Okategoriserade

Ägglossningen

Jag har intressant information till er om kvinnans ägglossning. Jag använder mig flitigt av NaturalCycles och trivs väldigt bra med det sättet ett hålla koll på min cykel. För er som inte vet så handlar det om att ta tempen varje morgon och sen föra in siffrorna i appen i min telefon. Så då vet jag när jag jag ska få mens, när jag har PMS och när jag har ägglossning. Alltså när jag inte ska ha oskyddat sexuellt umgänge. När jag inte ska pöka. Men i hela mitt vuxna liv har jag, och jag vet att det är många med mig, trott att de dagarna man har ägglossning är då man har som äggvita som ligger i trosan. Inget äckligt med den genomskinliga helt luktfria geggan mer än att den… geggar. Det är då som man lätt tror att man kan bli gravid.

Jag minns när jag och Bingo skulle bli gravida för att få Rambo. På den tiden använde jag inte NC så när geggan gjorde sig synlig sa jag till Bingo att det var dags att köra på. Jag blev aldrig gravid. I många månader höll vi på så här utan resultat. Kanske tur det för hade Rambo blivit till när vi planerat hade han hetat Kauai eller Honolulu och då känns plötsligt Rambo ganska mainstream.

I alla fall. Idag har jag gjort en ny upptäckt. Tack vare NC vet jag nu att geggan i trosan inte har något att göra med att jag kan bli gravid. Jag vet inte varför den visar sig just då men det är många dagar innan jag är fertil. Jag skulle säga att geggan kommer ungefär en vecka till tio dagar efter första mensdagen och den dagen jag har ägglossning är dag 14. Då helt geggfri. Är det inte intressant?! Det tycker jag.

Så nu vet ni alla som försöker att bli gravida eller inte försöker att bli gravida. Geggan är mycket missvisande och för att hitta er exakta dag då ni är öppna för bebis är det lika bra att ni börjar ta tempen. För dagen är olika för alla beroende på hur många mensdagar man har och hur många dagar man har mellan mens och säkert en hel del annat också som jag inte har koll på.

Det var bara det jag ville säga ikväll. Det har regnat hela dagen på ön så vi har underhållit oss med att måla möbler, rita på kläder, på papper, laga mat, spela Skylander där Bad Juju är det roligaste vi vet, hängt hos grannen och hoppat studsmatta. Allt det kan ni se på min Snapchat där jag heter katrinz.se

Nu ska jag leta upp en dokumentär på SVT om kött. God natt.

You Might Also Like

 • Anja
  15 juli, 2015 at 21:23

  Leta upp om vad köttproduktion gör med djur och natur istället. Skaffa dig mer empati för andra levande varelser

 • Caroline
  15 juli, 2015 at 21:28

  Bara en tanke, men klarar sig inte spermier i upptill 7 dygn (enl 1177)..

 • Malin
  15 juli, 2015 at 21:45

  Äntligen nån annan som också reagerar på detta!
  Jag har trott samma som du. Använder ägglossningstest för att få fler gröna dagar. Varje gång ”äggvitan” kommer så tror jag att jag har ägglossning och gör ett test men de visar negativt såklart. Efter ett par månader har jag lärt mig att lita på NC och göra ägglossningstest när NC uppmanar att göra de

 • Lotta
  15 juli, 2015 at 22:07

  Geggan kan absolut komma dag 10 efter sista mensens första dag, och försvinna lagom till ägglossning. Det betyder inte att du inte är fertil när den dyker upp 🙂 Alla kvinnors cykel är olika och den tid som kan variera är just senaste mens första dag fram till ägglossning. Däremot är alltid ägglossning fram till mens 14 dagar. Oavsett cykelns längd. Så visar sig äggviteliknande flytningen dag 10 och ni har sex, så kan spermierna absolut leva till dag 14 (ÄL) och befrukta ägget. Upp till 8 dagar efter samlag förekommer att spermierna fortf. lever inuti kvinnan!
  Liten blommor- och binföreläsning såhär på kvällskvisten från Barnsjuksköterskan 🙂

 • Nathalie
  15 juli, 2015 at 22:12

  Till Lotta: intressant tycker jag, vad styrker du påståendet fällandet att ägglossning alltid är 14 dagar innan mensens första dag? Jar aldrig stämt för mig. Ironiskt nog får jag heller aldrig utslag på ägglossningstest – jag har aldrig en LH-ökning alltså. Gör alltid test när NC uppmanar mig men det är alltid negativt. Det är tom alltid negativt även de dagar då NC menar på att jag har ägglossning. Och ja jag har kollat både PCO och PCOS – negativt. Inga problem med sköldkörteln heller och har även gjort hormontester – allt ser normalt ut. 27 år gammal frisk kvinna. Vad är fel?

 • Nathalie
  15 juli, 2015 at 22:13

  Tillägg: fertilitetsenjeten har bekräftar att ägglossning har skett när jag varit där. Det är alltid andra dagar än vad NC menar och jag har ALLTID haft negativa ägglossningstest de dagarna. Mysterium?

 • Sara
  15 juli, 2015 at 22:44

  Natahalie! Jag tror att du missförstod. Lotta skrev att mensen alltid kommer 14 dagar efter ägglossning, inte att ägglossning alltid kommer 14 dagar efter mensen. 🙂

 • Anna
  16 juli, 2015 at 07:56

  Konstigt, när jag har ägglossning så får jag mensen 11 dagar efter.. På pricken!

 • emma
  16 juli, 2015 at 13:08

  Alla kvinnor är olika vissa har 10 dagar mellan ägglossning och mens andra 14, 12, 13 whatever. Man får köra på en metod som passar en själv och se hur cykeln ser ut helt enkelt. Jag känner flera som har oregelbundna cykler och andra har regelbundna. Varje kvinna är UNIK i cykeln vilket innebär att det som funkar för vissa funkar inte för andra.

 • Irene
  16 juli, 2015 at 13:48

  Spiral koppar nem,as problemas !

 • Nathalie
  16 juli, 2015 at 16:54

  Till Sara: var det inte det jag skrev? Ägglossning är alltid 14 dagar innan mensens första dag? Inte att ägglossning alltid kommer 14 dagar efter mensens första dag. :p lustigt nog fick jag ett positivt ägglossningstest idag vilket enligt NC innebär att jag ska ha ägglossning om 2 dagar (tempen ska öka om 3 dagar alltså). Blir spännande att se om det stämmer! Har kört NC i 6 mån så. Lustigt nog är det 20 dagar kvar till mens enligt NC… SNURRIGT! Haha

 • Sara
  16 juli, 2015 at 20:43

  Nathalie! Helt riktigt, jag som läser för snabbt, my bad 🙂

 • Jenny
  16 juli, 2015 at 21:24

  Jag använder en app som heter Clue jag är ingen kändis och inte heller sponsrad så mig ska man väl inte lita på… Men det är en gratis snygg välfungerande app som jag rekommenderar starkt!

 • Linda
  23 juli, 2015 at 17:01

  Lotta: Det är inte alltid 14 dgr från ägglossning till mens, alla kvinnors sk lutealfas varierar. Själv har jag alltid 11 dgr mellan ägglossning och mens. Den kan vara ännu kortare eller längre. Bara så det är uppklarat

 • Amanda
  26 juli, 2015 at 23:33

  Hej, 🙂 jag har hört att ”kladdet” du får i trosan är ett obefruktat ägg. Så efter att ägget kommit ut är du ikke fertil och det är fritt fram till mensen kommer. 🙂

 • Lou
  27 juli, 2015 at 01:27

  De kladdiga flytningarna betyder visst att du är fertil och att du är ”kladdfri” på den 14:e dagen, din ägglossningsdag i detta fall, beror på att dessa fertila flytningar torkar snabbt efter det att ägglossningen har skett. Det gör de eftersom progesteronet då tar fart istället för östrogenet som dominerar i början av menscykeln och som också bidrar till de geggiga flytningar man upplever INNAN ägglossning. Spermier lever och simmar avsevärt mycket bättre i dessa flytningar och kan göra det i flera dagar, men trots att man har oskyddat sex under dessa fertila, geggiga dagar, betyder det inte att man garanterat blir gravid direkt. Det är så mycket mer som ska stämma för att en graviditet ska kunna ske.

  Dessutom är lutealfasen (den efter ägglossning till mens) absolut inte alltid 14 dagar hos alla kvinnor. Den varierar oftast mellan 10-16 dagar och det anses normalt. Kortare än 10 dagar bör dock undersökas eftersom det kan röra sig om en obalans i kroppen som kan göra det svårt för en graviditet att fortgå. Längre än 16+ dagar betyder oftast att man är gravid.

  Läs på och lär!