Okategoriserade

I betraktarens ögon

I bilen på väg från dagis till butiken hörde jag Gry, Petter och Micke reflektera över att Danny använt sig av ordet ”svartingar” i ett klipp på youtube när han tränar i Thailand. Svartingar är alltså enligt ”massan” ett skällsord eftersom massan reagerar på ordet. Gry, Petter och Micke tyckte också att det var trist och beklagligt att han säger så. Jag kan inte förstå det här resonemanget. Svartingar?! Är det en negativ klang i det? Rasistiskt? En person som är svart får vi ju kalla för svart. ”Han är svart”, är vad vi har lärt oss att säga visst?! Inte nedsättande alls utan helt korrekt. Men vad blir svart i plural obestämd form då?! Jo svartingar eller hade man föredragit svarta? Hade någon reagerat om han sagt svarta istället för svartingar? Jag antar att ni förstår vilka petitesser folk hakar upp sig på och hur larvigt det är?!

Vitingar kan man säga så? Eller gulingar? Märker ni hur vitingar blir det enda av de tre alternativen som uppfattas som något positivt? För hade Danny kallat några för gulingar hade det garanterat blivit samma reaktioner. Vitingar hade inte en jävul reagerat på. Jag försöker bara på ett så tydligt sätt som möjligt lägga fram för er hur det är vi som laddar orden med dess innebörd. Egentligen är det ju bara tre ord av exakt samma betydelse. Sen fyller vi dem med våra värderingar. Summa summarum: Om massan och pressen inte hade reagerat på att Danny sa svartingar i klippet hade det varit lite bättre för rasismen och synen på andra raser. Tycker jag.

You Might Also Like

 • Lotta
  27 november, 2012 at 10:09

  För en gångs skull så håller jag helt med dig

 • MiaE
  27 november, 2012 at 10:16

  JA! Tack för att du säger det högt!

 • Hanna
  27 november, 2012 at 10:18

  Men du försvarar ju honom hela tiden – erkänn bara att du är kär i honom!

 • Annika
  27 november, 2012 at 10:18

  Vem är Danny??

 • Emma
  27 november, 2012 at 10:22

  Anledningen är ju precis som du säger. Det är vi själva som lägger olika värden och laddningar i vårt språk.
  Svartingar brukar användas i nedlåtande syfte, alltså blir det ett negativt värde för oss när vi hör det.
  Vitingar brukar inte användas alls. Gulingar är väl mindre vanligt, men det har använts, och då i negativt sammanhang.
  Så är det med språk. Det är vi själva som skapar värdet, och det speglar vårt samhälle i nutid.
  Ta t ex ordet kärring. Det kommer från början från KÄRing. Alltså ett positivt ord. En kvinna man höll kär.
  Men numera är det negativt.
  Jag har inte hört det Danny sa, men varför kallade han dem för svartingar? Var det svarta personer, eller var det Thailändare?
  Kallar man förresten inte dessa personer för färgade? Det är ju välidgt få ”svarta” personer som är svarta. De flesta är väl bruna i olika nyanser?
  Och kineser är väl inte gula?

 • Göteborgaren
  27 november, 2012 at 10:38

  Angående Kring. i Göteborg, på västkusten är de tinte direkt ett nedsättande ord längre.
  Inget konstigt om någon säger; ” Måste snacka med käringen bara”.

  Det har inget med Kär att göra, utan betyder typ gammal kvinna, mkärring ocvh käring är samma ord.

  Sen kan man ju använda ordet till ” Jävla kärring”, men det beror ju helt på hur man använder ordet.

  Gubbe är ju inget ksällsord heller här nere.
  Utan man kan vara ” Lilla gubben”, ” Fyllegubbe” ”Gubbjävel” ” Pluttegubbe” osv.

  Så som Katrin skriver ” Allt i betraktarens ögon/öron”.

 • Göteborgaren
  27 november, 2012 at 10:39

  Käring ska det stå, jävla laptopskit.

 • Göteborgaren
  27 november, 2012 at 10:40

  Se svar nedan. Sorry för stavfel! Laptopens tangentbord har väl muslismulor eller nåt under då vissa bokstäver försvinner. 😉

 • Bea
  27 november, 2012 at 10:40

  Ha ha jag hör till de hemska människor som fortfarande snubblar på ordet chokladboll när jag är på fik… Inte på något sätt för att jag är rasist, men har svårt att vara politisk korrekt när det gäller ordval, associerar inte någon benämning som negativ.

 • Monika
  27 november, 2012 at 10:45

  Håller helt med dig, vi väljer själva hur vi vill tolka ordet.

 • Hedda
  27 november, 2012 at 11:08

  Jag är inte heller rasist. Vill bara inte ge bort mina skattepengar till invandrare som inte gör ett handtag och som håvar in bidrag… Jag säger inte svarting eller begerboll av respekt men jag röstar på SD för att invandrarpolitiken är åt helvette i det här landet! Vi kan inte ta in halva jordens befolkning i vårt land.

 • Anna
  27 november, 2012 at 11:24

  Du sätter din tilltro till ett gäng rasistiska killar med järnrör. Tillåt mig småle.

 • Caroline
  27 november, 2012 at 11:28

  Håller fullt med dig Katrin!

 • Isa
  27 november, 2012 at 11:37

  Varför är ordet svart skalle så fult.. Dom har ju ett huvud som är svart. Hahaha

 • Rudis
  27 november, 2012 at 12:11

  Färgad slutatade man väl säga för typ 10 år sen,är inte politiskt korrekt längre

 • Anton
  27 november, 2012 at 12:18

  Och du använder felaktig särskrivning för att du är sär! Hahaha.

 • Kakan
  27 november, 2012 at 12:56

  Du har verkligen en trist människosyn! Och snart inga läsare kvar! Adjöss!

 • INAMARINA-MAMMA-FRISÖR
  27 november, 2012 at 12:57

  Det är väl klart att orden ”svarta” och ”svartingar” skiljer sig åt! ”Svartingar” är ett nedlåtande förminskande skällsord, kvittar hur det utvecklats till nåt negativt, huvudsaken är att det är negativt! Tyvärr så fungerar det så i dagens samhälle att endast speciella personer är tillåtna att använda sig utav dessa skällsorden vilket gör det svårt för de andra att avgöra om det är fel eller ej. Jag tror att det är så att Danny kunnat säga ”svarting”, med en positiv klang, TILL en svart person utan att personen tagit illa vid sig då han säkert umgås med många utav utländsk härkomst. Det är lite som Katrin skriver, media blossade upp detta så pass att Danny istället blir utmålad som den rasist han troligtvis INTE är. Dock måste man passa sig extra mycket för hur man uttrycker sig om man är en offentlig person, människan är ju ingen tankeläsare.

 • Sanna
  27 november, 2012 at 13:11

  Sen 70-talet används inte begreppet ”ras” för att kategorisera människor. Detta eftersom olika raser definieras av att det finns genetiska skillnader. Människor har i princip inga genetiska skillnader oavsett geografiskt ursprung och etnicitet. Vi är 99,9% lika i genuppsättning. Rasism å andra sidan använder vi fortfarande eftersom att det är en ideologi som grundas i en del av de myter och uppfattningar som härstammar från den tiden då man trodde att det gick att dela in människor i olika raser.

 • Hedda
  27 november, 2012 at 13:12

  Varför tror du han hade järnrör? Han kände sig väl hotad! Det pågår en häxjakt på medlemmarna i SD som har spårat ur fullkomligt. Det är starka människor som vågar stå upp för sina åsikter. Människor som vill göra Sverige bättre. Mängder av människor röstar på SD utan att säga det till andra nä för man vågar inte. Men 2014 kommer SD nå högre än fler andra partier. Har aldrig hört så många som nu som ska rösta på SD. Järnrör eller inte!

 • annac
  27 november, 2012 at 13:20

  Men i vilket sammanhang sa han det? Vad jag förstår så tranade han med någon som skulle svinga sig från en metallstång till en annan men misslyckades. DÅ sa Danny typ Äh men det är ju bara svartingar som tränar här.

  Och ….? Är de bättre på att svinga sig fram på nåt vis eller VAD VILL HAN HA SAGT.

  Det är väl det intressanta. Och om det skulle handla om ”mer atletiska” som han försökte med så ..eh…säger man inte ”biffar” eller ”hulkar” eller nåt med det atletiska att göra då?

  Eller ….är det så att Danny tänkte att svartingar svingar sig bättre… för att de är….svartingar? Samband?

  Katrin har gått från att springa på mässor och konserter med magsjuka till att bistå RASISTISKA uttalanden (jo tyvärr, detta är ett klockrent sådant, även om Danny säkert är en fin kille, alla gör vi misstag öhh) gett sig fan på att provocera läsarna tillräckligt till att följa med hennes blogg från Finest hit :))

 • Lisen
  27 november, 2012 at 14:25

  Buhu stackars lite SD politiker, kände sig hotad. Kunde inte slåss med knytnäven eller ringa polisen. Han var tvungen att ta ett järnrör…..Ojojoj va synd det är om honom…..

 • Cleo
  27 november, 2012 at 14:34

  Mitt i prick Katrin. Visst är det så.. =)

 • Lisa
  27 november, 2012 at 15:03

  Är man rädd för EN person brukar man inte jaga efter den. Då springer man åt motsatt håll. Det gjorde inte SD-svinen. De valde att sätta efter killen ( som de var SÅ rädda för) med järnrör i händerna.

  Tyckte du att SD-svinen verkade rädda på videon?
  De är sorgliga små as. Inget annat.

 • Lisa
  27 november, 2012 at 15:06

  Katrin, det är inte upp till dig att avgöra om det är kränkande. Det är för de som blir kallade alla dessa ord att avgöra. Kan du verkligen inte förstå det?

  Danny har ju aldrig räknats som den vassaste kniven i lådan. Jag är föga förvånad.

 • Felicia
  27 november, 2012 at 15:09

  Herregud vilka männsikor det finns, att man inte kan lägga sin energi på bättre saker än hur folk uttalar sig? Töntar, jag håller med Katrin!!

 • E
  27 november, 2012 at 15:16

  SD är ok att rösta på som ren proteströst mot övriga partier!

 • elin
  27 november, 2012 at 15:25

  SÅ SAANT. svenska folket är så sjukt lättkränkta åt andras vägar. om något är rasistiskt är det ju att tycka att ”svarta/svartingar” är ett fult negativt ord. åh. less. man får ju fan inte säga någonting nuförtiden utan att folk vrålar ”RASIST!!” åt alla håll.

 • Lena
  27 november, 2012 at 16:02

  Men eller hur?! Det är inte lätt att vara svensk i Sverige nuförtiden. Jag har utländsk härkomst och när jag flyttade till Sverige för 10 år sedan och läste SFI kallade alla i min klass varandra för ”blatte”. Och det var absolut inte något negativt eller kränkande, snarare tvärt om. Även idag kallar jag mina utländska vänner för blattar, vi skrattar åt det och anser det inte alls vara ett negativt laddat ord. Men skulle en svensk säga det (speciellt i media), ja då skulle han genast anklagas för rasism och främlingsfientlighet. Och det är framför allt svenskar som skulle gå till attack, för invandrare struntar oftast i sånt, ingen jag känner skulle bry sig iaf.

 • Tea
  27 november, 2012 at 16:08

  Kom igen… man måste vara tyst helt nu för tiden.
  De går alltid fel eller nån bli ledsen…igen..

 • Isa
  27 november, 2012 at 16:27

  Jag skrev så med flit.. Sök hjälp

 • Anna
  27 november, 2012 at 17:25

  HAHAHA! ”När offerkoftan blir för tung att bära, ska man ta av sig den.” Gammalt djungelordspråk.

  Bitch, please. Min kompis var ihop med en i järnrörsligan i flera år och han har misshandlat oliktänkande sedan högstadiet. Då har vi rett ut det.

 • Anton
  27 november, 2012 at 17:26

  Om du lovar att använda skiljetecken i resten av ditt liv.

 • Anna
  27 november, 2012 at 17:51

  Riktigt klokt sagt!

  Normalt gillar jag inte dina åsikter, men den här gången så sa du verkligen något vettigt.

 • Maggan
  27 november, 2012 at 18:28

  Word. Vad menar du med olika raser Katrin? Olika kontinenter? Olika landstillhörigheter? Olika kulturer? Eller tror du att vi är genetiska annorlunda ”dem där”?

 • Sofia
  27 november, 2012 at 19:00

  Men det är väl en otrolig skillnad på ”svart” och ”svarting” – hör du verkligen inte det?? Spelar ingen roll vad du menar – allt handlar ju om hur det UPPFATTAS! Ingen svart vill väl bli kallad svarting, neger osv.

 • Sofia
  27 november, 2012 at 19:04

  Din grammatik alltså.. ”En svart”, ”flera svarta” samt ”en svarting”, ”flera svartingar” – ska det vara så svårt?

 • Hanna
  27 november, 2012 at 19:05

  Jag är en svarting, eller neger om ni hellre vill kalla mig för det. Jag kunde inte bry mig mindre om vad ni kallar ”oss”. Det är väl det vi är, svarta? Jag håller med dig Katrin i det du skriver. Det är vad man lägger för värderingar bakom ordet som har betydelse och det är då det eventuellt kan tolkas som något annat än just ett ord för att beskriva hur någon ser ut.

  Jag läste om det här i morse och postade ett inlägg i min blogg. Läs gärna och kommentera. finest.se/hannahm

  Jag kan väl inte vara ensam svarting som känner så här??

 • Josefin
  27 november, 2012 at 20:33

  Haha, Anton jag vill gifta med dig! Roligaste Ever!

 • Martina
  27 november, 2012 at 20:58

  NEWSFLASH: Homo Sapiens är EN ras, oavsett var du är född. Människan är INTE indelad i olika raser. INTE INTE INTE.

 • anni
  27 november, 2012 at 21:51

  Det är lika bra att hålla käften så man inte råkar säga en bokstav fel, media är dom som skapar hysteri o rasism

 • Py
  27 november, 2012 at 22:03

  johodå

 • Py
  27 november, 2012 at 22:13

  Och……??????

 • T
  27 november, 2012 at 22:42

  Du har rätt!

 • emma
  27 november, 2012 at 23:03

  Så rätt och riktigt. 🙂

 • Jenny
  27 november, 2012 at 23:03

  Åh vad skönt att det fortfarande finns folk som faktiskt tänker själva och inte följer vad media, just nu har beslutat, är politiskt korrekt. Är så trött på att folk inte förstår att det är dom själva som skapar rasism. Och sen är jag jäkligt trött på den här trenden att alla slänger in att folk är rasister/nasister!?/sverigedemokrater etc. oavsett vad det gäller.

 • Sofia
  28 november, 2012 at 00:17

  jag reagerade också på att katrin trodde att människan är uppdelad i olika raser samt att så få av kommentarerna tar upp detta.. vilken tidsålder lever ni i egentligen?

 • Anna
  28 november, 2012 at 07:50

  Jag tar inte illa upp om någon kallar mig ”kines” eller guling, för jag bryr mig inte. Folk är fria att säga vad de vill, vare sig de menar det som ett skällsord eller inte.
  Däremot tycker jag att de flesta som kommenterar bör fundera på varför ”viting” har en ”positiv” klang? Kanske för att det aldrig använts som skällsord? Kanske för att vita aldrig varit utsatta på samma sätt som svarta har och att det finns historik bakom ord som svarting eller neger.

  Och jag hatar att folk alltid drar upp PK-kortet. Bara för att jag inte gillar SD, inte kallar folk svarting eller vill klanka ner på muslimer så är jag så jävla PK. Folk som röstar på ex. SD kan inte se att det inte är så att jag endast är PK utan jag har faktiskt en helt annan syn! Och stå för att ni är rasister, sluta vara så jävla PK!

 • Rebecka
  28 november, 2012 at 10:26

  Men du ger gladeligen dina skattepengar till svenskfödda som inte gör ett handtag och håvar in bidrag? Har anledning att tro att just dessa utgör en stor del av SD:s väljarkrets.

  Det finns en anledning till att SD måste ”rensa i det egna ledet”. Det är för att det är rasister som utgör detta parti.

 • luke
  28 november, 2012 at 12:20

  my god you’re a stupid cunt !

 • Camilla
  28 november, 2012 at 15:43

  Jag säger som ungarna här hemma:OOORKA
  Sätt åt alla medel för att rensa upp verkliga rasister som verkligen finns i vårt land (Finns nog både inom SD och andra partier) Danny hade nog bara inte den korrekta svenska lagordboken med sig om vad som är politiskt korrekt att säga. So what…

 • jen
  28 november, 2012 at 21:37

  men är det ens relevant att nämna hudfärgen på personer? vad tillför det dannys intervju/video?

 • Sara
  28 november, 2012 at 21:42

  News flash: Homo Sapiens. En Art, flera raser. Är hund en ras också då oavsett? Katt? Fisk? Nej. Däremot en art (djurart precis som människan) men med flera raser inom arten.

  Fu

 • Anna
  28 november, 2012 at 21:43

  ”Synen på andra raser.” Vad menar du? Vad har du för ”ras” och vilka är ”dom andra”? Är det olika folkslag eller nationaliteter du menar? Tänk innan du skriver. Om du har den förmågan.

 • Anna
  28 november, 2012 at 21:49

  Inte relevant alls, framför allt inte i det sammanhanget. Och att påstå att vissa människor har egenskaper enbart pga av sin hudfärg, det ÄR rasism.

 • Anna
  28 november, 2012 at 21:50

  word!

 • Michan
  29 november, 2012 at 09:23

  Jag har en arbetskompis som själv kallar sig svart skalle, förklarar sina gramatiska fel med att han e svartskalle och inte lärt sig allt än och det är så jäkla befriande. Han har inga komplex och störs inte av fördomar. Tänk om alla var som han.

 • Tommy
  29 november, 2012 at 13:26

  Sara – en svart pitbull och en vit pitbull är samma ”ras”. En pitbull och en pudel är inte samma ras. Det finns inte olika raser när det kommer till människor.

  Read a book!

 • EM
  5 december, 2012 at 03:48

  Alla är så förbannat jävla känsliga nu för tiden. Snart finns inga ord kvar. Får man säga korv? Kan ju feltolkas, Gud bevare mig väl om någon skulle tro att vi pratade om kuk. Då kan barnen bli rädda. Låt oss alla stämma alla! Jag är en vit kränkt kvinna.