Okategoriserade

De dåliga dagarna

Det är tur att de här dagarna finns annars hade man aldrig uppskattat det bra man har i livet. Jag har så ont i min kropp att jag vill grina hela tiden det är helt sant. Att plocka upp Rambo och ta hand om honom har varit en pina idag. Jag har försökt att ligga med honom i sängen en del men det har han inte alls nöjt sig med. Det känns som om någon har slagit sönder mig. Om jag vet hur det känns? Jag gick en Thaiboxningsmatch mot världsmästaren i Thaiboxning i TV för några år sen så JA jag vet hur det känns att få stryk.

Jag har sippat på en flaska KanJang hela dagen så nu är jag ganska pruttig men bättre i halsen. En gång för länge sen var den en kvinna i en hälsokostaffär som sa att det bästa man kan göra om man känner förkylningssymtom är att överdosera KanJang och eftersom hon hade helt rätt i det har jag alltid gjort det sen dess. Imorgon borde jag vara frisk som en nötkärna. Det måste jag vara för jag kommer inte att missa Samban.

Så om den här dagen inte kunde bli värre fick Ringo frispel över middagen. Minns ni utbrottet i Thailand över glassen? Samma. Och jag blir så jävla sur på alla er som då skrev att man ska låta barnen välja vad de vill ha. Gillar han inte det ena så ska han få det andra vad är ni för människor egentligen och förstår ni inte att ni gör era barn värsta björntjänsten genom den här typen av uppfostran? Bli inte förvånade om era barn växer upp till kriminella eller bidragstagare om ni håller på så här.

Idag ställde sig Ringo över sin tallrik och sa ”Jag tycker inte om det här. Jag vill ha något annat”. Utan att ens ha smakat sa han det här. Genast började jag tänka på alla era råd från förra gången som vi bråkade eftersom min spontana reaktion var att säga ”Jag vill inte ha den där täckningen som du gav mig idag jag vill ha en annan täckning”, men det fick jag absolut inte säga så jag sa det inte. Istället tog jag ett djupt andetag och så sa jag att han får äta det som jag har lagat och jag vet att det är gott och att jag inte lagt i paprika i hans mat för att jag vet att han inte tycker om paprika men kyckling vet jag att han tycker om. Vrål, skrik och ett helt nytt uttryck ”Du är den dummaste mamman i hela världen”. Jaha. Då var vi igång. ”Snälla Ringo jag blir ledsen när du inte vill äta den mat som jag har lagat” ”Jag kommer inte att laga någon annan mat till dig” ”Det finns ingen annan mat” ”Nej, du får inte ta en smörgås”. Till slut orkade jag inte mer. Min kropp värkte och mitt tålamod tog slut. Så jag satte Ringo på hans rum och stängde dörren. Alltså han gick dit själv det var inget våld inblandat om ni kände er oroade över den saken. Han gick själv in på rummet och blev förbannad förns då jag stängde dörren.

Efter att han suttit där och vrålat i ca 10 minuter kom han ut. Satte sig vid matbordet och började äta sin mat. ”Det här var ju gott mamma”, sa han. Resten av kvällen hade vi trevligt och nattningen gick på en sekund. Kanske att han var trött men att jag skulle ge vika och ge honom annan mat eller macka skulle aldrig ske. Där vet jag att ni har fel.

 

You Might Also Like

 • Josefin
  26 mars, 2014 at 22:16

  Tycker du gjorde helt rätt! Hälsning blivande förskoleläraren

 • Josefin
  26 mars, 2014 at 22:18

  Har du dyslexi? Täckning alltså.. Mobiltäckning?

 • Åsa
  26 mars, 2014 at 22:32

  Helt rätt Katrin, gör exakt som dig och det har funkat och det kommer det deffenitivt göra i framtiden också:)

 • kristrina
  26 mars, 2014 at 22:32

  Alldeles rätt och riktigt, Katrin. Du är mamma och har
  ”know how”. Trygg och säker vet du hur små barn ska
  bemötas: med respekt, värme och fasthet. Yes! Ha det! Good luck!

 • Tulay
  26 mars, 2014 at 22:35

  Jag tycker du gör helt rätt!! Att vara bestämd mot Ringo kommer du komma långt med. Jag har läst din blogg sedan du var gravid med Ringo. Jag själv var också lika långt gången som dig, vi hade samma beräknad förlossning också om jag mins rätt. 14 maj. Men du gödde två veckor efter mig. Hur som hellst så fastnade jag för jag jämförde min sons utveckling med ringos, som nu när du berättar om hans utbrott. Min son får samma. Det är nog någon kris dom hamnar i i vissa perioder. Jag är lika bestämd som du och min son vet om det så det slutar alltid med att han ger med dig efter sina utbrott. Man ska inte dalta med barne, då utbyttjar dom ön till max. Kämpa på, du är en super morsa. Mycket kärlek till dig och familjen❤

 • Johanna
  26 mars, 2014 at 22:45

  Jag hoppas verkligen att jag har samma tålamod som dig när min dotter är 3… För de kommer behövas och du gör helt rätt tycker jag!

 • Marianne
  26 mars, 2014 at 22:47

  Kan du svenska? Dyslexi och att inte kunna stava till vissa ord är två helt olika saker.

 • Emma
  26 mars, 2014 at 22:47

  Exakt så hade jag gjort! Håller med dig om att de som skriver annat angående glassen gör sina barn en björntjänst (sig självs också för den delen) nu bevisade du ju det också.

 • Tulay
  26 mars, 2014 at 22:48

  Bra jobbat! Och heja Ringo! Han skrek av sig lite men kom tillbaka till bordet och gillade läget. Starkt gjort av en 4-åring.

 • Johanna
  26 mars, 2014 at 22:50

  Du gjorde helt rätt! Barn ska äta det som bjuds. Min sambo fick i ung ålder för sig att han inte äter fisk. Hans mamma lagade alltid annan mat till honom de dagarna det var fisk till middag. Han är vuxen nu och äter det fortfarande inte. Allt är bara en löjlig fix idé. Jag önskar att jag hade kunnat stänga in honom på sitt rum också så han hade lärt sig 😉

 • Erica
  26 mars, 2014 at 23:14

  Du gjorde helt rätt. Enligt mig. Finns väl inget rätt och fel egentligen. Men jag stör mig nå jävulskt på människor som ger allt som barnet vill ha.

 • Nallan
  26 mars, 2014 at 23:19

  Jag har en skylt på mitt kylskäp som säger… ”you have two choises for dinner, eat it or leave it”. Min son hade tre absoluta hatobjekt, rotmos, potatissallad och lever. Så länge jag inte serverade det åt han allt. Av respekt för min son serverade jag aldrig det men lagade alla möjliga sorters maträtter vilket han åt (och äter) med god aptit. Man måste respektera barnens hatobjekt men de bestämmer inte menyn…

 • Nallan
  26 mars, 2014 at 23:24

  Du gjorde helt rätt

 • nina
  26 mars, 2014 at 23:27

  Du gjorde helt rätt fan vad du är bra

 • mia
  26 mars, 2014 at 23:28

  Jättebra gjort!

 • maria
  26 mars, 2014 at 23:43

  Hade en underbar mamma, tyvärr finns hon inte längre. Minns att när det serverades köttsoppa blev jag sur och arg. Får så dåligt samvete när jag tänker på att mamma hade stått och hackat alla grönsaker till köttsoppan, och så kom jag hem från skolan och gormade.¨Vi var sju personer i familjen, så mycket arbete hade lagts ner.
  Blev folk av mig i alla fall, fick fast tjänst vid 18 års ålder.Äter ALL MAT med god aptit.

 • www
  26 mars, 2014 at 23:57

  Det dar ar ju bara ren kopiering fran dagis Katrin! Om ens unge sager nagot konstigt, eller far ett nytt beteende sa kan man alltid vara 100% saker pa att det KOMMER ifran nagonstans – oftast fran forskolan och ungarna dar!

  Han har val hort det dar varje dag ”jag tycker inte om, jag vill ha nagot annat” och sa far de krasna barnen en macka istallet. Och sen kommer han hem och provar detta pa sin mamma…

  Samma om den dar glassen, han hade sakert sett och hort nagon gora sa – unge eller vuxen. En 3-aring vill inte upprora sin mamma utan det ar bara missforstand 🙂

  Barn ar kopieringsmaskiner – allt som kommer IN i medvetendet – kommer en gang komma UT i beteendet eller talet. Simples!

  x

 • www
  27 mars, 2014 at 00:04

  just,,,,och du gjorde sjalvklart ratt, barn can take some uppfostran – man kan vara iskall och bara kora sin grej,

 • Jag
  27 mars, 2014 at 00:05

  Bra att du klarar av hans utbrott så lätt. Ingen annan vet väl bättre än du hur du ska uppfostra dina barn. Sen undrar jag vad det är för täckning du inte vill ha? Just nu har jag bra täckning….

 • Linda
  27 mars, 2014 at 00:28
 • Katarina
  27 mars, 2014 at 05:29

  Helt rätt, fan vad bra skrivet. Jag märker samma sak dagligen. All smörja som har lärts in av kompisarna på dagis.

 • Anna
  27 mars, 2014 at 06:20

  Precis exakt den scenen utspelades här hemma igår till middagen av vår treåring. Vi gjorde precis likadant som du och han kom tillbaka och åt upp hela portionen och sa att det var gott. Så bra jobbat av oss!

 • Fay
  27 mars, 2014 at 06:46

  Hett tips för barn som klagar över maten/inte vill ata; lat dem vara en del av matlagning. Tex häll i kryddorna till soppan, skär upp små
  smörkubar för stekning osv.
  När jag jobbade på förskola, när barn inte ville äta fick det ”PRAO” i köket och gör småsysslor. Gick alltid hem!

  Min fölräldrade lurade mig till att äta när jag var liten och vägrade, då brukade mina föräldrar säga att det var Barbies (största idolen) favorit mat eller hennes recept. Då brukade jag slicka tallriken ren….

 • Caroline
  27 mars, 2014 at 06:50

  Vi har samma dispyter här hemma, ät eller var hungrig tänker jag, om de är utan middag en kväll så svälter de inte..MEN det slutar ALLTID med att sonen kommer tillbaka till bordet och äter och säger att det var ju gott mamma..Testa mina nerver är han bra på..Och jag är för jävla bra på att inte ge mig! En envis finne 😀 Hejja oss som inte ger med sig när barnen får sina utbrott! Vi vill inte ha några ”skitungar” eller iaf inte jag och min familj…Så sträck på dig Kathrin! Du gjorde helt rätt! 🙂

 • anna
  27 mars, 2014 at 07:12

  Relationer: Hur hittar vi tillbaka till varandra? På tv4 nyhetsmorgon i morse!

 • Katarina
  27 mars, 2014 at 07:31

  Du gjorde helt rätt, så gör jag även jag med min treåring och det fungerar varje gång. Det är en maktkamp så det gäller att inte ge sig.
  Även jag har fått höra och sett att barn får välja vad dom vill och sen får de det, och sedan har vi bortskämda 15 åringar som har ingen respekt mot sina föräldrar.

  Så bra jobbat!

 • Hanna
  27 mars, 2014 at 08:16

  Fast nu hade ju Katrin redan anpassat maten genom att utesluta paprika till Ringo? Kanske kommer han aldrig att äta det då, samma grej.

 • matildas mamma
  27 mars, 2014 at 08:29

  Bra jobbat! Det mjäkas åt helvete för mycket med barn idag. Dom växer upp till vidriga små egoister pga att deras föräldrar inte orkar vara vuxna och stå fast vid obekväma (för barnet) beslut.

 • hmm..
  27 mars, 2014 at 08:37

  Vadå, så man måste gilla allt? En grönsak som man struntar i är väl inte samma som all sorts fisk eller så?

 • Matilda Anderssom
  27 mars, 2014 at 08:45

  Grymt Katrin! Det går framåt! Tycker att du gör helt rätt.

 • sara
  27 mars, 2014 at 09:23

  En LCHF önksan:
  Kan du inte göra/tillverka ngn form av shake som man kan blanda med vatten (eller annat som är lchf vänligt). Det vore så smidigt när man har tränat, som snabbt mellanmål och liknande. Kan du göra dem i portionspåsar så att man kan blanda dem på språng?
  En annan sak jag kom på är att du borde ha/göra smooties och sälja. Tänk dem i tetra alt flaskor med några olika smaker. Kan säljas både online och kylda i din butik:)

 • Mrs T
  27 mars, 2014 at 09:26

  Utbildad förskollelärare, mamma till två och styvmamma till fyra. Du gör så jävla rätt Katrin! Föräldrar som låter sin barn styra skapar små monster och uppfattas som otydliga vuxna. De barnen kommer fortsätta fundera var gränsen går och testa på ett till område och ett till. Den förälder som då ändrar sig eller ger vika – hahahahaha lycka till när de 14 säger jag bara. Nej Katrin. Stå på dig som fan! Alla rätt!

 • Maria
  27 mars, 2014 at 09:26

  Vad då? Tycker folk att barn ska få välja allt själva?! Inte undra på att dom flesta ungar är så jävla odrägliga!

 • Annelie
  27 mars, 2014 at 09:28

  Tycker absolut att man ska smaka på maten, MEN kan kan ju inte tycka om allt. Jag lagar ju inte mat till mig själv som jag inte gillar. Om alla andra i fam tex vill äta lasagne men det gillar inte jag, så då gör jag ngt annat till mig. Händer inte ofta men ibland. Klarar heller inte av när barn tvingas att äta upp, är man mätt så är man.

 • Mrs T
  27 mars, 2014 at 09:30

  PS Min yngsta är sju. Hon kan fortfarande få för sig att hon ska ha ngt annat (kan gälla mat, regler, vad som helst). Jag brujar titta på henne efter ett tag och säga lugnt ”Du… brukar jag ge mig när det gäller sådana här saker” (hon svarar alltid ett suckande nej) jag ”Tror du jag kommer göra det idag?”
  Färdigdiskuterat. (Jag säger INTE att barn inte ska få komma till tals – SJÄLVKLART ska de det! Men när det gäller regler och rutiner är det bara tydlighet och konsekvens som gäller. Du KAN inte komma på när de 12 att ”vad bra det vore om mina barn hjälpte till lite mer hemma, eller om de åt samma mat som vi andra, eller om de var lite mer snälla mot andra” Sorry. Too late. Det är jobbet du gör VARJE DAG som räknas. Rutiner och kontinuitet. Amen 🙂

 • Mrs T
  27 mars, 2014 at 09:31

  Klockrent! Precis som du och jag så kommer det finnas ngr få saker som barnen ALDRIG lär sig gilla. Och så måste det få vara. Några saker. BTW så har jag samma skylt hemma 🙂 När min son var 5 suckade han och sa ”Du kan ta ner den skylten för jag får ju iallafall inte bara ”Leave it” 🙂

 • Evelinasfina Skönhetsblogg
  27 mars, 2014 at 09:59

  Helt rätt! Det lönade ju sig tillslut 🙂

 • jennifer
  27 mars, 2014 at 10:17

  efter allt hon skrev så var det ett stavfel du hakar upp dig på. kom igen, som om du aldrig gör nått fel din perfekta människa..

 • jennifer
  27 mars, 2014 at 10:18

  du gör helt rätt! bra uppfostran 🙂

 • Anna
  27 mars, 2014 at 12:09

  Brukar hamna i sådana situationer ofta med pojkvännens son som direkt han ser maten (om det inte är makaroner och korv) säger att det där tycker jag inte om och blir förbannad, jag brukar bara säga till honom att om han inte tänker äta maten så får han helt enkelt vara hungrig för jag kommer inte laga något annat till honom. Det brukar ta en liten stund när han går iväg till sitt rum och lugnar ner sig, sen brukar han sätta sig vid bordet och smaka och sen är tallriken tom och han säger att det var jättegott. Det är bara att stå på sig.

 • Nelly
  27 mars, 2014 at 12:37

  Jag är 13 år och när jag var liten (yngre haha) så sa mina föräldrar ”eat it or leave it” typ. Sen sent på kvällen (jag åt förstås inte den äckliga maten) så tryckte jag i mig mackor, kakor och godis. I hela mitt liv har det varit så, jag har blivit retad för att jag är smal och har alltid vägt för lite. Jag önskar att mina föräldrar varit hårdare med maten när jag var liten. Jag har aldrig smakat fisk eller musslor tex. Jag äter inte lök, risotto eller peppar. Som du förstår så gör man bara sitt barn en tjänst att tvinga i sitt barn maten.
  Nu har jag på egen hand börjat äta mer och bättre.
  Vill bara tillägga att jag har otroligt kärleksfulla och bra föräldrar!
  Och ni som säger att barn som får som dem vill när de är små sedan växer upp till omogna och dryga tonåringar, det stämmer inte! Ta reda på fakta innan ni uttrycker er om sånt, blir så himla ledsen. Mogna vuxna som skriver sådant?! Visst, barn behöver regler men de är också individer med egna åsikter. Det finns inga rätt eller fel i barnuppfostran-.-

 • Frida
  27 mars, 2014 at 14:13

  Du kanske ska vara försiktig med kan jang om du fortfarande ammar. Står på bipacksedeln att man inte rekommenderar till gravida/ammande pga ej tillräcklig data om bieffekter.

 • Malin
  27 mars, 2014 at 20:13

  Tönt

 • Jenny
  27 mars, 2014 at 20:33

  Jätteskönt att det funkar för dig på det sättet. Men… Det finns barn som matvägrar ända tills de får sin vilja igenom. Testa en vecka och man skälver i mammahjärtat redan efter 5 timmar 🙁
  Ser att mitt barns fasta principer kommer att vara en fördel i det vuxna livet 😉
  Inordna sig i ledet, Nej tack!

 • Lina
  27 mars, 2014 at 21:02

  Som förskollärare och grundskollärare blir jag glad av att möta föräldrar med denna inställning.

  Elever jag har nu idag, är ouppfostrade och tror att det ör de som bestämmer och läraren ska göra som den vill. Och föräldrarna är snäppet värre.

  Därför känns det skönt att någongång få höra att föräldrarna inte ger upp! 🙂

  Wiiiiee!

 • Malin
  27 mars, 2014 at 22:16

  Men JA och TACK för att nån mamma vågar utmana sina barn och sätta gränser. Jag tyckte att du hanterade glass-incidenten helt rätt och blev själv inspirerad. Tyckte det var riktigt bildligt exempel som barnen förstår. Kanske skulle kommenterat redan då så du inte bara fick läsa dom emot dig. Förstår inte den nya uppfostringstrenden med att ge barnen allt dom vill ha?? Håller till fullo med dig om att det är en björntjänst. Ska bli så spännande att se hur 90- och 00-talister utvecklas då många från den generationen fått mycket serverat och mycket undansopat.

 • Camilla
  27 mars, 2014 at 22:56

  Jag säljer reductil sibutramin 15mg. 1månad för 690kr och 3mån. kur för 1790kr med frakt. Dessa underbara bantningspiller har underlättat min viktnedgång avsevärt. Vid seriöst intresse mejla till [email protected]

 • Anneli
  27 mars, 2014 at 23:54

  Att sätta regler som föräldrar inger en trygghet hos barnen, även om det blir en tillfälligt stark reaktion. Det leder i sin tur till ett barn, en ungdom och en vuxen som mår bra!

 • maria
  29 mars, 2014 at 10:33

  Rambo är 3 månader, fullt naturligt att han inte är nöjd att ligga stora delar av dagen i sängen.

 • Jenny
  30 mars, 2014 at 13:59

  ”Som du förstår så gör man bara sitt barn en tjänst att tvinga i sitt barn maten.”

  *** Tvång löser ingenting. Att smaka på maten tycker jag är bra, om man sen inte tycker om det så är det en sak (alla gillar ju inte allt). Men att tvinga nån att äta är så otroligt fel.

  Jag har blivit itvingad mat i hela min barndom av släktingar som tyckte att jag skulle äta trots att jag inte gillade maten och allt som dom lagt upp på min tallrik skulle ätas upp.

  Behöver jag tillägga att jag har stora problem med hela matsituationen?

 • elin
  1 april, 2014 at 12:58

  Har inga egna barn men har väldigt många småbarn i familjen, syskon barn .. tycker du agerade helt rätt Katrin ! Bra uppfostran .