Okategoriserade

Barn på caféer

Jag har tänkt skriva om det här hela dagen men inte fått en ledig stund. Men nu fick jag just det. Kom hem till ett glatt gäng grabbar som hade middag i köket så fastnade med dem en stund men nu så. Blir avis på Bingo som har så härliga grabbhäng i vårt kök allt oftare och undrar varför inte jag har det med mina tjejkompisar. Måste bli ändring på den fronten. I alla fall.

Jag var inbjuden till TV4 Nyhetsmorgon imorse för att prata om det här med förbud med barn på kaféer. Naturligtvis tycker jag att man som ägare ska ha rätten att förbjuda barn på sitt ställe, precis som man får förbjuda 18:åringar på 23-årsställen eller barn på hotell som blir vanligare och vanligare. Jag tycker att barn hör hemma på barnställen som lekland, parker mm men inte på ställen dit andra vuxna går för att få lite lugn och ro och avnjuta en kopp kaffe med andra vuxna. Jag tycker inte att man bör ta med sig barn till kaféer, restauranger och nattklubbar alls utan jag tycker att det ska vara barnfria zoner. På ett sätt är det ju helt logiskt, ett kafé är en vinstgivande verksamhet som går ut på att folk kommer dit och köper saker och barn gör ju inte det. De skränar och slafsar och i värsta fall kan till och med morsan be personalen om att värma ungens burk om hon råkar få syn på en mikro bakom kassan.

Jag kan hålla med om att jag inte störs av min egna unge och inte heller mina vänners barn men andra barn som väsnas stör mig väldigt mycket. Jag kan gärna sätta mig på ett kafé med vänner och alla barnen och låta ungarna springa runt och riva i dekorationer för så länge det är mina barn och mina vänners barn så är det helt okej, absolut! Men ni hör ju, det funkar inte i praktiken. Så därför går jag inte och fikar med Ringo. Dels för att det inte är kul för mig men ännu mer för att det inte är kul för honom. Ska han sitta på en stol och bli hyschad och tillsagd om att man gör si och inte gör så för att vi är på kafé. Inte kul alls för honom för han är ett barn och han förstår inte vilket uppförande som är lämpligt i den lokal som vi befinner oss i. Näe, jag går på barnställen med Ringo och sen får Ringo gå till parken eller vara hemma och leka med syrran, mamma eller barnvakt när jag vill gå på kafé.

”Men se mina barn är med här idag och det går ju bra”, säger Sanna Lundell och hänvisar till sina två barn som sitter i väntrummet utanför. Ja, men de sitter med varsin padda i knät och spelar spel eller ser på film. Det kan jag också få Ringo att göra inga problem men är det vad man vill göra med sina barn? Vill man inte att de ska leka, skutta och stoja med andra barn eller läsa böcker och bygga klossar med vuxna istället för att sitta på en stol och kolla på en skärm och vara helt passiva? Jag tycker det. Klart att jag kan gå med Ringo på kafé och få honom att sitta och titta på film i en timme, men vill jag det? Näe.

Nu pratar jag om Sverige såklart. I Sverige uppfostrar vi våra barn på ett sätt som inte tillåter kafé och restaurangbesök så är det inte alls i andra delar av Europa. I Frankrike sitter barnen som små ljus med puffärmar och prydligt uppsatta rosetter och äter med kniv och gaffel. För all del de barnen får gärna sitta vid bordet bredvid mig på en restaurang, men vill vi ha den typen av uppfostran i Sverige? Ehhh skulle inte tro det för disciplin är något fult här. Vi ska inte hålla på och uppfostra våra barn på det viset. En hurring accepterar vi inte och råder ”Nanny” oss att bestraffa våra barn i nåt program på teve 3 så ryggar vi tillbaka och förfaras över det hemska.

Eftersom vi har valt att låta våra barn vara barn och leka och släppa loss sina sinnen så tycker jag att vi har valt att låta dem göra det på barnanpassade ställen och kafér och restauranger hör inte dit.
Ok%20att%20f%C3%B6rbjuda%20barn%20p%C3%A5%20kaf%C3%A9er?

You Might Also Like

 • Emelie
  5 mars, 2013 at 23:06

  Håller med dig i detta Katrin!
  Precis det du säger har jag alltid sagt! Ungarna har fått vara med mig på cafe, tills dom blev 1 år sen har dom fått stanna hemma och leka och ha kul med pappa istället för att följa med mig på cafe!

 • Ssss
  5 mars, 2013 at 23:20

  ”Men se mina barn är med här idag och det går ju bra”
  Självklart skriver hon så, allt annat skulle ju innebära kritik mot henne och andra föräldrar som gillar att släpa runt sina barn på kafé. Och kritik är väl inte riktigt vad släkten Lundell är kända för att klara av särskilt bra…

 • anonym
  5 mars, 2013 at 23:29

  Vad har släkten Lundell med detta att göra. Det låter som att du hatar dem av någon anledning. Eller så är du avundsjuk på Sanna, som är så framgångsrik, begåvad och vacker!

 • Carolina
  5 mars, 2013 at 23:34

  Oh vad jag ska visa ditt inlägg till alla som vill diskutera den här frågan. Tack Katrin för att du skriver det jag tänker men inte lyckas sätta ord på!

 • Pernilla
  6 mars, 2013 at 00:03

  Detta var nog det vettigaste jag har hört i denna diskussionen!

 • Kille
  6 mars, 2013 at 00:09

  Ärligt Sanna ä då inget speciellt alls alldaglig med liiiiten fisringsmun
  🙁

 • Maggis
  6 mars, 2013 at 00:14

  Håller med om att det definitivt borde få finnas caféer där man helt enkelt inte tillåter barn. Det är väl inte så konstigt egentligen? Det är inte lämpligt med barn på alla platser.

  Om klippet på nyhetsmorgon- skönt att Jihde skojar till det på slutet. Allt behöver inte vara så gulligt och snällt hela tiden. Tycker om när folk kan tycka att det är kul med lite halvtaskiga men sarkastiska skämt speciellt när det är på ens egen bekostnad!

 • Karin
  6 mars, 2013 at 00:50

  Håller med dig Katrin! Älskar mina barn och tycker rätt så mycket om andras också, men det är ju inte direkt nån njutning för en själv heller om ens barn ska sladda runt på caféet medan man dricker sitt kaffe. Då har jag hellre barnvakt en stund..

 • Fia
  6 mars, 2013 at 01:40

  rakt av ful speciellt med dessa FULA brillor hahahahahahhha

 • Nikki
  6 mars, 2013 at 01:41

  Men hur gör ni när ni åker på semester? Nog har ni väl varit på restaurang med Ringo?!

 • anonym
  6 mars, 2013 at 04:26

  Och sprungit naken där, har han oxå gjort. Prata om att vända kappan efter vinden!

 • 4differentfaces.wordpress.com
  6 mars, 2013 at 06:06

  Håller med dig om nästan allt i detta inlägg/diskussion.

  Men vi är för slappa med uppfostran i Sverige.
  Alla dessa jävla curlingföräldrar (eller läs fri uppfostran) & prettoföräldrar gör sina barn en sån otjänst, när det får stojas, röjas, skrikas & springas hejvilt överallt!

  Mina föräldrar tog alltid med mig & brorsan på restaurang när vi var små, inte jättekul alla ggr, men vi lärde oss att bete oss & även förstå att våra föräldrar ville ha med oss överallt – å att det funkar!!!
  Å tackar Gud för att vi inte är iPad generationen, då hade vi inte fått någon verklighetsuppfattning överhuvudtaget.

  Att låta sina kids röja på tex café som tyvärr många föräldrar gör idag, är hemskt.
  Dom gör bara sin barn en stor otjänst!
  Barn måste ha regler & gränser.
  Annars får dom föräldrarna barn som inte kan bete sig, arroganta, osociala snorungar/vuxna.

  Jag blir alltid helt paff – positivt när jag är i Frankrike & Italien & ser dom väluppfostrade barnen!
  Ännu ett bevis på att i Sverige är barnuppfostran alldeles för slapp.

  Å så har det inte alltid varit. Det är när vi 60-70 talister fått barn som det slackats till.

  Läs gärna min blogg, skrev om detta ämne igår jag med.

  //Karin

 • M
  6 mars, 2013 at 06:34

  Varför i helvete ljuger du nu igen?? Du har ju haft din skrikande unge på flera restauranger och dessutom naken, och låtit honom jävlats på planet utan att du sagt till honom, inte undra på att folk inte gillar dig, du har ju aldrig åsikter som är förankrade i vad du själv tycker och står för…Kanske mår du jättedåligt innerst inne, vem vet…

 • Rebecca
  6 mars, 2013 at 06:59

  Helt rätt!!! Viktigt att kunna uppföra sig ute redan från tidig ålder,sånt kommer inte av sig själv sen…jag var också med mkt på restaurang och hade inte alltid jättekul,men samtidigt lär man sig leka mer på egen hand o hitta på mkt kul med!:) Låt barnen ha lite tråkigt ibland!

 • Caroline
  6 mars, 2013 at 07:05

  Jag har aldrig kommenterat här och brukar inte ara någon surkärring heller, men när du ”kastar skit” på Sanna exempelvis för att hon satt sina två barn med varsina paddor i händerna medan hon spelar in ett tv-program kanske du ska se lite kritiskt på sig själv också.. Jag har ofta reagerat över att du knappt har ett enda videoklipp på Ringo där han äter UTAN att sitta och glo på en skärm och likaså ligga i sängen med en padda när han ska finna ro och somna?! Jag håller med dig om att det är alldeles för mycket pixlar involverade bland barn nuförtiden, och att de borde få lära sig att sysselsätta sig utan dom i mycket högre utsträckning än vad dom gör, men jag menar bara att du inte ska kasta sten i glashus, för tittar man här så får Ringo rätt mycket pixeltid han med…. Alla gör ju som de vill men då ska man inte kritisera andra heller…

 • elle
  6 mars, 2013 at 07:28

  En annan variant är ju, som någon var inne lite på här ovan, att förbjuda föräldrar som inte orkar hålla ordning på sina barn.

 • Anette
  6 mars, 2013 at 08:12

  Håller med dig Karin. Självklart ska barn få följa med på café och restaurang så att de också lär sig bete sig. Att barn ska få springa runt som vettvillingar passar på lekland o.dyl. men en dag är det lilla barnet stort. Då är det bra om de vet hur man beter sig bland folk. Mina barn har från mycket tidig ålder fått vara med på främst restauranger och de har lärt sig massor av det. Dessutom har vi haft roligt på vägen! Det handlar ju om att kunna prata med barnen om VARFÖR man gör på ett visst sätt och inte ”disciplin”.

 • Linn
  6 mars, 2013 at 08:27

  http://www.youtube.com/watch?v=4fGZR0CgOXE

  Jag blev lite förvånad över att se detta… ?

 • Trött
  6 mars, 2013 at 08:28

  Det handlar väl ändå inte om att förbjuda ALLA caféer och restauranger, utan att vissa önskar ha det så….
  Det handlar väl ändå heller inte om att någon påstått att man inte ska gå på restaurang, eller café alls…

  Tröttsamt inlägg… suck!

 • Mona/tullips
  6 mars, 2013 at 08:50

  På tre år händer mycket, hon har väl helt enkelt bara ändrat uppfattning.

  Det har jag själv gjort flera gånger under årens lopp, och bra är väl det man blir ju äldre och klokare. Dock har jag ingen speciell åsikt i LCHF metoden, det har jag läst för lite om:-)

 • Elisabeth
  6 mars, 2013 at 09:03

  Har du samma uppfattningar om allt som du hade för et tagg sedan? Står din utveckling helt stilla? Akta dig så du inte går bakot. Det med att utvecklas är även att utvardera sina myter, uppfattningar och värderingar allteftersom man skaffar sig mer kunskap eller erfarenhet utav. Så förneka inte dig själv eller ranska dig själv först.

 • Martina
  6 mars, 2013 at 09:08

  Word! Precis vad jag och maken konstaterade vid frukostbordet imorse:-)

 • Martina
  6 mars, 2013 at 09:09

  Word! Precis vad jag och maken konstaterade vid frukostbordet imorse:-) Barnet är ju under förälderns omsorg.

 • L
  6 mars, 2013 at 09:39

  Håller med till viss del, min dotter är nu 18 mån och vill inte sitta stilla så nu är det inte roligt att vara på cafe/restaurang. Kan inte njuta eller slappna av. Men innan dess var d inga problem!

 • Filippa
  6 mars, 2013 at 09:45

  Håller helt med! Föräldrar överskattar sina egna ungar utseende, uppfostran och beteende. Överallt!

 • Catrin
  6 mars, 2013 at 09:57

  Känner mig enormt kluven i denna fråga. Har två barn själv, två söner i åldrarna 3 & 6. Jag skulle aldrig tillåta dem klättra & leka och stoja på cafè/restaurang och under perioder har jag hållit oss ifrån sådana ställen MEN jag tycker att barnen ska vara med på så mycket som möjligt. Åldersindelningen på allt i Sverige gillar jag inte. Samtidigt förstår jag verkligen folk som inte vill ha skrikiga barn kring sig när de ska ha en mysfika. Håller med det som någon ovan skrev: föräldrarna måste ta sitt ansvar!! Tänk om inga barn fick flyga, gå på restaurang/cafe….hur ska de människorna bli? När är gränsen för att de helt plötsligt FÅR allt detta? Vi försöker resa så mycket vi kan med våra barn för att de ska få vänja sig vid världen och dess olikheter. Ibland är det idylliskt och ibland kaos och då blir det snabbaste vägen hem/till hotellet.

  Många svenskar måste sluta dalta med barnen. Tror ni denna fråga skulle komma upp i tex Italien? Där är barnen alltid (?) med på middagar på kvällarna men hörs de? Nope!

 • Anna-K
  6 mars, 2013 at 10:06

  Håller med dig Katrin! Skrikande ungar
  är inte alls trevligt när man ska äta eller
  fika.
  Ha en bra dag!

 • Annika
  6 mars, 2013 at 10:25

  Jag har inga problem med förbudet om barn på café. Jag slutade att gå och fika med dottern när hon slutade sova i vagnen. Det blir helt enkelt inte en trevlig stund annars och ska jag betala 40 kr för en kaffe vill jag njuta av den också.

 • Moa
  6 mars, 2013 at 10:27

  Håller med dig Katrin!

 • Bea
  6 mars, 2013 at 10:34

  Jag har två småbarn tillsammans med min engelska man. Vi har alltid sagt att barnen måste uppföra sig både hemma vid matbordet och på restaurang. Roligt alla dagar? Nej såklart men det är ju det som är uppfostran!!! Sen väljer vi pubar cafeer och restauranger där barn är välkomna, där det finns en barn meny. För övrigt är det inte högljudda barn utan ammande mammor som stör mig mest på café.

 • Ulle med 4
  6 mars, 2013 at 10:50

  Jag håller med om vartenda ord du skriver!!!

 • charlotte
  6 mars, 2013 at 10:54

  Men visst har du rätt!Det är jättebobbigt med en del föräldrar som ger fan i om deras ungar går bärsäkargång,för att inte tala om en del som byter blöjor i barnvagnen eller gärna i en bredare soffa och tycker att det är helt okej!Vill jag äta om det luktar bajs…nej!Det kan gott och väl vara barn på sådana cafer som vill ha en typ av barnvagnsbio fast med barnvänligare miljö-annars är barnförbud ett mycket bra alternativ till en bra stämning av lugn och trevlig matplats.Barnvagnsterroristerna är ju bara för mycket!

 • Men
  6 mars, 2013 at 11:02

  Jag har inget emot barn i överlag och tycker att de ska kunna tas med överallt, det stör mig inte, kanske för att jag ser det ur ett annat perspektiv. Jag tror inte det generellt är bra för samhället om människor börjar isolera sig och mötas av förbud till höger och vänster. Ett levande samhälle där alla möts tilltalar mig bättre. Om man tycker att det är jobbigt att vara ute bland folk så kan man stanna hemma och fika.

 • Emma
  6 mars, 2013 at 11:11

  Jag åt lunch häromdagen på en kinarestaurang.
  Det var ett gäng tonårstjejer som inte kunde uppföra sig. De tjoade, skrattade och tjöt högt.
  Typiskt jobbigt tjejbeteende som även finns på varenda buss.
  Unga tjejer i gäng är värre än barn på restaurang.

 • Marianne
  6 mars, 2013 at 11:20

  Tack du tog orden ur min mun.

 • Nikolina
  6 mars, 2013 at 11:22

  Tack för att du alltid får mig på bättre humör när allt känns skit.
  Älskar din blogg!
  http://www.ankpung.se 23 åring mamma med skyddad identitet, rättegång igen nu 🙁

 • Marianne
  6 mars, 2013 at 11:22

  Bra!! Mycket bra sagt!

 • Christine
  6 mars, 2013 at 11:41

  När mina barn var små träffades jag och mina mammavänner på öppna förskolan. Där kunde vi fika iväg timmar medan barnen lekte och tjoade bäst de ville. Ingen störde sig för alla var där på samma villkor.
  Nu när barnen är så pass stora att de snarare är ute sent än leker kurragömma väljer jag bort stojiga ställen, vilket innebär både krogen och barnrika ställen. Jag vill ha lugn och ro, vilket innebär att vårt favoritställe Sunwing resort numera går bort till förmån för lugna Sunprime istället. Inget konstigt med det. Var sak har sin tid i livet. Jag har haft mina småbarnsår, och vill nu vila öronen…:)
  http://whoopsiedaisie.blogg.se

 • Ninni
  6 mars, 2013 at 11:47

  Om folk kunde se till att deras barn inte ballar ur så skulle det inte vara något problem. Våra barn (tvillingpojkar) har varit med på restauranger sedan de var 3 år gamla och lärde sig tidigt att sköta sig. Det gick alldeles utmärkt och vi har fullkomligt normala barn. Om man håller barnen sysselsatta så är det inget problem. Man kan ha med kritor/Nintendo/böcker etc. De ska inte få springa runt på en restaurang och störa, det kan de göra hemma eller utomhus. Man sitter ju inte igenom en trerätters middag med en treåring utan man får kanske begränsa sig till en varmrätt tidsmässigt. Om något av våra barn blev högljutt så gick vi bara ut med dem en stund och lät dem lugna ned sig lite. Man får ta dem ur situationen lite bara. Jag förstår att folk blir störda av barnskrik och stök och det ska de inte behöva bli när de betalar dyra pengar för att äta i lugn och ro. Föräldrar måste ta hänsyn till sin omgivning. Har man ett barn som inte kan sitta still en stund, för det finns många sådana barn, så bör man undvika att gå på sådana restauranger där lugn och ro råder. Då får man ju gå på McDonalds istället. Att byta blöja bland fikaborden på ett kafé är ju ohygieniskt, sånt bör självklart ske på toaletten. Vanligt folkvett alltså! Hur svårt kan det vara?

 • Kristina
  6 mars, 2013 at 12:48

  Håller med!Barn behöver inte få vara överallt!Och alla dessa föräldrar som högt och tydligt ska diskutera med sina små telningar på ett alldeles obegripligt pedagogiskt sätt,helst så ALLA i lokalen ska höra.Men lika förb***** lever ungen/ungarna rövare ändå!

 • Birgitta
  6 mars, 2013 at 13:25

  lär dig stava först

 • Sofia
  6 mars, 2013 at 13:50

  Shit vad snygg du är Katrin 🙂

 • emma
  6 mars, 2013 at 13:55

  Men jävligt moget.

 • linda
  6 mars, 2013 at 14:23

  Eftersom du tar upp Frankrike som exempel och jag bor där sa maste jag ju kommentera.

  Jag är svensk med typisk svensk uppfostran och skulle saledes aldrig lägga en hand pa mitt barn. Barnets pappa är fransk men är lika mycket emot aga av barn som jag. Var son har dock varit med pa restaurang/café sedan han var bebis och jag förstar verkligen inte problemet.

  Det gar att diskutera med ett barn. Att bara säga nej funkar inte men om man förklarar lugnt och tydligt för ett barn varför man inte far bete sig pa ett visst sätt, precis som man gör när man pratar med vuxna, sa förstar de alldeles utmärkt. (Skulle det inte fungera sa kan man ganska enkelt lämna cafeet/restaurangen etc.)

  Barn har rätt att vara barn SJÄLVKLART, men det är ocksa viktigt att de lär sig hur man uppför sig i olika miljöer och sammanhang och att vänta med detta tills de är 7 ar later i mina öron extremt korkat. Ska de da helt plötsligt förbjudas ett visst beteende som de har haft under hela sitt liv? Är det inte bättre att barn redan da de är väldigt sma far vänja sig vid att pa biblioteket är man tyst, pa restaurangen springer man inte omkring etc.

  Personligen har jag haft maaaaanga trevliga stunder med min son pa cafeer och restauranger utan att han vare sig springer omkring och stör eller sitter som en stel liten robot. Om barn dessutom far tillräckligt med stimulans i form av spring och lek i övrigt sa klarar de att sitta stilla den tid det tar att fika eller äta och man kan dessutom ha jättetrevligt tillsammans.

 • Anna
  6 mars, 2013 at 14:25

  Håller helt med. I måndags var jag och en kompis och fikade på NK, en latte och en kaffe, 79 kr. (helt sjukt, men det är en annan femma) Vi har inte setts på flera månader och har massor att prata om. Mina barn, som jag absolut inte tar på cafe´ mer än nödvändigt,(eventuellt 9 åringen som tycker det är kul) var hemma med sin pappa. Vill jag höra och störas av andras ungar då? I think not!

  Vill jag har med barn att göra besöker jag en park, ett lekland, Mc Donalds eller det där barncafe´stället på Söder.

 • Caroline
  6 mars, 2013 at 14:31

  Min tanke med… Svårt att vara självkritisk ibland… Egna barn och andras ungar….

 • Linn
  6 mars, 2013 at 16:06

  Jag blev bara förvånad över att hon var så anti LCHF tidigare. Absolut inget fel, jag blev bara förvånad! 🙂

 • Hanna
  6 mars, 2013 at 16:27

  Fy fan va bra skrivet Katrin, håller helt med dig!!

 • Ann Forssell
  6 mars, 2013 at 16:29

  Så skönt att läsa hur klok Du är och låter Din underbara sötnos slippa bli en latteunge. Så jäkla bra skrivet.
  Jag älskar barn men dom ska vara i rätt miljö.

  Tack för detta inlägg, kram Ann

 • Camilla
  6 mars, 2013 at 17:45

  Jag säljer sibutramin 15mg. 1månad för 690kr och 3mån. kur för 1750kr med frakt. Dessa underbara bantningspiller har underlättat min viktnedgång avsevärt. Vid seriöst intresse mejla till [email protected]

 • Andreas
  6 mars, 2013 at 18:17

  Jag har inget emot barn. Men jag håller med dig. Det är föräldrarna som seriöst behöver skärpa sig… Senast jag var på ett fik var det en unge som stod och stampade på en sån metallramp som finns vid tröskeln för barnvagnar och rullstolar. Ungen står alltså på denna ramp och hoppar om och om igen så det låter och bullrar över hela stället. Ungens mamma säger med änglaröst ”hihi sluta med det där gubben”. Ungen fortsätter förstås och morsan slutar i princip att bry sig. Detta pågår no joke i säkert en kvart och alla på stället har i princip vänt sig om för att njuta av ungens akrobatik. Morsan fortsätter prata med sin väninna och låter ungen fortsätta. Jag blir så otroligt provocerad av detta. Du fattar inte. Jg tycker morsan är så respektlös, så överjävlig. Jag sitter på ett sånt där klassiskt stekar/hipster/pretentiöst fik där min smörgås och kaffe gick på typ 190 spänn och jag får inte ens njuta av fanskapet…
  I vilket fall som helst lämnar vi fiket, går således förbi ungen på rampen, och när jag kommer fram till morsan kan jag inte hålla mig längre.. Jag tar fram min plånbok tar ut en kondom som är kvar från helgens misslyckande, kastar den på bordet där hon sitter och säger till denna (fö supersnygga) mamma att ”om du nu inte kan hantera din avkomma, rekommenderar jag att du lär dig att använda dessa mer frekvent i framtiden”. Sen drar vi. Evil? Jovisst, men fyfan vad gött det kändes där och då…
  Varför skriver jag detta? Nej hittade den här bloggen idag och håller helt med dig, det är inte barnens fel egentligen, utan föräldrarnas. De ynglar mer än gärna av sig, men sen uppstår såna här situationer som jag på riktigt spyr på. Bra att du som förälder fattar grejen, ska du ta med dig barnen får du antingen proppa dem med morfin först eller säga till dem på skarpen när de är jävliga.
  Mvh, Andreas 22 år

 • Rosita
  6 mars, 2013 at 18:24

  Kul med generaliseringar, väluppfostrat barn = barnmisshandel. Jag har då lärt mig att uppföra mig genom att LYSSNA på mina föräldrar. Det kan inte dagens barn göra. Och DET är föräldrarnas misslyckande, inte Sveriges.

 • Snabbmakaroner
  6 mars, 2013 at 18:36

  Jag tror faktiskt att många som säger att de stör sig på barn för att de väsnas i själva verket inte gillar stämningen när många barn är närvarande. Jag har aldrig stört mig på barn men jag har stört mig som faan på folk som ska snacka affärer över mobilen, särskilt på tåget. De skriker, om någon. Antaligen så upphetsade att de glömmer allt annat.
  Om man nu hävdar att anledningen är att barn väsnas kan man väl införa tysta rum för dem som vill arbeta istället? På tyska ICE finns tysta avdelningar där man inte får prata i telefon eller samtala högt. Det utesluter såklart även högljudda småbarn. Det finns även några enstaka småbarnsavdelningar, men de är inget måste.
  Men som sagt, jag misstänker att folk som inte vill ha barn på caféerna inte alls skulle störa sig på högljudda affärsmänniskor och dylikt.

 • Marie
  6 mars, 2013 at 19:31

  Inte så konstigt att barnen sitter som ljus i Frankrike, där är det ju fortfarande tillåtet att aga sina barn! Men seriöst, vi är dåliga i Sverige på att lära våra barn gränser och var det inte är ok att bete sig som på ett lekland. Går inte ofta o fikar med min 2- åring men det är för att det inte är kul när han gapar o slabbar och det ska vara mysigt att gå o fika. Dottern (6) är det annorlunda med. Man kanske ska vänta tills de klarar att sitta still?

 • josefina
  6 mars, 2013 at 21:06

  Jag kan absolut hålla med om att kafeägare själv får bestämma i sina lokaler,vem o vilka åldersgrupper som får vistas där.Det som jag reagerar på,som gör mej ledsen är att barn inte ses som människor.
  Jag avskyr fnissiga,högljudda tonårsflickor,bröliga kaxiga unga killar,sura penisonärer,parfymstinkande 50+ damer,svettiga vitlöksstinkande utlänningar,handikappade som äter grisigt…Är det ok och säga så?skulle inte tro det va.Men barn är sitting ducks.Porta föräldrar som inte kan ta ansvar för sina barn.Vi har gått mycket på cafeer o restauranger med vår ,idag,8åriga dotter.Det har hänt 1! gång att jag burit ut henne från ett lunchställe.Efter det visste hon att mamma skojar inte!
  Vi försöker undvika tider när alla andra är ute.Lite senare lunch,tidigare middag osv
  Har också pratat mycket om varför man inte får springa runt,och störa varken personal eller andra gäster.Vi var i Paris på semester,åt på en fantastisk krog som låg väldigt off.Bara fransmän där,vi blev väldigt glada när paret vid bordet brevid berömde vår flicka.Dom hade en pojke som aldrig fick följa med ut för han inte kunde uppföra sej…..

 • Lee
  6 mars, 2013 at 21:46

  Allrså…det låter väl i ’teorin’ vettigt att låta barn vara barn, men…i vilken ålder tycker du då att ditt barn ska få bli varse HUR man beter sig på restaurang då? Har du en strategi på det? Eller är du som de högstadiekillar jag skulle undervisa i engelska som vägrade lära sig? De sa att ”det behöver man inte lära sig, det lär man väl sig när man blir vuxen…”

 • Lee
  6 mars, 2013 at 21:52

  Alla dessa du räknar upp här tänker jag inte fått lära sig det när man var liten. Dvs ta hänsyn, visa respekt, vara medveten om andras existens m.m. Antagligen föräldrar som tyckte barn ska vara barn och inte ’begränsas’ . Det är inte många procent här i världen som kan räkna ut sådant själv om föräldrarna från tar dem den rätten att få veta hur de flesta tänker. Sedan om de ändå ’beter sig’ efter att de fått veta, ja då gör ju även de ett medvetet val. Om de inte får veta är det ju ett omedvetet val.

 • Katrin till läsarna: Ni är så dumma i huvudet | Gossips.nu – Sveriges bästa skvallerblogg
  6 mars, 2013 at 22:29

  […] faller det även in en del negativa och Katrin som fick närmare 60 kommentarer på sitt inlägg ryter nu ifrån och kallar läsarna för dumma i huvudet. Har hon rätten till att göra detta? […]

 • Py
  6 mars, 2013 at 23:39

  Varför?

 • es
  7 mars, 2013 at 07:40

  Bra Katrin. Håller med dig fullständigt. Barn har inget behov av att gå på cafe det är.vi vuxna som inbillar oss att ungar trivs på cafe. Fimns inget värre än att behöva bevittna skräniga skrikiga högljudda gapande ungar på ett cafe när man kommer dit för att sitta ner i lugn o ro eller ha ett viktigt samtal med någon i lugn o ro. Jag går omedelbart därifrån när man ser att där sitter skräniga o gapiga ungar o stör omgivningen. Att sätta ungar med en barnvaktande padda är tragiskt att se.

 • Sofie Edholm
  7 mars, 2013 at 09:50

  Hej!

  Precis som du säger, så är det inte ungarna det är fel på, utan föräldrarna. Vi skulle inte behöva förbjuda barn på caféer om föräldrarna tog sitt ansvar och insåg att ”lek och buslandet” ligger utanför stan av en anledning.

  Sofie

 • Amanda
  7 mars, 2013 at 13:19

  Skitlöjlig diskussion! SJÄLVKLART ska det finns fik som inte små barn är välkomna på. Vadå diskriminerande? På alla fina hotell finns det minst ett polområde som barn under 15 år inte är välkomna till, vad är det för konstigt med det? Då får väl de bada i ”sitt” polområde. Det är väl inte konstigt att det finns platser som inte är barnplatser. Sanna sa det ju själv det finns vuxna som sitter och jobbar och vill ha en lugn stund kan inte de gå till ”sina” fik och barnen till ”sina” så har man som vuxen valmöjlighet. Det är väl inget svårt?

 • --
  7 mars, 2013 at 15:11

  LYSANDE!!!!!

 • Therese
  7 mars, 2013 at 21:09

  BU FUCKING HU säger jag bara!! Jag kommer att fortsätta ta med mig min dotter (18 mån) på diverse resturanger och fik oav vad majoriteten av er (ink dig Katrin) patetiska människor säger bakom en liten datorskärm. Det är skillnad på dagisfasoner och hyffs, något ni uppenbarligen inte lärt er i skolan.

  //Therese

 • Åsa
  8 mars, 2013 at 01:10

  Bra gjort:-)

 • Mona/tullips
  8 mars, 2013 at 07:10

  Det är det som är underbart med livet, vi har alla rätt att ändra oss:-)

 • Linda
  9 mars, 2013 at 16:11

  ja shit vad snygg du är alltså fint sminkad o håret e ju perfekt 😉 Jag har även barn själv o jag märker tex om jag e barnledig o gåro handlar o där e andra barn som skriker o gapar TA MIG DÄRIFRÅN säger jag till min man. Jag känner mig dock extrem stressad o skär i öronen. Men det e som sagt skillnad på sina egna barn o andras. kram

 • Katrin
  10 mars, 2013 at 14:05

  Herregud, hur kan man störa sig på att någon ammar sitt barn? Denna småsinthet!

 • Katrin
  10 mars, 2013 at 14:06

  Ja, och när vi ändå är igång så kan vi väl förbjuda svarta på vissa caféer!

 • L
  9 juli, 2013 at 17:13

  Jag gissar på att det här är ett visst pretto-08-medelklassbeteende för jag har inte märkt av så mycket stökiga ungar på kaféer där jag bott och jag har bott och fikat på många håll i landet så jag har underlag för det jag påstår. Har aldrig erfarit någon förälder ha ”pedagogiska” tillrättavisningar av sina ungar på några av de kaféer eller restauranger jag har besökt i min lilla hemstad eller i andra städer där jag bott. Men de få gånger jag blivit vittne till någon unge som stökat så har ungen blivit raskt utburen ur lokalen av ena föräldern eller blivit tillsagd på skarpen. Båda metoderna har funkat mycket effektivt.

 • L
  9 juli, 2013 at 17:25

  Alla barn är väl inte lika.

 • B
  9 juli, 2013 at 17:33

  Vad vet du om ”typisk svensk” uppfostran egentligen? .. Jag är född 1976 och fick, liksom mina jämnåriga, kusiner och grannbarn hurringar många gånger under vår uppväxt, trots att fysisk aga av barn förbjöds 1979. Jag skulle dock inte betrakta det som misshandel, snarare markeringar när bägaren runnit över. Enligt en del svenska nutida undersökningar kring aga så ansåg ca 60% av svenska föräldrar att aga sina barn var helt ok. Med det sagt så tippar jag på att många ungar även idag får hurringar lite då och då utan att det kommer fram. För vem vill anmäla en förälder som ett barn trots allt älskar?

 • B
  9 juli, 2013 at 18:51

  Tja, disciplinera kan man göra utan att slå ungen, genom t ex ta ett fast grepp om armen och spänna ögonen i denne alt bära ut ungen. Så komplicerat behöver det inte vara alls. Men jag vet inte om jag håller med dig i övrigt om att svenska föräldrar är synnerligen dåliga på att sätta gränser, i synnerhet om man nu ska tro alla som skriver i kommentarsfältet här om hur de uppfostrar sina telningar. Det är väl bara det att de värsta exemplen märks betydligt än de övriga väluppfostrade exemplen. För i de senare finns det inget att vara reaktionär över. Därmed sagt behöver de värsta exemplen inte vara i majoritet – nej, förmodligen är det raka motsatsen. Jag personligen har aldrig sett en enda unga stöka runt på kaféer eller restauranger och tro mig, jag har varit på MÅNGA ställen i landet, såväl i storstäder som på landsorten, både där det varit ungar och inte. Hm. Det kanske snarare är ett lokalt fenomen bland alla pretto-ängsliga medelklassföräldrar i Stockholms innerstad? Vad vet jag.

 • C
  9 juli, 2013 at 19:27

  Det var märkligt att de italienska barnen inte hörs alls, med tanke på hur mycket de vuxna italienarna älskar att prata och gestikulera konstant. Man kan ju undra i vilken ålder detta inträffar? Det brukar ju trots allt vara så att barn inte gör som vuxna säger, utan att de gör som vuxna gör..
  Jag tror snarare att förklaringen ligger till som så, att de de barn som inte kan uppföra sig får stanna hemma i Italien. Då kan man lätt få intrycket att varenda unge uppför sig där.

 • C
  9 juli, 2013 at 19:55

  Jag tycker du generaliserar lite väl mycket här kring barnuppfostran i Sverige.
  Om Sveriges föräldrar bestod av bara en massa slappa curlingföräldrar så skulle varenda unge vara omöjlig enligt dig, vilket ju t om du vet att så inte är fallet – tvärtom. Efter att ha läst inläggen här och vilka som engagerar sig i den här debatten så tror jag snarare att det här är ett Stockholmsfenomen där det är de frånskilda medelklassföräldrarna med gott om pengar som bor i innerstan med närhet till stadens alla fik som det handlar om. De är de som curlar sina ungar med prylar och slapp-snäll uppfostran för att kompensera sitt dåliga samvete för skilsmässan ungen fick genomleva. De är dock en fis i rymden om man ser till folkmängden i landet.
  Jag läste en engelsman en gång skriva för inte så länge sen att han tyckte tonåringar i Sverige uppförde sig generellt mycket bättre än i England vilket påvisar min tes ytterligare. Personligen har jag aldrig upplevt att barn stört eller föräldrar inte brytt sig om sina ungar när jag varit och fikat. Jag har trots allt bott på många ställen i landet, såväl storstad som landsort så jag har lite underlag här. De få gånger någon unge stökat så har föräldern helt enkelt burit ut ungen till slut, alt tagit tag i armen på ungen och sagt till på skarpen.
  De är klart att det blir mer livligt i en stad som Stockholm med betydligt mer människor, så även på stadens kaféer.

  Och vadå bevis på dålig uppfostran? .. Det kanske snarare är så att de barnen som inte kan uppföra sig på restaurangen/kaféet i Italien och Frankrike får stanna hemma istället? .. Så tala för dig själv du. Det var någon som skrev om sådan upplevelse längre ner bland kommentarerna här.

 • C
  9 juli, 2013 at 20:52

  Efter att ha läst inläggen här, var såväl Sanna som Katrin bor och vilka som har engagerat sig i den här debatten i medier så verkar det här främst vara ett Stockholmsfenomen. Det är inte så konstigt egentligen, för i Stockholm finns en hög koncentration av frånskilda karriärsfixerade medelklassföräldrar med 100 bollar i luften, vilka inte har så gott om tid för sina barn men däremot har gott om pengar. De bor i innerstan med promenadavstånd till stadens alla fik och är föräldrar som istället för att ta sig tid och prata och visa den rätta vägen för sina ungar överöser dem med prylar och curlar dem så mycket som möjligt när lite kvalitetstid finns över (t ex ger dem fritt spelrum på stammiskaféet) för att kompensera sitt dåliga samvete för tidsbristen och skilsmässan ungen fick genomleva. De är dock en fis i rymden om man ser till folkmängden i landet. Stockholm och dess curlingföräldrar är trots allt inte Sverige, även om de gärna vill tro det ibland.
  Jag läste en Engelsman en gång skriva för inte så länge sen att han tyckte tonåringar i Sverige uppförde sig generellt mycket bättre än i England vilket påvisar min tes ytterligare. Personligen har jag aldrig upplevt att barn stört eller föräldrar inte brytt sig om sina ungar om de nu stört omgivningen när jag varit och fikat. Jag har trots allt bott på många ställen i landet, såväl i storstad som i mindre städer så mitt underlag är det inget fel på. De få gånger jag sett att någon unge stökat så har föräldern helt enkelt burit ut ungen till slut, alternativt tagit tag i armen på ungen och sagt till på skarpen, vilket fungerat mycket effektivt.

  De är klart att det blir mer livligt i en stad som Stockholm med betydligt mer människor, så även på stadens kaféer. Men som Josef säger i Tv4-inslaget så är det endast en *liten* klick som beter sig såhär och jag tycker Jihde ställde en lite väl korkad fråga när han fråga Sanna om vad hon tycker om svenska föräldrar rent generellt. Han kanske istället borde ha frågat någon annan än en representant för en inavlad medelklass i Stockholms innerstad om detta, för vad vet Sanna om hur landet ligger till i övrigt..? Det är klart att hon svarar som hon gör! 9 ungar av 10 och tonåringar som jag ser och möter idag är artiga och väluppfostrade så något måste ha gått rätt till någonstans på vägen.

 • Ganesh
  10 januari, 2014 at 05:14

  Jag e4r troende atseit och ff6rnekar alla andra gudar e4n Min Egen He4st!Men att ve5ga sitta upp pe5 den, det ve5gar jag inte riktigt e4n.Den utmanar mig och ser be5de frustande, be5ngstyrig, klurig, utmanande och ff6rve4ntansfull ut!!!!!

 • Reggie
  12 januari, 2014 at 18:09

  Haulalljeh! I needed this-you’re my savior.

 • Kayo
  13 januari, 2014 at 00:10

  Great inihtsg! That’s the answer we’ve been looking for.

 • Dany
  13 januari, 2014 at 03:55

  You mean I don’t have to pay for expert advice like this an?rmoey!

 • Jhett
  13 januari, 2014 at 12:28

  That hits the target dead cenert! Great answer!

 • Cassara
  13 januari, 2014 at 17:30

  Thanks for your thshoutg. It’s helped me a lot.

 • Myda
  14 januari, 2014 at 00:30

  How could any of this be better stated? It cod’tnlu.

 • car insurance quotes
  28 februari, 2014 at 15:16

  Shoot, who would have thought that it was that easy?

 • Barnförbud på café
  7 september, 2015 at 12:45

  […] gav sig in i debatten som gick i höga vågor. Bland andra Katrin Zytomierska som även blivit inbjuden till TV4 Nyhetsmorgon för att debattera barnförbud på caféer. Hon har inställningen att det är caféägaren som har rätt att förbjuda barn på sitt ställe. […]