 at 13:01

  Sant. 3 barn inom min familj har drabbats av diabetes, minsta 4månader gammal! Sägs dock bero på tidigare generations kostvanor. Farligt att man inte tar det på större allvar.

 • Emily
  9 december, 2014 at 13:22

  Tycker det du tar upp är väldigt intressant! Det hade varit kul att få ta del av vad du ger dina barn för mat och lite tips och ideér!

 • Roxanna
  9 december, 2014 at 13:25

  Varför ljuger du om att din ”tjejkompis” är sjuksköterska? Man blir mörkrädd! Varför inte fråga dina läkarvänner!!!!!!

 • Anna
  9 december, 2014 at 13:25

  Du är så jävla grym! Har inga barn ännu men jag är glad att det finns såna personer som du som kanske gör det möjligt för mig att ge mina framtida barn bra grejer sen 🙂

 • sara
  9 december, 2014 at 13:28

  Tyvärr kan dom det . Har en dotter på 17 som har haft det sen 2 års ålder. Det är mycket som spelar in varför barn får diabetes men det beror inte bara på att dom äter socker. kosten är alltid viktigt i dagens samhälle!!!

 • Angelica
  9 december, 2014 at 13:39

  Tror inte det finns ett barn i Sverige med typ 2 diabetes!
  Dock håller jag med dig om socker o gluten gällande typ 2 diabetes!
  Typ 1 är nått helt annat! Helt olika sjukdomar, men ändå lika!
  (nått man ej kan påverka är typ1 och det är ärftligt och har inget med om man ätit för mycket socker som typ 2 som e fettma diabetes!)
  En förälder kan ej hjälpa om barnet får typ 1 får den typ två beror det på kost och motion! Var tvungen att betona detta då okunskapen retar mig fruktansvärt!

 • Lisa
  9 december, 2014 at 13:53

  Men HEEEJ vinklade källor! Visst ligger det mycket i det du säger men en liten konsumtion av socker är inte farligt för oss människor. Start varje morgon är inte vad jag menar med det. Om du tycker det är så extreeemt farligt med socker. Varför häller du i dig vin och sprit? Är du inte upplyst inom det än?

 • AK
  9 december, 2014 at 13:56

  Mycket sötsaker, fetma, stillasittande, stress är faktorer som kan öka risken för typ 2 diabetes. I USA är på sina håll typ 2 diabetes hos barn väldigt vanligt, upp till 30-40 % av alla nyinsjuknade barn, medan i Sverige är typ 2 diabetes bland barn väldigt ovanligt, högst 1 % av alla nyinsjuknade barn. Barn som får typ 1 diabetes är varken fetare, mindre fysiskt aktiva eller har ätit mer sötsaker än andra barn. Däremot kan man inte utesluta att den förändrade livsstilen medför ett ökat insulinbehov, vilket skulle kunna leda till ökad presentation av s.k. antigen från betacellerna, vilket skulle kunna öka risken för inbördeskrig hos en individ som av andra skäl har ett instabilt immunförsvar.

 • Jenny
  9 december, 2014 at 13:57

  Hej
  Jag funderar mer och mer på att ändra kost för familjen. Det jag funderar mest på är hur man gör med barnen, 3 och 5 år. Hur har du gjort med dina barn? Har du helt uteslutit pasta,potatis, bröd osv för dem? Hur börjar man i en familj lättast med en övergång till lchf?

 • Emma
  9 december, 2014 at 14:12

  Jag är väldigt intresserad av kost och hälsa, men med en pågående behandling för ätstörning så ser jag det ur ett annat perspektiv, dvs inte bara hur kroppen mår, utan psyket mår av att utesluta olika livsmedel. För mig har det lett till en sjuklig besatthet av att äta rätt och hälsosamt som tillslut tog mig till en ätstörningsklinik. Här har nutritionisterna berättat för mig om dopaminet som människan behöver och som utsöndras då man exempelvis äter något sött (i lagom mängd, som alltid) samt hur ingen normalviktig och frisk människa får sjuka blodsockerkurvor av en bulle.

  Då jag tittar på de länkarna du bifogat tycker jag inte de är opartiska, de kommer från sajter där man eftersträvar en sockerfri livsstil och kanske endast framhäver positiva studier. Jag anser att alla ska få äta och leva som de vill, men att man alltid ska se sina egna val kritiskt och lägga fram både negativa och positiva aspekter.

 • Josefine
  9 december, 2014 at 14:12

  Du är grym, Katrin! Det klart barn kan få diabetes. Min kusin på 10 år har det tex. Jag önskar jag hade din drivkraft att rota fram alternativ till mjöl, socker och allt vad det nu är. Jag får nog börja med att köpa dina böcker! Tack.

 • Bea
  9 december, 2014 at 14:28

  De flesta småbarnsföräldrar (likaså jag) tycks vara överens om att godis, läsk, söta flingor, kakor osv bör begränsas/uteslutas för barnens bästa. Diabetes är ju knappast ett problem i u-länder där barn enbart lever på ris, majs, frukt osv så sunt förnuft säger väl ändå att det är matvaror med tillsatt socker som bör undvikas i första hand.
  Värst för våra barns hälsa tror jag ändå är all modifierad, besprutad och på konstgjord väg framtagen mat, färgämnen och tillsatser. Så en större insats för att främja våra barns hälsa tror jag vi gör genom att köpa ekologiska råvaror och tillaga maten själva.

 • Anna
  9 december, 2014 at 14:36

  Ja Katrin, skulle verkligen uppskatta lite tips på vad du ger dina barn! Själv äter jag lchf men min dotter äter i princip bara pasta, bröd och flingor. Vill ge henne bättre mat men då äter hon inte alls.

 • Jonaifo
  9 december, 2014 at 14:42

  Hej Katrin,

  mycket intressant det du skriver! Men har du några tips på alternativa snacks till ett litet barn (1,5år) som inte innehåller mjölkprotein? Min lilla tjej är allergisk och jag vill gärna utesluta gluten och socker från hennes kost men jag har så svårt att hitta alternativ till majskrokar och smörgåsrån – tips mottages varmt!

 • sessan
  9 december, 2014 at 15:07

  Du länkar bara till artiklar som tycker som du!!! Varför svarar du aldrig på frågor från läsarna?? Eller det kanske du inte klarar av!?!!

 • Jag
  9 december, 2014 at 15:16

  Tänk alla yoghurt sorter, mjölk, godis, fika bröd, bröd, mjukt , hårt, det fullkomligtväller ut nya matvaror i våra affärer idag.. … Vi ska baka, vi ska laga mat med alla våra kockar idag.. .. Mina barn är 31, 19, 22.. Jäklar vad jag jobbat för att dom ska få bra hemlagad mat när domväxte upp, när vi åkte o handlade så skrek jag högt när dom ville ha portions Billy pizzor… Någon gång ibland fick dom , men jag ärligt hatade det.. Skitmat…. Färdig mat har aldrig funnits hemma hos mig… Talar med barnen även idag om bra mat o vad dom ska undvika… Dom har aldrig haft någon allergi eller annat… … ..
  Vi lever så fel i samhället idag,
  Det är socker i allt, lite socker ja!!! Men ungar får mycket socker i dig varje dag……. Det är inte lätt att veta vad man ska äta idag för att det ska vara ok… Nya rön, nya dieter, man blir ju snurrig av allt…

 • Lisen
  9 december, 2014 at 15:16

  Paolo hade druckit, det skrev han själv . Han har ett hett temperament , men du är korkad och behöver nog lite kolhydrater till din hjärna om du tror han blev av för mycket kolhydrat. Barn får inte typ 1 diabetes av kosten. Forskare vet inte varför barn får diabetes . Mer än att det är delvis ärftligt.

 • Jag
  9 december, 2014 at 15:19

  Vd hade Paulo med detta plötsligt..??

 • Chatrine
  9 december, 2014 at 15:30

  Jo då, barn kan visst få diabetes.. Det beror dock INTE på kostvanorna.. Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom, och barn i stor utsträckning drabbas av det pga att en eller båda föräldrarna har en autoimmun sjukdom, t.ex glutenintolerans och hypothyreos..

 • Emelie
  9 december, 2014 at 15:36

  Majskrokar har man ju hör skall vara bra ”snacks” till barn. Vad rekommenderar du istället? Föder mitt första imorgon med snitt, så det är väl kanske inte aktuellt just nu, men tiden går fort 😉

 • Simba
  9 december, 2014 at 15:43

  Man kan inte vakta sina barn hela tiden, vad de stoppar i sig. Nu när mina barn är vuxna, har de erkännt att de köpte godis och kakor, som de vräkte i sig på väg hem från skolan!! De klarade sig från diabetes!!

 • Ika i rutan
  9 december, 2014 at 16:00

  Kan du inte skriva hur en typisk dag för dina barn ser ut i matväg! Behöver inspiration:-)

 • K
  9 december, 2014 at 16:05

  Riskakor och majskrokar ja visst, men det är ju mer i kosten än bara dem ovannämnda du skrev om som skadar kroppen? Är du och dina barn veganer? Äter ni kött, som för det första inte är något bra alls i förutom ”protein”. Kött och dylikt skapar hjärt och kärlsjukdomar som också kan vara dödligt samt antibiotika och andra preparat. Allt fler och yngre människor, så ungt som 35 års åldern drabbas av hjärt och kärsjukdomar pga kött och mejeriprodukter osv. Att vi dricker kossans mjölk är lika biologiskt naturligt som om vi skulle mata kalvar med våran bröstmjölk. Så allt kost påverkar oss. Det som vi egentligen i princip kan vara helt säkra med är grönsaker/rawfood i så fall. Innehåller vitaminer, mineraler, protein, fettsyror och det som kroppen BEHÖVER för att må bra.

 • Fanny
  9 december, 2014 at 16:56

  Jag har haft diabetes halva mitt liv och är idag 20, jag har typ 1-diabetes alltså den ärftliga typen. Många i min släkt har det samt mina två syskon! Att min sjukdom skulle bero på mängden socker o mjöl jag konsumerade som liten låter obegripligt, men att det på nått sätt hänger ihop (överkonsumtion av mjöl o socker) under en längre tid tror jag på då jag även har glutenintolerans. Jag har aldrig hört talas om barn med typ-2 diabetes då den typen utvecklas under en längre tid med dålig kost och dåliga vanor som helt enkelt gör att kroppen tar stryk. Detta är två ganska olika sjukdomar då min typ-1 inte är självförvållat.

 • Anna
  9 december, 2014 at 16:57

  Min lillebror fick diabetes typ 1 när han var 13, inget han kunde göra åt saken. Hemma har vi käkat mest gi/lchf så länge jag kan minnas, fast haft lördagsgodis/efterrätt/fika osv nångång i veckan.. Men i alla fall, sjukhusets dietist (en smällfet tant, ofc) rekomenderade margarin, lättgrädde, ah, lättprodukter helt enkelt. Det känns sååå fel eftersom sådanna produkter höjer blodsockret mer pga laktos. Så i början började han ju äta så, och hade såååådana problem med o hålla blodsockret jämt o behövde ofta skjuta på extra insulin.. Dessutom gick han upp massor i vikt, så mycket att läkarna blrjade varna (han var väldigt underviktig när sjukdomen upptäcktes eftersom kroppen inte kunde omvandla energin han fick i sig utan insulin) Men eftersom allt smakase mycket mindre gott bytte han tillbaka, vips var värderna bättre och han gick ner i vikt..
  Däremot är det SJUKT att det finns barn som får typ 2, ett barn på jorden är för mycket, feta hundar kan bli omhändertagna i england men inte barn. Misshandel på hög nivå

 • maria
  9 december, 2014 at 17:00

  nu är ju iofs alkolhol en stor riskfaktor för just bukspotskörtel cancer.

 • Anna
  9 december, 2014 at 17:30

  Såklart kan barn få diabetes.. Men när små barn får det beror det inte överkonsumtion av socker..
  Ditt inlägg fick mig precis att avstå en godispåse, tack!

 • Ann.B
  9 december, 2014 at 17:55

  Hej!
  Undrar som flera andra hur du tänker med alkohol?
  Hur gör du med dagis,det barnen får att äta där?
  Hur kommer du göra när dom börjar vara borta hos kompisar själv?

 • hahaha
  9 december, 2014 at 17:58

  japp håller med om att de som arbetar i sjukvården har noll koll på vad man ska stoppa i sig. När jag var där senast för kirurgiskt ingrepp så bjussa dom på saft. Fan SAFT, äcklig sockerblaska. Dom är helt hjärntvättade av det dom lärt sig i sin utbildning. Som om den vore nån religion eller nåt. Garvar ihjäl mig när dom på olika jobbannonser skyltar med att dom behöver ”ansvarsfulla” medarbetare. HJÄRNTVÄTTADE medarbetare är snarare det dom menar. Håller med om gluten och socker – men även animaliskt fett. Tror på bra fett som man hittar i nötter, avocado, linfrö eller olivolja som har mycket omega – 3.

 • josse
  9 december, 2014 at 18:21

  Klart att barn kan få diabetes. Jag är själv diabetes ansvarig sjuksköterska på en barnavdelning. Både typ 1 och 2 förekommer. Typ 2 är dock väldigt ovanligt. Dem som har typ två är i övre tonåren och kraftigt överviktitiga. Men typ 1 har inget med godis och socker att göra. Det är aoutoimmunt.

 • Teoline
  9 december, 2014 at 18:44

  Tack Katrin! Tack! Jag har väntat på att du ska ta upp mer samband som detta. Många förstår inte bättre utan tror bara lchf är en övergående trenddiet med fokus på att gå ner i vikt. Kör hårt! Upplys folket! Du behövs!!

 • Jennie
  9 december, 2014 at 18:54

  Det finns 2 olika typer av diabetes. Diabetes typ 1 är något som kan drabba barn men det har ju inget med kosten att göra. Typ 2 däremot beror ofta på fel kost och för lite motion. Men i Sverige är det ytterst få barn som har typ 2.

 • Hyrestanten
  9 december, 2014 at 18:56

  Ja Katrin, vad ska man säga, förutom att du sannerligen gett enfalden ett ansikte? Barn får diabetes typ ett och det kan även drabba spädbarn. Forskarna arbetar för fullt med diabetesgåtan men den har helt säkert inget med att barnfamiljer äter start på morgonen. I vissa kulturer står endast snabba kolhydrater på menyn men diabetes är okänt.
  Paolo var väldigt berusad när han var här i Umeå och började bråka och om du på fullt allvar tror att våld och slagsmål i samhället beror på socker då behöver du mer BILDNING. Vad beror dina enorma humörsvängningar på, du äter ju inte socker?
  http://www.hyrestanten.blogspot.se/

 • Angelica
  9 december, 2014 at 19:11

  Nu det EXTREMT viktigt att föräldrar till typ 1-diabetiker inte går runt och känner skuld över vad gett sina barn att äta. Diabetes typ 1 en autoimmun sjukdom. Jag fick det efter en kraftig bihåleinflammation. Inte pga för mycket socker. Det ÄR skillnad.

 • sjukvårdsproffs
  9 december, 2014 at 19:18

  Nu är det nog dags för dig att lägga in dig på psyket och få lite adekvat vård så som du håller på med ditt maniska ältande om vad andra människor äter respektive inte äter, hur de ser ut, ifall de är tjocka eller smala etc etc.
  Jag tror inte att du har en enda vän eller bekant som är läkare eller sjuksköterska. Det du skriver är så korkat och obildat att det aldrig i livet kan ha kommit från en sjukvårdsutbildad människa. Du KZ är en fullblodsmytoman.

 • Raija
  9 december, 2014 at 19:43

  När jag var 7 år gammal drabbades jag av en autoimmun och kronisk sjukdom, typ 1 diabetes. Idag 56 år gammal får jag slängt i ansiktet att det skulle vara mina föräldrars fel. Tur att de båda är avlidna. Vi var en fattig familj där det definitivt inte fanns så mycket sött att äta. Det handlade om mat och inget annat.
  Föräldrar till barn med typ 1 diabetes har redan ett helvete. Ta reda på fakta innan du ger dig på att ge dessa dåligt samvete. Vi som har typ 1, eller lever nära någon, vet att man inte får denna sjukdom av vad du äter.

 • Esmeralda
  9 december, 2014 at 19:50

  Jag kan ge dig en diagnos helt for free- ätstörning. De som påverkas av allt det där mattramset är desamma som tror på allt som står i tidningen. Du har tappat helheten, perspektivet. Ditt liv förefaller för en utomstående som en evig kamp. Korkskalle. Så länge du låter dina barn spela på en iPad är du sjukt efterbliven- oavsett hur många glutenfria knäckebröd du prånglar ut till svenska folket .

 • Mammatilltre
  9 december, 2014 at 19:54

  Skriver samma sak som många andra här – du är djupt obildad och okunnig och tyvärr en av alla dem som för fördomarna om typ 1-diabetes vidare. Typ 1 -diabetes drabbar i största utsträckning barn och ungdomar och beror på att bukspottskörteln av sig själv slutar tillverka insulin, m a o en autoimmun sjukdom som t ex reumatism . Varför vet man inte, visste man skulle vaccin finnas tänker jag. Jag tycker du ska be typ1-diabetiker samt oss föräldrar o andra anhöriga till små och stora barn med typ 1-diabetes samt drabbade om ursäkt för din okunskap och din jäva ton. Det går att googla på innan en vräker ur sig (och dessutom i inlägg), inte så svårt att begripa heller, krävs typs grundläggande kunskaper i Natrurkunskap för att förstå, om ens det. Eller vänta, tror att vi läste om diabetes i åttan eller nåt…

 • Kim
  9 december, 2014 at 20:01

  Den största risken för att få cancer i bukspottkörteln är ALKOHOL! Och du spottar inte i glaset precis. Hur sunt lever du egentligen. Du är så NAIV!!!

 • Jenny
  9 december, 2014 at 20:09

  Jo då barn kan visst få diabetes. Har 2barn hemma med Typ 1, som inte ska förväxlas med välfärdssjukdomen Typ 2. Typ 2 är en autoimmun sjukdom där kroppen angriper sig själv. Den är inte kopplaz till kosten! Däremot märker jag att mina barn mår väldigt bra av att dra ner på kolluäisarna, något jag är övertygad om att fler borde göra.

 • Jessica
  9 december, 2014 at 20:13

  Visst vet du att ALL mat omvandlas till socker! Vår hjärna lever på socker. Kolla fakta. Typ 1 diabetes är ärftligt och har ingenting att göra med hur någon äter ifall sjukdomen bryter ut. Kolla fakta. Tycker att det är tråkigt att du bidrar till att att unga barn som har drabbats av diabetes typ 1 ska få dåligt samvetet och tror att det är deras eget fel. Kolla fakta.

 • Mammatilltre
  9 december, 2014 at 20:15

  Tillägg: T1 är INTE per automatik ärftligt (ingen i vår släkt har diabetes) och det beror INTE på ”tidigare släkters kostvanor” som ngn här ovanför skriver. Att kroppen blir INSULINRESISTENT som vid T2 är ngt helt annat, då finns det fortfarande kvar produktion och man kan hantera sin diabetes gnm kolhydratfattig kost, motion och oftast låga doser insulin som tillförs. Man vet idag inom forskningen att vissa delar i världen är mer drabbade, t ex barrskogsbältet, dvs norra delen av Europa, Canada etc, även på Sicilien finns det många fler fall av T1. Man har även knutit det till hög födelsevikt, men vet ännu inte exakt vad det betyder heller.

  T1 utlöses ofta av en infektiondär kroppen sedan attackerar sig själv, med följd att insulinprod upphör, som sagt. Externt insulin behöver tillföras livet ut. Det rekommenderas absolut inte från barnläkarhåll att dessa barn ska äta en kolhydratfattig kost, däremot ska man se till att de får i sig långsamma kolhydrater i kombo med en del fett som trycker ner blodsockerkurvan och planar ut den. Personer med T1 kan inte heller lagra energi på samma sätt som vi friska varvid de snabbare kan komma i svältläge och också riskerar att hamna i koma (dvs hjärnan stänger av). Du som utger dig för att vara så kunnig i näringslära har missat ngt basalt här, vet du ens vad insulin är och vad det har för funktion och vad det kan göra med kroppen?

  Istället för att gapa, ta reda på fakta. Vi är många som lever med detta, som får kolla våra barns blodsocker på nätterna, trixa med inställningar, tjata på skolan och förskolan att göra rätt, ständiga återbesök på barnklin, bära hem ungar som har blodsocker på 1.9, lära dem den hårda vägen att de inte ”får” äta samma saker som andra barn på kalas etc.Och sen – oron inför framtiden, hur ska en tonåring fixa detta, hur ska man våga släppa iväg och lita på att de sköter sin diabetes, hur ska de kunna få leva ett liv som alla andra?

  Men du bara gapar.Rakt ut.

 • bonny
  9 december, 2014 at 20:27

  Mammatilltre, det där var riktigt bra skrivet!

 • Mammatilltre
  9 december, 2014 at 20:42

  Tack Bonny! Jag blev först jättearg och nu är jag ledsen. Det är en daglig kamp som förs av alla med T1 och av oss föräldrar/anhöriga till barn/ungdomar med T1.Att läsa såna här utlägg och dessutom det som står i länkarna är som en smäll rakt i ansiktet. Det är en livslång sorg vi får bära tillsammans med vår dotter som måste lära sig hantera detta, det är ingen ”välfärdsproblematik” som en får skylla sig själv för.

  Jag kan ta diskussioner om kostråd i samband med T1, men då i forum tillsammans med föräldrar el vuxna som har det el om det skrivs av personer som själva är T1-patienter och har egen erfarenhet, finns många bra bloggar om detta.Det är en sak. När det skrivs såhär blir det bara ja, kränkande – och framförallt mot de här ungdomarna och barnen. Min dotter var 3 när hon fick T1, jag vet inte ens om Katrin kan tänka sig in i den situationen, att behöva tvångsge sitt barn sprutor trots att hon skriker i högan sky.Det är något så förjävligt.

  Jag förväntar mig inte ens att Katrin läser detta, om du gör det så vill jag än en gång, med lite mer sansade ord kanske (men du vet hur en blir när det gäller ens barn?), att be om ursäkt för det klumpiga uttalandet och ta tillbaka din felaktiga teori om vad diabetes är och hur det drabbar barn.

 • Marianne
  9 december, 2014 at 21:08

  Herregud vilket obegåvat inlägg. Skäms för att jag följer dej på instagram. Slutar genast med det nu. / Mamma till pojke 13 år med Diabetes typ 1

 • Maria
  9 december, 2014 at 21:13

  Blir arg o ledsen över hur du beskriver diabetes. Något jag lever med dagligen 24/7. Min son fick typ 1 vid 9 års ålder och som folk tidigare skriver…håll i sär typ 1 o typ 2. Skrämmande att du drar all diabetes över en kam.
  Min son hade inte ett uns fett på kroppen vid insjuknandet, åt inte mkt sött eller fett. Tycker du ska gå nån kurs så du får lite bättre koll

 • Alexandra
  9 december, 2014 at 21:13

  Jag har en vän som fick diabetes på lågstadiet och en annan vän som fick diabetes när han var 12 år, så jo barn kan visst få diabetes.

 • Therese c s
  9 december, 2014 at 21:19

  Gud vad fel ….fantastiskt lär er vad typ 1 är någon gång …
  Kostdoktorn = lchf sekt
  Skäms!!!!

 • Ulrika
  9 december, 2014 at 21:22

  Katrin
  Du ter dog för mig som en i grunden ointelligent och outbildad person.Ofta visar du dig också okunnig och oupplyst. Jag brukar le åt dig och tänka att du är lite lustig och löjlig samt mycket underhållande. Men då och då går du fööör långt över gränsen. Som nu. Korkade lilla lilla bloggbrud. Diabetes typ 1 och 2 är helt skilda saker. Som så många ovan har Förklarat, så jag upprepar inte allt. Uppkomsten till typ 1 är inte känd dock är det en autoimmun sjukdom utan koppling till kost och livsstil. Som moster till ett barn med typ 1 vill jag slippa läsa sådant här korkat, felaktigt och kränkande skit. Be om ursäkt Katrin. Om du har någon självinsikt och moral. Det är dags nu. / ulrika

 • Anna
  9 december, 2014 at 21:39

  Min lillebror var sex när han fick typ 1. I alla år har vi gått oroliga och ständigt vakande över honom. Ett antal gånger har vi fått söka akut hjälp då han blivit så låg i sitt blodsocker. En gång blev han medvetslös .
  Håller med de här som tycker att du gick för långt denna gång. Detta är hemska ord för en nära anhörig till ett barn med diabetes att behöva läsa. Vi/ de kämpar dagligen och kan inte leva vanliga liv…….

 • Hanna Karlsson
  9 december, 2014 at 21:42

  Som mamma till en elvaårig typ1 diabetiker blir jag irriterad och arg över att du inte faktakollar dina inlägg mer.

  Vi är många föräldrar till barn med som kämpar varje dag med deras blodsocker värden och behöver okunniga inlägg från er som inte vet vad ni pratar om.

  För det första lär dig att skilja på typ 1 och typ 2.
  För det andra är det ok att du kör din kost och gör dina val, men typ1 barn får inte diabetes för att de ätit pasta nån gång. Jag dömer inte dig för dig val, men håll dig fakta. Korrekt fakta.

  Stort tack (ironi) för att du använder din blogg för att sprida okunskap om diabetes-barn med typ 1. Stort jävla tack!

 • Sessan
  9 december, 2014 at 21:43

  Vem är du??!
  Snubblade över ditt inlägg!
  Att du inte skäms!
  Sådan okunskap och påhitt du skriver gör mig mörkrädd!
  Länkarna du använder har du kollat upp dem och dess ursprung,hur pålitlig är kostdoktorn?
  Du skriver att du googlade,det vet väl de flesta att man inte skall tro på allt som skrivs på nätet?!

  Vem är du,denna människa,du som skriver faktafel?
  Hoppas att ingen tar dig på allvar!!!

 • Pappa till D1 barn
  9 december, 2014 at 21:43

  Jag blir så ledsen när jag läser denna typ av okunniga bloggningar. Läs vad mammatilltre skriver (mycket välskrivet och informativt). Att sådana som du skriver denna typ av postningar spär på okunskapen om Diabetes typ 1 och typ 2. Du borde skämmas och är du ärlig med dig själv hade en ursäkt sitta fint.

 • Sofia
  9 december, 2014 at 21:44

  Fan va arg jag blir när jag läser detta. Jag har själv en dotter som fick diabetes när hon var tre år. Hon hade knappt smakat på godis innan hon fick sin sjukdom. Lär dig vad skillnaden är på typ 1 och typ 2 diabetes. Jag önskar att nån av dina nära hade fått typ 1 diabetes så hade du fattat att det är ett helvete att leva med och att alla föräldrar hade struntat att ge sina barn godis om de visste att de slapp diabetes då. Helt sjukt prata med en riktig diabetesläkare för att få riktig fakta

 • Malva
  9 december, 2014 at 21:47

  Bara för din kompis är okunnig så betyder det inte att alla sjuksköterskor är det. Ett litet tillägg.

 • Emma
  9 december, 2014 at 21:48

  WORD!!!
  Du är så bra Katrin. Hade inte kunnat uttrycka det bättre själv!

 • Anna
  9 december, 2014 at 21:53

  du är fan inte klok. D1 är autoimmun sjukdom

 • Veronica, Kostvägen
  9 december, 2014 at 21:55

  Bra!
  Typ 1 diabetes har starka kopplingar till gluten och vällingen är i detta fall huvudmisstänkt! Bara Sverige och Finland som ger denna glutenchock till barnen och bara Sverige och FInland där diabetes typ 1 ökar… (även om ärftlighet spelar in, såklart)
  Och typ 2 diabetes börjar gå ner i åldrarna. Hette förut ”åldersdiabetes” men det kan det inte heta längre eftersom unga får det… Detta är jäkligt allvarligt så bra att du uppmärksammar!!!
  Min sambos ex (också sjuksköterska) ger sin 7-åring risifrutti till frukost, juice varje dag och nu har 1-åringen börjat med glass och pepparkakor… Sjuksköterska eller läkare är tyvärr inte lika med kompetens om kost, socker och dess skadeverkningar…
  /Veronica, Kostrådgivare

 • Louise
  9 december, 2014 at 22:03

  Men alltså.. Såklart maten görs om till socker, VÅR KROPP GÅR PÅ SOCKER. Allt, och jag menar ALLT du äter görs om till socker i kroppen oavsett vad du äter för att cellerna går på det, speciellt hjärnan. Att bli rädd för kolhydrater och frukt är ju helt absurt, frukt och grönsaker är det mest naturliga du kan äta! Du pratar om att socker kan ge diabetes, men har du kollat upp att kött/mejeri konsumtion skapar cancer, hjärt och kärlsjukdomar osv? Köttet som du tror är så nyttigt för ditt barn gör att kroppen får ett förvrängt ph-värde och det är i såna miljöer som cancerceller frodas.

 • Mikaela
  9 december, 2014 at 22:11

  Men snälla människa…! Jag orkar fan inte med dina eller andras korkade jävla inlägg. Att vara obotligt korkad borde fan klassas som en folksjukdom & tas på största allvar!
  För att bringa lite klarhet till dig & alla andra obotligt korkade människor som köper denna smörja; Diabetes typ 1 & typ 2 är två helt olika sjukdomar som behandlas på helt olika sätt.

  Diabetes typ 1
  * Är en autoimmun sjukdom – Ordet ”autoimmun” verkar vara ett svårt ord för dig så låt mig förklara. Autoimmunitet är immunförsvarets skadliga angrepp med autoantikroppar på kroppens egna vävnad.
  * Beror Inte på för mycket socker ätande
  * Drabbar oftast barn & ungdomar
  * Behandlas med ständig insulintillförsel via penna (spruta) eller pump – LIVET UT.

  Diabetes typ 2
  * Beror oftast på övervikt
  * Drabbar äldre & vuxna
  * Behandlas med träning & ny diet. I mer allvarliga fall kan man få en tablett & sista lösningen är insulin tillförsel.
  * Man kan bli frisk från diabetes typ 2

  Såklart har Jag rätt och Du fel. Jag blir så skrämd när jag tänker på att de finns folk som du.

 • Ännu en pappa till typ1 barn
  9 december, 2014 at 22:20

  Du Katrin – om du har barn så kan de skatta sig lyckliga. Det är nämligen inte bevisat att dumhet går i arv. De har fortfarande chansen att växa upp till faktaletande, kritiska, källgranskande och nyanserade människor. På så sätt skulle de kunna bryta en ådra som verkar finnas i din genpool.

 • Mathias
  9 december, 2014 at 22:30

  Herregud människa ta och läs på vad typ 1 och typ 2 diabetes är för något innan du skriver sådana saker offentligt. Typ 1 och 2 är inte ens samma sak. Skulle inte ens heta lika.
  Är så trött på folks inkompetens och arrogans.

 • Rebecca
  9 december, 2014 at 22:32

  Men vad ska man ge för välling då om man ska undvika gluten? Alternativet är ju majsvällingnoch det är inte heller bra? Dessutom blir mina barn sjukt hårda i magen av de. Och risvölli g om det nu finns är inte heller bra.. Vad är alternativet då?

  Kramar

 • Lesscarbs
  9 december, 2014 at 23:57

  Rebecca barn behöver inte välling. Min son (3,5 idag) fick i undantagsfall bovetevälling (glutenfritt) som jag kollade själv. Någon gång per månad kanske.

  Min dotter är nio månader, har aldrig fått välling och kommer i undantagsfall få äggmjölk (smör, hett vatten, äggula) alternativet är mat. Riktig mat.

  Majs är en otroligt snabb kolhydrat, så majskrokar är som att ge ett barn en kaka.

  Jag äter ju inte socker och gluten och skulle aldrig ge mina barn det hemma. Jag har läst för mycket och vet hur det skadar kroppen. Sedan kan jag tyvärr inte påverka vad de äter/kommer att äta på förskolan/ hos kompisar och liknande.

  Till frukost äter min treåring 2 dl grekisk/turkisk yoghurt med kanel och fem eko russin. Eller äggröra. Kram och lycka till alla.

 • Pappa till D1 barn
  10 december, 2014 at 00:21

  Å där har århundradets mest korkade brud uttalat sig igen. Att kolhydrater behövs för hjärnfunktionen blir väldigt tydlig och klart här……..

 • Anna
  10 december, 2014 at 05:36

  Tack för att du skriver detta! Människor är så ovetande och mediastyrda.. Till alla ni som kommenterar att en liten mängd socker inte är farligt för människan.. Se på er själva i ett tredje perspektiv och jämför er med en hetoinmissbrukare. Du får en kick av sockret, socker monstret inom dig skriker efter just den godisbiten och du måste ha den nu! Sen får du en dipp i ditt rus och måste då ha mer! #mataintecancern

 • Anna
  10 december, 2014 at 05:40

  En annan sak.. För mycket kött är heller inte optimalt och äta gör vi för att få i oss mineraler och vitaminer etc.. Att då steka sin mat och ta bort dessa viktiga delar bidrar ju till en näringsfattig kost som bara gör dig mätt och mer hungrig.. Go RAW Katrin!

 • Helena
  10 december, 2014 at 11:23

  Katrin har helt rätt. Oavsett typ av diabetes så beror de båda på – ja, just det, kosten! Varför attackerar vår kropp sina egna insulinproducerande celler vid en autoimmun sjukdom? Troligtvis har det kommit in något i vårt system som kroppen ska förgöra men i samma veva ryker också våra nödvändiga celler för insulinproduktion (typ 1 diabetes). Vad, när och hur vet ingen forskare ännu. Men med sunt bondförnuft, hur kommer saker in i våra kroppar? Kanske via luftföroreningar, kanske via kosten? Som typ 1 diabetiker och mamma tar jag inga risker. Mindre socker och absolut inget gluten till mina barn. Så långt har forskningen i alla fall kommit att dessa två livsmedel ligger överst på tio-i-topp listan över misstänkta faktorer för båda diabetestyperna.

 • Asa
  10 december, 2014 at 12:37

  Men da kommer ju din Ringo i alla fall fa Diabetes da han blev uppfödd pa majskrokar! Det var det basta du visste till barn tydligen da han var mindre. Och nu?

 • Johanna
  11 december, 2014 at 00:58

  Är relativt ny läsare här, så vet inte om du skrivit om detta tidigare.. Vad skulle du rekommendera som ett alternativ till välling? Jag fick mitt första barn i våras och är så kluven om huruvida jag ska ge sonen välling eller ej. Min barnmorska är på mig varje gång vi är på kontroll att jag ska börja ge honom välling morgon och kväll, för det innehåller fler kalorier jämfört med ex. ersättning. Sonen följer kurvan bra och är en pigg och glad bebis, så rent viktmässigt behöver han ju inte vällingen. Men vad kan man ge istället, som ett alternativ till vällingen?

 • David
  18 februari, 2015 at 14:34

  Man kan inte bidra till att sitt barn får diabetes. I alla fall inte typ 1. Vår dotter fivk typ 1 diabetes när hon var 1,5 år gammal. Vår Läkare som dessuton forskar inom diabetes för klarade att man bara kan ärva en benägenhet till att få diabetes. Vad som gör att den bryter ut har man ingen aning om och därför finns inget botemedel. Så att påstå att diabetes, för barn är föräldrarnas fel när dem ger barnen kakor och läsk, är helt åt skogen. Både vår läkare och dietist tyckte dessutom att vi skulle fortsätta med vällingen flr att välling är BRA mat. Tycker det är fruktansvärt oansvarigt att lägga upp ett sådant här inlägg med enbart fakta från näten. Kontakta gärna en läkare innan för att få rätt information.
  Däremot håller jag med dig om att vi ger våra barn för mycket socker och godsaker. Det bidrar till övervikten men INTE till diabetes