Okategoriserade

Matschema – VEGAN!

Mmmmm okej. Jag trodde att jag skulle ställas inför värsta utmaningen. Så fel jag trodde! Att äta vegansk mat är det enklaste jag varit med om. Jag minns när jag ändrade om mitt liv till att leva strikt LCHF. Det var en mycket mer avancerad utmaning kan jag säga. Det kryllar ju av veganska alternativ i matbutikerna, Renée Voltairs utbud är magiskt, många av mina produkter är ju veganska och att laga vegansk mat är ju helt sjukt enkelt och gott. Allt jag gör bli svingott. Och så näringsrikt. Jag har ju inte koll på råvarorna på samma sätt så jag har inte alls koll på hur mycket kalorier jag får i mig så kanske att jag kommer att gå upp lite eller ner lite till en början men skit i det. Att få i mig proteinet är inte ett problem, att bli mätt är enkelt, att njuta av ljuvlig mat är det bästa nä det bästa är känslan. Känslan av att man gör något för världen. Man ”offrar” sig på nåt sätt men ändå gör man inte det för det är fantastiskt! Jag ser otroligt positivt på mitt framtida liv som vegan just nu kan jag säga och då har jag lagat vegansk man i tre dagar!!

Det är en del nya produkter man bör köpa hem. Den där näringsjästen är grym, creme fraiche är bra att ha såklart, vegofärs a ni kan ju se längre ner vad ni behöver köpa hem i helgen för att kunna köra med mig från och med måndag.

Jag kommer att dricka en grön smoothie så gott som varje dag som jag alltid gör. En näve grönkål, en näve machésallad, ibland en näve spenat eller ruccola. Ett halv äpple en halv lime, en tsk kallpressad kokosolja. Det är min bas. Ibland en halv avokado, ibland en matsked jordnötssmör. Ibland lite bär ibland proteinpulver. Allt beror på hur mycket jag ätit under dagen, hur jag ligger till med proteinet, hur stressad jag är, vad jag har hemma!

Vad gäller frukost äter jag ju inte frukost. Vill man göra det kan man ju äta havregrynsgröt med vår äppelsylt, kokosyoghurt med vår musli, en knäckemacka med en vegansk kräm (finns massor) alt en mosad avokado. Man kan också köra en smoothie till frukost. Mandelmjölk, bär, linfrön, nötter herregud det är ju bara fantasin som kan stoppa en!

Blir man sugen på snacks finns det en uppsjö av veganska alternativ i matbutikerna. Idag hittade jag grymma bondbönor i sourcream märke Dave&Jon´s, Renée Voltair har massa gott prova hennes cheezy linspuffar de är för goda! Sen finns ju nötter, våra rawfoodbollar ja men massor finns att vraka bland!

Schemat är inte komplett med recept för jag har inte hunnit laga allt. Det kommer efter vart. Jag har fokuserat på att göra det väldigt enkelt för mig såklart! Alltså kommer jag att äta gårdagens middag till lunch dagen efter. Och finns det ingen middag kvar kommer jag att äta mitt knäckebröd med mosad avokado, kokosyoghurt, chunky musli, bär eller köpa en vegansk sallad nära mitt kontor. Men jag satsar på att laga mycket middag så jag har till dagen efter. Maten är så ljuvlig och det är fantastiskt att äta den på kontoret dagen efter.

Okej, you guys. Här kommer min plan. Just det! Jag gjorde en magisk ”ostsås” idag. Den måste ni göra. För den måste ni köpa näringsjäst. Ja vet nu suckar ni. Det gjorde jag med. Men ni kommer inte att ångra er jag lovar. Den där såsen jag gjorde kan jag lätt äta med shiratakinudlar varje dag livet ut och vara nöjd. Ha ha men typ! Vi åt den till fredagstacon idag. Här kommer recept på den. GÖR DEN!! Jag hittade den hos en tjej som heter earthyandy på instagram. Där har ni receptet. Jag höftade som bara fan för en cup är ju ett jobbigt mått men min sås blev fantastisk. Så här gjorde jag:

Koka upp potatis, morot och lök. Sen skar jag allt i små bitar. Sen använde jag ett dl-måll. Tog 4 dl kokt potatis skulle vart 5 tror jag? 2 dl morötter. Sen kokade jag 1/2 dl hackad lök och en tsk hackad vitlök i ca 4 dl vatten. Sen tjoffade jag ner allt samman i min mixer. 1 tsk paprikapulver, salt, peppar. 1 rågad dl cashewnötter, 1 rågad dl näringsjäst. Mixa på full effekt hoppas att ni har en grym mixer hemma! Det måste man ha. Vitamix är att föredra. Svindyr men er bästa investering. Det blir sjukt mycket sås så den kommer att få haka på till alla möjliga middagar i veckan kan jag säga. Bra så!

Måndag:

Lunch: Söndagens lasagne med vitkålsallad

Middag:

Rostad pumpa, kokosolja, pumpafrön, salvia

Kikärtsbiffar: (favorit på min instastory)

380 gr kikärtor

1/2 dl hackad lök

1 msk hackad vitlök

1/2 zucchini

2 tsk fiberhusk

salt, peppar

om man vill: lite vegansk vit ”ost” och kapris – väldigt gott!

Mosa samman allt med handen. Krossa ärtorna liksom Stek i mycket kokosolja.

Sås: vegansk creme fraiche med grillkrydda

Tisdag:

Lunch:

Gårdagens middag

Middag:

Shiratakinudlar ”bolognaise”

shiratakinudlar

vegofärs

finkrossade tomater

hackad gul lök

pressad vitlök

hackade champinjoner

riven zuccini

riven morot

grillkrydda

Har inga mått här men det spelar verkligen ingen roll hur man måttar det är ju som att göra en vanlig köttfärs fast man använder vegofärs istället. Ha med fördel i lite rödvin också!

Onsdag:

Lunch: Gårdagens middag

Middag: (finns film på min IGTV)

Böngryta

1 hel hackad lök fräs i kokosolja

2-3 pressade vitlöksklyftor ha ner i löken

ca 10 sparrisar hackade i ca 2 cm tjocka ha ner i löken

1 rågad tsk tomatpure ner i grytan

1 tsk sambal lolek ner i grytan

1/2 tsk gul curry ner i grytan

400 ml kokosmjölk ner i grytan låt puttra ihop

230 gr svarta bönor

380 gr stora vita bönor

380 gr kidneybönor

Ner i grytan häll bort vätskan i förpackningen men skölj inte bönorna!

En näve färsk spenat ner i grytan

3 tsk jordnötssmör (om man vill)

salt, peppar

lite grillkrydda (om man vill)

Servera med ris, hackad färsk koriander och körsbärstomater

Torsdag:

Lunch: Gårdagens middag

Middag:

Ris

Ratatouille ( det är bara att ta en massa grönsaker och steka ihop. Zucchini, broccoli, paprika, lök, sparris, aubergine etc. Ha ner krossade tomater och krydda efter smak. Har man problem tar man gillkryddan den innehåller allt som behövs)

Jag har köpt färdig fryst från picard. Den är grym!

Tempe – finns att köpa överallt. Man skär den i 1 cm tjocka skivor och steker i kokosolja.

Fredag:

Lunch: Gårdagens middag

Middag:

TACOS

Vegofärs, guacamole så klart. Ja men alla vanliga tillbehör fast man köper vegansk creme fraiche och ost istället. Enkelt! Mina barn märker inte skilland på vegofärs och köttfärs.

Lördag:

Lunch: Tänker att jag kommer att vara på stan så jag hittar något vegansk att äta.

Middag:

Blomkålsris – köp färdig i påse eller riv en blomkål. Stek i olja

Chili – Har inte hunnit prova att göra en det kommer!

Söndag:

Lunch: Ingen aning! Är nog ute och snurrar här med. Brukar sällan vara hemma på helgen.

Middag:

LASAGNE – recept finns på min insta jag skriver ut det senare orkar inte skria mer nu!! Finns som favorit på min instastory om man vill se hur den ser ut!

Sist men inte minst. Jag var hos läkaren idag. Tog prover. Säger till när jag får resultatet. Hon sa att det finns en risk att man får brister när man byter kost så här. Är man tjej med riklig mens är det värst. Jag har ju ingen mens men ändå köpte jag ett pulver som innehåller B12, järn, vitamin C och folsyra. Köpte det från henne då hon tagit fram det själv. Hon är en läkare och hon kändes pålitlig. Här är hon om ni vill köpa samma pulver som jag.

Hoppas att jag lyckats inspirera er tillräckligt så att ni känner för att köra challenge med mig från och med måndag. Varm kram

 

 

You Might Also Like

7 Comments

  • Malin
    11 januari, 2020 at 13:16

    Hur många kalorier äter du per dag ?

  • Biggan
    11 januari, 2020 at 21:32

    Va, redan i övergångsåldern?? Ingen mens, skriver du ju. Ovanligt tidig menopaus ju.
    Oavsett mens eller inte (man kan ju vara kille t ex) så blir det nog järnbrist med den kosten. Så tillskott för det rekommenderas.

    Vad är vitsen med att äta veganskt? Jämfört med vegetariskt? Och jämfört med vanligt – om man som djurvän utesluter döda däggdjur? Jag fattar inte.
    Förklara tack!

  • Sussi
    12 januari, 2020 at 09:11

    Katrin har säkert hormonspiral..
    Då har man typ inte mens..
    Vegan är inte alls som att vara vegetarian.
    Vegan utesluter allt från djurriket, ink ex honung.
    Att vara vegan är egentligen ett sätt att leva, inte bara äta, men katrin provar att äta veganskt en månad för att se om man mår bättre…

  • Ingela
    15 januari, 2020 at 11:20

    Tar du utmaningen om att göra en veckomeny med produkter som kan odlas i Sverige och ta bort allt av typen chia, avocado, kokos, jord-, pecan- och paranötter, mandel, olivolja och soya.

  • Ewa
    18 januari, 2020 at 14:16

    Creme fraiche är inte veganskt.

  • [email protected]
    18 januari, 2020 at 17:32

    Önskar ni gå ner i vikt?! Effektiva dietpiller Reductil finns åter igen i lager.
    [email protected]

  • Danka
    19 januari, 2020 at 17:28

    Katrin!
    Har alltid varit imponerad av dig. Och måste verkligen säga att du är som ett årgångsvin, du blir bara mer och mer vacker.

    /Qvinna, årgång -77

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.