Okategoriserade

Gästkrönika: Petter Axell

Mitt namn är Petter Axell och jag är chefredaktör på Moore.se. Jag har haft diabetes i 15 år.

15 fucking år. Det känns som en hel livstid. Jag slutade räkna antalet stick i fingrarna redan första året, det blev för deprimerande. Jag har upplevt allt en diabetiker kan tänka sig. Oro, stress, rädsla, ångest, en mätare som visar ”high” istället för siffror, och likaså ”low”. Det sistnämnda har resulterat i flertalet ambulansfärder.

Min diabetes begränsar mig i min vardag. Jag behöver inte förklara varför. Ni som har det förstår hur jag menar. Min vardag är komplicerad, ett felaktigt blodsocker kan förstöra en hel dag.

Men… Jag har också kommit på att det inte lönar sig att gnälla. Visst, en del bryr sig, men du blir inte frisk för att någon klappar dig på axeln. Så vad ska man göra då? Jo, man får helt enkelt acceptera det faktum att ens lott i livet inte var någon jackpot och istället jobba hårdare för att lyckas.

För det har jag. Lyckats alltså. Jag lever ett fabolous life. Jag har fler vänner än jag kan räkna, tjejerna verkar gilla mig, mitt jobb är roligt och pengar är det ingen brist på. Det kunde ha varit värre.

Jag kör med insulinpump sedan 5 år tillbaka. Minns än idag hur jag med ett leende kastade iväg alla insulinpennor. Aldrig mer skulle jag behöva injicera långtidsverkande i benet. Det var en frihet. För ett år sedan fick jag även en digital blodsockermätare med bluetooth, vilket gör att antalet stick i fingrarna har minskat enormt. Tekniken går framåt och jag hoppas fortfarande att dagen kommer då min läkare ringer upp mig och frågar ifall jag är redo att bli frisk. Vi får se.

Diabetes är någonting som borde uppmärksammas mer. Det gör ont i mig varje gång jag ser ett barn som tar sin spruta inför lunchen. Orättvist och hjärtskärande. Vi alla borde göra vad vi kan för att stötta forskningen, för diabetes är Sveriges snabbast växande folksjukdom. Det kanske känns avlägset nu, men tänk om du eller ditt barn får diagnosen en dag. Då är man tacksam för alla generösa själar som bidragit med hjälp. Tänk på det.

Visst, efter 15 år har jag lärt mig att leva med min diabetes ganska bra, men jag skulle fortfarande döda för att slippa den. För när solen går ner på kvällen ser jag inget slut, jag vet att jag måste vakna imorgon och göra om precis samma sak som jag gjorde igår, och den tanken gör att diabetes kan dra åt helvete.

Vill ni ser mer av mig så besöker ni Petteraxell.se. Ni kan även följa mig på instagram/twitter : Petteraxell

Er vän, Petter Axell

You Might Also Like

 • Hs
  27 februari, 2013 at 08:59

  Åh vad synd om dig men du verkar hantera det väldigt bra trots allt, vi sim är friska tar så mycket för givet här i livet, det är bra att du fick skriva ett inlägg hos Katrin och uppmärksamma diabetes som är vad jag förstått en folksjukdom/Hs

 • Hs
  27 februari, 2013 at 09:02

  Såg inte fotot direkt men känner att jag var tvungen o skriva att du inte ser ut som diabeteskillen som man tänker sig inte en biffig tatuerad kille direkt extra bra att du visar det tycker jag !/Hs

 • Anonym
  27 februari, 2013 at 09:12

  Kanon att ni uppmärksammar detta i din blogg Katrin! Heja för mer fokus på Diabetes typ 1!

 • anonym
  27 februari, 2013 at 09:19

  Med all respekt Petter!
  Men Katrin! Måste du låna ut din blogg. för att göra reklam för Moore. Klarar inte Bingo det själv.

 • Maria
  27 februari, 2013 at 09:22

  Jag gråter när jag läser det. Jag känner igen mig i allt du skriver. Jag har haft diabetes sen jag var 15 år, är inne på mitt 11 år nu. Du skriver fantastiskt bra, och så rätt. Jisses, tack Petter. Jag är alltså inte ensam om att känna som jag gör och tänka som jag gör. Tack.

 • Anna
  27 februari, 2013 at 09:27

  Katrin! Önskar LCHF-fika i butiken. Alltså alternativ till bullarna på Gateau. Kan du ordna det? 🙂

 • anonym
  27 februari, 2013 at 09:42

  Nästa gång kan du väl låta någon som har obotbar cancer gästblogga!!!

 • Camilla
  27 februari, 2013 at 09:43

  Hej!
  Min pappa har också diabetes och jag lider med dig. Ni verkar däremot ha ungefär samma inställning och det gläder mig, hoppas verkligen den där dagen med lösningen kommer. Vad, eller vem, jag egentligen ville ta upp är min chef; han har haft åldersdiabetes i flera år och ätit tabletter (aldrig fått insulinpennor), fram tills för ungefär 3 år sedan. Då började han strikt med LCHF och har följt det sen dess och är nu fri från medicinering. Det kanske låter som skitsnack och det funkar garanterat inte för alla men det gjorde för honom och jag vill uppmuntra fler med den här sjukdomen att prova LCHF. Tyvärr föreskriver de oftast inte en ändrad diet när man får diagnosen åldersdiabetes (min pappa har aldrig fått kostråd trots 5 år med diagnosen), vilket egentligen borde vara första steget väl?

 • Mia
  27 februari, 2013 at 09:49

  Fjant.

 • anonym
  27 februari, 2013 at 09:59

  Du kan oxå drabbas av cancer. Tänk på det och visa RESPEKT!

 • Evelina
  27 februari, 2013 at 10:16

  ska definitivt läsa bloggen!
  Kolla in min http://www.finest.se/evelinasvärld
  En blogg om livet, LCHF, mat, bak, inspiration!

 • Nikolina
  27 februari, 2013 at 10:49

  Bra skrivet . thumbs up!
  http://www.ankpung.se 23 åring mamma med skyddad identitet

 • SweTex
  27 februari, 2013 at 11:09

  Det är inte roligt längre, det var det aldrig, eller provocerande, kom igen nu…..Lägg av.

 • es
  27 februari, 2013 at 11:12

  Det var bra skrivet. Hemskt när ungdomar drabbas av en sådan sjukdom. Hoppas forskningen går framåt så man kan bota denna sjukdom. Alla människor borde tänka till lite o vara tacksamma för varje dag man får vara frisk. Pengar o jakt på statusprylar som de flesta människor jagar efter idag betyder noll och ingenting om man inte har hälsan.

 • G
  27 februari, 2013 at 11:28

  Katrin, kan du inte skriva ett inlägg om lite mat som inte påverkar blodsockret så mycket. En av mins största rädslor är att jag ska få diabetes, och jag vet inte ens varför då jag inte tror jag är i någon av riskgrupperna. Men…. Ett inlägg om diabetesmat tack 🙂

 • inga-lillh
  27 februari, 2013 at 12:04

  Om ni vill läsa mer om diabetes och lchf…gå in på kostdoktorn.se där finns massor av länkar… 🙂

 • Anna
  27 februari, 2013 at 12:07

  Sen när är Katrin läkare eller dietist…?

 • Erin
  27 februari, 2013 at 12:26

  Katrin: är det inte jobbigt att alla Bingos ex-tjejer är typ 10 år yngre än dig? Ex-fru som är typ 26? Får du inte lite åldersnojja? Med tanke på ditt förra inlägg om Natascha Peyre

 • Anna
  27 februari, 2013 at 12:46

  Det är uppenbart att du har åldersnoja i alla fall.

 • Erin
  27 februari, 2013 at 13:04

  Svar: nej

 • Em
  27 februari, 2013 at 13:05

  Bra skrivet! Vill bara poängtera att det är stor skillnad på diabetes typ 1 och 2. Typ 1 drabbar ofta barn och unga, medan typ 2 drabbar äldre. Typ 1 är en autoimmun sjukdom och beror inte på ohälsa.

 • Omprogrammering | bobohuset
  27 februari, 2013 at 13:24

  […] föll jag över det här och plötsligt föll pusselbitarna på […]

 • Hs
  27 februari, 2013 at 13:35

  Erin tyvärr det osar åldersnoja om dig lång väg ! O varför skulle Katrin vara avundsjuk på en så korkad bimbo som N ?!

 • Kajsa
  27 februari, 2013 at 14:32

  Äntligen någon som skriver om diabetes typ 1. Fick diagnosen för 1,5 år sedan, detta är den första krönikan jag sett. Det du skriver går rätt in i hjärtat, tack!

 • aco
  27 februari, 2013 at 15:57

  Och hur ser en diabeteskille ut menar du?

 • Hs
  27 februari, 2013 at 16:26

  ja….iaf inte som muskulöse tatoosnubben på bilden…

 • Erin
  27 februari, 2013 at 17:01

  Har inte nämnt bimbo aspekten…endast nyfiken på hur K tycker d känns att ha en man som bara dejtat yngre. Var en tanke till K,inte till er andra.

 • Anonym
  27 februari, 2013 at 19:35

  Vill inte på något sätt förringa obotlig cancer med det finns ganska mycket bloggar å annat material på nätet redan. Låt diabetes få lite plats nu. Många drabbade i Sverige och massiv okunskap!

 • Hanna
  27 februari, 2013 at 19:40

  Tack för att du skriver om diabetes och tack Katrin för att du upplåter plats. Har en 4-årig dotter som har diabetes typ 1 sedan 1,5 år tillbaka. Jag tror inte att någon kan förstå vad det innebär att behöva ta 12 stick i fingret per dygn och 7-8 sprutor med insulin varje dag. Den ständiga oron över om dottern kommer att tuppa av på förskolan av för lågt blodsocker och få hjärnskador eller om hon har för högt blodsocker för mycket och riskerar att bli blind eller få amputera sina fötter i framtiden. En bra natt går vi upp en gång och tar stick i fingret eller i tån. En dålig natt går vi upp varannan timme…All mat måste planeras in i minsta detalj, kolhydrater räknas och insulin doseras med kolhydrater, dagens fysisika aktivitet, hälsotillstånd och tillväxtfaser i åtanke. Ständig trial and error. Det som var rätt igår funkar inte alls idag. Tänk gärna på de hundratals barn som insjuknar i diabetes typ 1 varje år i Sverige och skänk en slant till http://barndiabetesfonden.se/ Vi vet inte varför fler och fler drabbas av diabetes typ 1 och vi vet inte heller hur det ska botas.

 • Hjärtat
  27 februari, 2013 at 19:43

  Jag har också diabetes 2 efter en graviditet och det går att äta lågkolhydratsmat och få bättre värden och samtidigt gå ner i vikt, men däremot rekommenderar inte läkare (och speciellt inte till äldre patienter) att äta en massa fett som täpper till kärlen (typ bacon och en massa feta såser som många som äter lchf äter) för har du diabetes så har du också ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar och då säger det sig självt att man inte ska proppa sig full av fett som lagras på kärlen. Tror iofs att lagom är bäst och sunt förnuft vad gäller speciella dieter för alla människor är bra.

 • Hjärtat
  27 februari, 2013 at 19:44

  Kan också tipsa din pappa att prata med sin husläkare om att få träffa en dietist och diskuttera kost, det brukar läkaren erbjuda om inte annat brukar läkaren själv ha ett sådant samtal.

 • Hjärtat
  27 februari, 2013 at 19:45

  Exakt! Katrin har säkert lärt sig en del om lchf men är varken läkare eller dietist så tillförlita dig inte på en lekman utan fråga någon som är utbildad inom området eller din husläkare.

 • Hjärtat
  27 februari, 2013 at 19:47

  Kanonbra och vettigt inlägg!

 • aco
  27 februari, 2013 at 19:51

  Herregud…

 • Pernilla
  27 februari, 2013 at 19:58

  Nu är det tyvärr så att det är stor skillnad på diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Typ 1 som mest drabbar barn och ungdomar inte går att äta sig frisk ifrån. De kan aldrig äta så att de slipper ta insulin. Och de kan inte heller ta tabletter istället för sprutor.
  förövrigt tycker jag att Petters inlägg förstörs av alla onödiga kommentarer om hans utseende o annat är larvigt. Man ser inte ut på något speciellt sätt bara för du har diabetes.

 • Lina
  27 februari, 2013 at 20:08

  Man går inte diabetes av dålig kost…

 • Hs
  27 februari, 2013 at 20:10

  Och då ska du dra härifrån erin, förbjuda kan du göra hemma subba!

 • Pia
  27 februari, 2013 at 20:46

  Tack för inlägget. Har en son på 14 år som fick diabetes typ1 för 1,5 år sedan. Det är bra att sjukdomen uppmärksammas. Han berättade när han nyligen hade fått det o han o några kompisar satt o åt. Så sitter en mamma med barn o säger : Titta inte på narkomanen som sitter o tar sina sprutor offentligt.. Hur oupplysta är människor egentligen..

 • Åsa
  27 februari, 2013 at 21:55

  Diabetes typ 1 är en livslång och obotlig sjukdom!

 • Erin
  28 februari, 2013 at 09:00

  Förbjuda vad? Du verkar lite trög Hs

 • Älvsyster
  28 februari, 2013 at 14:02

  http://Www.caracollection.se stöd diabetesforskningen!

 • Vic
  1 mars, 2013 at 09:36

  Jag har haft diabetes typ 1 nu i 19 år. Det är riktigt hemskt att se att så många får det varje år. När jag fick det så var vi inte alls många det året. Nu är det nästa fyra gånger så många som får det. Men får man typ 1 så ska man acceptera att man har fått det och göra det bästa av situationen. Det är jätte svårt för vissa och det har det även varit för mig med, speciellt under tonåren. Men ju mer jag accepterade min sjukdom ju lättare var det att få den bra. Och man ska aldrig låta diabetesen ta över sitt liv. Aldrig ! Man ska leva med den men inte låta den ta över helt. Det här är vad jag har upplevt och visst det är väldigt olika till olika personer. Och forskningen går framåt, vilket är super skönt. För under dom här 19 åren jag har haft diabetes har det hänt mycket och det händer bara mer och mer för varje dag som går !
  Kram Vic

 • Erika
  3 mars, 2013 at 18:58

  Har också diabetes typ 1 och har haft i snart 18 år (är 25 år i år) och instämmer med att det borde uppmärksammas mer.
  Dock kan en person men diabetes typ 1 aldrig utesluta kolhydrater helt och hållet, som en diabetessköterska sa till mig, det kan innebär livsfara.

 • Erica
  6 juni, 2013 at 21:52

  Tack för ett kanon inlägg! Jag har haft diabetes sen jag var 2.5 år gammal och kan verkligen intyga att det du skriver är sant. Vill även upplysa att diabetes typ 1 är en obotlig sjukdom och som du faktiskt dör av om du inte tar medicin, precis som cancer. Men som tur är så finns insulin och även att jag/ vi måste sticka oss x- antal ggr i fingret och ta sprutor eller bära pump så kan vi leva ett ganska normalt liv. Men forskning behövs!! Min dröm är att under en dag få slippa tänka på doser, mat, hur kroppen kommer att reagera på mitt känsloläge med mera och bara få va jag en stund. I 29.5 år har haft diabetes. Jag är tacksam för att jag fött 2 barn, kan jobba med det jag brinner för men visst skulle jag önska att ett bot fanns. Tack igen för din krönika, upplysning behövs!