Okategoriserade

15 min

Jag men det kan eventuellt vara så att jag har en lucka på 15 minuter här. Om inte Rambo vaknar, någon hantverkare gör väsen eller telefonen ringer så ska jag ha det.

Jag och Rambo har badat. Jag vill verkligen tipsa er mammor som är hemma med små bebisar att amma dem i badet. Det låter lite djur och där vaknade han.

Så nu sitter jag på sängkanten och vaggar (grymmaste vaggan från Babybjörn) med min fot samtidigt som jag får ryggont (kan nog inte bli värre) eftersom jag tvingas böja mig till sängen där datorn står. Kan inte nå en kudde så nej jag kan inte fixa det just nu och klockan tickar tick tack tick tack tio minuter kvar sen måste jag torka håret för tolv kommer en tjej som ska spela in…skit i det för det var det djuriska vi skulle tala om. Jag tror att det kan kännas lite märkligt att amma en stor bebis i badet men en sån här liten plutt, det är sååååå mysigt. Inte bekvämt för min del men det är ju inget för mig nu för tiden (ligger ju som stålmannen hela natten) men åh så härligt för det lilla barnet. Jag ligger på sidan i badkaret och så liksom står han raklång längs min kropp så bara det lilla huvudet är ovan ytan. Så tuttar han. Det ser ut som att han är i himmelen på hans kroppsspråk och ansiktsuttryck men vad vet jag enligt er så kan ju de små inte känna eller tycka något alls.

Jag har funderat på det där som jag skrev när Rambo jävlas med mig och inte sover. Jag skrev att han är en bortskämd liten någonting minns inte vad jag skrev. Genast skulle ni hålla på och gorma om att en liten bebis inte kan vara bortskämd och jävlas för att han…bara inte kan det. Jag tror att ni har fel. Jag tror att en liten bebis tänker och resonerar och själv bestämmer hur den beter sig. En bebis i Afrika som kanske får nöja sig med ett mål mat om dagen, som får ligga ensam på ett barnhem, som inte får hysterisk uppmärksamhet hela tiden håller inte på och styr och ställer som en västerländsk bebis (min bebis) som blir servad med små lena stjärnlappar, tutte när den vill, lulllull och gullgull hela tiden. Minsta pip så står jag givakt. Klart som fan att han märker att jag gör som han vill. Känner han inte för att sova på natten så sitter jag snällt och vaggar i soffan (najs), vill han ha tutte en timme efter amning så är det bara att skrika lite högre så langar jag fram käk för att åh åh åh hå ja ja ja ja men det är ju klart att han ska få…

Ni får tycka vad ni vill men jag tror att han vet precis vad han gör och just nu är han bortskämd och styr över mig. Han får göra det jag säger inte att han inte får det men om några månader är smekmånaden över. Då kommer jag att kura honom för han måste få lära sig att man sover på natten och leker på dagen.

Och där var tiden ute.

You Might Also Like

 • Blurr
  4 februari, 2014 at 11:57

  Ja du Katrin intressanta tankar. Vet inte om det är sant dock.
  Hade fint idag. Hoppas att ditt bortskämda barn inte ställer allt för höga krav=)

 • Karro
  4 februari, 2014 at 11:59

  Hej!
  Håller med dig helt !! Har själv en bebis på 10 veckor. Dom är Så smarta dom små:)))))

 • Johanna
  4 februari, 2014 at 12:12

  Amma i badet var nåt nytt. Förövrigt väntar jag bara på att Katrin ska skriva ett försvarsinlägg tillägnat Woody Allen.

 • anna
  4 februari, 2014 at 13:08

  vad fan är ditt problem?

 • Lotta
  4 februari, 2014 at 13:16

  Håller med till fullo! Min dotter gör omedvetet precis som det passar henne ;). Jag märker tydligt när jag släpper på regler att hon skenar. Tyvärr men detta daltandet med ungar hemma och i skolan skapar en värld med snorungar som gör vad dom vill. Har jobbat på förskola och där ser man tydligt hur ungar växlar när föräldrarna kommer, jisses vad de kör med sina föräldrar med dåligt samvete. Om alla bara kunde fatta att barn behöver en ledare, regler!!

 • Lotta
  4 februari, 2014 at 13:19

  Ps. Jag kurade min dotter när hon var 4 månader, tog bort nappen, la henne i egen säng i eget rum och vips så sover hon från sju till halv åtta. Hejsan Svejsan utsövda mamman! Aaaaaaaah

 • Veronica
  4 februari, 2014 at 13:28

  Haha, underbart inlägg, känner igen allt med min son som är född 1 dag efter din.
  Kiropraktorn, Östermalmsgatan 87-gå dit! Kanon för oss som ammar konstant och sover som Stålmannen 😉

 • Beckis
  4 februari, 2014 at 13:59

  Barnen i Afrika gråter inte för att de snabbt insett att detta inte ger något. Svarar man inte på barnets behov så kommer det ganska snart att sluta uttrycka sig. Dessutom så är nog hungriga barn för trötta för att gråta, vidrigt inlägg!

 • Cornelia - Stil & Ung mamma
  4 februari, 2014 at 14:28

  Haha måste bara säga att du skriver så himla bra. Får mig nästan alltid ett härligt skratt av att läsa dina inlägg. Håller med om att bebisen lär sig att den får hjälp när den skriker, så det är klart de blir ”bortskämda” på så vis.
  Min son på 1,5 månad, skrek så fort jag la honom vid bröstet för att han lärt sig att flaskan var lättare att få mat från. Så ja, sjäälvklart blir bebisar bortskämda. Däremot tycker jag inte det är något fel. Man ska skämma bort små bebisar, med kärlek och mat. De ska ha all uppmärksamhet när de behöver den. 🙂 men detta är när de är spädbarn, en 2-åring kan man ju inte låtas styras av hur som helst tillexempel.

  http://Cutelittlethings.se – Stil & Ung mamma-blogg

 • AnnaA
  4 februari, 2014 at 14:31

  Har tänkt på precis det här som du skriver. Jag tror att de flesta barnuppfostrare vill uppnå att barnet mår bra och får sina behov uppfyllda. Sedan har man olika syn på vad som är ett behov och vad som är en vana (ovana). Exempel: du uppfattade att ditt barn hade behov av total närhet när han föddes. Men Blondinbellas barn sov i egen säng. Vissa (inte just Blondinbella) tolkar det som att alla barn egentligen kan sova i egen säng och det kan de ju, men vi som har dessa närhetstörstande barn vet att de skulle likna otillfredsställda barnhemsbarn om man tvingade dem. Men åt andra hållet finns vanor/önskningar som barnet har men som man känner att de egentligen klarar sig utan. Som detta med att amma i badet. Min son har en liknande vana, bli buren och ammad samtidigt. Ser att han älskar det men när han visar att det är det han vill så kan jag faktiskt låta bli, om det inte passar just då.

 • Sara
  4 februari, 2014 at 14:32

  De naiva som tror att små spädbarn är tomma i huvudet?? Snälla, läs en bok om utvecklingspsykologi innan ni yttrar er. De två första åren av bebisens liv är de två mest grundläggande och avgörande för barnets liv. Sen är resterande år självfallet väldigt viktiga med. Men det är så självklart så det behöver jag inte gå in på!

 • Annika
  4 februari, 2014 at 15:02

  Skriver under på allting, utom just den biten när det kommer till spädbarn. Bebisar är inte att jämföra med barn över 2 år som snorar runt och jäklas med föräldrarna.

 • Emma
  4 februari, 2014 at 15:14

  Håller med om att den var en dålig jämförelse. Barn på barnhem osv blir till slut apatiska därför att deras basala behov av närhet inte finns, detta kan leda till psykiska störningar och rent av döden. Ett litet barn behöver tre saker, mat, sömn och kärlek för att överleva.

  Men jag förstår Katrins tanke, även om den blev knasig. En ”västerländsk” bebis kan nog mycket väl lära sig vad som krävs för att få sin vilja igenom 🙂

 • Hyrestanten
  4 februari, 2014 at 15:51

  Det råder stor okunskap om Afrikas länder och bilden av att de flesta svälter osv är tack och lov inte sann, lika lite som att de bebisarna skulle få mindre uppmärksamhet och kärlek. Läs på!

 • olivia
  4 februari, 2014 at 16:13

  ???

 • Sandra
  4 februari, 2014 at 16:31

  Jag tror du har helt rätt! Nu har jag inga barn så då får man väl kanske inte yttra sig… ;)) btw mycket tok som kometerar på denna blogg!

 • laura
  4 februari, 2014 at 17:56

  roligt inlägg. om du sätter ditt barn framför spegeln så förstår han inte ens att det är han själv han tittar på. Men däremot så förstår han hur man manipulerar sin omgivning. Ok, det kan verka så, men en liten bebis uttrycker bara sina behov, vilka kan vara olika från bebis till bebis. Om du tycker att du skämmer bort honom genom att uppfylla hans grundläggande behov av mat och närhet så tycker jag synd om din lilla…

 • AnnaA
  4 februari, 2014 at 19:07

  Tror ni missuppfattat vad Katrin menar. Man kan tänka sig en skala med bebisars behov, där en typisk svensk bebis med fri tillgång till bröstet, mamma i Stålmannenposition om nätterna osv får alla sina behov uppfyllda. Inte bara uppfyllda utan uppfyllda enligt barnets ”förstahandsval” av metod. Blir barnet fortast lugnt av att man langar fram bröstet så gör man det, även om det skulle funka lika bra med napp efter lite träning. I andra änden av skalan finns barn vars föräldrarna inte kan uppfylla barnens behov. Precis som Katrin skriver så slutar de barnen be om saker som de inte kommer få. Man får ju ont i hjärtat av att tänka på att t.ex. barnhemsbarn, som ligger mycket ensamma, från början visade samma behov som ens egen lilla krävande bebis. Men det otäcka exemplet belyser att barn kan be om olika mycket beroende på vad de får. Jag håller med K om att behoven (eller man kanske ska kalla det önskemålen när det går utöver de grundläggande behoven) kan skruvas upp, sedan kan man ju som förälder känna att det är rätt att bebisen ska få ha allt som den vill ha det, sån är jag och sån verkar ju Katrin också vara tills vidare.

 • Katten
  4 februari, 2014 at 19:25

  Men är ni helt efterblivna?
  Bebisar går på INSTINKT, inget annat.

  Vidrigt inlägg.

 • P
  4 februari, 2014 at 19:33

  ”Hade fint idag”???

 • maria
  4 februari, 2014 at 19:46

  Katrin skriver:” Det låter lite djur, och där vaknade han”
  (i badkaret.)
  Väcker man barnet för att amma?

 • Kajsa
  4 februari, 2014 at 19:53

  Det är väldigt synd att inte alla som vill bli biologiska föräldrar måste gå igenom samma utredningar och prövningar som de som vill adoptera måste göra. Då skulle KZ med sina sjuka vidriga ideér om barns psyke ALDRIG bli godkänd som förälder.

 • Jag
  4 februari, 2014 at 21:17

  Ja, man kan tycka vad man vill…. Öppna en bok om utvecklingspsykologi… De tankar Katrin luftar, om än på ett raljerande sätt, är inga nyheter. Daniel Stern har utvecklat en hel teori angående bl.a. barns medvetenhet de första tre åren.. Rätt eller inte… Katrin är inte den enda som anser att så är fallet..

 • Nathalie
  4 februari, 2014 at 21:24

  Viktigaste tiden i en människans liv är det första året eftersom det bidrar mycket till hur trygg man blir i framtiden och jag tror ju inte precis att barn med vilje skriker och gnommar utan det är för att få den bästa tryggheten och veta att man blir väl hand om. Tror alla låter lika mycket oavsett land, men om man inte får den hjälp man behöver så blir man mindre trygg som vuxen också.

 • Dee
  4 februari, 2014 at 22:46

  Kan inte mer än att verkligen hålla med dig, barn är så smarta och snappar upp varenda grej.

  Tipsa gärna om hur du får dina barn att somna själva, är rätt trött på att vagga min dotter till sömns plus att hon fortfarande äter tre ggr per natt och är 1, 7 månader. Hehe!

  Kram kram !

 • M
  4 februari, 2014 at 23:29

  Ja håller helt med! Min 6 veckors bebis somnar bara om ja hoppar med henne upp o. Ner i soffan (fått ryggskott ) men hon bryr sig inte direkt? Hon vet ATt ja tar upp henne om hon skriker vilket hon gör rätt ofta.. Listan e lång men bortskämd står överst…….

 • P
  5 februari, 2014 at 20:46

  Åh du lilla människa….

 • Anna
  6 februari, 2014 at 15:15

  Som trebarnsmamma tror jag absolut att du har rätt. Underskatta aldrig ett barn, de har alla sinnen öppna och ett oförstört intellekt. Jag tror att det är mycket lätt att vänja ett barn vid vissa rutiner och när vi väljer att säga att ”barnet är så här” så glömmer vi ofta att se vår egen delaktighet till att barnet blivit så. Jag tror och upplever i mångt och mycket att vi själva kan påverka vår egen vardag med barnen. Ett barn kan aldrig bli bortskämt med för mycket kärlek. Däremot kan man krångla till något som egentligen inte behöver krånglas till.

 • Linda
  15 september, 2016 at 13:46

  En bebis kan inte bli bortskämd med kärlek.

  Läs mer om det här: http://nouw.com/AbsolutMomsense