Okategoriserade

Det är bara en dålig ursäkt

Semester är det bästa som finns och jag inser att det är underskattat. Man håller på och sliter och sparar och sätter upp olika mål för sig själv och vad man vill och inte vill ha men det är ju bullshit alltsamman för det som man borde spara till och planera är ju enbart semester. Man borde prioritera att förhandla till sig mer semester vid löneförhandling, man borde noga planera ut sin semester så att man får tre veckor på vinter, tre på sommaren, en på höst och en på vår. Åtta veckor är lagom. Och om man då skiter i att konsumera när man väl jobbar utan sparar sina pengar till resorna så tror jag att man skulle leva ett mycket lyckligare liv. Det är helt sjukt kul och härligt att vara på semester med sin familj. Klart att det är minst lika härligt att åka med sin partner eller själv för den delen men just nu är vi här med hela familjen så just nu är det vad jag refererar till. Nästa gång åker kanske jag och Bingo själva eller så åker jag med tjejerna igen, SAS Eurobonus ringde faktiskt mig förra veckan för att säga att jag har så mycket poäng så att jag i princip kan resa var jag vill. Ska definitivt utnyttja poängen snarast.
Och det där med att ”lämna barnen hemma” har jag plötsligt ingen förståelse för. När jag var barn så tog alltid våra föräldrar med oss på resor. På hotellen som vi bodde på var det inte så mycket barn. Det fanns alltid några och de som fanns var från olika länder men ytterst sällan från Sverige. Däremot fanns det alltid flera svenska par och jag hörde mamma och pappa fråga dem vilka de reste med och de sa att de lämnat barnen hemma med släktingar för att de ändå inte är kapabla att ta in och uppskatta en resa. Dessutom kommer de inte att komma ihåg resan då de är under tio år… Det var ofta såna här samtal och jag minns att när jag fyllt 14 ofta tänkte att ”Fan tror dem att deras ungar drar hemma i slasket verkligen? Fattar de inte att de har värsta grymma festerna i lyan när de har FF”. Jag pratade med de här föräldrarna vid poolen och de sa att de saknade sina barn men att de hade det bättre hemma. Allt det där är inte sant. Barnen har det inte bättre hemma de har  det bättre med sina föräldrar på spännande resa med sol och bad och lek och äventyr och avslappnade föräldrar och kanske ett set rastaflätor som avslutning. Trots att de kanske inte kommer att komma ihåg just exakt den specifika resan så kommer de att njuta där och då och de kommer att utvecklas som människor och alla intrycken och känslan kommer att leva kvar trots att de kanske inte minns det exakta hotellet eller sevärdheten.
Jag tycker att folk ska sluta lämna sina barn hemma när de åker på härlig solsemester mitt i den svenska vintern. Det är inte okej och man skaffar inte barn för att ha dem som små slavar när det passar. Man ska göra det bästa för dem och ge dem möjlighet till att utvecklas och växa upp till de bästa människor som man kan. Jag hoppas aldrig mer att jag på en semester möter vuxna människor som glatt meddelar mig om att de ”lämnat” barnen hos mormor för att de ändå inte kommer att minnas resan för då ska jag tala om ett och annat för dem. Det är nämligen inte okej. Det är fan det vidrigaste argument jag hört. Så här nu i efterhand.

You Might Also Like

 • Jenny
  20 december, 2012 at 17:34

  Min syster åkte på sin första resa som 3åring och kommer fortfarande ihåg delar, detaljer av den resan. Så jag håller med dig! Ta med barnen!

 • vera
  20 december, 2012 at 17:56

  Njut av semestern fina !! och jag tänker som du .. jag vill ha barnen med annars kan jag stanna hemma <3..men vi är ju alla olika 😉
  ha det bäst !!

 • Maria
  20 december, 2012 at 17:59

  Väl skrivet! Hoppas att ni riktigt njuter av semestern, själv blev jag motiverad att boka in en tidig-vårresa!

 • Johanna
  20 december, 2012 at 18:03

  Tror inte heller att barn har det bättre hemma, jag minns många resor både inom Sverige o utomlands från när jag var liten o inte fyllt 10, och hade kul och uppskattade att se nya saker, höra nya språk, ny mat och allt som kommer med det, klart ungarna ska med 🙂

 • Ninni
  20 december, 2012 at 18:18

  Våra barn skulle aldrig förlåta oss om de inte fick åka med. En gång åkte jag till NY med min mamma (hon bjöd mig på resan i 40-årspresent). Min ena son är fortfarande arg för att han inte fick följa med.

 • Anna
  20 december, 2012 at 18:22

  Håller med till fullo!
  När jag var liten så reste vi dock aldrig utomlands, men jag var med pappa på läger varje sommar i olika delar av landet. Detta från att jag var nyfödd. Jag minns inte alla ställen som vi har varit på, men jag har ändå många roliga minnen. Och jag minns hur spännande det var att resa iväg varje sommar, och vara på nya platser och leka, bada, sova i tält och mycket annat vi gjorde. Det var en upplevelse som jag aldrig skulle vilja vara utan i min uppväxt. Så jag håller med. Den dagen jag själv får barn då kommer jag se till att resa med barnen.

 • Heddi la bomba
  20 december, 2012 at 18:36

  Välkommen till Sveriges snabbast växande modeblogg som startades för 4 månader sen på finest.se. Efter endast tre veckor intog jag första plats bland mest lästa medlemsbloggar. Så jag gick vidare till en egen hemsida där jag har mellan 2000-2500 unika besökare dagligen och bloggen fortsätter att växa större för var dag!

 • Frida
  20 december, 2012 at 18:39

  Tycker absolut att man ska ta med barnen på semester å dylikt, de e viktigt som du säger att få vara med sina föräldrar! Dock gäller det ju faktiskt inte bara under semestern utan även i den stressiga vardagen! Så kanske lite mer semester och lugnare arbetsveckor = mer tid för att ta med (va med barnen även här) och inte dagis, barnflickor el dylikt! För barnen behöver ju va med sina föräldrar oavsett semester, jul, höst osv…..!! Så precis som du skriver hoppas vi att alla tar med sig sina barn på sem, till affärer, middagar mm och inte låter tex en barnflicka passa……. Slår ner på tempot och bara vara hemma och inte jobba som ett as för att kunna resa å då jäklar helt plötsligt ska de satsas på la familia!!! Typiskt svenskt tycker jag!! Inte kasta sten i glas hus hörru du du…..

 • Anna
  20 december, 2012 at 19:11

  INSTÄMMER!
  Varför skaffar man barn om man inte vill ”se” världen ur deras ögon?
  Tänk vilka erfarenheter barn som reser får..

  Ha det underbart!

 • Ada
  20 december, 2012 at 19:29

  Helt på din linje, Katrin. Både vad gäller semester och barn! Var själv med sen typ två-årsåldern och har åkt med mina sedan de var små. Senast för en månad sen med två 15-åringar (min yngsta+kompis), så jäkla kul vi hade!
  Har förhandlat fram sju veckors semester, hinner tyvärr inte ta ut allt (anställd…) så ibland undrar jag om man inte hade vunnit på högre lön, tyvärr…

  Du gör så jävla rätt!
  Res, unna er och njut! Hela familjen!

 • Maria
  20 december, 2012 at 19:39

  WORD!

 • Lisa
  20 december, 2012 at 19:46

  Kanske det klokaste du någonsin skrivit.

 • Jenny
  20 december, 2012 at 19:52

  Du har helt rätt i det du skriver, jag och min syster har alltid fått följa med och älskat det. Men precis som någon skrev så gäller det även i vardagen att kunna stressa ner och njuta av att vara med sina barn.
  Ha det helt jävla fantastiskt nu och njuuuut!
  KRAM //Jenny

 • Anna
  20 december, 2012 at 19:59

  Ditt första vettiga inlägg någonsin! Det är helt sant det du säger. Själv fick jag och min bror alltid följa med våra föräldrar utomlands från att min bror var i 2 års-åldern och hör och häpna så minns han det mesta från även så tidig ålder. Även jag minns mycket trots att jag bara var fyra på vår första semester. Så det där är bara skitsnack och bortförklaringar av lata och egoistiska människor. Skaffa inte barn om ni inte vill ge dem allt vad livet har för upplevelser att erbjuda. Att resa och se nya miljöer, kulturer och människor är väl det bästa man någonsin kan ge sitt/sina barn?

 • Anna
  20 december, 2012 at 20:01

  Vill även tillägga att dom som tar med sina barn fast slänger in dom på någon jävla Bamse-klubb också borde tänka om. Att få vara med sina föräldrar är vad de flesta barn vill och behöver under en sådan upplevelse.

 • evvo
  20 december, 2012 at 20:28

  Bamse-klubbar o liknande brukar vara mycket populära bland barnen och dom vill oftast vara med självmant. Dom ”slängs” inte in där..utan väljer givetvis själva om dom vill vara med eller inte. Dessutom så håller ”klubbarna” bara på någon timme om dagen och i direkt anslutning till där föräldrarna är…dvs vid poolen. Vad är det för hemskt med det??

 • Alice
  20 december, 2012 at 20:28

  Jag kan bara referera till mig själv, men när jag var liten så älskade jag bamseklubben. Jag tjatade alltid om att vi skulle åka till ett hotell där det fanns, dock gjorde vi inte alltid det och jag hade kul ändå men barn gillar att leka med andra barn.

  För att svara till dig Katrin kan jag inte annat än att hålla med. Jag åkte utomlands första gången när jag var ett halvår vilket jag inte kommer ihåg men från 3-4 års ålder och uppåt kommer jag ihåg mycket. Om inte annat så slipper man flygrädsla av att börja resa tidigt 🙂

 • Tina
  20 december, 2012 at 20:36

  Jag och min man åker iväg på egentid ngn gång om året. Vi är med våra 3 barn varje dag, jul, semester, nov lov etc som vilken familj som helst. Men 1 v om året (ibland långweekend) så ”lämnar vi barnen hemma”. Jag vågar sticka ut hakan och säga att det är riktigt skönt. Våra 3 barn har det hur mysigt som helst med mormor. Så vi lämnar dem inte för att det är bättre för dem att vara hemma. Vi lämnar för att umgås en skön vecka om åter. Tro mig, barnen klarar 7 dgr och det är så mysigt när de möter upp oss på flygplatsen när vi kommer hem. Mina små Änglar :-). Nä då tycker jag det är värre att behöva ha en barnflicka i vardagen och semestern som någon skriver. Men man ska göra vad som passar bäst för ens familj. Vad som passar dig/er kanske inte passar mig/oss och tvärtom. Så det är faktiskt skitsamma vad du tycker. Sålänge våra barn mår bra och är glada bryr jag mig inte ett dyft om vad andra tycker. Önskar fler föräldrar kunde unna sig ledigt utan barn med sin man. Så romantiskt, ja…om man är kär i sin respektive såklart.

 • Maria
  20 december, 2012 at 20:40

  En bekant till mig ursäktade sig precis så som du skrev och skyllde på att treåringen inte minns så hon och barnets pappa åkte till USA i EN HEL MÅNAD utan grabben 🙁 Såååå jävla fel!

 • Tina
  20 december, 2012 at 20:43

  Glömde din kommentar ”Det är inte okej och man skaffar inte barn för att ha dem som små slavar när det passar”. Skaffar man barn om man måste ha barnflicka med på sina långa resor….LA? Just saying….du har en ENORM dubbelmoral. Njut av er resa nu! Låter helt underbart med Hawaii!!

 • Karin
  20 december, 2012 at 21:10

  I Mars ska jag åka en vecka till värmen med goda vänner och sambon. Grabbarna 2 och 5 får vara hemma med farmor o farfar som de träffar jättesällan. Jag har ännu inget dåligt samvete (det kanske kommer). VI behöver den resan, vi är de bästa föräldrarna till våra barn 358 dagar om året men dessa 7 dagar ska vi njuta av varandra! Ha en underbar resa 🙂

 • Iza
  20 december, 2012 at 21:11

  Lägg ner !!!! Du är inte Heddi !!

 • Tiina
  20 december, 2012 at 21:48

  Jag håller med! Jag blev lite chockad (eller road kanske?) av en kompis kommentar i somras när jag hade precis förlöst min första unge: ”jomen, snart är hon typ 6 månader och sen KAN du och mannen åka på semester själva och lämna henne med barnvakt”. WTF? Vi är tre nu, vi reser alla 3 och tänker göra det i många många år. Om 10 dagar ska vi ta ungen till Rom för nyårsweekendtrip, så härligt!!

 • Anna
  20 december, 2012 at 21:55

  Så sant! Vår dotter är 2,5 och har varit på solsemester med oss 3 ggr! Vilken glädje att se hur hon njuter av solen, havet och fullkomlig uppmärksamhet från mamma och pappa ! Njut ordentligt tillsammans!!

 • Eva
  20 december, 2012 at 22:10

  Roligt att resa med barn och härligt att resa utan dem. Det ena utesluter inte det andra. Skulle dock aldrig påstå att de inte är med för att de inte minns något, utan anledningen är just precis att det är skönt att få vuxentid och så fint att se den nära relationen barnen får med far-och morföräldrar som passar dem. Men om ni inte vill resa utan barnen, så gör inte det, det vore väl dumt. Jag fortsätter dock att njuta av de dagarna!

 • Maja
  20 december, 2012 at 22:16

  Håller med Eva.

  F.ö – Ha en kanontid på er vistelse slash semester! Såg reprisen på debatt idag och du skötte dig mycket snyggt. Noran var aggressiv och ”på” utan nyans.

  ”Professorn” var exakt så torr och fnöskig som hon framstod. Kostdoktorn var saklig och korrekt.

  Tjaa, är jag coKatz or not?

  Hahahaha!

  ses nästa gång ( för då jag var på din shop var du ju in´t där=)

 • Annika
  20 december, 2012 at 22:53

  Jag tycker gott man kan ”lämna barnen hemma” en vecka per år eller så. Inte för att de har det bättre hemma utan för att man vill umgås själv, mysa och bara vara vuxen med sin partner. Är man med sina barn de andra 358 dagarna (minus kanske nån barnvakt då och då) om året så känns 7 dagar inte så farligt. Men klart det är kul och härligt att åka på semester hela familjen också.

 • kasandra
  20 december, 2012 at 23:46

  Men katten du skrev ju nyss att nästa gång kanske du och bingo åker själva? 😉 lite dubbelmoral i den texten visst ;P

 • Tina
  21 december, 2012 at 00:10

  Man gör som man vill. Vi tar med våra barn på allt, förutom en vecka om året. Så att ni åker till Rom låter inget konstigt i mina öron. Men ni kanske känner annorlunda efter du tryckt ut 3 barn vem vet. Men vår resa själva har inget med vår kärlek till våra barn att göra. Hanna Graf blev ju attackerad då hon åkte till NY med sin man en långhelg. Det var pinsamt att läsa. Hennes barn verkar absolut inte tagit skada av deras kärlekssemester. Nej ngn måtta får det vara. Ha det kul i Rom. Vi var där en påsk med ungarna, underbar stad!

 • Tess
  21 december, 2012 at 00:44

  WORD!!! Grymt bra inlägg! ♥
  Jag håller helt med dig. Har man satt underbara barn till världen & har möjlighet att ta med dem på resan ska man självklart göra det. Det skapar ju bara starkare band i familjen. 🙂
  Njut av er resa!

 • Helena
  21 december, 2012 at 02:20

  Åh, det där lät ju bra! Klart man ska ha lite egentid, katrin överdriver ju ofta för att provocera. Men stor skillnad på en egen resa per år, och alla resor på egen hand. Sen får man inte glömma också att barn ofta uppskattar att få lära känna mor/farföräldrar på ett annat sätt som det blir när man är utan föräldrarna… Men det kan ju ske även när föräldrarna jobbar iofs. Kanske under sommarlovet? När barnen är lediga mer än föräldrarna måste det ju passa perfekt med lite qualitytime med äldre släktingar om de har kraften kvar.

 • Cilia
  21 december, 2012 at 02:52

  Du har blivit lite långrandig och tråkig.. Men det är ju trevligt för dig att du inte längre tycker illa om barn och inser att förhållandet till pappan blir lidande.

 • Annelie
  21 december, 2012 at 05:13

  Njut!
  Alla föräldrar behöver komma iväg själva ibland!

 • Äkta vara
  21 december, 2012 at 06:45

  Du sim lämnat bort Ringo i stort sett hela hans liv!!! Nanny och mormor har uppfostrat honom! Du orkade inte, du behövde egen tid. Ni reste ifrån Ringo när han var ett år och du verkade inte ens vilka åka hem. Du ska inte snacka! En mer frånvarande förälder än vad du varit är svårt att finna. Du orkade inte spendera en hel dag med Ringo innan du fick panik och mådde psykiskt dåligt. Så håll käften.

 • aaa
  21 december, 2012 at 08:41

  Att vara tillsammans är det viktigaste. Plötsligt är barnen stora och vill inte komma med på resa längre. Föräldrara som lämnar hemma sina barn och själva åker på resa är inte normalt funtade. Lämnar säkert en tagg kvar i hjärat på barnen som kan visar sig sen senare i livet. Älskar man sina barn så tar man dem självklart med på alla semesterresor, korta eller långa. Vill man ha en nytändning så räcker en helg på tumanhand utan barnen. God Jul och njut av er resa, man lever bara en gång så det gäller att prioritera det som verkligen är viktigt! 🙂

 • Karin
  21 december, 2012 at 09:05

  Då är inte jag normalt funtad då – check!

 • Jessica
  21 december, 2012 at 13:28

  Håller helt med! Min stortjej har varit med på alla solsemestrar sen hon var 9 månader. Kan meddela att hon absolut kommer ihåg alla semestrar sen hon var 2 år. Hon fullkomligt älskar att resa!

 • Susanne
  21 december, 2012 at 15:05

  Så jävla rätt! Jag har dessutom retat upp mig på att det går att resa till ”barnfria” hotell etc. Va fan!!!! Ska man kunna välja och vraka vilka man inte vill resa/bo med vill jag kunna slippa både skåningar och stockholmare på min nästa resa, gärna slippa tjockisar runt poolen också faktiskt, BMI- gräns typ,vilket jävla liv det skulle bli då va??? Värsta rasisten va, men att exkludera barn är helt OK eller???

 • Hanna
  21 december, 2012 at 16:12

  Det här var det bästa du skrivit!

 • Karin
  21 december, 2012 at 16:55

  Det här kan vara den sämsta liknelse jag hört…. Åk till en öde ö då så kanske de störande momenten är färre?

 • Maria
  21 december, 2012 at 17:23

  Håller med!

 • Lina
  21 december, 2012 at 17:52

  Det här inlägget borde du läsa upp för din kille. Vad gjorde han hela sommaren? Hur ursäktade han det? Ensamtid från hela familjen eller? Sen tycker jag man kan vara lite mer nyanserad än att säga att barnen alltid ska vara med. Tycker som vissa andra sagt att man kan åka iväg på kärlekssemester en vecka utan skuldkänslor för sin egen skull. Tror dessutom du och din kille skulle må bra av det.

 • Susanne
  21 december, 2012 at 18:37

  Gud va du läste min kommentar med fel inställning, jag menade att det är gaaalet att man ska kunna välja bort oönskade moment (barnfria hotell) när man aldrig skulle kunna göra så med ngn annan kategori utan att bli rasistförklarad, skrev med glimten i ögat men som vanligt är det svårt att få fram vissa toner i det skrivna mailet… Ha en god helg!

 • Tina
  21 december, 2012 at 20:32

  Så vi älskar inte våra 3 änglar för att vi är borta från dem 1v om året (ev långhelg)? Vem är du att bedöma det? Herregud vi har världens gladaste, kärleksfullaste barn med en enorm trygghet. Det är det viktigaste- att barnen mår bra. Du kan vara hemma m barnen 365 dgr om året och vara en usel mamma. Så det påståendet om att man är funtad eller inte älskar sina barn pga av att man är borta mer än 2-3 dgr om året är skrämmande. Är du verkligen förälder? Det var det dummaste jag hört. Vem är du som tror att ditt sätt är för alla andra familjer? Var du med dem dygnet runt om du vill och res aldrig bort med din man. Sålänge barnen mår bra och ni är nöjda är det väl toppen! Kör på!

 • Sally
  21 december, 2012 at 21:48

  Missunnsam son tycker jag. Du och din mamma hade väl en härlig resa tillsammans bara ni? Allting har sin tid!
  Ibland tar man med sig barnen, ibland inte!

 • kim
  21 december, 2012 at 22:25

  Inte för att vara den som är den. Men lite kunskapslektion här mitt i allt!
  Ni är med era barn 365 dagarna om året (om ni träffas varje dag) Och skottår 366. Alltså jag repeterar, 365. Vi tar det en sista gång också 3 6 5. Hej med er!

 • evelina
  21 december, 2012 at 23:01

  dock skrev hon ju att hon bortser sju dagar ifrån de 365 som går på ett år alltså 358 😉

 • Ett liv i Husvagn med två små ♥
  22 december, 2012 at 16:11

  Vi har fått sådana kommentarer på Disney: ”Varför ta med en 2-åring, de kommer ändå inte att minnas.”
  Pantade, lata och egoistiska människor.
  De kanske inte minns just den resan, men de kommer att minnas att de betydde mycket för oss genom hela deras uppväxt, de kommer att se foton och inse att de alltid var med, att vi alltid ville ha dem med oss.

  Ska man låsa in sina barn i en garderob de första tre åren, för att de ändå inte minns? Självklart påverkas de redan från första dagen av hur vi beter oss mot dem och vad vi gör med dem.

  Min 2,5-åring kan redan skapa årslånga minnen. Hon drog nyss upp någonting som hände för ett år sedan, som ingen refererat till sedan dess och som jag till och med hade glömt.

 • Alexandra
  22 december, 2012 at 18:12

  Först skriver du att ”nästa gång kanske jag och Bingo åker ensamma”. Sen säger du att man är en dålig förälder om man reser utan sina barn?..

 • Anna
  22 december, 2012 at 19:46

  enligt anknytningsteorin ska man inte vara borta flera dagar än barnets ålder på grund av att barnet då kan få en skev anknytning. Små barn har nämligen inte en fullt utvecklad tidsuppfattning. Är man borta många dagar från ett litet barn så kan det kännas som en evighet för barnet som tror att föräldern försvunnit. Viktigt att se det ur barnets perspektiv när man åker bort och inte bara utifrån att man själv tycker att en vecka är en kort tid.