Okategoriserade

Det svänger

Jag tror mer och mer på att jag har någon form av manodepressivitet och jag tänkte att det kan vara kul att skriva om det när jag känner mig glad och inte att det alltid ska komma på tal när jag känner mig låg. För då skriver ni ”du bara klaaaaagar” eller ”Va lite pooooosiiiitiiiiv!” och sånt därnt. Alltså, jag är sjukt glad just nu. Igår kväll frågade Bingo om något särskilt hänt mig då jag konstant går runt och nynnar och dansar. Men ingenting har hänt mig jag har bara en ”bra period” just nu. Jag vill verkligen inte måla upp det här som något att tycka synd om mig för eftersom jag ser på det som något positivt. Ibland är jag skitglad och ibland är jag aslåg. Mycket hellre det än att vara lagom hela tiden.

Ett halvår efter att jag fött Ringo så fick jag lyckopiller utskrivna av en läkare. Hon tyckte inte alls att det var rimligt att man ska gå runt och känna sig så nere helt utan anledning så hon ansåg det vara en bra idé att jag skulle ”plana ut” mitt humör. Det var inte alls vidare bra och om jag hade fortsätt med de där pillerna så hade jag inte haft alla er läsare kvar kan jag säga för då hade jag blivit så där lagom som de allra flesta bloggar är och absolut inte skrivit exakt vad jag tänker utan ryckt på axlarna och viftat bort de där tankarna som man inte säger högt. Ni vet?!

Jag gillar wordpress som fan kan jag säga. Skitbra funktioner och jag är impad över hur det underlättar för mitt bloggande. Ni kanske noterat att det plötsligt knappt är några stavfel kvar?! WordPress. Att bilder kommer upp i inläggen och inte efter? WordPress. Jag är glad. Jag är sjukt jävla glad och livet är underbart. Jag hoppas att det håller i sig ett tag till!

Jag såg på Skavlan igår. Där var en kvinna som led av depression. Hon var amerikan och hette något med x i. När hon beskrev hur hon har det så kände jag igen mig på varje punkt. Man kan tydligen se det i ögonen på folk. I USA kan dem det i alla fall. Gardera sig mot en dålig period? Det går inte. Det finns inget i världen som kan få en att känna något alls när det väl slår till. Det är det som är det jobbiga. Som ett slag i magen och så är man helt tom i några dagar. De tomma dagarna är mycket färre än de grymma dagarna så som sagt. Det är värt mödan. Jag fick de här humörsvängningarna efter att jag fött Ringo. Ni är säkert många out there som känner likadant. Har hört att det finns någon olja man kan dricka för att slippa de där dipparna. Ska kanske kolla upp det. Gjort lite reserach angående Spirulinan och det verkar som att det är humbug. Har ni hört något så dumt?! Skulle Spirulina inte vara mirakeldrycken? Tydligen är det vitamin D, magnecium, kalcium och järn som man ska satsa på att få i sig för att hålla sig frisk. Och vet ni vad som innehåller just dessa om man inte vill äta piller? Hasselnötter. Så nu säljer vi ekologiska hasselnötter i fin påse i butiken. Snart ska vi börja sälja LA-vitamin-shot. Jag måste bara få receptet först för det är det sjukaste jag varit med om. Det gör att man aldrig blir sjuk. Om man nu inte vill bli sjuk. Det verkar de allra flesta vilja vara då och då. Inte jag. Jag vill leva och producera! Juhuuuuuu!

Vad tror ni om det här som ny bild på mig när pressen frågar? Lite torra och fnöskiga läppar? Ovårdade bryn? Pubeshår i pannan? Så här blir det när man är skomakarens fru. Inte ens en släng av retush kan han kosta på sig. Inte ens fukta min läppar en skvätt i photoshop. Han ska nog få igen när han ber mig att blogga om hans killtidning eller pokersida. Då ska jag minsann ge igen.

You Might Also Like

 • linda
  20 november, 2012 at 22:10

  jag blir snurri får gärna plocka bort dina bilder på sidan på dig. när man bläddrar ner så gör dom det med o störigt för ögonen blir yr;) inget i mot dina bilder. kram

 • Lisa
  20 november, 2012 at 23:12

  När man börjar äta anti depressiva tabletter blir det lite värre ett tag ( olika för alla) men sen blir det bättre! Mycket bättre!!

 • C
  21 november, 2012 at 07:56

  Vilken bild??

 • Tove
  21 november, 2012 at 08:13

  Ha ha, du är jättefin. Roligt att du är på så bra humör. Njut av det!

 • Sia
  21 november, 2012 at 09:14

  Hej Katrin! Känner igen mig precis i det du skriver! Jag fick barn -09 och efter det har jag haft dagar som varit riktigt jobbiga- inte bara pga vaknätter och allmän oro för barnet., utan mer det där nedstämda, dystra!
  Har efterhand förstått att det nog är PMS och sen jag började med p-piller mår jag betydligt bättre!
  Jag har blivit lite skrämd av att känna mig nere, men skönt för dig att du inte blir det!:))

 • ME
  21 november, 2012 at 09:48

  Vet du jag tror det är bra att det blev som det blev med fines för det känns som om energin är ”renare” i den här bloggen:)

 • JK
  21 november, 2012 at 10:17

  Hej Fina Katrin
  En första kommentar från en som läst din blogg sen du i princip startade.

  Tänkte bara säga det att jag är 23 år, upplever att jag haft en djup depression sedan 19 års ålder pga många saker, men mina syskon säger att det är längre än så. Iallafall, det spelar ingen roll. Jag har inte varit så djupt nere att jag inte sett mitt liv fortsätta, jag har haft den glimten kvar någonstans i mig, vilket är extremt tur. Jag vet hur det är att må absolut sämst. Att inte se lycka i någonting, förlora i pincip alla vänner och känna sig värdelös.

  Jag började smått ta tag i mina problem i år faktiskt. Jag vågade nu, vågade ta hjälp från en person jag inte känner. För jag orkade inte ha min depression som personlighetsdrag längre, ville bara få skratta en gång eller två.

  Jag gick till en läkare på sibyllegatan (to care), som gav mig sertralin, eftersom jag varit deprimerad så länge så har jag inga lyckosignaler som skickas till hjärnan längre. Jag satt och grät i 30 minuter i tessinparken när jag hämtat ut dessa jävla piller: Ska JAG ta antidepressiva?! Fy fan vad hemskt, pinsamt och svagt tänkte jag … tog 2 månader innnan jag testade, tänkte att jag provar, om det hjälper så är ju det härligt. Och det gjorde det! Efter EN vecka så kände jag ett rus i kroppen av att solen sken utanför min balkong på gärdet, att naturen var grön. Det var helt fantastiskt.

  Jag säger inte att alla ska ta antidepressiva, men det fungerade för mig iallafall och jag tar dem även idag, på lägsta dosen som går. 1 tablett.

  För 1 månad sedan började jag gå till en psykolog på samma mottagning på sibyllegatan, och först fick jag träffa ett riktigt rövhål. Men andra gången när jag bad att få byta träffade jag världens bästa KBT terapeut.

  Jag pratade om dålig självkänsla, det är jag sa jag.
  Han förklarade enkelt för mig att det inte finns, dålig självkänsla är något jag uppfattar att jag har. Det är en tanke jag har om mig själv, och det står ivägen för att bara vara jag. Dålig självkänsla och att tänka att man är deprimerad skapas just av TANKAR och HANDLINGAR!

  Om jag idag mår dåligt så gör jag såhär:

  Om jag funderar på att jag är sämst eller har dålig självkänsla. då tänker jag att det är en tanke ”nu tänker jag att jag har dålig självkänsla” och noterar det! då känns det så jävla fjuttigt helt plötsligt och jag kan le åt mig själv. Det funkar faktiskt för mig 🙂

  Och en viktig sak och nyckel han gav mig denna härliga terapeut: Tänk dig ett shackbräde, de vita spelarna är goda tankar, men de svarta kommer alltid närmre och det är lätt att dem tar över spelet.

  Men DU måste lära dig att vara Shackbrädet och styra dina tankar.

  Det jag ville säga till dig med detta allt om tråkigheter är detta som jag fått lära mig av honom på endast 1 session som vi hunnit ha, och som fått mig att känna mig härlig de senaste veckorna är att: man får må dåligt, men lär dig att det är tankar som förstör hur vi mår, NOTERA dem istället så försvinner dem. Vi är superhärliga som vi är. Det är inte alltid lätt.

  Det som räddat mig i ALLT är min fina sambo sen 3 år tillbaka. Och jag tror att det är i sådana stunder du har ringo eller bingo.

  Fortsätt med det du gör katrin, kanske att jag hälsar på dig nästa gång jag går ner på karlavägen 🙂

  Om du kan skriva ut din mail så ska jag skicka en grym text till dig som fungerar att läsa när jag känner sig sådär svag!

  Kramar och kärlek från Jeanette

 • Hjärtat
  21 november, 2012 at 11:06

  Jag har precis som du fått mer ups-and downs efter mitt barns födelse för 2,5 år sedan, min läkare som är världens bästa läkare rekommenderar D vitamin till mig, det kommer mer och mer rön om det och ALLA behöver äta extra D vitamin vinterhalvåret eftersom vi bor i ett sånt här skitland som bara har begränsat med sol. Det hjälper mot depression och förebygger även stroke, hjärt och kärlsjukdomar och cancer så det är bara positivt. Men det ska inte vara tablettform utan hellre D vitamin droppar såna man ger barn, och 20 stycken om dagen, jag kan säga att jag började ta dem för 2-3 veckor sen och jag upplever en klar förbättring, jag låg ganska långt under i värde vad man ska ligga så då tror jag man märker en stor skillnad, det är ett enkelt blodprov alla kan gå till sin läkare och testa sig. Jag kan tillägga att jag har förut lidit av utbrändhet och panikångest och blivit hjälpt från det i terapi men det här riktigt tunga jobbiga förlamande känslan fick jag först efter jag fött barn har varit något helt annat, är nu med all rätt att skaffa fler barn men tiden går så inom ett år känner jag att det måste ske i så fall men tänk om man mår ännu sämre efter barn nummer två och vi har ingen av vår släkt här i närheten som kan avlasta oss och vi gillar att leva det goda livet med resor etc så frågan är om man då ska ta steget att skaffa ett till.

 • tess
  21 november, 2012 at 12:25

  Hej,
  Har man hypotyreos kan humörsvägningar vara ett bestående symptom även om man medicineras. De flesta läkare verkar vara av en annan åsikt men inte många människor som lever med sjukdomen.

 • camilla
  21 november, 2012 at 13:54

  Jag säljer sibutramin 15mg. 1månad för 660kr och 3mån. kur för 1700kr med frakt. Dessa underbara bantningspiller har underlättat min viktnedgång avsevärt. Vid seriöst intresse mejla till [email protected]

 • Maia
  21 november, 2012 at 14:35

  Hej Katrin! Om du är osäker på om du ska skriva de eller dem, testa med att byta ut mot jag eller mig eller vi eller oss. Vi,jag = de, Oss, mig=dem.
  ”Tanten på Nybrogatan”

 • Sarah
  21 november, 2012 at 16:39

  Jag tror du har alla bokstavskombinationer också typ ADHD mfl.De har jag o vi är så lika fast jag är fet./N

 • anonym
  21 november, 2012 at 18:05

  Men jag o de är ju olika ord. Förstår inte. Visst kan man byta men då ljuger man ju.

 • anonym
  21 november, 2012 at 18:06

  copy, paste.
  Är texten sinnesrio bönen??

 • Nelly
  21 november, 2012 at 18:36

  men Du är jättefin,snygg!! var stolt över Dig själv.
  Du behöver ingen retush!:)

 • Martina
  21 november, 2012 at 18:53

  Om du vore manodepressiv skulle antidepp-pillerna snarare utlöst manier än att plana ut humöret och om topparna/dalarna kom efter graviditeten är det garanterat inte bipolär sjukdom, den skulle ha yttrat sig tidigare isf. Däremot har du garanterat någon annan störning annars tvivlar jag på att du skulle kunna vara sådär driven, öppen, rakt på sak och ”skiter-i-vad-andra-tycker”-attityd. Vilka är anledningar till varför jag tycker att du är stört jävla skön och ibland dum i huvudet. Precis så som det ska vara.

 • pamela
  22 november, 2012 at 01:01

  Bilden hade varit perfekt om du viftat med långfingret ist…:-)

 • Mia
  22 november, 2012 at 09:20

  Men fotot är ju sjukt fint. =)

 • Linnea
  22 november, 2012 at 10:27

  Jag tänker att det visst kan vara bipolär sjukdom, som ju handlar om att man har toppar och dalar. Kanske tänkte du inte på dessa toppar och dalar innan du fick barn? Att du uppmärksammar dem på annat sätt nu?

 • T
  23 november, 2012 at 18:25

  Jag tycker bilden är fin ändå!

 • Emelie
  2 december, 2012 at 21:53

  Bara läkare kan diagnosticera, men som påläst och erfaren bipolär tvekar jag till att det är ditt problem. Att äta antidepp utan stämningsstabiliserande medicin gör bipolära ännu sjukare mot det maniska hållet, så du borde ha blivit sämre. Dalarna är även så djupa att man ofta inte kan ta hand om sig själv och ens liv eller jobb faller ihop, och topparna är så höga att det blir påtagligt för omvärlden att man är sjuk för att man beter sig så pass extremt. Då tar man också ofta beslut som man inte alls kan stå bakom eller relatera till när man är frisk igen.

 • kz=fascist
  18 oktober, 2015 at 12:56

  ”Jag vill sprida kärlek och inte hat.”
  Det är ett citat från KZ. Visst låter det vackert? Men låt oss titta lite närmare på det, här följer några citat:

  ”Du får inte hälsa på mig på gatan för du är fet!”

  ” … så har man rätt att klanka ner på dig. För du är dum i huvudet …”

  ”Det här är något som folk skrattar åt och hånar. Det här är ingenting som jag tror kan vara positivt för någon.”

  ”Vi är inte så olika att människor ska ha rätt att vara tjocka.”

  ”Jag förespråkar det supernormala. Jag strävar efter en stabilitet men om man ser ut sådär så gör man inte det.”

  ”En människa som är överviktig, man vet vad den människan gör för någonting. Det är osmakligt på alla sätt.”

  ”Men hey jag står redo att ta emot dem när de faller. Som alltid.”

  Jag tror faktiskt att Katrin själv tror på att hon sprider kärlek. Byter man ut _ett_ enda ord i hennes citat så inser man att det har funnits en person som också drevs av samma

  ”kärleksbudskap”. Det är exakt samma hat, skillnaden är bara att det ena är brottsligt.

  – Du får inte hälsa på mig på gatan för du är en jude.

  – … så har man rätt att klanka ner på dig. För judar är dumma i huvudet …

  – Judendom är något som folk skrattar åt och hånar. Det är ingenting som kan vara positivt för någon.

  – Vi är inte så olika att människor ska ha rätt att vara judar.

  – Jag förespråkar det supernormala. Jag strävar efter en stabilitet men om man är jude så gör man inte det.

  – En människa som är jude, man vet vad den människan gör för någonting. Det är osmakligt på alla sätt.

  – Men hey nazister står redo att ta emot dem när de faller. Som alltid.

  Katrin skriver på Instagram ”Vet man att man har rätt så har man inget problem med att argumentera för sin sak”, ytterligare en gemensam egenskap: den bergfasta tron på att de har rätt och rätten att definiera vad som är rätt och fel.

  Vad värre är att för 80 år sedan var det många gjorde allt för att följa med strömmen och berika sig själva. Andra sa eller gjorde ingenting trots att de såg vad som hände. De få som vågade ”försvann” spårlöst. De allierade visste men agerade inte.

  Nu tror jag inte att Katrin kommer att få särskild stor betydelse, hon är och förblir en parentes. Men vi har en medmänsklig skyldighet att identifiera och motverka de som sprider ett hatfullt budskap, speciellt när det lindas in i omtanke och kärlek.

  Det Katrin sprider är inte kärlek. Det är hat och ondska.

 • Mi
  10 april, 2020 at 12:05

  Vissa måste ta dessa mediciner resten av livet som diabetiker behöver sitt insulin. Det är inget konstigt. Utan antidepressiva hade jag inte levt idag. De är inga lyckopiller. De hjälper mig bara leva. Kan man klara sig utan. Ja vad bra då är du nog inte så djupt ner i skiten.