Okategoriserade

Au revoir Nice

Sitter på flyget just nu. Rambo sover till vänster och Ringo spelar Leos fortune till höger. De är så fina och snälla mina pojkar och jag älskar dem så att det gör ont.  Åt just en kycklingsallad och väntar nu på en kopp kaffe. Det var väldigt lagom att åka iväg fyra dagar så här ska göra det igen. Det blir till London nästa gång. Man inser hur otroligt överdrivet allt är i Sverige när man reser, man får perspektiv. På gott och ont såklart men wow jag försökte berätta om ordet ”hen” för en fransman han kunde inte förstå. Sen försökte jag med en italienare och han skrattade så han höll på att gå av på mitten. Varför vill vi inte låta pojkar vara pojkar och flickor vara flickor i Sverige? Varför anser vi det vara något dåligt?

Min pappa är så väldigt osvenk jag hoppas att han aldrig flyttar tillbaka till Sverige igen för det skulle driva honom till en hjärtinfarkt. Han skulle inte klara av modellen. Mallen. Varför? Jo men så här för att dra några snabba exempel. När Ringo inte vill göra något pekar han på honom och skrattar. Sen tjoar han ”fegis fegis!”. Ja, det är ganska så overkligt eftersom jag är stöpt i mallen. Frågar han om Ringo vill åka en karusell med honom och Ringo tvekar i en sekund säger han ”Ringo vågar inte åka karusellen!” och så några gånger till. Samma fras. När Ringo hoppade på studsmatten i sele och det plötsligt kom en flicka på matten bredvid honom utbrister pappa ”Ey Ringo har du raggat henne?!” Ringo ser frågande ner på oss från sitt studsande och undrar VAD I HELVETE HAN PRATAR OM?? ”Raggat! Du raggar henne du!”, vrålar pappa. Som ett…a exakt ni fattar. Pappa kör även bil som en galen person. Till Ringos stora förtjusning såklart. 400 hästar har hans bil. Det blir ungefär som att vara på tivoli. Ringo kommer inte att åka bil själv med min pappa. Någonsin.

Pappa tycker också att barnen stökar ner. Han bokar bord på den trendigaste restaurangen i Nice klockan åtta på kvällen och kan inte alls se hur det kan vara olämpligt med en ettåring och en fyraåring. Ja, ni fattar kulturkrocken. Men folk är så här i icke hen-länder så det jag menar är att det är bra och viktigt att vi rör på oss. Annars kommer det aldrig att bli något vettigt av mina pojkar. De måste få lära sig att världen inte ser ut som i Stockholm för det gör den verkligen inte. Snarare tvärt om skulle jag säga.

You Might Also Like

 • Magda
  18 januari, 2015 at 16:21

  Flytta utomlands med dina söner innan de börjar skolan. Så det blr något vettigt av dem. Och du Stockholm är inte hela Sverige. Flytta!

 • Tilde
  18 januari, 2015 at 16:30

  Håller med Sverige är inget bra land att leva i. Själv flyttar jag till Slovakien nästa månad. Längtar!

 • Magda
  18 januari, 2015 at 17:07

  Gillar inte heller Sverige. Människorna är dumma och ingen klass. Längtar till jag flyttar tillbaka till Bulgarien. Mycket bättre land, vackrare med. Och fattar inte varför flickor måste vara lika bra som pojkar. Vi har andra saker. Långt hår, fina ögon, bröst. Varför måste tjata? I Bulgarien flickor är lyckliga.

 • S
  18 januari, 2015 at 17:46

  Intressant ämne! Inom både franskan och italienskan är ju feminint och maskulint stora språkliga spelare, den sociala kulturen kanske hänger med, kanske inte. Inom persiskan finns motsvarigheter till hen så många iranier tycker inte alls att uppkomsten av hen är särskilt uppseendeväckande, trots en stark feminin/maskulin social kultur.

 • Katarina
  18 januari, 2015 at 17:49

  Jag tycker inte hellre om allt i Sverige, även om jag tror att det är bättre här än i många andra länder. Det med hen är bara löjligt.

 • Put a smell on me
  18 januari, 2015 at 18:03

  Ordet HEN finns på massor av andra språk, Sverige är ganska sena med att använda det. Och det är också helt missförstått. Syftet med ordet HEN är inte att könsneutralisera en pojke eller en flicka utan att kunna använda det då könet är okänt. Jag förstår verkligen inte hur det blir sådana enorma reaktioner kring det här- det är precis som att människor VILL missförstå.

 • Felicia
  18 januari, 2015 at 18:07

  Bra skrivet!!!!! Bodde i USA år 2013 I LA, ska åka tillbaka inom snar framtid. Gillar inte Sverige !!

 • Tabasha
  18 januari, 2015 at 18:13

  Nej fy för Sverige. Här bor bara en massa egoistiska människor, som tror de är något. Flyttar snart tillbaka till mitt älskade Sydafrika. Där blir man i varje fall inte kallad för negerboll!

 • Katarina
  18 januari, 2015 at 18:16

  Put a smell on me- du har rätt, i mitt moderspråk, polska, finns ordet ”hen”-ono, som tredje person efter han- on och hon- ona. Men det motsvarar ju svenskt ”det, den”, eller..? Jag tror inte att ”hen” skulle väcka sådan uppmärksamhet om det bara var menat som ett nyttigt ord. Det är nog just ideologin bakom som upprör.

 • Andrea
  18 januari, 2015 at 18:31

  Åh vad skönt med någon som motsäger sig könsneutralisering å allt dethära med ”hen”! Flickor har varit flickor å pojkar har varit pojkar i alla tider, så varför ändra på det?! Varför inte bara inse att flickor å pojkar har olikheter å att det finns anledningar till det också.

 • Jolanta
  18 januari, 2015 at 18:55

  Varför tar du upp detta gamla genomtjatade ord. Är du efter din tid. Eller lider du avbloggtorka. Håller med dig om att allt är överdrivet i Sverige. Skall snart flytta tillbaka till Polen!

 • Louise
  18 januari, 2015 at 20:22

  Hen handlar fortfarande inte om att könsneutralisera flickor eller pojkar utan låta alla människor ha samma möjligheter. Att blå inte är en killfärg, precis som rosa inte är en tjejfärg. Tråkigt när man tolkar ordet fel.

 • cocco
  18 januari, 2015 at 20:54

  Flytta tillbaks till Polen/Sydafrika/Bulgarien/USA/Slovakien…

 • Johanna
  18 januari, 2015 at 21:10

  Men herregud vad många som misstolkar ordet hen, det har ju inte någonting med att de olika könen ska upphöra. Samma med feminism, inte direkt så att kvinnor ska bli män och män kvinnor. Bara samma rättigheter. Blir så upprörd över detta!

 • Johan
  18 januari, 2015 at 21:39

  Vad med ”hen” är larvigt? Det larviga är väl att folk missförstår det? ”Hen” används i språkliga sammanhang när man inte kan definiera/eller när det är oviktigt att definiera om det är en hon eller han som syftas. Se exemplet nedan för att förstå:

  ”Om en elev vill överklaga bör hen först vända sig till rektor.”

  Genom att använda ”hen” undviker man att istället behöva skriva:

  ”Om en elev vill överklaga bör han/hon först vända sig till rektor.”

  Förstår inte varför italienare eller fransmän tycker att detta är märkligt.

 • Becka
  18 januari, 2015 at 21:51

  Helt rätt! Min svärfar bor i Monaco och min kille har inte gjort annat än att rest runt ska sin uppväxt. Nu ska vi även testa på att bo utomlands 6 månader. Man växer, även vi vuxna. Men helst innan skolan börjar för den största. Sen blir det svårt att vara borta så länge

 • Sara
  19 januari, 2015 at 00:00

  Jag håller med! Bor i Barcelona med en ettåring (2dagar efter Rambo) som får vara med på restaurant etc.
  Dessutom kan man springa i solen och utan dubbar. Sverige bye bye!

 • Sanna
  19 januari, 2015 at 04:13

  ”Om en elev vill överklaga bör denne först vända sig till rektor.” Precis som hittills.

 • Klara
  19 januari, 2015 at 04:36

  Varför flyttar du inte till USA. Där finns allt. Håller med dig om att Sverige är ett jävla skitland!

 • Hanna in Malta
  19 januari, 2015 at 09:52

  I agree , Sweden sucks. Vi bor pa Malta o jag far angest av tanken att tvingas tillbaka till Sverige. Kom till Malta har Finns mil o mil av strand promenader perfekt for joggare

 • Susan
  19 januari, 2015 at 10:03

  Bor i Monaco underbart. Men saknar den svenska naturen och årstiderna!

 • Sofie
  19 januari, 2015 at 10:32

  Du framstår som otroligt blåst när du missuppfattar ordet ”hen”. Är det med flit eller fattar du helt enkelt inte?

 • Linda
  19 januari, 2015 at 11:29

  Sanna, om du skriver ”denne” med e på slutet så syftar du på en man. Hade du skrivit ”denna” är det en kvinna. Du böjer dig fortfarande efter mansnormen fast du inte förstår det själv. Hen är underbart eftersom det betyder ”man eller kvinna eller inget av dem”. Och eftersom vissa blir upprörda är det extra roligt att skriva hen överallt. Om 50 år kommer det inte att vara en big deal, alla kommer använda hen. Ordet ”tjej” t ex betydde från början ”lösaktig kvinna”. Hur många har problem med att använda ordet ”tjej” idag?

 • Jessica
  19 januari, 2015 at 13:06

  Helt rätt! Bra skrivet!

 • lina
  19 januari, 2015 at 13:09

  Hen är ju jättesmidigt just när man inte vet vilket av könen som åsyftas. Mitt och mångas problem är inte ordet hen utan de som ställt sig bakom användandet av uttrycket; ”hen-fanatiker” som vill utplåna alla könsskillnader eller hävdar att kön enbart är en social konstruktion. Dessa har jag otroligt svårt för för de är inga feminister som vill ha lika rättigheter – de vill att alla ska vara lika fast vi biologiskt sett föds olika.

 • Men
  19 januari, 2015 at 15:43

  Men allvarligt talat, de som inte förstår ”hen” brukar ofta vara lite trögförstådda i allmänhet så jag bryr mig inte om att förklara längre.

 • Jessica
  19 januari, 2015 at 18:39

  Resten av Sverige ser inte inte ut som Stockholm, så ni behöver inte åka långt.

 • Sanna
  19 januari, 2015 at 20:28

  Ta hen för vad det är. Ett pronomen för alla transpersoner som inte ser sig som man eller kvinna. Ett ord för att inte behöva vara en ”det”.

 • malin
  20 januari, 2015 at 00:46

  Förstår att dom skrattar åt Hen! För det är f-n ta mig det mest korkade påhitt, någonsin!!! Hon och han! Så är det och kommer alltid vara! Katrin du är grym!!!

 • Malin
  21 januari, 2015 at 06:32

  I Finland är hen ett dialekt ord för här. Så där jag bor skrattar och skämtar vi om hen, hehe.

 • Kiki
  2 juni, 2016 at 21:16

  Själv har jag redan tagit tag i det och bor (åter igen) sedan ett halvår i Nice (det var därför jag råkade hamna på den här bloggen), så det är bara att sluta klaga och flytta hit Katrin! Såg dig förresten på Lido för många år sedan, förra gången jag bodde här, det är väl din fars restaurang? Så ta ”tes cliques et tes claques” och dra hit! För övrigt älskar jag mitt fosterland Sverige, dock älskar jag mer att BO i Frankrike och särskilt i Nice.