I Farsa har vi ciggmorsor. Inte lattemorsor.

Jag tog en amingspaus. Det var i torsdags. In kom en utländsk kille och luktade färsk cigg. ”Var det en god cigg?”, undrade jag. ”Oj, förlåt luktar det?”, undrade han. ”Jag tycker att det luktar så gott med färsk cigglukt. Gammal rökare vettu”, sa jag. ”Men det är väl bara att ta en cigg om du är sugen?”, undrade han. ”Tyvärr är det inte det. En cigg och jag är fast och det är inte så jävla snyggt att dra barnvagn med en cigg mellan fingrarna”, log jag. ”Vaddå?! Stick till Farsta så får du se! Där går asmånga morsor och röker när de drar sin barnvagn”. Mmmm… Är det så? Finns det tjejer som klarar av att dra vagn och röka samtidigt utan att skämmas? Jag minns att jag gjorde det lite när jag drog Ringo men jag skämdes väldigt mycket när jag gjorde det. Blickarna var dödliga liksom. Och eftersom man vet att man gör fel när man röker i närheten av barn, röker över huvud taget när man har barn, så skäms man. Ja, hade det inte varit för den där dödlighetsaspekten så hade jag blossat som en borstbindel det kan jag lova. För jag älskar cigg. Skulle jag få dödlig cancer så skulle jag rusa till Sleven och köpa ett paket cigg ögona böj.

Jag tycker så synd om ungdomar som börjar röka idag. Jag går förbi min gamla gymnasieskola varje dag. Jag ser att ungdomar röker precis lika mycket nu som när jag gick där.  Faaaaaaan va dumt. Men vad ska man göra? Stanna upp och säga ”Hörrni ungdomar sluta rök ni kommer att ångra er senare i livet?”. Mmmmmm tjena det skulle ju gå bra. Alltså uppfatta mig rätt, jag tycker inte att det är fel att ungdomar röker för jag tror inte att det skadar dem när de är unga.

När jag var på en toalett på en nattklubb i New York för ett par år sen så hörde jag två unga tjejer snacka framför spegeln. ”Haru cigg?” ”Ja men det är ju klart att jag har” ”Hur länge tänker du röka man vet ju att det är farligt” ”Ja vet, jag kommer att sluta när jag blir gammal för slutar man i tid så är det inte farligt” Men hur gamla tycker du att vi ska vara när vi slutar?” ”25”.

Där stod jag och var 34 och tänkte precis likadant. Jag skulle sluta röka när jag blev gammal. Enligt tjejerna var jag lastgammal. Omöjlig att rädda. Redan körd. Jag hade två val. 1. Lyssna på tjejerna och inse att jag var körd. Fortsätta röka och gilla läget att jag skulle dö i kohl eller cancer. 2. Sluta röka och hoppas på att jag inte är för gammal. Att tjejerna hade fel. Det var det jag gjorde. Men det var vidrigt. Det svåraste jag någonsin gjort.

Ikväll ska jag och Bingo ut en sväng. Redan nu känner jag mig nervös över om jag kommer att falla dit. Är det här kvällen som jag kommer att falla dit? Det tänker jag varje gång som jag ska någonstans där jag kommer att ta ett eller några glas vin. Jag vet att jag kommer att falla dit en dag. Det är liksom oundvikligt. Jag är beroende av cigaretter och så är det bara. Precis som en narkoman eller alkoholist så är jag beroende och tar jag en cigg så är jag körd. Då kommer jag att börja röka på heltid. Jag vill verkligen inte det. Att sluta röka är det svåraste som finns. Det är vidrigt.

Så för att knyta ihop säcken på något som råkade bli en krönika så vill jag bara säga att jag inte tycker synd om ungdomar för att de röker. Jag tycker synd om dem för att de inte kommer att kunna sluta när de blir ”gamla”.

54 reaktion på “I Farsa har vi ciggmorsor. Inte lattemorsor.

 1. Yes, då är vi två… Är oxå jävligt röksugen så fort festarrocken kommer på, men med 3 kids, tyvärr… Förutom om nån bjuder nån gång… Shiiiit va gott… Men bara då….

 2. haha. Känner så väl igen mig. Slutade med andra bebisen i magen men rökte under första graviditeten samtidigt som jag hatade mig själv och mitt beroende. Det är bara rökare som förstår, jag säger rökare för vi är det fortfarande även fast vi inte röker. Jag tänker ofta att vad skönt det ska bli när barnen blir stora för då kan jag röka. Vafan. Vilken jävla (härlig) drog. Och det är så lätt för icke-rökare att döma. När jag ser en mamma med barnvagn som röker så tänker jag 1) otroligt oinformerad och ointelligent mamma som inte känner till riskerna (jo, det finns såna med) 2) stackars kvinna vad hon måste må dåligt som inte klarar att sluta. Jag ler alltid lite mot såna (jag bor utomlands och här kan man faktiskte le mot folk man inte känner:) för jag tror de behöver det. Ett införstående been there done there leende alltså, inget nedlåtande. För man behöver ingen som klankar ner på en när man röker- det gör man så jävla bra själv. Själv tar jag nikotin för jämnan för att hålla energin uppe (har tyvärr inte Katrins energi-är jääävligt avundsjuk på den) men inga cigg. Inte förrns barnen flyttat ut……

 3. SNÄLLA Katrin! Vet att du inte brukar läsa dina kommentarer men jag hoppas att du läser det här:)
  Skulle handla på vår lokala Ica butik idag (har för övrigt äntligen fått in dina produkter precis

 4. Mm jag känner igen mig. Jag kan till och med bli sjukt sugen direkt efter träningen, och får ibland verkligen hålla i mig för att inte springa och köpa cigg då! För på nåt sjukt sätt tycker jag det sitter extra bra efter en löptur haha…

 5. Stå emot, för dina/era barns skull. Har själv mist en förälder i lungcancer och det är absolut inget kul. Vägen till dess att ens förälder dör i lungcancer är inte trevlig för ett barn att uppleva. Stå emot! Kämpa!

 6. Du stavar som en invandrare från förorten. Ja just det, du är ju en.
  Eller hur var det nu? Flotta damen från Öfvre?

 7. Hade inte Ringo astmaproblem? Då ska du absolut inte röka!! Röken sitter kvar i utandningsluften i mer än 20 minuter. Bläää. Det är så omodernt att röka. Var en klok och förståndig kvinna och kämpa emot, förbli rökfri för dina barns skull.

 8. Har också rökt och slutat och fattar inte att ni kan vara sugna. Rökare luktar ju fruktansvärt illa. Som gamla askkoppar, URK! Sa till mig själv att jag inte skulle bli en trist antirökare, men jag blev 10 gånger värre.
  Ett bra skäl att sluta (för tjejer) är att det är framförallt lågutbildade kvinnor som röker.
  Det skulle vara förbjudet att röka på alla offentliga platser… 🙂 !

 9. Hört talas om champix? Det är receptbelagt, men om du trillar dit vilket du inte gör så testa champix. Galet bra. Pfizer som säljer men de får tyvärr inte marknadsföra produkten. Om dom fick det skulle det innebära 2 saker; graven för nikotinplåster (och allt dåligt piss som fan inte funkar) och slutet för rökindustrin.

  Hur får man tag it? Be din läkare om recept. Jobbar jag för Pfizer? Nä men dom skulle behöva mig.

  Ciao Bella

 10. Jodå det finns det, och ”ännu värre” finns de morsor eller blivande morsor som står och röker innan de ska in på förlossningen…… hur kan man, sen undrar de varför barnet blev missbildat…..suck!

 11. När ska rökare inse att dom är vidriga??! Att röka är respektlöst, egoistiskt och snuskigt. Köp nikotintuggummin eller snus istället!!

 12. Jag kan rekommendera boken Äntligen icke-rökare!
  Den läste jag och efter många misslyckade försök att sluta röka så lyckades jag äntligen, och är fortfarande rökfri nu 6 år senare 🙂
  Jag fick verkligen massor av hjälp av den boken och ett nytt sätt att se på rökning.
  Kämpa på, det ända man får ut av rökning är att man slutar vara röksugen för stunden!

 13. Det är helt riktigt, Katrin, rökning skadar en inte när man är ung. Ju yngre man är faktiskt, desto mer ofarligt är det. Därför kan du låta både Nova och Ringo börja röka nu.

  Ju yngre man är, desto farligare är det att röka. Unga/växande vävnader är mer mottagliga för rökens skadliga ämnen än vuxna/färdiga vävnader.

  Men glad att du skrivit detta, Katrin. Hoppas att det blir ett jävla liv i medierna så att folk får veta hur det ligger till.

  Inte ens någon i kommentarsfältet har reagerat!?

 14. Nä ingen reagerar pga att de flesta härinne tillber typer som Katrin Zytomierska. De som ligger på en högre intelligensnivå brukar inte häcka på lowlife-bloggar.
  (vissa undantag finns men syftet är då att kolla hur djupt i eländes-träsket tillbedjarna kan nå)

 15. Jag feströker alltid och då blir det att man tar slut på nästan ett helt paket.. och jag är bara 17 år. Händer då och då att man tar en cigg för att man är sugen, ungefär 3 gånger i veckan. Men dom jag umgås mer är mer beroende än vad jag är och dom tycker jag riktigt synd om. Alla säger att dom ska försöka sluta, men det går alltid åt skogen.

 16. ”som en borstbindel” ha ha ha….du e en bildad kvinna…borstbindare heter det, typ….

 17. Min farmor har sista graden kol. En läkare på lungmottagningen på akademiska berätta dock att alla som röker har början på kol! Slutar man i tid kan lungorna återhämta sig, men har man otur har man redan skadat sina lungor för mycket. Jag säger som person ovan, det är en vidrig o smärtsam död!

 18. Du behöver inte vänta på att jag ska posta en kommentar innan du postar din. Feel free Carrie 😉

 19. Jag var uppenbarligen väldigt förnuftig för jag smakade aldrig i högstadiet när alla andra började tjyvröka eller testa. Insåg att jag kunde blir fast och var ståndaktig. Lite stolt över det idag. 42 och aldrig testat.
  Sen ska jag vara ännu duktigare och berätta att det heter borstbindare och inte borstbindel. Vad är en borstbindel?
  Kram till dig och stå emot för bövelen! Karaktär är coolt.

 20. Tyvärr återhämtar sig aldrig lungorna, men däremot upphör försämringen omedelbart! (önskar jag kunde säga att de återhämtar sig, men tyvärr, förstört är förstört när det gäller lungor) Så sluta innan de blivit för dåliga.

 21. ellen, barn blir INTE missbildade för att den blivande mamman röker! Om du inte vet så kom inte med korkade kommentarer.

 22. ”Hoppas det blir ett jävla liv i medierna så att folk får veta hur det ligger till…”??? Hur det ligger till?? Hur vad ligger till?
  Karin… Om KZ skriver något som man tycker låter konstigt/dumt så kan vi allra flesta tänka själva..Vi VET att det KZ skriver många gånger bara är provokation.
  Vi tycker inte som hon bara för att vi inte opponerar oss. Vi tänker själva. Gör det du också föreslår jag!

 23. Japp, min mamma fick dödlig lungcancer 14 år efter hon slutat. Tänk på era barn. Avstå eller ännu hellre BÖRJA ALDRIG RÖKA!

 24. Haha..Jag är varken Katrins alterego eller ”the all seeing eye” Du behöver inte vara rädd 😉

 25. Och astman kan Ringo fått av att mamman HAR rökt, nåt för rökande kvinnor/mammor att tänka på.

 26. Tack!
  det kunde varit jag som skrev detta inlägget, efter att vår son kommit ut. Jag har gått i 22 veckor nu och fasat för hur jag kommer att känna efter förlossningen? Släpper suget någonsin? Kommer jag att ramla dit när jag äntligen får ha min rödvin/brie-kväll? Jag vill inte börja igen, men helvete vilket beroende man ådragit sig. Hur som helst, tack för ett jävligt bra inlägg & tack för att du alltid säger saker som ingen annan vågar!

 27. Pingback: %/#€&/#%€Q€

 28. Håller med. Det lite enklare och sluta röka genom att gå över och snus. Men då gradvis gå ner i nikotin stycka på snuset. Måste tipsa om var man kan köpa billigt snus med GRATIS frakt! snusnu.se

 29. Sansa er nu, det finns också väldigt många som röker dagligen upp till hög ålder.Min svåger är 81 och har bolmat minst ett paket om dagen sedan 14 års åldern.Han har lite kol men klarar sig skapligt på alla sätt än så länge.Danska drottningen har bolmat sedan 15 års åldern, framförallt grekiska utan filter som är så farliga att de är förbjudna att säljas inom EU.Hennes mor drottning Ingrid var också en storrökare som ”dog av rökningen” vid 88 års ålder….
  Visst är det farligt att röka och runt hälften dör i förtid, men de finns de som klarar det.lite nyans i debatten tack

 30. Hej Katrin!
  Nu är det några år sedan du skrev det inlägget. Hur har det gått med din rökning sedan dess?
  Med vänlig hälsning Piotrek som ska just påbörja sin rökfria liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *