Okategoriserade

Jag har en idé

Jag mötte en bekant i Tessinparken här om dagen. Hon berättade att man kan hyra kanin över sommaren. Jag har inte kunnat sluta tänka på just det sen dess. Ringo skulle bli så glad över att ha en kanin på landet för att inte tala om Laura som inte gör något annat än just pratar om kaninen hela dagarna. Så jag gogglade just. Jag är så fruktansvärt less på excel och uträkningar av marginaler och provisioner så jag behöver något att rensa pallet med.

Det visar sig att kaninen inte fäster sig vid människor som hundar och katter och därför är de ypperliga att ha i några veckor för att sen lämna tillbaka sen. Värre lär det bli med Ringo och Laura och kanske Nova, men det får man ta då. Eller så behåller man kaninen jag har inget emot det heller om jag råkar fastna för den.

Mitt problem är dock att jag inte lyckas hitta ett ställe som hyr ut kaniner i Stockholm eller nära. Någon som vet?

Kaniner uthyres

 

You Might Also Like

 • Maria Stattin
  23 maj, 2013 at 14:44

  Våra grannar hyrde kanin från Sala förra sommaren. Kanske vore något?

 • Elisabet
  23 maj, 2013 at 14:58

  Mycket bra ide Katrin!
  Har själv kanin på heltid efter provat på att ”hyra” över sommaren = lätt att dem blir kvar.

  Dock är kaniner relativt ömtåliga djur och vanligtvis ganska skygga.
  Så det är ju inget djur man direkt kan ”leka” med. Det tar tid innan de bli ”kel-vänliga” och säger ifrån genom att tugga = byxkor/blusar/tröjor etc går på löpande band till en början innan man börjar förstå sig på varandra 🙂

  I övrigt, ett lättskött djur som ska äta hö, hö och åter hö. Matar man dem för varierat (hö, pellets, frukt, rotfrukter, bald etc), så är det lätt att de får en sjukdom som liknas vid tarmvred och den avlider de oftast av. Den kallas trumsjuka. Vill verkligen betona vikten av att INTE utfodra kaninen med pellets,(detta säljs som torrfoder i butik, vilket är helt fel) det är som godis och inte alls tillräckligt svårtuggat/smält, vilket kaninen i längden mår jättedåligt över. En matsked per dag räcker.

  De är sociala djur, så jag rekomenderar dig om ni ska hyra att ta två, inte mer jobb med två än en. Kaniner mår bra av att bo i sin bur över natten, och inte alltid springa lös ifall ni ska ha den inomhus?!
  Ska den bo ute så är det viktiigt att ha nät även över och under buren pga andra djur och risken för att den gräver sig ut. Kaniner är hejare på att gräva!

  Lycka till, kommer bli succé hos barnen!

 • Fridas Djurblogg
  23 maj, 2013 at 15:09

  Hmm, jag undrar om Ringo inte är för liten för en kanin. Eftersom de flesta inte alls gillar när man bär dem, eller håller dem i famnen och de kan rivas riktigt hårt när de försöker sprattla sig loss. Men om man kelar med dem på marknivå brukar det gå bra! Bara man förstår att allt sker på kaninens villkor. Och sen ska de ha sällskap varje dag, så kan löna sig att ta två. Kaninhoppning vore kanske något för Nova, bra träning för djuret. Kolla in min blogg eller maila om du vill ta reda på mer om de fantastiska djuren!

 • Lotta
  23 maj, 2013 at 15:14

  Kollar på våra bästa år med Barbara Streisand och Robert Redford. Jösses vad du är lik en ung Barbara S

 • Latrin
  23 maj, 2013 at 15:16

  Otroligt smart med en kanin, minns ju hur Ringo var mot din mamma mops.

 • Karin
  23 maj, 2013 at 15:19

  Kolla med en 4H gård, dom kanske hyr ut.
  Kolla också om det är ngn som behöver kaninvakt över sommaren då de åker på semester.

 • Karin
  23 maj, 2013 at 15:20

  Tycker också Katrin är väldigt lik Barbara Streisand:)

 • Karin
  23 maj, 2013 at 15:29

  Värmdö lantis googla på det

 • Marie
  23 maj, 2013 at 15:36

  Googla bara på ’kanin att hyra’ så får du en massa träffar….

 • Sanna
  23 maj, 2013 at 15:38

  Rönninge by 4H gård, TÄBY.

 • Karin
  23 maj, 2013 at 15:38

  Eller Norrtälje
  hyrahyra.se

 • Jenny
  23 maj, 2013 at 16:08

  Bra svar!

 • Jenny
  23 maj, 2013 at 16:10

  Jag fick en kanin när jag var som Ringo, och min mamma var också lite orolig för hur jag skulle ha hand om kaninen. Men jag reagerade så att jag blev superförsiktig och full av respekt mot kaninen och klarade det fint.

  Tror barnen känner på sig att det är ”real” när de har hand om riktiga djur liksom. Men absolut finns det barn som inte alls ska ha djur, så jag förstår din kommentar.

 • Malin
  23 maj, 2013 at 16:37

  Min väns barn ströp en kanin av misstag när hon skulle krama den lite ”försiktigt”
  Små barn och små djur går inte ihop.
  Djur är inte leksaker och de kan dessutom bitas om de blir trängda. Vänta några år så han förstår att han inte kan ta i för hårt och inte slänga runt med den.

 • Mikaela
  23 maj, 2013 at 16:49

  Om jag inte mins fel så brukade Spånga gymnasium hyra/låna ut sina kaniner och marsvin på sommrarna. Ring och fråga tycker jag. De flesta djuren där var väldigt tama och trygga med människor då det är en naturbruksskola och många klappar och hanterar dem.

 • Cattis
  23 maj, 2013 at 17:13

  Små barn och små djur hör inte ihop, bättre att ställa upp som extrahusse/matte till kompisars hundar när de åker på semester… Från 5-6 kan man börja tänka på smådjur och då helt under de vuxnas översyn och ansvar.

 • Mattias
  23 maj, 2013 at 17:26

  Skulle vilja hyra en mus i sommar

 • Carrie
  23 maj, 2013 at 17:53

  Hahaha.. Humor när den e som bäst! Ingen fattar hur kul man kan ha. Vem heter Lotta och glor på DAYS?!?! LCHF för kaniner och min älskade vän. .Tusen kramar!

 • Lisa
  23 maj, 2013 at 18:13

  Jag tycker att Katrin påminner om Hanne Kjöller. https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStKFwYjADn0iMIEaP1BKko7XdzA9h03r7j4Oh5yPOJ1luwHI0

 • Camilla
  23 maj, 2013 at 18:20

  Det finns en kille på ca 15 år som var del av ett projekt anordnat av Roslagens Sparbank – Ung sommar – där ungdomar fick driva sitt eget företag över en sommar. Han hyr bland annat ut kaniner på sommaren för en billig peng, ca 50 kr/vecka om jag inte minns fel.

  Han bor ca 15 minuter från Norrtälje.

 • Cattis
  23 maj, 2013 at 18:42

  I Ringos och Lauras ålder är smådjur spännande leksaker och ingenting annat….

 • Py
  23 maj, 2013 at 18:44

  Men du, hon undrade ju var man kunde hyra i Stockholm…

 • Sara
  23 maj, 2013 at 18:54

  Täby- Rönninge By. Stora kaniner som ska vara sociala 🙂 Kolla in hemsidan.

 • Linda
  23 maj, 2013 at 18:59

  Tänk till en extra gång. Din grabb verkar få utslag och har svårt med andningen.

 • E
  23 maj, 2013 at 19:35

  Precis! Min lillasyster dödade min och hennes kanin genom att slänga dem i backen. Tror aldrig jag varit så arg på henne som den gången.

 • Mathilda
  23 maj, 2013 at 19:35

  Hyra är toppen för att pröva på! Hö och grönsaker räcker gott och väl som mat, inte pellets och flytande vitaminer som djuraffären skulle säga. Jag har haft kaniner sen jag var i Ringos ålder och tror att han skulle klara det toppen! Riktigt kul med sele till dom så att man kan ha de lite friare på gräsmattan osv. Skulle också rekommendera att ha 2 st, tror till och med att det är lag på det. Har även gått på spånga gymnasium och deras kaniner är supersnälla och hanteras varje dag, lämnas fortfarande till fodervärdar om somrarna. Lycka till Katrin, du verkar vara en toppenmamma, när jag får barn ska jag vara lite som dig tänker jag:)

 • P
  23 maj, 2013 at 19:59

  Min lillasyster ströp också ihjäl våra två kaniner.. hon skulle ju bara bära dom! Usch vad förtvivlade vi var. Hon var stor nog att förstå att dom var döda men inte stor nog att förstå hur man skulle ta hand om dom!

 • Malin
  23 maj, 2013 at 20:29

  Det är så lätt hänt! 🙁
  Händer alltför ofta, tyvärr pga föräldrar som inte heller förstår hur djur ska behandlas och de tror ju såklart att deras älskade barn inte är kapabla till nått sådant.
  Bättre att vänta ett par år!

 • jannice lindell
  23 maj, 2013 at 21:47

  du skulle kunna få en kanin av mig!

 • Linda
  23 maj, 2013 at 22:06

  Eftersom att kaninen på bilden du använt är våran så kan du ju alltid vända dig till oss. MVH/Linda Färsna 4h Norrtälje

 • Andrea
  23 maj, 2013 at 22:14

  Varken kaniner…hundar ( även om det är mormors) eller djur överhuvudet taget är till för att bortskämda ungar som inte har föräldrar som har kunskap och empati för djur ..ska få ha dem som levande leksaker ! glömmer aldrig hur fruktansvärt Ringo behandlade din mammas hund…slog ..och låg på hunden bla..och du stod bredvid och garvade för att det var kul och sött ????

 • Andrea
  23 maj, 2013 at 22:24

  Men det är klart att begriper man inte ens att en hund behöver promenader för både fysisk och psykisk stimulans . utan låter hunden göra sina behov inne ? även på sin arbetsplats där det finns anställda som lider av detta men inget vågar säga . men du ska veta Katrin att många före detta anställda och även nuvarande bekanta har pratat mycket om det tidigare .

 • Tesse
  23 maj, 2013 at 22:25

  Vi hade kanin över sommaren några sommrar när jag va liten, vad jag vet och mina föräldrar berättat blev aldrig jag eller min storasyster ledsna när vi lämnade tillbaka dem.. Antagligen för att vi visste från början att det bara handlanden ett par månader, att det aldrig var frågan om att behålla den!
  Jag tycker det är en jättebra grej 🙂

 • Andrea
  23 maj, 2013 at 22:46

  Så sant så..är man ärlig och berättar för barnen att det är ett lån under kort tid så förstår och accepterar dom det …..MEN det viktigaste är att lära barnen att djur har känslor och att det INTE är en leksak !!! inte ens för en bortskämd Östermalmsunge :((

 • Andrea
  23 maj, 2013 at 23:06

  Exakt ! herregud man blir helt ställd och fattar inte att det är en ”vuxen” människa som tycker att ett så litet barn som ”Laullallalla” eller vad hon nu kallas ska ha en kanin för att hon gillar kaniner ! ??? Öhhh hur tänker man då ?

 • Andrea
  23 maj, 2013 at 23:15

  Är det inte viktigast att det blir succé för den levande och kännande kaninen ? som ska vara nöje åt en familj där ingen kunskap om djur finns överhuvudtaget…utan bara ska tillfredställa deras tillfälliga nyck om att det vore ju coolt för deras bäbisar att leka med en sommar 🙁

 • sophia
  23 maj, 2013 at 23:15

  upp idagen

 • Andrea
  23 maj, 2013 at 23:26

  Jaa vem minns inte det…så fruktansvärt var detta djurplågeri så det kan ingen glömma som såg de otäcka bilderna och dessutom filmat hur den stackars hunden plågades av Ringo..och ingen ingrep ?? den lilla hunden behandlades värre än ett ”gosedjur” , gjorde såå fruktansvärt ont i hjärtat att se denna brist på repekt för ett levande väsen !

 • Biggan
  23 maj, 2013 at 23:34

  Glöm inte att lära dig ordenligt hur man ska ta hand om en kanin. Det är alltid en vuxen som ska ha huvudansvaret. Ständigt tillgång till hö. Byta vatten och rengöra skålen varje dag. Lite pellets samt någon grönsak eller frukt. Ta ut den varje dag från buren och låt den hoppa och skutta. Ha den aldrig lös utan uppsikt inne. De kan bita av elkablar. Låt aldrig ett litet barn bära den. En kanin kan bli så rädd att den dör. Klipp klorna var åttonde vecka. Två kaniner inte att rekommendera. De har en enorm parningsförmåga eller slåss om de är av olika kön. Det är ett litet djur men som alla andra djur kräver de tid, pengar och engagemang. De är heller inte lämpliga för småbarn. Både tänder och klor är väldigt vassa. Tänk efter före.

 • Maria
  23 maj, 2013 at 23:49

  Hörde på TV att man kan hyra ett djur över sommaren.
  Tycker INTE att det är någon bra ide.
  Djur är ingen leksak, utan levande varelser.

 • Anna
  23 maj, 2013 at 23:55

  Kolla med stora skuggans 4h-gård

 • Elisabet
  24 maj, 2013 at 01:21

  Du har helt klart en poäng där Biggan, att man inte hyr en hona och en hane som inte är kastrerad samtidigt. Men det vet nog uthyraren om inte annat får vi hoppas. Annars blir det många kaniner att lämna tbx 😉

 • svalan
  24 maj, 2013 at 02:03

  Två-åringar petar i (ut) ögonen på kaniner, inte av elakhet utan för att de inte förstår bättre. Och så lyfter de lilla nonen som hoppar ur famnen och slår (halvt) ihjäl sig och huvudet går sönder.
  Oj vad kul med levande djur till så små barn.
  NOT.

 • Cattis
  24 maj, 2013 at 05:54

  Tydligen väldigt många här som ser små djur som leksaker då ni ens kommer på tanken att rekommendera det till så små barn som Ringo och Laura…skrämmande.

 • Agnieszka
  24 maj, 2013 at 06:32

  Värmdö zoo

 • Camilla
  24 maj, 2013 at 08:45

  Jag kan rekommendera ”Belgisk Jätte”.Googla! Stora som as, men lugna och inte så sprättiga och ryckiga som mindre kaniner (iaf min upplevelse).
  Har haft en som sällskap till hästarna i stallet och tyckte om den riktigt mycket.

 • Anna
  24 maj, 2013 at 10:19

  barn och djur går väl alldeles utmärkt ihop!!!??? Under förutsättning att det finns en vuxen människa som tar ansvar och övervakar barnet och djuret tillsammans. Bättre sätt att lära barn emapti och att ta ansvar än att låta dem ta hand om djur från ung ålder finns inte! Men, tåls att säga igen, den vuxna människan måste finnas som ytterst ansvarig!
  Ni som berättar historier där små barn av misstag har dödat sina djur… Mycket tragiskt! Både för det stackars barnen och djuren. Var fanns de vuxna?

 • Sandra
  24 maj, 2013 at 10:23

  Hej! Litet tips från coachen: Leta en stor ras, typ Fransk vädur. Dom blir enorma, nästan som en liten hund, men är mycket lugnare och keligare än dom små söta kaninerna. Självklart fortfarande ömtåliga, men jag har själv haft sju stycken (bondjänta) och den Franska väduren var den mest tillgivna pälskompis jag hade 🙂
  Klart att du läser på innan du skaffar den också förstås. Att kaniner t ex behöver lite underhåll som kloklippning och pinnar att tugga på för tändernas skull.

  Och sist håller jag med alla föregående talare. Kaniner är inget man bär omkring på, dom är jäkligt sprattliga så passa så inte barnen blir rivna eller bitna 🙂

 • anonym
  24 maj, 2013 at 11:08

  Det är lag på att man ska ha minst 2, kolla jordbruksverkets regler

 • Hanna
  24 maj, 2013 at 16:05

  Spånga gymnasium hyrde ut sina djur under sommaren tidigare. Kanske gör dom det fortfarande.

 • Malin
  24 maj, 2013 at 17:54

  Djur och barn kan gå jättefint ihop, men ett för ungt barn som inte förstår att man skada någon annan det är ingen bra ide 🙂

 • Cattis
  24 maj, 2013 at 20:53

  I Ringos och Lauras ålder är djur leksaker, varken mer eller mindre….

 • Alia
  24 maj, 2013 at 22:20

  Hej, nu har jag inte läst de andra kommentarer, men jag tror inte det är bra m pälsdjur i sthlms skärgård just med tanke på fästningarna, eller ni är kanske alla vaccinerade mot TBE? Bara en tanke jag fick spontant! Kram kram

 • hm
  24 maj, 2013 at 22:44

  Så mycket dumma kommentarer. Djur och barn hör ihop. De lär sig respekt om man är där och visar dem. Mao är det tvärt om. Det är första gången för alla någon gång. Man lär sig. Tror dock man lätt blir fast, speciellt om man är en driven person. Kolla blocket och köp:-)

 • Boo
  24 maj, 2013 at 22:46

  Är det inte bra med pälsdjur i Stockholms skärgård??? Men Herre Gud hur tänker du?

 • Stina
  24 maj, 2013 at 23:16

  Rönninge By i Täby. Fantastisk gård att besöka överhuvudtaget! ( och blir man för fäst vid kaninen så kan man få köpa den efter sommaren)

 • Pierre
  25 maj, 2013 at 02:51

  Fäll ner pungen o landa för fan. Låt Katrin göra vad hon vill..

 • sandra
  25 maj, 2013 at 04:27

  Alla har inte stört syskon som du.herrgud som förelder lär man barnen hur man hanterar djur!!!

 • sandra
  25 maj, 2013 at 04:28

  2 ggr är knappast en olycka… störda människor finns det överallt.

 • Fjodor
  25 maj, 2013 at 08:25

  Sandra lär dig stava för helvete !!! O små barn fattar inte allvaret med levande djur nä låt de hålla sig till nallar i den åldern ist!!!

 • Annika
  25 maj, 2013 at 14:58

  Hmm, jaha???…

 • Cattis
  25 maj, 2013 at 15:01

  2 och 3 åring förstår det?…haha

 • nadia
  25 maj, 2013 at 15:59

  Eolshälls 4H gård i axelsberg

 • KK
  25 maj, 2013 at 16:00

  En kompis till mig hyrde ett par får av en lokal bonde en sommar då barnen var små, fåren var jättegulliga och stod och stampade på bron till sommarhuset en morgon, barnen tyckte att det var kul också Tror att det är bra för barn att få hänga med lite djur faktiskt! Hoppas att du hittar nån bra kaninuthyrare.

 • Mella
  25 maj, 2013 at 19:57

  Arwenkanin.se, ring till Åsa som har företaget! Vet att hon hyr ut kaninisar!
  Armen kanin finns ute på Ekerö/ färingsö!

 • Anonym
  26 maj, 2013 at 10:14

  Vad negativa många verkar vara om kaniner. Jag hade själv kaniner som yngre. Den ena var mer som en hund, gick aldrig utanför gårdsgränsen, kom när man ropade, gick fot mest hela tiden. En morgon när jag kom till buren kunde han inte röra på sig, lyfte upp han och han började få dödsryck direkt. Han låg alltså och ”väntade” på mig som många djur gör när dom är på väg att dö.

  Mina andra kaniner var minst lika tama. Bet aldrig, klöste aldrig osv.

  Jag skulle vilja påstå att kaniner (om man tar hand om dom rätt, kelar osv) blir minst lika fäst med sin människa som te.x katt och hund.

 • Linnea :)
  26 maj, 2013 at 12:31

  Kaniner är helt underbara djur men det finns mycket ”myter” kring dem. Gå in på ”ifokus.se” för att läsa om kaniner 🙂 det är inte alls som en hamster eller kiknande ”smådjur” utan snarare som en hund eller katt 🙂 kräver tid, hantering & aktivering flera timmar per dag & blir då super sociala! 🙂 båda mina kaniner går lösa utan koppel ute & kommer på inkallning. Att kaniner inte skulle fästa sig är rent skitsnack 🙂 många upplever att de inte får någon sån ”kontakt” med sina kaniner men då är det till 99% för att de sköter dem fel, låter den sitta i sin bur & glo osv. Klart inte kaninerna uppskattar sina ägare då! En kanin som bits eller rivs är INTE normalt & ett tecken på att kaniner mår riktigt dåligt!

 • Hanna
  26 maj, 2013 at 19:47

  Åh vi hyrde kaniner när vi var små, var riktigt bra faktiskt. Efteren sommar var både min bror och jag rätt trötta på att ha en kanin, så de var kanon för oss! Dock rymde en och blev uppäten av en räv, mindre bra kanske. Men vi gillade det men en sommar räckte