Okategoriserade

A perfect guide text: Hugo Rehnberg

Amerikaner har missförstått näringsläran

Fredag eftermiddag. Sitter på en uteservering vid det jättelika outletcentret Sawgrass i Florida och sörplar på en överdimensionerad Ben & Jerry-smoothie. Omkring mig ränner tusentals människor runt som lämlar för att köpa designerkläder från förra säsongen till halva priset.

Sitter kvar en bra stund. Tryggt förvissad om att storlekarna large och nedåt kommer att hänga kvar på galgarna. Dels för att amerikaner envisas med att bära kläder som är minst två storlekar för stora – men också för att de, precis som drottning Silvia något ofint påpekade vid ett besök, är ett förbluffande knubbigt folk.

Kanske hade man kunnat förvänta sig ett större mått av diplomati från en drottning, men jag klandrar henne inte – det är omöjligt att inte tänka tanken.

Jag har hört en massa förklaringar till fetman. Amrisar tar bilen överallt. Amrisar äter bara snabbmat – och är inte blyga för en plusmeny.

Min amatöranalys är att det största problemet är att amerikaner lever under missuppfattningen att de förstår sig på näringslära. Det var här – på 50-talet – som idén att fettkonsumtionen står i direkt relation till kroppsvikten uppstod. Och hypotesen verkar bestå. De flesta amerikaner tycks lida av en galopperande fetträdsla.

Jag finner ingen annan förklaring till att Walmarthyllorna dignar av non fat-produkter. Studerar man innehållsdeklarationen innehåller non fat-produkterna sällsynt många sötningsmedel som ska kompensera fettfrihetens inverkan på smaksensationen.

Hotellfrukostarna är också avslöjande. Det serveras förvisso äggröra, bacon och korv – men det bordet går ingen i närheten av. Istället lassas det på berg av melon, ananas och vindruvor. Och efter att ha ätit tre kilo frukt – tillsammans med non fat-yoghurt med ljuvligt sockrig päronsmak – unnar de sig en omelett på fettsnål och näringsämnebefriad äggvita (äggulan är en av fettfobikerns många fiender). Omeletten sköljs ner med ett stort glas apelsinjuice.

Allt detta leder till den märkliga ekvationen att ju ”hälsosammare” du äter, desto tjockare blir du.

Landet av möjligheter skulle behöva en dos Katrin Zytomierska.

You Might Also Like

 • Sandra
  12 mars, 2015 at 18:14

  Klockrent!

 • boris
  12 mars, 2015 at 18:33

  Vem är han.???

 • ina
  12 mars, 2015 at 18:36

  Sicken jävla tur att man inte är en AMERIKAN, utan bor i Sverige!!!

 • laura
  12 mars, 2015 at 18:44

  om du ska framstå som trovärdig borde du klargöra att du är polare med hugo. vad amrisarna framförallt skulle behöva är en dos av sunt förnuft…

 • diana
  12 mars, 2015 at 18:48

  Finns även smala människor i Amerika. Varför dra alla över en kam!

 • Anna
  12 mars, 2015 at 18:49

  Men snälla! Jag tror inte att amerikaner är så tjocka för att de äter FRUKT och dricker JUICE! Problemet är allt jävla kött, ost, glass, chips till lunch, pommes till middag, och aaaalltid all denna take-away där man får i sig 4000kcal under en måltid ungefär. Eller mikromat som innehåller ungefär lika mycket näring som en foppatoffla. Tyvärr men frukt är otroligt hälsosamt för oss, ni kan inte påstå att det hade varit bättre att välja bacon till frukost än frukt. Hjärntvättade är vad LCHF-are är, vår kropp är väl byggda för det som finns i naturen.

 • Hanna
  12 mars, 2015 at 18:50

  I vilken tidning är han krönikör??

 • Hanna
  12 mars, 2015 at 19:08

  Eller kåsör?

 • Cissi
  12 mars, 2015 at 19:11

  Och Katrin skulle, även hon, behöva läsa lite näringslära.

 • Oleana
  13 mars, 2015 at 04:28

  Oh, please! Bor för närvarande på South Beach och besökte Sawgrass Mills i förrgår, kan säga att här är det väääldigt få ”tjockisar”. Tvärt om snarare, eftersom alla går halvnakna hela tiden ser man hur vältränade folk är. Alla springer (även mitt på dagen i 30 graders värme) och dricker enorma mängder vatten. Har faktiskt under mina 25 dagar här inte sett en enda människa (utom min man då) gående med läsk i handen, true story.
  När jag köpte en gelato med två kulor (mango sorbet och hasselnöt) i våffelstrut fick jag höra ”wow, that’s a big ice-cream” från en size 2 tjej så fort jag lämnade caféet. Och den var hälften så stor som glasset jag får på Stortorget i Lund, lundabornas favorit glass-ställe.
  Amerikaner må inte vara de mest hälsosamma människor på jorden, men i Florida verkar det vara ”no carbs” som gäller. Mycket märkligt inlägg från Hugo Rehnberg…

 • Kim
  13 mars, 2015 at 04:55

  Det är ju er polare. Inte konstigt att han nämner ditt namn. En Stureplanskille. Känns som om man läst texten tidigare. Inget nytt under solen!

 • Esmeralda
  13 mars, 2015 at 14:48

  Lättplockade poäng, Hugo Rehnberg. Gäsp. Nästa gång, ge dig på kontroversiella ämnen, tunga ämnen, provocerande ämnen.

 • Andrea
  15 mars, 2015 at 09:46

  Har precis varit en månad i USA o besökte bla Florida. Jag o min man gjorde en analys av folks stl ( högst vetenskaplig, haha) skulle säga att 2/10 pers är smala,2/10 är ”normala” och resterande 6/10 väldigt feta!
  Tror absolut inte på att frukten och omeletten gör den feta utan snarare all friterad mat, pizza, hamburgare o enorma mängd läsk de häller i sig! Läsk är billigare än vatten( ej kan)
  På barnmenyn finns friterad kyckling, friterad fisk, en jelly and peanut butter sandwicha eller Mac and cheese. Ofta ingick läsk som man ej kunde byta till vatten i flaska!