Okategoriserade

Det är svårt i Svergie

Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera den här texten för att inte låta bitter eller besviken för jag är verkligen inte det. Jag är hoppfull och tacksam över våra framgångar. Eller jo besviken är jag men inte så att jag känner mig bitter över det om ni förstår. Orsaken till att jag över huvud taget skriver den här texten är för att jag tycker att ni ska få en inblick i hur det svenska systemet fungerar och hur otroligt svårt det är att lyckas som entreprenör i Sverige då folk generellt vill försvåra för dig. Det politiska systemet vill jag inte racka ner på då det är trendigt att betala skatt och jag hör om fler och fler glassiga höginskomsttagare som röstar rött för att stolt flasha med hur mycket skatt de betalar. Lönetagare naturligtvis.

För egenföretagare är det annorlunda och alla avgifter som ett företag tvingas betala slukar det mesta och trots att jag tredubblat min omsättning från förra året så finns det inte mer kvar till mig. Det är såklart inte synd om mig och den dagen jag blir förmögen är den dagen jag säljer min verksamhet och det ä många år till dess men det är just därför som jag blir så brydd när jag blir utsatt för den här typen av händelse som jag just varit med om.

Coop vill inte ta in våra produkter. De ger oss ingen förklaring bara ett mejl där de skriver att vi inte är välkommen till dom. Jag tycker att det är så märkligt då det finns en efterfrågan och vi är det enda företaget på marknaden med den här typen av produkter. Alltså lågkolhydratprodukter utan tillsatser. Det finns ingen annan så ur den synvinkeln borde väl Coop vilja tillhandahålla sina kunder med ett brett sortiment men tydligen inte. Jag beställde en matkasse från Coop här om dagen och de har inte ens shiratakinudlar i sitt sortiment. Extremt bakåtsträvande enligt min mening.

Jag har naturligtvis gjort research kring deras beslut och jag har fått veta att Coop inte vill släppa in externa leverantörer. De är helt enkelt för missunnsamma. De vill sälja deras egna produkter och de andra som redan finns kom in för många år sen och de har svårt att bli av med dom. Coop är dessutom fokuserade på att dumpa priserna hos leverantörer vilket låter märkligt tycker jag då jag anser Coop vara mycket dyrare än ICA till exempel. Det betyder alltså att Coop vill köpa in billigt och sälja dyrt och det är osmakligt tycker jag. Mycket smakligare att köpa för rimligt pris och sälja för rimligt pris. Som ICA gör.

Det är skittråkigt att Coop ger oss kalla handen såklart men det gör inte så mycket. ICA drivs av smarta, ärliga och förnuftiga personer som vill erbjuda sina kunder ett brett sortiment och som tar in produkter som säljer och som de tjänar pengar på. Vårt knäckebröd är inne centralt på ICA och beställningarna ökar varje vecka. Bra för oss och bra för ICA. Jag är väldigt tacksam mot ICA att de ger oss chansen att tjäna pengar också. Att de uppmuntrar oss småföretagare och att de främjar och inte sabbar.

Nu håller vi tummarna för att Axfood är ett modern företag och ger oss en chans också! Men jag har en bra känsla då mottagandet varit varmt och välkomnande.

You Might Also Like

 • anna
  25 mars, 2015 at 11:15

  Konstigt… på mitt COOP här i stan så har de massor av produkter från både små och stora leverantörer…..
  verkar märkligt.
  Här har de egentligen mer utbud av ”roliga” saker än ICA
  Häng i så kanske COOP tar in dina grejer ändå
  ha det gott

 • Millan
  25 mars, 2015 at 11:25

  Har aldrig gillat Coop. Har inte så stort utbud. Kör sitt skitmärke och det är mycket dyrare att handla där. Deras frukt och grönt är aldrig fräscht. Tråkig personal med ofta gamla kärringar och inte tillstymmelse till att vara service minder. Så därför inget nytänk. Nä ICA är mycket bättre. Lycka till med Axfood istället.

 • Katarina
  25 mars, 2015 at 11:27

  Ja, det är tungt att vara egenföretagare ibland. Jag har mörka stunder då det känns jobbigt att inte kunna få lön får mödan nu när jag jobbar som en iller, utan först när jag säljer företaget. Jag vill ju leva i nuet också och inte hela tiden tänka ”då när jag säljer, DÅ ska jag osv”

 • Angie
  25 mars, 2015 at 12:00

  Hej!

  Coop går riktigt dåligt nu, de stänger ned butiker i rasande fart, de om några behöver förändring och ett nytänkande. Ser man till deras omsättning så går det bara utför. Jag tror inte att de kommer att finnas kvar i lika stor utsträckning som tidigare om de ens finns kvar.

  Lycka till med ditt LCHF!
  Kram Angelica

 • Jessica
  25 mars, 2015 at 12:39

  Lite lustigt sammanträffade. Jag mailade just Coop igår för att fråga om de inte kunde ta in Sukrin, Sukrin+ och den hasselnötskräm som du har i din shop. Fick nedan svar:

  Tack för ditt mail. Jag har bollat in dina önskemål i vår organisation. Ingen av leverantörerna av produkterna har vi som leverantör i dagsläget.
  Det brukar ta ett tag innan de ”godkänts” som leverantör av oss centralt. De ska bla klara olika hållbarhets-och etikpolicys. Företagen måste också uppfylla olika ekonomiska krav för att bli godkända.
  Kan tyvärr inte allt vad det innebär. Vet bara att det brukar ta ett tag.

  Har som sagt bollat in det. Tyvärr kan vi idagsläget inte tillhandahålla nåt av det du efterfrågar. Det enklaste är nog idag att köpa det i nån webbshop alternativt kolla med företagen till vilka butiker sdom levererar.

 • Jag
  25 mars, 2015 at 12:42

  Sverige…..

 • Helena
  25 mars, 2015 at 12:44

  Stackars Coop! Vilken tabbe för dem.
  Bonnier nobbade Astrid Lindgren…
  Kämpa på Katrin.

 • tina
  25 mars, 2015 at 12:51

  Jag bryr mig mer om ett sortiment fullt med EKOLOGISKA frukt och grönsaker. Produkter med hög fettprocent är jag noll-intresserad av.

 • Cattis
  25 mars, 2015 at 12:57

  Igår var jag på coop forum i bromma och blev grymt besviken av att hitta all sorts knäcke förutom ert.. brukar för det mesta annars handla på ica för Coop har så dåligt och dyrt utbud på frukt och grönt. Som du säger upplever jag Coop som giriga medan Ica främjar genuint bra mat och miljötänk. Kanske dags att uppdatera sin företagsprofil? Sverige är så sega och bakåtsträvande ibland att man blir lätt trött .. tycker du gör det bra ändå. Ett företag som inte anpassar sig till kundens efterfrågan brukar inte bli långlivat i längden så det jämnar ut sig!

 • tjorven
  25 mars, 2015 at 13:17

  ”Coop vill köpa in billigt och sälja dyrt” skriver KZ. De gör alltså exakt som KZ gör. KZ köper billiga produkter som hon sedan kokar ihop diverse produkter av som hon försöker sälja SVINDYRT………………Kaka söker maka….

 • Wenche
  25 mars, 2015 at 13:29

  Det är få saker här i livet jag hade varit så stolt över som att vara för bra för COOP. COOP det sämsta som finns och svar är inte deras grej. Klart dom inte kan sälja något som folk faktiskt vill köpa och som det inte står COOP på… Så var glad stolt och nöjd =) <3

 • Petra
  25 mars, 2015 at 15:01

  Är väldigt nöjd med mitt COOP där jag handlar. Alltid väl bemött av all personal även av gamla kärringart. Så heja coop. Kan nämna att vi har två lchf butiker där jag bor!

 • Gittan
  25 mars, 2015 at 15:03

  Bra skrivit tjorven!!

 • Malla
  25 mars, 2015 at 15:25

  Det finns visst shiratakinudlar på coop! Jag brukar köpa det på ”mitt” coop iaf…

 • Cecilia
  25 mars, 2015 at 15:27

  Citat: ”De vill sälja ”deras”” egna produkter”.
  Om du lär dig att skriva svenska, så KANSKE du blir bemött som en seriös entreprenör.

 • Malla
  25 mars, 2015 at 15:34

  En undran Katrin: Skulle ni kunna producera tillräckligt med varor till alla butiker? Vart produceras allt? Det räcker ju inte med att ett knäckebröd är listat, det bör ju finnas fler produkter i sortimentet. Jag tror inte ni skulle kunna producera i den takt ni skulle sälja. Därav slut i hyllan och sura kunder…

 • Cecilia
  25 mars, 2015 at 15:52

  Citat: ” Vart produceras allt?
  Rätt: VAR produceras allt?
  Var = befintlighet
  Vart = riktning

 • Roosa
  25 mars, 2015 at 15:56

  HUR naiv är du egentligen … LÖJLIGT NAIV o GIRIG … tvi tvi tvi!!!

 • Johanna
  25 mars, 2015 at 16:12

  Jobbar inom Coop och kan säkerligen ge dig ett par till anledningar till varför de agerat som de gör!

 • lollo
  25 mars, 2015 at 16:20

  Hur fan kan svenska folket vara så dumma att de jobbar på COOP??

 • Anja
  25 mars, 2015 at 16:24

  Min ICA handlare vägrar att ta hem dina produkter. Ingen omsättnining enl dem. Men det är väl inte så SMART KZ??

 • Nina
  25 mars, 2015 at 17:15

  Synd för Coop tycker jag! Vet att Coop har det tufft nu.. Går sämre..

 • Denise
  25 mars, 2015 at 17:32

  Det finns kanske en anledning. Du kan ju börja med att rannsaka dig själv ……

 • thelady
  25 mars, 2015 at 17:38

  Tror inte att KZ produkter kan få COOP att gå bättre. För dyra att köpa in, och säljer uselt. Enkel matematik!!

 • Caroline
  25 mars, 2015 at 18:00

  Då är det dags att sluta handla på coop!

 • Gustav
  25 mars, 2015 at 18:24

  Var produceras dina produkter. I POLEN??

 • Lisen
  25 mars, 2015 at 20:03

  Det kan ju vara dig dom inte vill jobba med. Sälj! Så kanske de tar in dina produkter.

 • Mysan
  25 mars, 2015 at 22:00

  Heja dig och kämpa på!

  De som lyckas till slut är de som tror på sitt företag och i varje motgång borde du hitta en möjlighet.

  Coop tillgodoser inte sina kunders behov och det är inte du som förlorar på det i längden utan det är dem.

  Det är ni engagerade företagare som gör att samhället går runt i Sverige. Jag hatar LCHF och tycker att ni LCHF människor kan vara provocerande. Men det rör mig inte ryggen och jag skiter helt i vad folk äter och inte äter.

  Men Katrin! Hitta en möjlighet i detta! Kanske ska du gå leta efter lite potentiella företag i samma sits. Kanske skapa en ”saluhall” med ett kundfokuser utbud av olika märke, livsstilar och annat roligt.

  Skapa en ny livsmedelskedja där man representerar sig själv. Där kan man representera sitt varumärke på ett fräschare sätt än att bara låta grossister sätta era produkter med pris på hyllan.

  Be uncommen!

 • Lin
  26 mars, 2015 at 13:32

  Det här är inte ett svenskt problem. Jag vet inte heller om det är ett problem. Så här fungerar det i de flesta länder. Livsmedelskedjorna styr över sitt sortiment och de har stora team av inköpare som har som mål att förhandla så bra priser som möjligt. I SE gäller det samtliga kedjor, ICA, Coop, Axfood och Bergendahls. Ditt jobb som leverantör är att sälja in dina produkter så att kedjorna förstår att de måste ta in dem för att driva tillväxt inom kategorin. Om du inte lyckas nu på Coop, så återkom om ett halvår och visa på vad ni åstadkommit på övriga kedjor. Men vänta dig ingen välgörenhet vad gäller prisförhandlingar, när ni blir lite större kommer samtliga kedjor att göra allt de kan för att pressa ner sina inpriser även från er. ICA inte minst…
  Lycka till!

 • Anna
  26 mars, 2015 at 18:21

  synd! Jag gillar Coop men hade gärna kunnat köpa din müsli och knäckebröd tex i min närmaste Coop. Hoppas dom ändrar sig.

 • Hege
  27 mars, 2015 at 01:00

  Her i Norge har Coop kjøpt hele ICA.

 • haha
  28 mars, 2015 at 16:01

  haha men katrin.. är det du som skapat produkterna du säljer? tror nog folk får tag i ”dina” produkter utan att köpa dom via ditt företag.

 • Nahla
  30 mars, 2015 at 00:20

  Hej, testa o maila cooponline.se de brukar ta in varor om de är efterfrågade av kunder!! Vet att de har lite olika leverantörer

 • mr T
  4 mars, 2017 at 17:22

  nja.Coop här i stan är absolut bäst i eko sortimentet och ica maxi och citygross och övriga hittar man knappt nåt på de som man behöver.

 • Patrik
  7 februari, 2019 at 02:21

  I know how you feel! Blev precis listad centralt på Ica med mina produkter äntligen!!! och jag gick verkligen den hårda vägen, sålde allt jag ägde, hus, bil, båt you name it och varit nära på att ge upp flera ggr.
  Coop central hörde av sig till mig väldigt tidigt, redan 8 månader efter start och ville ta in mina produkter centralt och var på möte 2 ggr och dem ritade upp hur, när och var allt skulle säljas för att 4 veckor innan lansering komma med en dålig ursäkt. Inte kul då jag satsade massa pengar på nytt utseende på puddingarna och nya lock etc enbart för COOP skull.
  Men nu kör vi!!
  EGG POWER!
  Kolla in min resa på Instagram @justegg.se
  Lycka till nu och ge aldrig upp!

  Mvh