Okategoriserade

Jag – en restaurangkritiker

Så. Nu när det viktiga är gjort kan jag berätta för er om min riktigt dåliga restaurangupplevelse som jag hade igår på Strandvägen 1. Vi kom, vi fick vårt bord. Vi var tidiga så det fanns inga andra gäster i vår avdelning. Det var jag och min vän. Tomt till höger, tomt till vänster. Vi såg på menyn och sen på varandra. ”Vilken märklig meny”, konstaterade Jessica. ”Väldigt trist”, tyckte jag. Skit samma, vi skulle ha en trevlig middag och en bit kött eller fisk går alltid ner det behöver inte alltid vara så avancerat. På Sturehof är inget på menyn avancerat men ack så fantastiskt så kanske att Strandvägen 1 hade samma tur! Däremot vill ju jag äta fet man och nöjer mig inte med GI-mat så jag frågar servitrisen om det finns någon fet sås till någon av rätterna? Det gör det inte men hon ska se om kocken kan fixa något. Hon undrar om jag tänkt mig något speciellt och jag säger att om han kan rafsa ihop en bea till entrecoten så nöjer jag mig med det. Bea tar ju exakt tio sekunder att göra. Med förutsättning att de har ägg och dragon i köket. Men det utgår jag från att alla restaurangkök har.

Hon kommer snabbt tillbaka och säger att det inte är möjligt för mig att få någon sås utan att rödvinsky är vad jag får nöja mig med. Fy fan va äckligt, tänker jag. Socker och vatten eller vad kan det vara? Jag undrar om jag kan få lite majonäs eller aioli till min köttbit i så fall och det kan jag. Jessica beställer en torsk som senare visar sig serveras på en bädd av saltat vatten och en genomskinlig puré gjord på rotfrukt och vatten. En genomskinlig gurkbit dekorerar fatet. En dröm för en GI-människa det här stället!

Men. Vi får inte in vår mat utan efter en timme påpekar vi för vår servitris att ”När vi kom var det tomt på borden till höger och borden till vänster. Nu har borden fyllts, gästerna har ätit förrätt, varmrätt och två bord har dessutom betalat och gått. Vi har fortfarande inte fått något alls”. Hon skäms och piper iväg. Tillbaka kommer hovmästaren.

”Jag har personligen undersökt vad som har hänt med er beställning och det visar sig att det har blivit fel i kommunikationen. Eftersom ni gjorde en specialbeställning blev det struligt, jag ber om ursäkt för det”, säger hon. ”Jag beställde lite aioli till min biff”, sa jag och såg frågande (chockerat) på henne. Vad är det för restaurang som inte klarar av en sån sak tänker jag? ”Jag kommer personligen att se till att ni kommer att gå nöjda härifrån, så jag ska inte störa er nu utan jag kommer tillbaka när ni har avslutat er mat och så ser vi till att jag kompenserar er så att ni känner er nöjda”, säger hon. Ler och lämnar oss.

Framför mig placeras en bit entrecote (345 kr) på ett vitt fat. På köttbiten ligger några schalottenlökar och möjligen en steklök i övrigt är tallriken tom. Bredvid fatet står en skål med salladsblad. Gröna salladsblad i en skål. Ingen olja, vinäger, salt, peppar, ingenting de är au neutral precis som de bladen som ligger i grönsaksdisken på ICA. Jag undrar om jag kan få den den där aiolin som jag bad om och den kreddiga med skägg hämtar den lilla skålen och placerar den på andra sidan om mitt fat. Hmmm, tänker jag och hugger i köttbiten. Jag har inte ätit sen klockan tolv och nu är hon sju så jag är fruktansvärt hungrig och orkar inte klaga mer så jag slukar den totalt genomstekta biffen som jag bett om att få i medium med den vidriga rödvinsskyn på och de sladdriga lökarna med skal på(?!). Den torra salladen rör jag inte. De ställer inte ens olja och vinäger på bordet de jävla amatörerna.

Efter maten tar jag och Jessica en varsin portion glass som serveras smält men vid det här laget hade jag börjat känna moderskänslor för kockarna då de uppenbarligen inte var så duktiga och kanske väldigt stressade och inkapabla. Jag såg framför mig hur nån drummel råkat slita ut kontakten ur frysen och just upptäckt att all glass smält. ”HÅVA UPP GLASSHELVETET FÖR I HELVETE OCH SERVERA! SERVERA DEN BARA DEN HÅLLER PÅ ATT DÖÖÖÖÖ!”, såg jag framför mig att han skrek och servisen fick i uppgift att truga på gästerna den smälta glassen så att den inte skulle gå till spillo.

När notan kom hade den övergestikulerande hovmästaren bestämt sig för att kompensera oss med glassen så den hade hon tagit bort från notan. Jag och min vän skakade på huvudet och lämnade syltan. Om jag hade varit en restaurangkritiker så hade Strandvägen 1 fått noll av mig. Det var en av de, kanske den, värsta restaurangupplevelsen jag varit med om på många år. Dålig service, vidrig mat, oproffsigt bemötande och schtekigt klientel. Av någon anledning dras schtekarna ofta till dålig mat. Så länge de har den rätta rosén (vilket de har) så funkar det. Bläääää för Stranvägen 1.

 

You Might Also Like

 • Jenny
  8 maj, 2013 at 10:42

  Trist! Låter ju hemskt. Håller med om att det var stekigt klientel men jag och min man som är ostekiga fick ändå jättebra service i fredags och god mat perfekt tillagad. Amatörer i köket igår verkar det som.

 • Jenny
  8 maj, 2013 at 11:05

  Men oj, vad trist! Man har ju bara hört lovord om just Strandvägen 1. Men då blir det inget besök av mig i allafall.

  Tack för recensionen!

 • Cattis
  8 maj, 2013 at 11:25

  Jag har också hört flera som har varit nöjda, och de är garanterat kräsna människor.

 • Elle
  8 maj, 2013 at 11:25

  Men jag har då aldrig varit på en restuarang som inte kan vispa ihop en beasås?!!
  Det gör ju de billigaste vägkorgarna till och med.

  Du skulle tagit kort på maten!

 • Cattis
  8 maj, 2013 at 11:27

  Är du seriös, du har bara hört lovord om stället men nu när Katrin säger något annat så vill du inte gå dit? Haha… Kul!

 • lena gibel
  8 maj, 2013 at 11:43

  Varfor har Bingo inte fixat sin blogg? Det har ju gatt flera dagar nu utan att man kan besoka den, hur lang tid kan det ta att fixa??

 • Karin
  8 maj, 2013 at 11:53

  Du är väldigt bra på att skriva och beskriva.

  Usch för en dålig restaurangupplevelse:)

 • anonym
  8 maj, 2013 at 12:05

  Lena – har du inga andra bekymmer i livet om du ens har något liv alls?
  Lev ditt eget liv istället!

 • Sofia
  8 maj, 2013 at 12:14

  Huuur vispar man ihop en bea på 10 sekunder? Som man sen kan äta till potatis och annat gott mohahahahhaha

 • Pernilla
  8 maj, 2013 at 12:27

  Hon tänkte 10 minuter, och skrev sekunder. INGEN gör en god bea på 10 sekunder.

 • Henrik
  8 maj, 2013 at 12:49

  Tänk om din recension kunde få vara med i en tidning som DN eller SvD! Istället för dom trista och ofta inställsamma man kan läsa. Ser man dessutom en annons från krogen i fråga så förstår man att det inte finns så många objektiva recensioner.

  Det värsta skräpet finns på denna sajt.
  Titta gärna men lita på dom gör jag inte.
  http://www.alltomstockholm.se/

 • Jenny
  8 maj, 2013 at 12:59

  Alltså, ha-ha-ha. Alltid dessa gnällkärringar som bara går in på bloggars kommentarsfält och kommenterar andras kommentarer. Du hör ju hur jävla banalt det låter?

  Men jag antar att du är så jävla nyfiken att du vill veta hur en, för dig, helt okänd människa tänker, så varsågod: Jag väljer att inte lägga ner pengar på ett ställe, när jag vet andra ställen som serverar bra mat för samma pengar. Kan man inte slänga ihop en bearnaise eller ge kunden en sås, eller om de serverar fisk på det viset kunden (i det här fallet katrin) berättar, så är jag inte speciellt sugen att gå dit. Det är inte för att det är katrin som berättar det, som jag väljer att inte lägga pengar på stället, utan för att jag själv är ganska kräsen vad det gäller matställen.

  Så, nu hoppas jag att du kan sova inatt, och inte bara ligga och tänka på hur ”den där jäveln i katrins kommentarsfält, som jag blev så upprörd på”, beter sig.

  Puss och kram från en människa som väljer restaurang efter klass på mat.

 • Annika
  8 maj, 2013 at 13:01

  Tror inte någon gör en riktig bea på 10 min heller då lök ska kokas ner, det ska vipsas en god stund osv osv osv. Fuskvarianter som går fortare har jag hört, men vem vill ha det?!
  Hur som, låter som en tråkig upplevelse för er.

 • Fjodor
  8 maj, 2013 at 13:33

  Ja just det….alla vet ju att Zytromierska aldrig skulle vara annat än 100% objektiv och aldrig sponsrar en massa skit här på bloggen, så hon vore ju jävligt lämplig.

 • Nicklas
  8 maj, 2013 at 13:58

  Örtsmör, perfekt till spontant entrecoten

 • Anna
  8 maj, 2013 at 14:02

  Jag har aldrig socker i min rödvinssås…förutom det som är i rödviner och kalvfoonden så klart. Sedan är det int elika mättande så bea så klart, men socker hör inte hemma där.

 • Emma
  8 maj, 2013 at 14:16

  Ganska kul med såna som kritiserar restauranter å inte vet ett skit egentligen. Själv har jag jobbat inom restaurant världen i x antal år. Å gäster som ska beställa sånt som inte finns på menyen kam gå hem. Om bea inte finns på menyen så finns den inte på menyen. Om du vill äta bea gå till en restaurant som har det. Kökschefen som sätter menyen sätter sitt namn på menyen å maten å vill servera den maten som det står. Sorry men Katrin kan inte bedöma restauranter i brist på kunskap.

 • Mia
  8 maj, 2013 at 14:21

  Var där och åt för en vecka sedan och fick bra service och riktigt god mat. Känns lite udda att gå ut på restaurang och lägga till/ta bort saker ur rätter för att få upp fetthalten, bea eller aioli kan du ju äta hemma men på strandvägen 1 har de uppenbarligen valt att servera annan mat vilket är helt rimligt.

 • Cattis
  8 maj, 2013 at 14:36

  …så gör du samma sak själv, gnäller på andras kommentarer…haha

 • Anna
  8 maj, 2013 at 20:14

  Var det det bästa du kunde komma på? Uppenbarligen massor av missnöjda människor här, som spyr ut sin galla här istället för där den borde spys ut.

 • Cilla
  8 maj, 2013 at 22:48

  Skitbra skrivet.
  Tar man premiumbetalt ska man leverera topp!!!

 • Cattis
  8 maj, 2013 at 23:09

  Om du väljer restaurang efter klass på maten så bör du väl själv gå dit och kolla in stället och maten istället för att stirra dig blind på din idol Katrins åsikter. Många är som sagt även nöjda med stället. 😉

 • M
  8 maj, 2013 at 23:14

  Och du är kock eller???

 • e.
  8 maj, 2013 at 23:28

  Kommer verkligen inte att besöka den restaurangen det kan jag säga. Betala dyra pengar och sedan skitmat och bli så illa bemött. Tack för recensionen Katrin. De flesta korkade stekare har noll matkultur och skiter i vad som ställs fram på en tallrik, huvudsaken är att de befinner sig på ”rätt ställe” Nej tacka vet jag riktiga kockar, betalar hellre lite dyrare och besöker kändiskockarnas restauranger, där blir man verkligen inte besviken.

 • carin
  9 maj, 2013 at 08:23

  Tack för recensionen. Tyvärr är serviven ofta väldigt dålig i Stockholm. Att bli bemött av ett leende, av god mat och med en service som fungerar, dvs att jag skall kunna få mat och dryck vid rätt tidpunkt. Att bli tillfrågad om man är nöjd och att servitören kommer i rätt tid och frågar om man vill ha dessert är rätt sällsynt. I stället glöms man bort, maten kommer sent och notan är svår att få in. För att inte tala om kvalitén på maten i förhållande till priset. Stockholmarna har mycket att lära!
  Det kan ju handla om snåla restaurangägare som inte vill anställa kompetent personal och inte heller tillräckligt med personal. Men att inte ens anställa ebn bra kock är för mig ofattbart.

  Det är klart att man som kund skall få det man önskar, dvs kunna få en sås till samt att få köttet stekt på det vis man önskar.

 • Elin
  9 maj, 2013 at 09:44

  Vadå om hon är kock? Det finns allt för många restauranger som har sockrat sönder sina rödvinssåser. Förstår precis vad hon menar! Fråga Leif Mannerström!

 • lena gibel
  9 maj, 2013 at 10:33

  Haha, kasta inte sten nar du star i glashus

 • Jenny
  9 maj, 2013 at 11:32

  Jovisst, nu var det ju inte jag som skrev svar på din kommentar, men absolut ska jag gå dit och testa. Men som regel brukar jag aldrig gå till ställen som serverar torsk i en slags lag på saltat vatten. Bara det får mig att rygga.

  Och sen att de inte ens kan fixa en bearnaise känns också ganska beiget. Jag menar, om de inte har kunskapen eller råvarorna till att göra sina kunder nöjda så vet jag inte om jag heller är villig att gå dit. Vare sig det finns bearnaise i menyn eller ej, så borde väl kocken på något vis kunan göra en sås, just för att göra allt för kunden.

  Men jaja, nu ska jag dricka upp mitt kaffe, och sen känner jag att den här konversationen är slut. Ha det så bra!

 • Camilla
  9 maj, 2013 at 13:52

  Jag säljer reductil sibutramin 15mg. 1månad för 690kr och 3mån. kur för 1750kr med frakt. Dessa underbara bantningspiller har underlättat min viktnedgång avsevärt. Vid seriöst intresse mejla till [email protected]

 • Cissi
  9 maj, 2013 at 15:26

  Själv var jag på restaurangen igår afton och fick mig en himmelsk måltid!! Fattar inte vad ni/K snackar om. (?)
  Till förrätt beställde jag in en slungad vaktel med vitvinsreduktion. Sååå saftig. Sedan mumsade både jag och sällskapet i oss spädgrislägg, friterad pankopudding med syltad och saltad kapris. Fatta vad snålvattnet rann till!! Och servicen var fan den bästa nånsin, bad om en ungersk rumptempererad öl och fick den i handen på 2 röda.
  Ok, efterrätten kunde de jobba lite mer på. Jag vill inte överraskas av en kladdig torkad aprikos i kokt äggvita mitt i chokladtårtan. Men helt ok najs. Jag klagar inte. Rullade därifrån =D
  /C

 • Mickis
  9 maj, 2013 at 19:29

  Det finns väll inga ”lyxkrogar” som slänger ihop en bea till någon för att man önskar? Kanske om man har Donald Trump som gäst. . Sorry men amatörmässig recension.

 • 4differentfaces.wordpress.com
  9 maj, 2013 at 21:10

  Vägkrogar serverar bea gjord på såsbas…..
  Å tyvärr så är det så att om just inte bea finns på menyn – så görs den inte heller på beställning!
  That’s the way it is.
  Sen är det skämmigt & tråkigt att servicen är dålig & att det tog så lång tid för att få in maten.
  Bongen sattes väl längst bak på bongremsan eller så ”glömde” servisen att bonga in Er beställning!
  Å om dom har aioli på menyn ska den inte glömmas under någon omständighet!
  Hej!
  //Karin

 • Sofia
  10 maj, 2013 at 21:40

  Aha. Fort och fel som vanligt med Katrin Z alltså….

 • Karen
  10 maj, 2013 at 23:20

  Tror faktiskt att alla bra recensioner som skrivs i kommentatorsfältet, är restaurangen själva. För tycker det är mycket märkligt att så många har för det första ätit där, och alla dom tycker det har varit såååå bra.

 • Amanda
  12 maj, 2013 at 14:09

  Exakt samma sak upplevde vi på restaurang Gute Grill (Restaurang Gotland). Seg och överstekt entrecote och fick lämna mer än hälften för den var oätlig. Fick vänta 1.20 på maten och när jag påtalade köttets seghet och torrhet så kunde jag få en ny men tackade nej, hade ingen lust att vänta så länge igen. Då kompenserar jag självklart säger hon vilken jag tror handlar om att hon minst stryker min huvudrätt från notan. Nähä då. Sonen ville ha lite glass till efterrätt och vi vuxna kaffe. Hon bjöd på en kaffe och glasskulan. Ja herregud dit går vi ALDRIG igen och då hade vi det en gång som vårt faavoställe men det har verkligen försämrats. Amatörer!

 • Amanda
  12 maj, 2013 at 14:19

  Det handlar ju om FLEXIBILITET inget annat. Bea var ju ett förslag från gästen (Katrin) men inget krav. Då måste man i serivicen kolla med köket och de är proffs och ska kunna ge en snabbt alternativ typ örtsmör eller något annat snabbt. Inget konstigt med det. Menyerna är ju satta för smakerna men om man inte tål eller tycker om något så måste man kunna snabbt och FLEXIBELT ordna något annat annars är man en amatörkock.

 • Jennifer
  14 juni, 2013 at 11:38

  Antagligen så va du väl inte så omtyckt på restaurangen och därför gav dig dålig service med flit för att du inte skulle komma tillbaka!
  Och ditt lilla bea-problem.. Har du inte gått kokutbildning så ska du inte yttra dig om hur dom i köket ska arbeta! En bea tar lång tid att ”slänga ihop”. Eller du kanske ville att dom skulle springa till ica och köpa knorrs bea på påse?
  Kan ju säga att självaste Zlatan har varit där 3 gånger och ja, det verkar ju som att han gillar stället.
  Bläääää för Katrin!!!

 • Jonas
  27 februari, 2014 at 04:01

  Att du ens fick bord där ska du vara väldigt glad över. BLÄ för Katrin! Skrattade gott när du och Alex skulle in på dippan fast det var fullt. Tydligen var ni inte kända nog fastän ni tydligt påpekade det. Så glad att det fortfarande finns ställen där man alla bara är ”människor”.